Ahojte,moja 8mesacna dcerka ma alergiu na BMK,potvrdenu krvnymi testami...celkovo pomaly rastie a pribera,robili jej aj testy na celiakiu a c.fibrozu,to je vsetko v poriadku.Je kojena,Neocate nechce,skusali sme syneo pepto,vypila len nasilu 20ml,no mala hned hlieny v stolici...tak ju nadalej kojim,papa malo prikrmu,mozno 3lyzicky...uz neviem ,co jej mam urobit,co by jej tak mohlo chutit,kde sa nenachadza nic z mlieka...mava cestoviny s omackou a zeleninou,spenatom ,polievky mixovane,zeleninove,zemiaky nechce...no nic nechce...kase to vobec,akurat trochu ovocia aj to chce hryzt a ma len 1zub.Ked nen to nastruham,nechce...
Prosim poradte presne ,co take este davate detickam.Prvej dcerke tiez nechutilo papat,no ona priberala krasne
@miirkka1 ahoj,nezufaj. Moja ma alergiu na bkm, soju a odporucanu bezlepkovu pre lepsiu stravitelnost a nemam pocit, ze by som jej nemala co dat jest. Skusit mozes este napr. Pohanku,pseno,pomalyaj strukoviny (ak to este zavedene nema). Samozrejme maso, vajicko (u vas zatial asi len zltok). Kontroluj zlozenie na vsetkom (problem moze byt aj srvatka, maslo v pecive aj v malych mnozstvach). Kupujeme veganske vyrobky bezsojove (vacsinou na kokosovej alebo orechovej baze), je maso (nemoze hovadzie, ostatne ano), vsemozne prilohy (vyrobim aj zemlovr knedle vo verzii co moze, je to o zvyku) - cestoviny, ryza... skoro vsetko moze. Niektore deti sa nechaju presvedcit na natierky, mozes skusit vyrobit. Polievky super, ze zje, to je teple a syte. Mas to zlozite aj v tom, ze niektore jedla este asi len zavadzate, ale neboj, postupne si to vsetko odsledujes a bude to ok. Drzim palce.
Davate pozor aj na stopy,ze moze obsahovat?Mo mojej mozem asi cokolvek dat a chuti jej akurat banan,maliny,jahody...nam na celiakiu robili testy,nieco bolo zvysene,ale potom zvysne testy ukazali,ze nema...
@darci17 prosim ta ako ti pribera rastie mala?Nikdy by som neverila,ze kojene deti mavaju alergie...ja tiez davam pozor v strave na vsetko aj na stopy mlieka,ale to neviem,ci je potrebne
@bashawelle a tebe papa dobre?Mne vraveli,ze jej mam davat vsetko,aby len priberala...no ona ani ryza,tarhona nic..jedna lyzica a dost...polievky zje,ale mozno ze 5lyzic
To že malo papa nemusí mať súvis s alergiou. Mojej sa prejavila alergia na BKM v 3 mesiacoch je kojena takže som bola na diéte aj ja....a prikrmy nechcela vôbec. Začala som v 6mesiacoch....do tých 8-9 vôbec....potom začala trošku jesť raz denne pár lyžičiek. V roku nám doktorka kázala vystaviť alergénu keďže po roku z toho väčšina detí vyrastie. Našťastie patríme k tej väčšine takže po jej prvých narodeninách som začala jesť mlieko , aj ona pomaly. Ale už su to dva mesiace a stále papa málo na svoj vek keď to porovnám so staršou. Zje hlavne keď sa kŕmi sama ...síce ide potom celá do sprchy a umývam pol kuchyne, ale keď chcem aby niečo zjedla 🤷 odomna si občas da keď jej dávam rukami, lyžičkou nechce vôbec,kaše či pečivo tiež vôbec neje....a snažím sa jej dávať to čo má rada, aspoň raz za čas,aby sa najedla banány, paradajky, cestoviny, zemiak, jogurt, vajíčko, mäso, ryby....lebo keď nemá obľúbené radšej je celý deň na materskom mlieku. Inak kúpiš rastlinnu smotanu ovsennu, aj mlieko ovsenne či ryžové napríklad v DM
@martinoocka mojej sa objavila na zaciatku,mala atopicky ekzem,hlieny ,bolesti bruska...no krv jej testovali az v 7m...prosim ta a priberala ti normalne?Nasa presne to isye,ziadna lyzica ,flaska
Tak budem teda len ponukat a ponukat...len chcem aby mi prospievala dobre,lebo percentualna krivka klesala od narodenia
@miirkka1me priberala nadpriemerne od narodenia , potom v 3m začala mať krv v stolici tak sme to zistili....a odvtedy jej tiež krivka klesala ale stále je v norme, dokonca mala obdobie medzi 6-8 mesiacom keď skoro nič nepribrala ale neschudla a tabuľkovo bola váha ok tak to doktorka neriešila , lebo vtedy začala stvornozkovat a stavať sa, tak to odvovodnila väčším vydajom energie....inak vidím že je to spokojné šikovné dieťa dobre stavané tak som v kľude, kojila by sa každú chvíľu tak asi jej to ešte stačí , každý sme iný....a ty máš ešte ozaj maličkú dcérku prvé mesiace môže bábätko len ochutnávať , skúšať neber to tak že musí hneď jesť nejaké porcie, ja som tiež mala mylne predstavy ale vidím ako toa maju deti v okolí, niekto je jedák niekto žije z lásky 😂 snaž sa nech ma materské mlieko vždy keď potrebuje, stále je to dojča takže predovšetkým sa dojčí 😉 a inak zloženie treba čítať mlieko je skryté vselikde, ale na stopy mlieka som nedávala pozor to je info ktorá na výrobku je dobrovoľná som celiatik tak viem ako je to s lepkom tiež. A hlavne som videla že mala nemá problémy keď som take jedla hnačky nemala....
@martinoocka ona mala silny reflux na zaciatku az kym som nevysadila mlieko...ktovie,ci to nie je preto ,ze tak neprospievala..prva dcerka bola velmi bacula a tato moja druha chudulinka mala...prsnik jej davam,niekedy aj ked si nepyta,no ona len cucne a odide...niekedy mi aj kvapka mliecko,no pre nu je podstatnejsie,co je v okoli,sadne si a je prec ..oki no hadam to bude ok
@miirkka1 tak ma teraz také obdobie objavuje svet, len ponúkaj, aspoň niečo nech si dá, ja som jeden čas musela tiež kojitť len v izbe kde sme boli samé a ticho lebo všetko ju vyrušilo...ale podľa mňa keby je hladná tak papá....držte sa,bude dobre, kým nechudne tak sa nestresuj
@martinoocka no dakujeme..no ona niekedy je hladna az usta otvara a place,ale skusi a uz nechce,aj sol davam a aj tak nic....jablko chce len hryzt,aj ostastne ovocie,no zadusi sa...tak jej pokrajam,nastruham a nie...
@nikiki29 no neviem asi len kapustu som neskusala...no uparit som neskusala...chlieb zje,ale tiez trochu..ale proste jej jedalnicek je asi ze kusok ovocia a chlieb...maso to ani nevravim...uz sme boli aj v nemocnici ,lebo nas poslala dr.a lekari zhodnotili,ze pije a je malo...
@miirkka1 ahoj, nám diagnostikovali teraz, dcérka má 20 mesiacov. Tiež malo papa. Čiže asi neporadím. Ja dávam veganske jogurty, maslo, syr. Všetko veganske, tiež aj mne, lebo bkm ide aj do mlieka, kojim ju. Čiže pokračuj, skusaj, dávaj, ponúkaj. U nás je aj anémiu a nábeh na celiakiu. O pol roka má kontrolné testy. Keď zje mlieko, má ekzem. Držím palce, keď má niečo napadne, ešte napíšem.