Čo papajú vaše 8-mesačné detičky?

18. aug 2022

Čo všetko papaju vaše 8mesačne detičky? Malinku kojim ale pride mi že ma stale to isté na obed aj ovocie🙈 podeľte sa čo všetko davate do jedalnička

terez246
18. aug 2022

My sme začínali v 4. mesiacoch s príkrmami, takže v 8. už bola rozbehnutá, takže v podstate všetko. Teraz je sezóna, neboj sa zaviesť pomaličky všetko ovocie. Marhule, broskyne, slivky, bobulové ovocie. To mávame vzdy na desiatku. Bud 1 druh alebo mix. A na obed tiez vsetka zelenina + mäsko (kralik, hovadzie, kuracie, morcacie, telacie), na striedacku. Na olovrant zeleninová polievocka, rizoto, moja milovala zeleninové placky (obdobie cukety je teraz), prívarok z tekvice so zemiačkami. Podľa toho aký je jedák. Moja zjedla teda vždy všetko a bez reakcie, takže ja som mala rozviazané ruky v tomto. 😊

hederamonstera
18. aug 2022

@terez246 super popisane. Prosim ta, uz ti papa same? odkedy ti babo sedelo, ak sedi?

terez246
18. aug 2022

@hederamonstera Vieš, čo, už má síce rok, ale sedela, keď mala 7,5 mesiaca. V 8. mesiacoch sedela teda už v stoličke. Ale papať samej som jej dávala už predtým, jedlo do rúčky. To sme začali v 6. mesiacoch pomaličky, mäkké veci. Zhruba v 10. mesiacoch (bez zubov) už zvládala všetko papať sama. 😊 Občas ju ešte kŕmim jogurtom alebo polievkou, keď sa mi nechce upratovať, ale od 9. mesiaca dávam aj lyžičku aj vidličku a už teraz zvláda aj to.

kathyvg
18. aug 2022

Napisem svoju skusenost 🙂 Moja ma teraz 8 mesiacov, rano papa mliecnu kasu (ryzovu/krupicovu), na desiatu ovocie (najcastejsie jablcko, banan, marhule teraz) a jogurt, na obed masko (vascinou kuracie), zeleninu (mrkva, petrzlen, brokolica, hrasok, karfiol) a do toho zemiak/batat/ryzu (vynimocne cestoviny), olovrant co nedojedla na desiatu, vecera niekedy papa niekedy nie a to uplne na nahodu, niekedy kasu, niekedy zeleninu, niekedy jogurt ... zahustujem obilninovymi roznymi kasami pre babatka.
Zacala sediet len tyzden dozadu, mame sklapaciu stolicku, takze som krmila v tom stale. Dojcim ale prikrmujeme od 4 mesiaca. S dojcenim sa od zaciatku trapime. Chutit papat jej zacalo tak v 6tom, ale ma obdobia ze chce papat jedlo a niekedy tyzden strajk a potom zase chce... kusy jedla vobec nechce, musim vsetko rozmixovat.
Mam taku teoriu, ze aj ja jedavam cca to iste stale (napriklad uz 10 rokov jem na ranajky jogurt s vlockami a som spokojna), nasi rodicia tiez tak jedavali to iste, len sezonne veci, tak preco babatku vymyslat neviem ake exoticke kombinacie 🙂
@terez246 obdivujem!😍 Ja nemam nervy na tu lyzicku zatial. Aj jej ju davam ale som potom frustrovana lebo si ju otaca opacnym koncom a aj tak nic nezje 😄

terez246
18. aug 2022

@kathyvg Príde to, neboj. 3 mesiace sa s ňou hrala a skúšala a teraz má rok a sama spapá jogurt aj polievku. Aj vidlička jej ide dobre. Ale chápem. Je z toho veľa neporiadku a ja tiež občas nemám nervy. 😊

autor
18. aug 2022

@terez246
@kathyvg
My máme vyskúšané z ovocia: marhule,nektarinky,slivky,maliny,ríbezle,cucoriedky,melón(hej viem je to zelenina😀),banán,jahoda,jablko,hruška
Neviem čo by sme mali ešte vyskúšať?
Zo zeleniny: cuketa,karfiol,mrkva,batat,zemiak,hokaido,brokolica,kalerab,

Cestoviny a ryžu sme ešte nedavali,lebo z ryže zapeká a ona sa stale nenaučila poriadne kakať. Ako sme zaviedli tuhú stravu,tak ma strašny problem s tym a len tlači a tlači a nič nejde. Lebo nevie ako tlačiť,ona vždy zadok zatne. Tak keď nekaká už 3-4dni tak jej dam glycerinovy čipok a vtedy sa vykaká ale musim jej pri tom krčiť nožičky.
Takže ryzu atd ešte nedavame. Rovnako aj kaše,raz sme ju dali na večeru a potom znova pár dni poriadne nekakala.
+ zatiaľ jej musim mixovať všetku stravu,lebo kúsky vypluje😒

terez246
18. aug 2022

Ja som z príloh dávala už aj kuskus, bulgur, pohánku. Väčšinou na olovrant so zeleninou (na spôsob rizota). Možno takto ak chceš troška ozvláštniť. Inak si myslím, že to máte dobre. Moja malá doteraz nemá veľmi rada kaše. Akože zje, ale nemusí, takže ich má len asi 1-2 krát do týždňa. Obilniny naháňame teda inak. 😊