Ahojte, mam 9 mesačnú dcérku a už nemám nápady, čo na desiatu a olovrant... Dávam ovocnu desiatu väčšinou, alebo chlieb s maslom a paradajkou, uhorkou, alebo biely jogurt... Potom ovsena kaša s ovocím, ryžová kaša... Chcela by som nejaké nátierky skúsiť, len netuším aké... Môžem dať napríklad kartičku-Natierkove maslo, alebo Lucinu? Z pečiva dávam aj rožok alebo vianocku, ale aj tak striedam strašne málo jedál... Už keby mohla nastruhat tvrdý Syr, aj keď viem, že to až po roku. Prosím baby, ktoré máte nejaké rady, skúsenosti... Ďakujem vopred 😊
@lorin29 vďaka 😊 Áno, mala zatiaľ papa, čo jej dám, ale mne samej by sa to už prejedlo 🤷♀️
Nechcem ešte pridávať nič korenené ani solene, to ani náhodou. Ale nejakú zmenu v jedle by som jej dopriala... Ale samozrejme, nie za každú cenu, aby som jej ešte uškodila, to ani náhodou.
Ahoj. Skus vymiesat uvareny zltok a maslo. Do toho nejaku uvarenu zeleninu - mrkva, cuketa, cvikla... a mas zeleninovu natierku. Syry a natierky plne soli nedavaj. Aj ked existuje Lucina pre deti, ta ma len znizeny obsah soli. Ale vies si spravit aj domacu Lucinu. Neskusala som to popravde, ale ked das odkvapat na sitko a gazu jogurt, za par hodin by to malo byt huste ako natierka. Popripade predtym zamiesat nejake vhodne bylinky 😉
Ja davam doobeda vacsinou ovocie (cerstve, vyzivy, placky ovocne...) a poobede nieco s jogurtom, pripadne kase. Nedavam velmi pecivo, zbytocne a bez nejakych nutricnych hodnot.
A karicku ani natierkove maslo tiez neplanujem. Lucinu postupne ano a z nej natierky.
Ja som na desiatu vždy dávala ovocie, buď surové alebo uvarené s vločkami, zbytočne by som nedávala pečivo
Na desiatu máva cerstve ovocie alebo výživu, na olovrant jogurt buď s banánom alebo vločkami. Chlieb, rožok s maslom dávam len občas na olovrant.
chlieb s maslom a paradajkou 9mesačnému bábätku? a nezadusí sa s tým? môj v tomto veku papal kaše, ovocie, zeleninku a mäsové príkrmy
My sme s jedlom dost nadivoko, ale vacsinou sme pocas desiatej uz von, takze tlacil bud chrumky/kapsicku ovocku, alebo nakrajane ovocie. Ale myslim, ze v tom veku som mu uz ponukla aj lucinu, aj kusok syra ochutnat
@lucka_ke nie. Paradajku dávam bez šupky, úplne na drobno nakrájanú, tvrdšie kúsky vyberám. A chlieb tiež len malinke kusky, v podstate ta paradajka pusti stavu na chlieb, takže je ešte mäkšie všetko. A uhorku struham najemno. Hlavne, nech si zvyká na chuť. A učím ju, nech sa snazi spracovať v puse aj iné jedlo ako kašu.
Ďakujem baby. Výživy nedávam, asi dvakrát jedla. Skôr čerstvé ovocie, sem tam piskotu do toho. Ale len občas. Ovsené kaše s ovocím ma velmi rada, ale napríklad biely jogurt už nechce. Krásne ho jedla, ale posledne dni 1-2lyzciky a dosť. Tak práve preto chcem zmenu, aby takto neskončilo aj ostatné jedlo, ktoré dávam. Ze sa jej proste preje. Obedy a večere mame v pohode, tam obmieňam zeleninu, mäso, prílohy. Akurát cestoviny nechce. A polievky... To sa tvári, akoby som jej otravu dávala, keď niečo nie je husté...
Mrkni na ig peknepapkaj 🙂 a budes mit inspirace, ze nebudes vedet, co dat driv 🙂
mna celkom zaujima, kedy ti pije dieta mlieko, ked kazdy chod mas v tuhej strave. a som celkom v soku, ze 9mesacne dieta ma 5 chodov tuhej stravy,lebo vsade kde som citala, aj letak od pediatricky co som dostala, aj tu na mk v poradni pediatra - vsade sa uvadza, ze take dieta ma mat 3 chody tuhej stravy a zvysok pit mlieko, kedze to je pre take dieta este najdolezitejsie, skrz potrebne zastupenie vitaminov, vapnika, lebo tej tuhej stravy sa este naje v zivote dost.
@matkahelka mala pije mlieko ráno, keď vstane, poobede pred druhým spánkom a večer pred spaním. Keď sa v noci zobudi, tak aj v noci. Ja neviem, ale 9-10 mesačne dieťa má mať už zastúpenie v tuhej strave pestré, aj keď mlieko je stále dôležité. A kde píšem, že ma 5 chodov? Písala som rôzne jedla, nie, že jej všetko denne dávam. Prosila som o recepty, nie o názor ohľadom jedálnička. V tom mam jasno. A co sa týka jedla, ma desiatu, obed, olovrant a mliečnu večeru. Pred spaním pije mlieko. A tiež sa riadim pediatrom aj vzorovým jedalnickom podľa jednotlivých mesiacov.
@bluemoon24 vďaka 😊
Skus rozpuceny banan s jogurtom piesat a pod. Ale podla mna toho robíš dost, setri sily ☺️ par mesiacov prejde a zase zavedies nové jedla... A potom uz vsetko
@simca06022011 no, možno niekedy sa snažím až príliš jej spestriť tu stravu, aj keď pre ňu je spestrením v podstate ešte stále všetko... Máš pravdu, o pár mesiacov to už určite bude o inom 😊
Napadlo ma, ked jej robíš tie kaše tak ja som kedysi isla podľa bukovskeho tak som ich varila vo vode 😂 ale teda struhala som jej do toho ovocie stále ine, hrušky / jablka, alebo tie banány... S tym sa da vyhrat, bio obchody maju rôzne vlocky na tie kase (ryžové, ovsene, pohankove,... Ani nepamatam) a stym sa vies vyzabavat ☺️ neskor tiez to jedavala, dostávala melasu na to (mala malo zeleza) alebo figovy sirup, ine ovocie,... Uz podľa veku som to miesala.
Nejaký syr sa mi zda ze sa moze aj skor ako v roku... Viem, ze spagety bolonske mala v menu skor a tam syr bol.
Za mňa nie.. Samozrejme každý nech si robí ako uzná za vhodné ale do roka by som to určite nedávala.. Naša ma rok a aj tak jej to nedávam... Striedam vianocku, lupacku, chlieb, rožok+maslo ovocie-jablko, banán (ine nemôže)
Keď ti to papá to je hlavné myslím si že jej nevadí že má tieto jedla dookola🙂