Ahojte kočky...Myslíte že už by som mohla dať malému cestoviny s tvarohom? je to ešte skoro na tvaroh ? A poprípade čo varíte vy ? Ja mám pocit že mu dávam stále to isté, zeleninu, zemiaky, masko, ryžu..Ďakujem za inšpirácie 🙂
Áno, je skoro na tvaroh. Príliš veľa bielkovín, ktoré v konečnom dôsledku zaťažujú obličky.
No áno, v 8. mesiacoch je to stále to isté 😉, ale keď sa nad tým tak zamyslíš, pre dieťatko aj tak všetko ešte úplne úplne nové chute...
Striedaj rôznu zeleninu a rôzne kombinácie ako prílohu k mäsku, rôzne polievočky, pomaly už môžeš tiež strukoviny. Cestoviny s vajíčkom, napríklad. Biely jogurt, smotanu, ovsené vločky, rôzne kaše. A extra panenský olej do každého jedla (najlepšie olivový), inokedy na prípravu jedla prepustené maslo (ghee). Používaj tiež bylinky na dochutenie.
nase jedli na pol roka halusky klasika bryndzove a trz ma zabite ... my davame vsetko radom a zjedia aj pribinacka aj zeleninu aj ovocie a neni problem
@hivanik Presne tak. Tvaroh až po jednom roku. Smotana pri varení a biely jogurt je odporúčaný už pred 1. rokom veku dieťatka.
Ono treba sledovať a rozširovať si obzory aj trochu viac ako len konzultovaním s lekárom, pričom nespochybňujem ich odborné rady v žiadnom prípade. Žiaľ, aj medzi nimi sa nájde čierna ovca (ako napríklad pediatrička mojej známej, ktorá odporúčala pre 4 mesačné dieťa chlieb s Bambínom, ktorý matka pred podaním dieťaťu má rozžuť v ústach).
@lorela Ale ženy, nehádajte sa na somarinách 🙂 ja som sa pýtala čo ste varili alebo varíte deťom vy. A aký máte názor na tvaroh, myslím lyžičku tvarohu do cestovín. Mimochodom, moja mama keď vidí ako varím malému tak sa jej až hlava točí :D že ona mne už dávala skoro všetko čo varila ona, akurát odobrala a neokorenila ( aj to sa mi nechce veriť) :D a som tu živá a zdravá. Jedla som už aj jogurty, maso na šťave, vývar z polievky, halušky s tvarohom atď. Dnes z toho robíme také halo že ja už neviem čo môžem a čo nemôžem dať malému :D
@stvura
@eclady Ja som úplne kľudná, vyznelo to vari inak? 🙂
Len vyjadrujem svoj názor a za svojimi názormi si stojím. Áno, ak o 5 - 10 - 20 rokov sa odborníci zhodnú na iných pravidlách a odporúčaniach, prispôsobím sa 😉.
Čo je celkom prirodzené, pretože veda a výskum idú dopredu. Naopak, bolo by veľmi smutné, keby stagnovali. Preto u mňa neobstojí názor, že naše mamy nás kŕmili tak a robili onak a predsa sme tu a zdraví. Nie, nie sme vôbec super zdravá generácia... Práve naopak.
Ono problém dnešnej doby - nadbytku informácií a ich dostupnosti je hlavne v tom, že ich niektorí ľudia nedokážu selektovať, nedokážu rozlíšiť dobrý relevantný zdroj od kadejakého šplechu a hlavne občas chýba vnímať získané informácie v širších súvislostiach. Takisto tak často heroizované "vedecké výskumy" nič neznamenajú, pokiaľ nie sú masovo uznané ďalšími odborníkmi., a to z viacerých oblastí. Len samotný fakt, že výskum prebehol, nestačí. A to by si najmä Modrí koník mal uvedomiť, ako to tu tak sledujem... 😉
No ale aby som sa vrátila k téme. Tak napríklad ohľadne "tvarohu". Tvaroh nie je vhodný v 1. roku života dieťatka pre jeho vysoký obsah bielkovín. Nevychádzam ani z časopisu či prvého odkazu v google, ale z odporúčaní lekárov, s ktorými som prišla do kontaktu. V neposlednom rade z rád športových lekárov a odborníkov z tejto oblasti, ktorí tvaroh radia k "superpotravine bohatej na bielkoviny", navyše ľahkostráviteľné bielkoviny. Tvaroh nechýba v strave hádam žiadneho športovca, či už rekreačného, alebo profíka. Keď mi bude nejaká mamička tvrdiť, že smotana je mu rovnocenná, tak nie že sa stresujem, nebodaj hádam, či čertím, či prskám 🙂, stojím si len za svojim názorom, lebo viem, že má pevný základ.
Áno, dnes sa robí zo všetkého obrovská veda, aj na môj vkus, ale na druhej strane vnímam tiež množstvo vecí, ktorých je podceňovaných. A jednou z nich je práve stravovanie detí. Extrém je bio, nebodaj raw a pod. rovnako ako je extrém pribináčik so segedínom v 4 - 5 mesiacoch.
@stvura V dnešných časoch sa treba vedieť presadiť 😉.
Čo sa týka MK som myslela osadenstvo - čiže nás všetkých prítomných a konkrétne som narážala na množstvo mamičiek, ktoré svoje tvrdenia (niekedy do neba volajúce) nezabudnú zaklincovať poznámkou, že vychádzajú z vedeckej štúdie amerických vedcov a nasleduje samozrejme niekoľko odkazov 😀; nemyslela som MK ako také, ktoré, pochopiteľne, žije z reklamy.
Hehe, Brejky 😀.
@leily1 nakolko mam skusenost s alergiou na Bkm tak mam nastudovane imunologicke okienko ( nie z americkej stranky ale od znemeho alergo-imunologa). Nech si uz kazda urobime svoje okienko, nemam energiu sa tu s niekym natahovat a uz nie aby si ma tu niekto podaval. Lorela tiez neviem s akej stranky stiahla to vajicko ked sa moze len zltko, tak asi tak.
@eclady to je super, čo mu dávaš, zeleninu, mäsko, ryžu...ja do toho môjho nemôžem dostať skoro nič. V kuse nalepený na prsníku a chce iba jablká
Cestoviny kludne davaj, ale miesto tvarohu by som dala nieco ine - napriklad podusenu zeleninu, pripadne so zltkom alebo paradajkovou omackou. Tvaroh ako je pisane vyssie, sa doporucuje az od 1 roku kvoli vysokemu obsahu bielkovin. Zatazuje to oblicky, ktore sa este vyvijaju do 1 roka. Inak som uz v tomto veku deti postupne zacala zvykat na mliecne vyrobky - najprv kyslomliecne, potom do varenia smotana a mlieko a okolo roka uz jedli z kravskeho mlieka kase ci pudingy alebo mliecne polievky, po roku aj vyrobky s obsahom tvarohu. Alergiu na mlieko nemaju.
@eclady bezvajecne cestoviny ano, tvaroh nie, zatazuje oblicky