Čo dávať papať novorodencovi, keď nemôžem kojiť?

ivett5
18. okt 2015

Ahojte, som tu nová, čakám bábo, moje prvé. Už teraz rozmýšľam o tom, do kedy bude papať iba mliečko, počula som, že do 6m. Čím prikrmovať potom.
Čo variť, aké polievky? aké kašičky? Kojiť nemôžem, tak ma zajíma, aké mliečko je najvhodnejšie pre novorodenca, aké zobrať do nemocnice... no mám otázok až moc. 🙂

jana_eyre
18. okt 2015

moje deti boli obe kojene do 6tich mesiacov - nic ine nepotrebovali.. ak kojit nemozes, prikrmy sa zacinaju trocha skor - myslim, ze od 5teho ukonceneho mesiaca /opravte ma ak sa mylim/

zacina sa zvacsa zeleninou, uvaris mrkvu vo vode, popucis a krmis - staci par lyziciek.. o par dni pridas zemiak aby si videla reakciu tela - ci nie je ziadna alergia.. takto pokracujes so zeleninou, neskor s ovocim.. iba v case obeda, inak babo stale papa mlieko podla tabuliek.. postupne mozes zaradovat dalsie potraviny - na google toho najdes kopu.. 🙂

liz_lemon
18. okt 2015

@ivett5 do porodnice si nemusis brat ziadne mlieko, oni tam maju rozne druhy UM

bajana
18. okt 2015

Stravovanie dojčiat je celá veda, pochybujem o tom, že ti to tu niekto celé rozpise, takže:
- googli, pozri si tu Wiki MK, nájdi si skupinu o prvých príkrmoch a pridaj sa do nej, nájdi si relevantné diskusie
- super postup je na kojení.net
- pediater by ťa mohol vybaviť nejakými príručkami (ja som dostala asi 2)

Takže študuj sama a nečakaj, že ti to tu niekto naservíruje na striebornom podnose...ani nám to nik neservíroval 😉

astonka
18. okt 2015

@ivett5 v tomto by ta potom mala usmerni tvoja-diatata dt.co od kedy je v akom vrku v hodne aj moja to takto robila..nic ti netreba specialnr studovat

atomica87
18. okt 2015

To je cela veda. Idealne si nastudovat nejaku prirucku, lekarka ti urcite nejaku rada poskytne, informacie najdes aj v prirucke z kufrika z porodnice a v prirucke ktoru dostanes na matrike....je na to zamerane mnozstvo webov, a daju sa zohnat aj knihy....mne osobne sa lepsie cita z papiera.

@bajana a to my mame este uja gúgla...nase mamy sa s tym museli upopasovat bez internetu.
Ja bych bola bez google uplne stratena....ale, tu na mk sa google moc nenosi, dokonca ani vyhladavac vo fore nepouziva, niektore mamicky namiesto toho aby sli s dietatom k lekarovi tak jeho stav a diagnozu budu komentovat radsej vo verejnom fore...obcas sa pri niektorych temach pozastavim s otazkou ci to naozaj myslia vazne 😀 😀 😀

jana_eyre
18. okt 2015

@atomica87 nase mamy mali zase tety knizky :D mam jednu doma a nie raz som tam nazrela ako sa zacinalo, ked som bola dieta ja.. vacsina veci sa davala skor ako dnes, ale dost veci sa aj zhoduje..

monciky
18. okt 2015

@ivett5
mne detska lekarka dala pri prvej navsteve uz aj s malym taku brozuru, co kedy dat jest a v kolkych mesiacoch...., ohladne mlieka, v porodnici budu nejakym druhom krmit, v Ruzinove davaju Nutrilon, ja som pri Nutrilone zostala a vyhovuje nam...., prikrmy a vsetko okolo vyzeraju ako velka veda, ale nie je to tak, coho s abudes na zaciatku bat, potom sa zasmejes ze ake to bolo jednoduche, a keby si cokolvek potrebovala, kludne mi napis IP, mam doma rocneho chlapceka, a v mojom okoli mi nemal kto poradit, vsetko som si vzdy len sama vybavila, a robila podla seba🙂

seahorse27
18. okt 2015

Ja sa najskôr opytam (nemusis odpovedat), ze preco nemozes kojit? Vacsina zien na to pride az po porode a vacsina z tych problemov sa da riesit. Do porodnice nemusis nosit ziadne mlieko, tam vsetko maju... mozno ti daju aj na vyber z viacerých druhov, tak si nieco nastuduj na nete a rozhodni sa, ake mlieko budes davat svojmu dietatu. Tie mlieka maju aj tak +/- rovnake zlozenie, takze je uplne jedno, co vyberies. Casom sa ti to aj tak vykrystalizuje mozno inak. Ak bude mat babo problemy (koliky, reflux, alergiu...), aj tak budes mozno musiet mlieko zmenit. Usmernia ta v porodnici, neboj sa. Mas 6 mesiacov na to, aby si si nastudovala, ako a kedy sa podavaju prve prikrmy. Je toho plny internet, urcite ti da nejake odporucanie aj brozurku vas pediater.

ivett5
autor
19. okt 2015

@monciky
Dakujem tvoja odpoved ma velmi potesila... takze uz som kludnejsia, do nemocnice nic nepotrebujem, jak sa poznam aj tak tam vsetko zbalim 🙂 pol skrine... no a mlieko udajne davaju svoje... hej mam aj taku knizku, ale asi najlespie poradi detská doktorka co kedy davat, cim prikrmovat. Nemam rada odpovede typu najdi si na webe, radsej mam knizku a rady inych mam. Mam tu len svokru a s nou sa o hlupostiach radit nebudem. No ved kazda to zvladne, ale proste strach clovek z noveho proste ma. Tu nejde o mna, ale o noveho tvora za ktoreho som ja a moj muz zodpovedna 🙂

monciky
19. okt 2015

@ivett5
na vsetko casom prides, neboj🙂

sardinka335
19. okt 2015

@ivett5 ,,zabudni,, na to ze ,,nemozeš,, kojiť...ak teda nemáš v ruke papier od doktora ze ti nedoporučuje. Lebo pozerám ze si z BA a tu v porodniciach sa v prvom rade dojčí - neviem teda do ktorej sa chystáš, ale ani ten prikrm ti ,,len tak,, nebudu davať. Mne povedali ze najprv nadojčiť a potom az prikrm. Ak si rozhodnuta nekojiť - jedno ake dovody tak si to určite ,,ošetri,, nejakym papierom od doktora lebo s ,,nekojením,, sa v porodnici velmi nerata samozrejme ak nie su vazne dovody a na to ze ti daju svoje UM sa nespoliehaj, budeš chodiť ako ,,zobrák,, do mliečnej kuchynky. Ja som si doniesla svoj celý ,,vejcajch,, na pripravu UM ale robila som to na ,,tajňáša,, lebo keby to videli sestry tak by robili problémy. Dieťatko pije vylučne mlieko do 6 mes, nedojčené ma prvé prikrmy okolo 5 mes - ukončený 4ty mesiac, ale mlieko je stale hlavnou zložkou potravy. Kazdopadne maš ešte dost času na študium stravy dieťaťa. Na začiatok to bude len mliečko.

bombulka
19. okt 2015

@ivett5 no ja som teda nemala prakticky ziadne skusenosti s babatkami, o prikrmoch som uz vobec nesnivala, kedy sa im co ma davat a napriek tomu mozem povedat, ze to nie je vobec ziadna veda ako tu bolo spomenute, tomu popravde nerozumiem, co je na tom take zlozite a preco ta tym strasia 🙂 dostanes brozurku, tu si precitas, budes vediet system a potom to uz pojde a usmernovat ta bude aj pediater. ale ak ti to (alebo niekomu inemu) pomoze, napisem ti zhruba ako sa zavadzaju. ak je dieta kojene, zacina sa prikrmovat zhruba po ukoncenom siestom mesiaci, ak nie je, po piatom, zacina sa obycajne mrkvou, uvari sa, rozmixuje na kasu, par lyziciek, tri dni, aby sa zistila pripadna reakcia, potom tri dni napriklad zemiak a tak postupne rozne druhy zeleniny, potom sa prida maso, napr. so zemiakom alebo ryzou a zeleninou, vsetko na kasu a nakoniec ovocie na desiatu alebo olovrant, najprv uvarene alebo vyzivka, nie priamo cerstve a potom postupne sa pridava muka, cize zaprazene polievocky, chlieb, pecivo, bezvajecne cestoviny, vajecne az cca od 18 mesiaca kvoli bielku. do zeleninoveho prikrmu sa vzdy ma dat aj olej, napr. olivovy kvoli vstrebavaniu vitaminov. a nadalej pije babatko mliecko, cize na zaciatku mlieko ako predtym, akurat sa prida na obed zelenina, postupne sa to zredukuje na rano a vecer v zavislosti od mnozstva prikrmov. ale vsetko ti povie pediater, nemusis mat absolutne obavy, pojde to hladko uvidis a potom uz aj sama budes vediet co kedy a ako 🙂 a s tym nekojenim, to si tiez nevsimaj to strasenie, ze si to mas papierovo osetrit, to neviem odkial kto ma. ja som sa rozhodla nekojit v porodnici a nebol s tym absolutne ziadny problem a bolo to v obycajnej statnej nemocnici. je to tvoja vec a tvoje rozhodnutie a tak k tomu aj treba pristupovat vo vztahu k personalu, nikto ti nema co do toho mudrovat. mna sa slusne opytali na dovod, ci mi pripadne nemozu pomoct, normalne sme si povedali co a ako a nebol ziadny problem. a take ze budes chodit ako "zobrak" do mliecnej kuchynky 😕 to uz fakt nechapem na co je dobre taketo dramaticke vykreslovanie. ja som chodila po mlieko pre malu, bola som tym padom dohodnuta s novorodeneckym, ze budem zakazdym chodit a ako zobrak som sa teda vobec necitila a ani neviem preco by som sa mala 🙂 a nikto s tym nemal nikdy ziadny problem a to som tam bola 8 dni, takze nemaj obavy, bude to vsetko v poriadku, mozes byt kludna. a ak by ta nahodou nieco este zaujimalo, kludne mi napis 🙂

sardinka335
20. okt 2015

@bombulka závisí od toho v ktorej porodnici si bola - košice nie? v každej porodnici su nastavení inak a to ze niekde boli ochotní neznamená ze su aj inde nadšení. V bratislavkej porodnici Ružinov su nastavení tak, ze dojčenie je prvorade a flaše sa boja ako čert kríža. Bola som tam v juni tak je to ešte celkom čerstve. Ak zena nechce dojčiť ma to povedať hned na začiatku aby jej mlieko zastavili - tak to bolo povedané mne a v celku sme sa tam pochytili nakolko mala mi nepriberala - hrozilo ze koli tomu nepojdeme domov, a prikrm som mohla davat až ked ,,ožužlala,, bradavku a nie ze nedojčím a pýtam od nich UM. Našťastie som na tuto situáciu bola pripravená a nie falošne spokojná ze ved ,,mlieko mi daju kedy poviem,, to vííš...takže za porodnicu ružinov hovorím mlieko si tam dones - istota je gulomet. V inej porodnici to samozrejme moze byť ine. Tym nechcem povedať, ze sestry tam boli zlé,ale bazirovali na dojčení a na ,,zastavenie,, alebo nedojčenie pozerali veeelmi divne. 🙂

bombulka
20. okt 2015

@sardinka335 chapem, ale to, ze sa oni boja flase ako cert kriza je len ich problem, nie moj a neviem preco by to mna malo zaujimat. je to moja volba a nikto mi to nemoze zakazat alebo prikazat, neviem o tom, ze ak ty vyslovene povies ze nechces, je predpisany postup najprv pokus az potom flasa, to je len buzeracia bez realnej snahy pomoct. v kazdej nemocnici sa tvaria ze preferuju kojenie a nic len kojenie, taky je dnes trend, sice strkaju casto detom flase ako na pase aby mali klud, ale to je uz ina debata, ale to neznamena, ze sa ma niekto pohorsovat nad tym, ked nejaka mamicka povie, ze nechce kojit alebo ju buzerovat, ze az ked ozuzle. o tom to prave je, ako som pisala, o pristupe mamicky, resp. pacienta k personalu, sestricka je pan a mamicka ustrachana sa boji nieco povedat alebo nebodaj pozadovat. urcite treba sa vo vseobecnosti riadit pokynmi personalu, co sa liecby tyka, to je jasne, ale nenechat sa buzerovat a nebat sa vzniest svoje poziadavky. ja som sa nikoho napriklad nepytala, co si o tom mysli, ze nechcem kojit ani som na to nebola zvedava, oznamila som to ako hotovu vec, ako svoje rozhodnutie az po porode, nesla som do porodnice s tym, ze nebudem kojit a riesilo sa to v pohode dalej, nikto nic nekomentoval, nekrutil ocami a myslim si, ze to bolo hlavne preto, ze im na to nebol dany priestor. nesla som za nikym so slzami a s ospravedlnenim, aka som neschopna krkavcia matka, ale som normalne povedala co je vo veci. ale ono to potom tak vyzera v nemocniciach z velkej casti si myslim aj vdaka pristupu pacientov, to je taky uzus, pozostatok z cias minulych, ako som pisala sestricka je velky pan a mamicky a vseobecne pacienti sa len ospravedlnuju a nevedia ako co povedat, neodvazia sa nic pozadovat, toleruju prave to, ze niekto nie je ochotny alebo nadseny. ako nerozumiem preco ma mna zaujimat ci je niekto nadseny z toho ci napr. ja budem kojit alebo nie, odkial berie tu drzost sa k tomu vobec vyjadrovat a dvihat obocie. ine je slusne povedat, ponuknut pomoc napr. v podobe laktacnej poradkyne, opytat sa, ale nie aby niekto nado mnou stal s flasou a az ked mala ozuzle, to je nonsens! a este sa k tomu pohorsene vyjadroval a aby som sa tam musela pomaly hadat, tak to kde sme? ze sa pozerali veeelmi divne... nemam slov na taku drzost. ma si robit svoju pracu a akurat si tak mysliet co chce. ze ozuzlat bradavku! taka buzeracia! a co tym dosiahli, ze ti ju ozuzlala, aj tak sa nenapila, akurat sa chuda hladne rozculila, ty si si uzila svoje a vypila potom aj tak mlieko z flase, ale mali odciarknute, alebo dosiahli nasilu svoje alebo co? oni su tam pre nas a maju robit svoju pracu, tak ako si ju robi kazdy ten pacient co tam je. a ze povedat hned na zaciatku ze nechce kojit? to co je za blbost? kolko zien sa rozhodne az po porode, ako ja napriklad a nebol problem so zastavenim mlieka ziadny, to je snad jedno nie? teda aspon im to moze byt urcite jedno, ved proces je ten isty, akurat ty mas potom viac roboty. ale pokial sa nezmeni zmyslanie pacientov, ze on tam nie je ten chudak menejcenny, nezmeni sa ani nic v nasich nemocniciach, personal je na to nauceny, ze pacient ma drzat hubu a krok. aj ked moja skusenost je taka, ze mlade sestry su akoby uz ina skola, aspon teda drviva vacsina, fakt boli velmi fajn a bol citit iny pristup, prave taky v tom zmysle ze sme "partneri" a nie som tu na buzeraciu ale na starostlivost, a pritom makali lietali, nezastavili sa. tak snad nastupi aj nova generacia postupne a bude to v tomto smere normalnejsie 🙂

ivett5
autor
21. okt 2015

@bombulka
Ano presne tak mas pravdu bombulka 🙂 treba tych doktorov a sestri trocha naucit ako sa k pacientom spravat... mam na to svoje dovody a kojit urcite nebudem, do toho ma nikto neprinuti... vlastne myslim si, ze to nebude problem, vysvetlit im preco ... niekto nemoze lebo nemoze, niekto proste kojit nechce... su na to zdravotne dovody ale aj ine... a okrem toho si myslim, ze by sa aj zena mala rozhodnut po porade s doktorom akou formou bude rodit, nie ze ty ides normalne a iba normalne, teda vaginalne... 🙂
to sa mi tiez nepaci, furt vsade strasia ake hrozne veci hrozia pri cisaraku a pri vaginalnom nehrozia? 🙂
to je bez komplikacii??? Ja mam na vsetko svoj nazor a rozmyslam o sukromnej porodnici, sice stoji to 1500 eur, ale aspon si dufam pacient povie svoje a nebude tam buzerovany a nebude tam nikto gulat ocami... uzila som si v nemocnici Kramare, ked som mala spontanny potrat svoje... nechali ma tam o hlade a smade, kym som nezacala kricat, ze ci mam skolabovat... a ze som dehydrovana a kedy ma zoberu na tu operacku konecne, tusim za 20 min. som uz tam lezala pod narkozou...
clovek si nemoze nechat skakat po hlave, faktom je, ze oni su tam na to, aby makali, pomahali a utesovali tie pacientky a mali ludsky pristup, inak nech prasia do certa! 🙂 keby som sa ja tak chovala ku klientom (robim s ludmi) tak by bolo staznosti viac ako dost, to presne musia respektovat aj v nemocnici, aj ked v tych nasich to je horsie nez tragicke... preto rozmyslam, ze kde vlastne rodit... moj gynekolok je sukromny a jeho pristup je uplne skvely, mily, prijemny, jemny... tak sa ma doktor chovat a ne ako henti na Kramaroch, hlavne ten stary potkan, neviem ako sa vola, to tam vrazil do ambulancia moj muz a chcel ho chytit pod krk... 🙂 ze ako sa to so mnou bavi, ako sa to chova k zene, co prave potratila dieta? skoro ho tam zbil, ale nastastie to ostalo vo faze ustnej 🙂 tak to proste bohuzial je... preto si treba povedat svoje.