Čím nahradiť mlieko u 2,5 ročného syna?

zuzub
6. dec 2012

Ahojte, potrebujem poradiť: môj 2 a pol ročný syn prestal úplne piť mlieko, dávali sme UM ( skúšali sme aj kravské ) ale syn ho úplne odmieta, keď ho má piť má úplne zúrivé záchvaty.odmieta papať aj kyslo-mliečne výrobky, jogurty,kakao, tvaroh, maslo, nátierky ,kašu proste nič.kojený bol 13 mesiacov potom pil UM, problém s mliekom nastal asi v 20 mesiacoch a postupne ho prestal piť úplne..... lekárka nám povedala, že mlieko by mal piť do 3 rokov aspoň pol litra denne prípadne nahradiť inými výrobkami, ale akými keď všetky odmieta? ak ani tie nebude chcieť mám mu kúpiť v lekárni nejaký doplnok, vitamín,aby mal nahradené vitamíny a vápnik a ostatné čo je v mlieku.viete mi poradiť čo mu kúpiť? ešte pre doplnenie je dosť slabý jedák jedine na čom funguje sú polievky a občas zje druhé jedlo také čo on má rád.najviac je cestoviny, ovocie a zeleninu to je úplne ok . ďakujem za všetky odpovede.zuzu

anjelicek26
6. dec 2012

@zuzub - mame doma rovnaky exemplar. Nedostava nic,este toleruje cca. 100ml UM a aj to nie kazdy den. Odkedy dostava zelezo, zvysila sa mu chut do jedla. Mlieko po 2,5 roku skutocne v strave mat nemusi, len to musite nahradzat, ale da sa to. Neboli by ste prvy ani posledny. Niektore deti v tomto veku stracaju schopnost stiepit mliecnu bielkovinu, telo je niekedy rozumnejsie ako lekarka, ktora tvrdi, ze mlieko pit musi... netlac na pilu... su deti ako on a zdrave.

desszi
6. dec 2012

Ziadna tragedia, existuju rastlinne mlieka (ryzove, ovsene, mandlove atd), da sa z nich v pohode varit. Moj syncek je od roka na rastlinnych mliekach, neje vobec ziadne mliecne vyrobky a nic mu nechyba. Mlieko vobec nie je zivotne dolezita potravina. Pokial papa ovocie, zeleninu bude mat aj dostatok vapnika. Nemusis sa strachovat 🙂

melpomene
6. dec 2012

ak nechce mlieko ani mliecne vyrobky tak neries...ja asi od roka neinklinujem k mlieku ani k jogurtom...sem tam si dam syr...a som tu cela, zdrava, ziva a kosti su tiez ok...zbytocne sa ako mamy stresujeme...moja mala mlieko nemoze kvoli alergii na bielkovinu a tak pijeme pohankove, ovsene alebo ryzove...vyskusaj tieto a ked nebudu chutit tak kasli na to a tes sa z toho, ze drobec je zdravy a robi radost svojim rodicom ;)

mummy01
6. dec 2012

@zuzub nicim nemusis nahradzat...paradoxne mlieko telo odvapnuje 😝 ...vobec sa netrap,mrkni si niekde na nete ake potraviny obsahuju vapnik...mna z hlavy napada len brokolica ale urcite je ich viac.

typa
6. dec 2012

caj rooibos obsahuje vela vapnika - casto sa odporuca,ked cloveku nechuti mlieko. A je v roznych prichutiach 🙂

kaja73
6. dec 2012

http://www.osteoporoza.cz/vapnik-v-potravinach tu mas zoznam potravin s vapnikom -aj taky pomaranc ma v 100g cca 40g vapnika . 😉

eimijoyce
7. dec 2012

Podľa veku predpokladám že už papá všetko, tak potom pestrú stravu a potravinové doplnky. Aloe Vera od LR, alebo Vita Aktiv (bez konzervantov) od tej istej firmy. 🙂

matusiatko
7. dec 2012

Ja mám dve deťúrence a tiež sme na tom rovnako. Ani jedno z nich nevypije viac ako deci mlieka za týždeň, jogurtov sa ani nedotknú... snažíme sa to kompenzovať zeleninou, ovocím. Obaja mali v poslednom polroku robené odbery a sú v pohode. My mamy si robíme ťažkú hlavu zo všetkého, lebo všade čítame, čo treba, ako treba a koľko treba... Telo si povie samo 🙂 Už tie odborné (múdre) články nečítam, lebo čo lekár to iný názor. Každý jeden z nich si aj tak nájde na nás príčinu, kde sme pochybili, keď sa niečo nevyvíja tak ako má... netreba si to pripúšťať 🙂.

pallacinka
7. dec 2012

Ja tiez malej nedavam kravske mlieko, nie kvoli tomu, ze by jej nechutilo, no z presvedcenia, ze ho nepotrebuje. Najznamejsie vapnikove 'bomby' su mak a sezam, ja pridavam tahini pastu do kazdej natierky a nedostatku vapnika sa nebojim. Mandle su tiez bohate na vapnik, bez mandloveho mlieka sa uz v kuchyni nezaobidem, chuti lepsie ako kravske a peciem iba s nim. Potravinove doplnky nepouzivam.

stanislavao
7. dec 2012

2.5 rocne dieta ked nechce mlieko, tak mu ho nedavajte. netreba ho nahradit nicim. jest vsetko a hotovo.

machovalucka
7. dec 2012

moja tiež nechce nič od mlieka,prestala papať jogurty,mliečne polievky a aj mlieko....doktorka povedala,že ju nemám nútiť,že ked bude chcieť,tak si sama vypýta....aj sa tak stalo...síce som jej povedala,že jej dám do mliečka cucu-cukor,tak vypije dva deci,lenže časom som cukor nahradila banánovým frapé-to je ako granko,dostať to v jednote......ale lúbi masloa plátkový syr,hoci doteraz ho nechcela ani ochutnať,zvyknem tak urobiť,že to sama začnem jesť a ju ani neponúknem a kedže chce vždy to čo majú druhý,tak si potom vypýta....ináč väčšinou obedujeme vývar,kolienka so smotanovou omáčkou a tak...mäso nechce 🙂

sjuzi
7. dec 2012

A ostatne jedlo mu chuti? Co tak skusit nejake mliecne polievky, omacky? Sosovicova, zemiakova na kyslo, koprova, syrova omacka na cestoviny, mliecna ryza, tvarohove palacinky ci lievance (ja nasim robim spaldove)... A mlieko sa da zakamuflovat rozne, aj do prazenice, spenatu a pod 😉

trnka77
7. dec 2012

najstarší syn mal tiež okolo 3 rokov nechuť k mliečnym výrobkom a mlieku,neriešila som,zvýšili sme prísun zeleniny,obilnín..zmenilo sa to približne po roku,dnes má skoro 10 rokov a je schopný vypiť aj liter mlieka za dva dni 😀 😀

chovancova27
7. dec 2012

dobre robí že mlieko odmieta🙂 deti vedia čo je pre ne dobré... môj malý tiež mlieko nepapá-nepije... kojený 18 mesiacov, od 10 mesiaca dokrmovaný rastlinnými milekami - kúpiš v DM-drogerie, hotové v tetra-packoch, ovsenné, ryžové, špaldové, sú výborné, prirodzene sladučké, tak mu budú určite chutiť. Ak máš pocit že vápnik treba nahradiť, kúp v bioobchode makový olej a pridaj za malú lyžičku každý druhý den do polievky. To je asi tak všetko. sem-tam kúpim ovčí alebo kozí jogurt, tiež kúpiš v lepších potravinách alebo v bioobchode. Ja vápnik nijako zvlášť nedopĺňam, tento mesiac bol na krvných testoch kvôli alergiám a zároveň mu spravila kompletný krvný obraz a všetkého má dostatok, železa že má na rozdávanie🙂 treba vyváženú stravu a je to🙂

sviezost
7. dec 2012

Moj syn tiez nepije mlieko od 11mesiacov ale aspon mi pamal mliecne vyrobky teraz ma 1aj 9mesiacov a nechce mi vobec mliecne vyrobky.uz ani ked robim privarky zmlieka to mi iez nezie.( kojeny bol 4 mesiace). 🙂

severankasr
7. dec 2012

Mlieko nepijeme od 18 mesiacov, papame syry, jogurty, mliecne polievocky, orechy, mak.

kwella
6. dec 2016

@desszi suhlasim...🙂