Ahojte. Chcem sa opytat, ak ste na navsteve, vyletiku, cim krmite babo? Kupovanym jedlom? Alebo aj robite rano napr masovozeleninovy prikrm a date to do termoflasky a tak? Su take sacky na prikrmy, pri ovoci sa to da ale pri zeleninke a masu? Nepokazi sa to? A este sa chcem spytat, kedy mam zaradit treti prikrm? Dojcim, nechcem ist na to rychlo ale zas je mi divne doobeda ovocie, potom obed a potom nic.
Ahoj, inspiracia na zaradovanie prikrmov:
4-6 mesiacov 1 prikrm - obed
6-8 mesiacov 2 prikrmy - obed a vecera
8-10 mesiacov 3 prikrmy - desiata obed vecera
10-12 mesiacov 4 prikrmy - ranajky desiata obed vecera
12+ mesiacov 5 prikrmov - ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera
Samozrejme riad sa podla toho co vyhovuje tebe a tvojmu babatku. Urcite nejaky kompromis vymyslite.
K jedeniu vonku. Kupovane 'hlavne jedlo' mi moc nezje, takze smola :D. Vo vseobecnosti - uvarim pred cestou. Do termosky (napr fresk, taka nizka na jedlo) zalejem horucu vodu a zatvorim. Presne po dovari, pred odchodom vodu vylejem a dam horuce jedlo. Malo by to byt cca 4hod bezpecne. Uplne teple to nebude, ale zase babatku aj tak nedavas horuce jedlo. Z hladiska bezpecnosti by sa malo podobne postupovat aj pri ovoci, najma ked je takto teplo. Cize nahadzes kocky ladu, schladis termosku a pred odchdoom tam das nakrajane ovocko. Take 3-4hod by malo byt bez nejakeho rizika kontaminacie.
Pri dlhsich vyletoch, napr. cesta na dovolenku - Obed v termoske, po dojedeni oplachnut vodou. Na najblizsom mieste (benzinka, podnik) vypytam horucu vodu a urobim napr kasu. Beriem si kapsicky skor ovocne. Tie vzdy pred jedlom vytlacim do termosky.
Samozrejme chrumkyyyyy :D
ano, bravala som so sebou v termoske alebo termomiske uvareny obed a doteraz to tak robim a to maju deti uz skoro 2,5r .. hocikam ideme, ci na prechadzku po dedine alebo navstevu alebo vylet tak vzdy beriem nachystane nakrajane nejake ovocie (najlepsie take, z coho sa nezaspinia - jablka), to si vyhryzaju .. ked ideme k niekomu domov, tak bravam so sebou kasu a u nich si zarobim .. samozrejme vzdy nejake chrumky alebo kukuricne placky .. ked mam cas spravim male palacinky, lievance alebo zeleninove placky.. kupovany prikrm nikdy nejedli, aj presnidavky som davala len domace, kapsicky nekupujem a jedlo z restauracii a fastfoodov im nedavam
Ked sme sli na cely den von, kludne som prehadzala jedla alebo pouzila kupovane. Ak som brala svoj prikrm, tak len vtedy ak sa chladeny dal niekde zohriat. Teply som v termoske nikdy nenosila, len vychladeny.
Ja som brala rôzne, hotový kúpený prikrm v sklíčku, ovocné kapsičky, chrumky, piškóty, ovocie, ktoré mohli aj ľahko si sami jest (banán, jablko), pripadne ak som vedela, že sa bude dat urobiť, , tak instantnu kašu.
Tetaz už to neriešim, obaja jedia všetko, čiže už klasika to, co mame my, to dostanú aj deti
Zvykla som da do termosky horuce, kym.nadosiel ca sna obe bolo to akurat, alebo teda kupovane, ak som to mala kde zohriat.
@bessdonna Ja som brala prikrmy z chladnicky a pred podavanim som ho mala 20 minut niekde na tele aby sa ako tak ohrial (napriklad pod vetrovkou v zime, alebo medzi nohami ked som soferovala). Staci ak nie je vyslovene studeny.
Nedavala by som do termosky aby bol dlhodobo teply.
Áno, ako hovoríš, bud ovocné pyré z fľašky, alebo som dávala do termosky, keď som vedela, že budeme vonku. Alebo môžeš aj zeleninu nakrájať (napr na olovrant), mrkvu, uhorku do ruky, ak ti také zje. Alebo rožok do ruky, to deti majú radi. Ja bravam aj kukuricne chrumky, pre istotu, niekedy sa to zíde.
Inak ten tretí prikrm, podla pocitu... Ja som napr najprv zaviedla na veceru kašu, potom ako druhé obedy, až potom som zaradila desiatu a olovrant postupne... Možno okolo 7-8.mesiaca, ale ja som začala s prikrmami od 4.mesiaca.