Ahojte
Idem sa už zblázniť z môjho syna.
Má vybrané asi 4-5 jedál čo by jedol stále a ostatné vôbec alebo iba ochutná a to je všetko.
Má 10 rokov, keď bol menší nebol problém zjedol všetko. No teraz ani za prd. A naozaj ma už nebaví variť iba to čo on zje alebo variť preňho a potom pre nás. Už aj rodina je z toho na prášky a vyhrážky typu nezješ nedostaneš alebo nepôjdeš vôbec nepomáhajú.
Poraďte mi prosím co by pomohlo aby začal jesť.
Ďakujem
Mam takú dcéru, v 10 rokoch sa s tým dohnala do nemocnice, chýbali jej železo a ďalšie veci, mávala stavy na odpadnutie. Ani to s nou nepohlo. Teraz ma 15 chodí na strednú a konečne začala jesť. Nezje všetko, ale z toho co zjeme my, je to asi 90%.
Mam to iste,akurat syn ma 7 rokov,ja mu radsej uvarim to,co zje,pretoze on by vedel zit asi aj zo vzduchu,v skole na obedy nechodi,doma mam prehlad co zje....
Teraz sme boli u lekara na preventívku a všetko má v poriadku. Není chudý, taky akurát.. taky malý macko.
V škole zje iba to co mu chutí.
Už som rozmýšľala ci sa mu Hormóny nejak nemenia a ci to není začínajúca puberta
moj maly bol takyto, ked mal 5-6rokov, potom sa mu to vyrazne zlepsilo, ale on aspon polievku vzdy zjedol....a teraz (ma 11rokov) uz je skoro normalne, ale zase vsetko nie. On si radsej povie, ze uz ma dost a viac jest nebude. Je taky skor slimfit, ale videla som uz aj chudsich niektorych jeho spoluziakov.
mozete vyskusat B-komplex, ci to bude mat ucinok ....mala by sa mu zlepsit chut do jedla, alebo od pediakid pripavok na chut do jedla ......ale ako som aj tu citala, na niektore deti to vobec nema vplyv
co som citala, tak niektorym detom pediatricky predpisuju nutridrink, napr. dievcatam, co su velmi chude....aby nechybali vitaminy, mineraly v tele
https://www.drmax.sk/search?q=nutridrink
vela stastia, viem, o com hovorite, tiez ma to trapilo a hladala som info pred par rokmi, proste su aj take deti, asi z toho musia vyrast
Mna vzdy zaujima, ako tieto problemy zacali. Odkedy sa takto stravuje? Vypustal jedla postupne alebo naraz? Nepredchadzala tomu nejaka choroba alebo nejaky problem v rodine? A co robi, ked mu nenavaris to jeho? Radsej hladuje aj 2-3 dni?
Určite aj pubertou majú deti svoje móresy a vymýšľajú s jedlom.Podla mňa každý má svoje obľúbené jedlá, ale zase troška by to malo byť, aby aj strukoviny či rybu si dal rôznorodú stravu...u nás z času na čas ochutná úplne nové jedlo, keď bola menšia ani za nič.
Vidíš v škole zje, lebo je hladný a tam nemôže vymýšľať🙂viacmenej aj ja doma varím podľa toho čo jej chuti nestravuje sa v škole.Skus tie b vitamíny, ale ak nemá chuť na nejaké jedla nič nespravis, ak zje chlieb, jogurty, obedy a len vybrané typy jedál mu nechutia.
Moja vôbec nechce omáčky a to boli jej najobľúbenejšie jedla, keď bola malá.
V 10tich bol aj moj velmi vyberavy, teraz ma 14rokov a zje podla nas uz dost vela lebo chce stoj co stoj pribrat, zje ovela ovela viac a aj jedla ktore neznasal
@marci77
Ďakujem skúsim kúpiť ten B-komplex.
@marianarem
Urcite ho nenechávam hladovať 2-3 dní, dokonca ani deň. Len ma nebaví variť stále len jeho jedlo. Už to nechuti ani mne ani manželovi a ani dcérke stále dookola jest to isté. A nebaví ma rozčuľovať sa nad ním alebo štát ci sedieť pri stole a pozerať sa na jeho odute líca, že to jest nebude. V rodine problemi niesu a ani chorobu vážnu nemal.
Začala ta nechuť tak pomaly.
Ešte raz ďakujem, skúsim nejaké vitamíny alebo možno ten čas ukáže
Ak netrpi nejakymi problemami, nie je to nasledok choroby, tak v tomto pripade by som mozno radila skusit ho nechat o hlade ten 1-2 dni kludne, vyzera to sice mozno blbo, ale 10 rocneho to uz nijako neohrozi. Ide o to zistit, ci to je z jeho strany nejaky manier a ci ho hlad nedonuti predsa len zjest. Vyhrazky a rozculovanie by som dala bokom a proste ponukala vase jedlo a ked nic, tak nic. Druha moznost je, nech si skusi uvarit sam to svoje. Neviem, co jedava, ale 10 rocne normalne sa vyvijajuce dieta je uz schopne zvladnut pripravu jednoduchych jedal. Ak to naozaj nie je zdravotny, psychicky alebo senzoricky problem unho, tak by sa mu nemal takto prisposobovat zvysok rodiny, verim, ze je to na nervy.
možno práve v tom je problém, že ho nenecháš hladovať ani deň. Rešpektovala by som, že niektoré jedlá neznáša, ale niektoré znamená niektoré, nie väčšinu. Keď napríklad nemá rád ryby, tak mu môžeš pripraviť kúsok mäsa na prírodno, polievka a príloha budú rovnaké, ale netočila by som mu stále tie isté jedlá. On vie, že mu navaríš to, čo chce, nemá dôvod niečo meniť. V jeho veku ho môžeš už do prípravy jedla zapájať, aj to dokáže deti, ktoré sú prieberčivé, naštartovať, jedlo, ktoré si pripravia, chutí.
A je chudý či iba vyberavy?
Ani moja nezje veľa veci, ale zase tých jedál čo zje je viac🙂stravuje sa v škole tam mu chutí?