Ahojte, maly papal donedávna mlieko Sunar a teraz ideme prejsť na krabicove mlieko 3.5% je lepšie ho prevarat, alebo stačí len zohriať priamo z krabice a môže papať ? Ďakujem
Dufam, ze ma drobec uz 1 rok 😃 inak mu kazein z kravskeho mlieka urobi v bruchu nestravitelne hrce... hej, ono je pasterizovane, ja by som sa nebala davat rovno z krabice
Dúfam.ze nemyslíš trvanlivé.
Krabicove je aj to 5 či koľko daňové.Trvanlive nechcela ani naša mačka.Ak vydrží pol roka.tak čo v ňom asi musí byť pridané? Každopádne sa porád s pediatrom.
@janinah tak to máte fajnovu mačku. Krabicove mlieko je trvanlivé 3.5% neviem aké iné mlieko by som teda dieťaťu mala dať.
Krabicové 5 dňové 3,5perc.
@janinah v trvanlivom mlieku nie je nic pridane, je len zohriate na par sekund na teploti 120°C a je vyrabane v sterilnom prostredi, takze sa tam nedostanu ziadne bakterie a preto vydrzi rok. Presne tak ako vysterilizovany kompot vydrzi rok, lebo v nom nie su (ak je dobre spraveny) ziadne bakterie. 5dnove mlieko nie je zohrievane na tak vysoku teplotu ale vyraba sa na tej istej linke ako UHT mlieko
@stevvvka daju sa najst na zoutube dokumenty o tom ako sa priemyselne spracovava mlieko.
@janinah nie som odbornik, mam za sebou exkurziu do mliekarne, tam nam vsetko vysvetlili. Aj vyvratili vseobecne zname famy o "vyrobe" mlieka. Pretoze mlieko sa nevyraba, mlieko sa doji od krav, je to prirodny produkt, v mliekarnach sa mlieko len spracuva.
Asi je to ako keď chceš dat dieťaťu ovocie...môžeš dat kompót a môžeš dat čerstvé jablko...oboje zasýti,oboje je ôk,len jedno je lepšie, lebo je čerstvé
@janinah cerstve mlieko je to od kravy do 12 hodin po nadojeni. Pre male dieta ma byt prinajmensom pasterizovane. Takze tiez je zbavene termonestabilnych vyzivovych latok. Kedze bolo zohriate nad 50°C uz v nom zacala koagulacia bielkovin. Tuk su v mlieku rovnake ako v cerstvo nadojenom (ak sa bavime o neodstredenom plnotucnom mlieku), to, ze sa na krabicovom (je jedno ci 5dnove alebo UHT) neusadza smotana je sposobene homogenizaciou, co je proces, ked je mlieko pod vysokym tlakom pretlacane cez mikroskopicke dyzy, kde sa roztriestia velke kvapky tuku na male a tie sa rovnomerne rozptylia v mlieku.
Kazde mlieko, ktore pride do mliekarne sa najprv pasterizuje, potom sa odstreduje (oddeluje sa smotana), nasledne sa ta smotana do mlieka pridava aby bol dosiahnuty pozadovany a rovnomerny obsah tukov v mlieku. A potom sa bud pred balenim zohreje na cca 90° a bali ako 5 dnove, alebo sa zohreje na 120°a je z neho trvanlive.
Najlepšie je kupovať chladene, ale aj trvanlivé je úplne OK
trvanlive by som nedavala. Trvanlive, na SK nazyvane krabicove, co vydrzi 3 mesiace original zavrete bez chladenia a po otvoreni v chladnicke este minimalne 3-4 tyzdne (mam to vyskusane), to je tiez len normalne mlieko bez nejakych pridavkov (akurat obcas nejake vitaminy mozu byt pridane) je inak spracovane (na chvilu zohriate na vysoku teplotu a nasledne rychlo schladene) ako mlieko z chladnicky. Tzv. cerstve mlieko (fresh milk) nema taku dlhu dobu trvanlivosti (väcsinou od pra dni do 2 tyzdnov) je inak spracovane a väcsinou ma udrzanych viac zivin ako trvanlive. Skus dat dietatu najskor normalne cerstve chladene mlieko ako bude reagovat. Ani toto ani trvanlive (cize krabicove) nemusis este extra prevarat, uz je pasterizovane. Prevarat sa ma len surove mlieko priamo od krav, mlieko z automatov a mlieko z neznamych zdrojov, ked nemas zaruku, ze je uz pasterizovane. Dieta ti na to nezomrie ale moze napr. dostat hnacku,
@viestta prosím vas a keď napríklad by som chcela toto mlieko vo fľaši je to také isté ako to krabicove alebo je lepšie??? Treba ho prevarat alebo tiež nie ?
je to presne rovnake mlieko ako 5dnove plnotucne v krabici, len ma iny obal
Bože,tieto rady 🥱🥱🙈🙈🤣🤣🤣 ja som môjmu dávala takéto normálne už od roka ...
Krabicove mlieko je uz prevarene, aj 5 dnove aj trvanlive. Staci zohriat