Celé vajíčko a praženica pre dieťa

2. feb 2024

Ahojte dievcata, kedy uz davate cele vajicko, nielen zltko svojim detom? Pripadne, ze by som ho pridala do prikrmu alebo prazenicku atd.?
Dakujem. 🤗 Krpec bude mat 10 mesiacov.

amelia89
2. feb 2024

dala som to hneď naraz cele (bielko aj zltko), asi v 8m

petamich
2. feb 2024

kedze moje dieta malo celkom alergicku reakciu na bielok 😅 odporucam dat najskor kus bielka k tomu zltku a ak bude bez reakcie tak v pohode daj cele

nas maly ma napr. stale reakciu po prazenici ale preco netusim, vajicko na tvrdo napr. mu nevadi, tak mam pocit, ze je to dlzkou tepelnej upravy

beata_k
2. feb 2024

Bielok je len mozny alergen. Vyslovene nicim neskodi. Skus male mnozstvo. Ak bude bez reakcie, daj viac. Ak bude stale bez reakcie, tak mu smelo daj.

andrea_82
2. feb 2024

Bielko az po roku a prazenicu este neskor.

autor
4. feb 2024

@amelia89 ano? mne teraz po pavlovej torte ostali 3 zltka a bezne robim domaci zeleninovy prikrm vzdy na dany den a dalsi ale ci to 3 nie je vela 🙈

autor
4. feb 2024

@beata_k lebo vsade pisali aj som citala, ze na tak male oblicky sa este tolko bielkovin nedava 🙈🤷‍♀️

autor
4. feb 2024

@andrea_82 az po roku? 😳

beata_k
4. feb 2024

Ale ved mu nedas kilo. Zje zopar sust, aj to mozno.

luliu
4. feb 2024

Áno bielko by sa malo dávať až po roku, praženica je ťažké jedlo, za mňa absolútne nevhodné a úplne zbytocne pre 10m

milanemila
4. feb 2024

Zavadzanie prikrmov nie je sutaz, ze a ja som davala toto uz vtedy a vtedy a moje decko uz vtedy a vtedy vsetko jedlo 🤦🏼‍♀️ jednoducho sa nie je kam ponahlat a matka co decku vsetko natlaci co najskor nie je hrdinka 🤷🏼‍♀️ treba sa co najdlhsie vyhybat najma soli a cukru. Potraviny s vysokym obsahom bielkovin napr tvaroh sa neodporucaju u tak malych deti, lebo im to zatazuje oblicky, predpokladam ze bielok je tento isty pripad, lebo alergen vylozene nie je (co neznamena ze dieta na neho nemoze mat reakciu).
Do 3 rokov cca stale zreje a vyvija sa traviaca sustava a osidluje sa crevny milrobiom, toto obdobie je najdolezitejsie co sa tyka stravy. Ma to volyv nie len na travenie ale aj na imunitu.
Tu napriklad hovori prezident slovenskej pediatrickej asociacie https://www.instagram.com/reel/C1-OeJmLot1/?igs...

amelia89
4. feb 2024

autorka: to bielko zaveď postupne, v malych davkach,nie hned cele aby si videla prip reakciu. ale urcite nemusis cakat do 1 roka to je mytus.

andrea_82
4. feb 2024

Ano, vsetky tabulky k zavadzaniu prikrmu, co mam, hovoria az po roku. Suhlasim vo vsetkom s @milanemila. Na co to silit a rychlo vsetko zavadzat? Nie je to v skutocnosti len lenivost mamiciek, ze sa im nechce varit osobitne a rozmyslat, co dieta moze a co nie? Tak im rychlo davaju aj to, co je pre ich maly organizmus zatazujuce. Ved dieta nepotrebuje neviem aky pestry jedalnicek a jest pomaly aj cudzokrajne potraviny.

petamich
4. feb 2024

@andrea_82 a moja pediatricka zasa vo svojej poradni, co kedy zavadzat uvadza toto: Žĺtok musí byť dokonale uvarený, aby sme vylúčili riziko salmonelózy, je však pre dieťa veľmi hodnotný vo výžive. Podľa nových odporúčaní imuno - alergológov sa vaječný bielok môže podávať už od 6.-7. mesiaca.

Rozne zdroje uvadzaju rozne informacie, kazdopadne viacere sa zhoduju, ze s bielkom uz netreba cakat do 1 roka, takze asi si skratka treba vybrat cim sa riadit, lebo co lekar to nazor, atd.

amelia89
4. feb 2024

@andrea_82 wow tak uz som dneska citala vsetko. Ze lenive mamy. A ze pre organizmus zatazujuce, ach jaj. Nebavime sa predsa o bravcovom bociku ale o kusku bielka…
Je absolutny mytus ze sa musi cakat do roka s vajickom, viacere rozsiahle studie nikdy nepreukazali ze by to pomohlo v NErozvinuti alergie (skor opacne). Rozne zdroje - rozne nazory. Ja napr na tuto temu viem naozaj vela a nielen z 1 zdroja alebo tabulky od pediatricky. Kazdopadne by ma nikdy nenapadlo niekoho osocovat ze je lenivy a neviem aky len preto ze to robi inak. Kludne moze davat svojmu dietatu aj len mrkvu so zemiakom aj do 5 rokov, ak je to jeho presvedcenie.

andrea_82
4. feb 2024

@petamich @amelia89 🤷‍♀️ robte si ako chcete, su to vase deti.

amelia89
4. feb 2024

@andrea_82 no ved jasne ze budeme. ži a nechaj žiť.