poradte, v tychto horucavach mozem skusit dat malemu mesacnemu aj cajik?
ja som dávala, ale mamičky, ktoré koja ti poradia častejšie prikladať....najprv skús len prevarenú dojčenskú vodu, veľa bábätiek s ňou nemá problém, len tie moje boli fajnové 😀 Používala som Hipp Harmančekový ( odporúča sa feniklový, lenže mojich z neho bolelo bruško a inak ani nevieme čo je bolesť bruška).
ak plne dojčíš, čajik netreba... 🙂
takychto otazok tu uz je vela, daj si vyhladat 😉. A odpoved: nie, nepotrebuje ziadnu inu tekutinu okrem mlieka, ani keby kojene nebolo. A ked uz, tak cistu vodu a nie cajik.
@mimuska123_ sprav ako chces....len ty si svoje babatko poznas....ja som davala 😉
@mimuska123_
tu vo väčšine prípadov nájdeš odpovede typu, že dojčené deti iné tekutiny nepotrebujú. Škoda, že sa potom nájdu matky, čo prídu na pohotovosť s bábätkom, ktoré je evidentné dehydratované a zastávajú tento názor. Urob ako chceš, ja som dávala čajík aj vodičku. 😀
no asi vyskusame tu vodicku..moze byt prevarena lucka?
presne tak ako vravi @emily_666 , ak by dojcenym detom nebolo v horucavach trebat aj vodicku, nekoncilo by tolko malych babatiek dehydrovanych v nemocke 😒 moja mala sa narodila v maji a ked boli v juli horucavy, davala som jej prevarenu vodu... cajik v tomto veku by som asi nedavala, ale prevarenu vodu urcite ano, nic tym nepokazis 😉
uz nase stare mamy ba aj prastare, ba praprastare vedeli, ze hoc je babatko kojene, tak tu vodicku na osviezenie potrebuje ... neviem, co za "novy vymysel' sme zas prebrali od USA a zapadu, ze kojene dietatko nemusi mat inu tekutinu ... BLBOST, detske telo je usposobene hormonalne tak, ze v zaludku sa materske mlieko zrazi na podobnu hmotu, ako je tvaroh, tak si skuste cely den kazde 3 hodiny zjest 200g sucheho tvarohu a nic nepit, som zvedava, dokedy by ste to takto bez tekutiny vydrzali ...
@mimuska123_ mozes kludne prevarenu lucku a mozes kupit aj cajik, na striedanie /my sme mali dobry cajik z DM taky vo flasticke malej uplne praskovy a stacila fakt na pohar stipka, bol bez cukru a farbiv, cisto prirodny a este aj dobry na brusko/ a striedala som to malemu, podavat na lyzicke ...
@emily_666
@zuziq8 no, mozno je to tym, ze matka, ktora koji, nikdy nevie, kolko presne jej dieta vypilo. babatka placu, maju koliky....ale mozu plakat aj hladom, ale to sa zistit neda, pokial dieta cucka, tak si matka mysli, ze je vsetko v poriadku a ak zacne babo plakat, da rektalnu rurku a vybavene 😀. Ak dieta dostava dostatok mlieka, ci uz z prsnika alebo z flase, ziadnu inu tekutinu nepotrebuje. Prilis vela vody v tele babatka moze ohrozit dokonca jeho zdravie, nakolko voda rozrieduje mineraly a tym sa ich vstrebava menej, ako by malo. To je medicinsky dokazane, len u nas na Sk je taky zvyk, nalievat deti uz pomaly od porodnice.
no ahoj som za cajik vo veľkych horučavach ale toto este podla mna take horučavy neboli, ked sa bude teplomer cely den držat nad tridsiatkami potom ok, ale teraz zbytočne
osobny nazor nevnucujem ja tu mam taku malu 1,5mesačnu slečnu
@aliza ja som vobec nepisala o prelievani babatka, ale su deti, ktore potrebuju vodicku naviac 🙂 tak potom preco tolko deticiek konci dehydrovanych v nemocke? k tomu si sa nevyjdarila....
my sme napr. vobec rektalnu rurku nepouzivali, takze neviem preco tu pleties toto, ale ok... a hovoris tu o dostatku mlieka,...ale nie je mlieko ako mlieko... poznas pojmy predne a zadne mlieko? predne od smadu, zadne od hladu . takze ked mamicka dojci castejsie kvoli smadu babatka, moze sa stat ze babo "taha" len predne mlieko a sice nie je smadne, ale je hladne 😉 ale myslim si ze kadza mamka pozna svoje dieta a vie, ci mu mliecko staci, alebo prida trochu vodicky.
okrem toho, otazka bola ci moze trochu vodicky, takze odpoved je: ano, moze trochu vodicky 🙂
aa este pises ze babatka placu od hladu, kolik atd.. a ze sa neda zistit preco... myslim ze kazda mama sa po case nauci rozoznavat ako jej dieta place ked je hladne, smadne, alebo ho nieco trapi... 🙂
@juliap no, predstav si, ze na tom zapade sa aspon robia vyskumy, kdezto na Sk je pediatria pomaly ako ludova tradicia, ktora sa traduje ustne z jednej generacie lekarov na druhu.....to, co platilo pred 50 rokmi, plati aj dnes. Vies, ze postupy v medicine sa menia kazde 3 roky? ze zapadni lekari si pravidelne 'apdejtuju' vzdelanie lebo to, co platilo vcera, uz zajtra nemusi? Ved ked ide o nejaku nevyliecitelnu chorobu, jaaaaj, ako sme radi, ked sa vynajde liecba, ze? tak preco by aj pediatria nemala ist vpred? Zapadna medicina sa hybe vpred a ta nasa vzad.... Ja dakujem, ze mame prave tie 'vymysly' zo zapadu a mozem sa vyvarovat chybam, ktore robili nase babky a prababky. Vtedy ludia zili v uplne inych podmienkach, vacsinou v nedostatku a tak si pomahali, ako vedeli, ziadne rozumy v tom neboli, ale z nudze cnost 😖
ak kojis tak netreba caj aj v horucavach.. mliecko uplne staci.. ak davas umele tak mozes ale nesladeny...
@mimuska123_ a aj tu si precitaj 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/zaciname-prikrmovat/ako-casto-moze-pit-novorodenec-feniklovy-caj/
https://www.modrykonik.sk/forum/zaciname-prikrmovat/caj-pre-3-mesacne-dietatko/
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/sposobuje-ovocny-caj-hipp-alebo-feniklovy-problemy-s-kakanim/
https://www.modrykonik.sk/forum/zaciname-prikrmovat/pije-vase-dieta-cierny-detsky-caj/
https://www.modrykonik.sk/forum/zaciname-prikrmovat/je-lepsi-sypany-alebo-sackovy-caj-pre-4-mesacne-deti/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/odkedy-moze-pit-dieta-normalny-caj/
@zuziq8 otazka bola, ci moze cajik a nie vodicku, ked uz sme pri tom. A ja osobne ziadne dehydrovane deti nepoznam, ani som sa za 7 rokov, co som na materskej, s takymi nestretla, akurat s pripadmi, ked islo o crevnu chripku, hnacku. To s tou rektalnou rurkou som dala len na odlahcenie lebo aj ta je slovenskou specialitou, inde vo svete je uz davno zakazana a viem, ze je vybavou kazde domacnosti s babatkom a ak dieta dlhodobejsie place, hned sa po nej siaha bez toho, aby bolo zrejme, ze ide o koliku. A ano, poznam pojmy predne a zadne mlieko, preco sa pytas? mam to brat ako urazku? ak si si vsimla, mam 2 deti, nezijeme v pralese 😕.
@aliza nemyslela som to ako urazku, 😉 len som tym chcela povedat, ze su pripady ked ani to mliecko nestaci, a urcite preto netreba dojcit kazdu hodinu, lebo potom ma babatko vacsinou len to predne mlieko a je hladne..ja osobne poznam 2 pripady takto dehydrovanych deticiek, jeden osobne, takze viem o com hovorim..
a k rektalnej rurke, ano je to blbost, pomaly uz patri k "povinnej vybave" kazdej mamicky 😒
@mimuska123_ mne v porodnici sestricka vravela ze ked su taketo horucavy a 30-tky tak ze drobcom mozme dat prevarenu detsku vodu alebo cajik takze kludne ja som dala malemu dnes troska vody ked sme boli vonku a to kojim
@aliza myslis ze slovensko je na inej planete?alebo ze je nejaka zaspata rozvojova krajina???Alebo sa nachadza v nejakom vakuu?To co bola za odpoved.... 😠 urazat slovenskych lekarov,myslis ze tu sa este pusta zilou a lieci sa pijavicami?No nemam slov.....odides si byvat do VB a hned mozes Slovensko sudit.
Toto sice nebola k teme vlozka,dufam ze admini nezmazu ale na hrube vrece hruba zaplata.
@mimuska123_ ak budes kojit tak ine tekutiny netreba,ak ale bude babo na UM mozes davat vodicku-uvidis ci bude chciet.
@mimuska123_ moj maly napriklad nechcel vodicku taky maly,ale vyskusat mozes voda na zvys mu urcite neuskodi 😉 cajiky su dost sladke preto sa velmi neodporucaju. ja som ponukala prevarenu vodu.
a mamicky mozte sa hanbit na kazdej jednej teme si musite najst nieco na com sa povadite?
dávala som slabý detský čajík z lekárne,aj proti smädu aj proti boleniu bruška /obsahuje rascu,fenykel a harmanček/ a
@mimuska123_ v takých veciach sa riaď zdravým sedliackym rozumom a materinským inštinktom,ak myslíš,že mu čajík treba tak daj,ak nie,tak nie 😉
feniklovy som davala od 4 mesaica....
ale vodicku od narodenia......
@mummy01 reagovala som na nazor, ze info zo zapadu su 'vymysly' ...to sa napisat moze, ale ked niekto povie nieco na slovenskych lekarov, tak uz je zly, ze? a nikto nikoho neurazal.... aspon ja urcite nie. Hovorila som, ako to funguje inde. Este ze ten zapad mame, ze? vsetky nove liecebne postupy, lieky, technika idu odtial...vtedy nam je zapad dobry, ked nam zachranuje zivoty, ale inak su tam vsetci lekari debilni a ich postupy su len 'vymysly' 😕, no, velmi zaujimave zmyslanie 😖. A ja som si nikde neodisla, zijem medzi lekarmi, aj na SK som zila, info mam z prvej ruky, ci z SK alebo z UK, takze si stojim za svojimi nazormi. A nesudila som lekarov, ale ich postupy, ktore sa nemenia desatrocia. To je chyba systemu, vyucby na skolach, na praxi, atd.
ospravedlnujem sa za odbocenie od temy
@mummy01 Ja zakladatelke nejdem radit, ale len na margo toho, co pisala @aliza by som chcela prispet mojou skusenostou. Tiez som mimo sk a na natlak mojej mamy niekedy v 7-mom mesiaci som teda povedala mame nech mi kupi fenyklovy cas, ze to vyskusam. Samozrejme som tym isla oboznamit mojho pediatra (mame ich v nasej ordinacii 5) a ani jeden z nich nikdy v zivote nepocul o caji.... taktiez tu caje neexistuju...nemam ich ako kupit (musela mi ich priniest mama, aj som ich zahodila) a ja zijem v takom podnebnom pasme, ze o takych "horucavach" sa vam moze iba snivat.....ale o dehydrovanych detoch (lebo nepili caj) som jakziv nepocula.
Mam kamaratky aj z inych krajin, napr. australii aj anglicka...tiez to nie je bezna vec davat detom caj.
Voda -vzdy. Ale do toho 6-teho mesiaca davat nieco ine ako mlieko....no necham to na kazdej.
Tym nechcem urazat Slovensko a toboz nie nasich lekarov, ale aliza ma pravdu....tento "cajovy zvyk" je typicky slovensky. 😅
Nasa dcerka sa narodila do najvacsich horucav zaciatkom juna 2010 - teploty sli cez 30. Ako plne dojcena mala len MM a bola spokojna a pokojna (nebola dehydrovana) 🙂 Raz som podlahla tlaku okolia a dala som jej prevarenu dojcensku vodu, ale nemala zaujem 😀 Co sa MM tyka, pila tolko, kolko potrebovala - ked bola smadna, tak kratsie, ked hladna, tak dlhsie 😉 Ked chcela pit alebo jest, tak sa "ozvala", proste som na nej nejak zbadala, ze je nepokojna a dala som jej "cucnut". Ked bolo velike teplo, tak aj kazdu polhodinku si cucla trosku. A obcas sme ju ochladzovali tak, ze som jej rucicky a nozicky potierala vlaznou vodou (doma sme mali aj cez 28 stupnov napriek stiahnutym zaluziam a zavretym oknam a vetraniu len vecer alebo rano, ked neprazilo slnko)...
ja kojim maly m a2mesiace a pol a sem tam cez den vypije 100ml cajiku,aj kvoli prerobeniu v brusku..od smadu len viackrat prikladam a cajik feniklovy alebo detsky pije uz od 3tyzdnov
popýtaj sa pediatra. No v nemocniciach čo viem keď sa narodia a než ich mamky začnú kojiť dávajú piť sladkú vodu napr. 100ml vody prevaríš s 1čl cukru. No zviknú dať aj čajík a to fakt piggy len tak trochu vyluhovaný aby farbu chitil...............ale najlepšie je všetko konzultovať s pediatrom. môj vôbec nechcel čaj ani nič podobné museli sme ho to naučiť aby nebol dehydrovaný.............. 😒
@mimuska123_ cajik iste nie.dojcis? ak ano,tak mliecko to pokryje 🙂