BLW - príkrmy

zuzinka888
18. júl 2022

Mamičky ktore takto prikrmujete je to bezpečne? Nedusilo sa vám dietatko? Prečo ste sa rozhodli pre BLW? Bolo to ok?? Chcem to skusit, no mám obavy.

lamonita
18. júl 2022

Moja nechcela mixované. Mesiac sme sa trápili až som jej skúsila dat kúsky. Ona vyslovene niekedy chce aby som jej dávala do úst, inokedy odmietne a chce si zobrať odomna a sama vložiť do úst. Čiže mame také polovičné BLW. Nechávam na ňu. Všetko má predvarene, mäkké, tak dúfam ze bude ok.

zitaje
18. júl 2022

@zuzinka888 dúfam že nikoho nepohorším... môj syn "jedol" tak, že som ho dala na brucho na podlahu, ešte nevedel liezť. Bolo to z núdze, inak sa od neho nedalo najesť. Dala som pred neho kus uhorky, alebo niečo také vhodné, mäkšie. Už má skoro 9 rokov (= prežil to) 😀

janka_266
18. júl 2022

@zuzinka888 zatiaľ som z neho 2x vyklepavala piskotu a raz šunku, zatiaľ pohoda. A ten luxus, že mu nemusím všetko mixovat. Stojí to za to. A tiež to mame tak 1/2 na 1/2, niekedy sa chce kŕmiť len sám a niekedy mi dovolí mu pomôcť 😃

zitaje
18. júl 2022

A napr. pre už sediace bezzubé dieťa je skvelá veľká kosť z pečeného mäsa 😀 nedá sa to zhltnúť a má to chuť 😀

mamatroch
18. júl 2022

@zuzinka888 nas treti tak jedol od zaciatku (od ukonceneho 6. mesiaca). Uz ma tri roky a zivy je (az moc - ale to asi s prikrmami nesuvisi 🤣).
V tej dobe este nesedel. Dat ho na zem na deku na brucho a pred neho jedlo - tato predstava ma nefascinovala 🤷. A drzat ho pri papani v naruci - za mna tiez nie... chcela som, aby mal svoje stale miesto pri stole a bol plnohodnotnym ucastnikom rodinnych obedov a tiez, aby som sa aj ja mohla najest naraz s rodinou.
Vyriesila som to tak, ze sme na normalnu stolicku pripevnili autosedacku vajicko, ktore som si zohnala z druhej ruky zadarmo iba na tento ucel. Ze bolo starsie, mi nevadilo, v aute mal ine. Cize bol v polosede, v polohe ok pre chrbatik (manzel to vajicko pripevnil popruhmi poriadne napevno, cize nehrozilo, ze spadne).
Kupila som mu dva podbradniky - jeden silikonovy s "miskou" a jeden neoprenovy s rukavmi. S tymi dvomi vydrzal cele obdobie do 3 rokov. A jedol zo silikonovej podlozky, ktora zo stola nepadala a dala sa lahko zobrat i na cesty, dovolenku... Na pitie pohariky baby cup.
Zozaciatku, kym nedociahol na stol, som mu ja na svojej dlani podala vzdy dva rozne kusky zeleniny a vybral si, co zje prve. Ten pohlad na to babo, ked do seba tlaci ruzicku brokolice - topka 👍 ...za brokolicou sa siel zblaznit. Hlavne treba vsetko nakrajat na take kusky akurat do rucky, napr. na pasiky.
Ked uz sedel, bral si veci z podlozky sam.
Mimochodom, nekupovali sme ani tu opachu detsku stolicku na krmenie. Mala som pri prvych dvoch a to bola nocna mora pre mna.
Ked uz sedel, miesto vajicka dostal zvysovac stoliciek s operadlom a sedel na nom. Opat prudko skladne, lahko zobratelne do restiky, na dovolenku, ku starym rodicom, na navstevu...
Teraz ma tri roky (3,5 presne), papa velmi rad vsetko a pri stole je samoobsluzny az-az, sam si natrie maslo, natierku alebo dzem, oblozi si chlebik syrom, sunkou... Vie si uz i sam vidlickou a nozikom pokrajat makke veci.
Zabehlo mu v uplnych zaciatkoch asi 2-3x a potom uz v pohode. Su k BLW aj videa, blogy.... odporucam pozriet. Samozrejme treba byt pri dietati a mat ho pod dohladom. BLW nie je o tom, ze naje sa sam a ja si zatial pozriem telenovelu...
Mne sa BLW velmi pacilo...
A preco som do toho sla...? No, pri prvych dvoch, co boli tesne za sebou, nebolo casu sledovat taketo "trendy", trebalo konat, proste zivot siel rychlejsie... I to bolo carovne, stale nieco, dom plny zivota a dzavotu (nase deti maju utkvelu predstavu, ze musia uz pred 8,00 hod rano kazde povedat aspon tisic slov, idealne vsetci naraz 🤣)... Pri tomto tretom si vsetko spojene s materstvom vedome vychutnavam este viac... I taku "obycajnu" vec ako prikrmy. Sledovat to jeho objavovanie jedla, samostatnost, jeho radost z jedla a toho, ze sa dokaze sam nakrmit... Ten gurmansky zazitok ako si vychutnaval konkretnu zeleninku, ovocie a nielen nejaku homogennu zmes cohosi...

mamatroch
18. júl 2022

@zuzinka888
Tuto podlozku sme mali:
https://www.mall.sk/jedalenske-pomocky/petite-m...
a tieto pohariky
https://dvematky.blogspot.com/2017/10/detsky-po...
Ale aj Medela ma baby cup (na dokrmovanie materskym mliekom. I v niektorych lekarnach maju).
A tento zvysovac stoliciek
https://www.brendon.sk/brevi-picnic-ottanio-zvy...
(no existuju i ine typy... v kazdom pripade su vsetky az pre samostatne sediace deti)
...no a ten neoprenovy podbradnik s rukavmi a s kapsickou, kam padaju zvysky - ten bol skvely. Nic cezen nepretieklo.

andreatytler
19. júl 2022

@zuzinka888 Podla mna sa asi vsetky deti v zaciatkoch dusia aspon raz. Aj keby si cakala dlhsie, tak v momente kedy zacne jest kusky sa to bude musiet naucit a pri tom vzdy zabehne. Nastuduj si prvu pomoc pri duseni. My sme boli na kurze este pred tym ako sa narodil syn a velmi ma to ukludnilo.

petamich
19. júl 2022

@andreatytler nas maly mal rok a nikdy sa (zatial) nedusil 🙂 proste mu tie kusky rychlo sli, cucoriedky a pod. som mu davala cele, vsetci sa klepali po cele a "vsak pockaj..." nuz pockala som a je tu ale jasne chapem co tym chces povedat

petamich
19. júl 2022

@zuzinka888 BLW podla mna nie je uplne vhodne na prve prikrmy, ked dieta ochutnava ale to je len moj osobny nazor alebo skor preferencia - po par tyzdnoch od zavedenia prikrmov sme sli kombinaciou BLW a krmenia a stale tak fungujeme (ma rok), po pravde mna fakt nebavi cistit spenat z pol jedalne 😅 takze vsetko jedlo, ktore je v zasade bez omacky, ovocie a pod. je sam a hlavne uchop trenoval rychlo na veciach ako cucoriedky, maliny...a omackove veci, cestoviny, tak to ho vacsinou krmime