Ahojte,
Chcem sa opýtať, či je tu niekto kto šiel pri zavadzaní potravy u bábätka metódou BLW a aké sú vaše skúsenosti, trable, s ktorými ste sa potýkali pri tejto metóde, plusy a mínusy tejto metódy a ako dlho (orientačne) am trvalo, kým sa bábätko začalo ako tak stravovať samé.
Či niekto od tejto metódy upustil, lebo mu dieťa napríklad netolerovalo kúsky alebo problémy s tolerovaním kúskov v potrave.
Budem rada za akékoľvek Vaše REÁLNE skúsenosti, tie, ktoré ste touto metódou naozaj išli, prípadne nejaké Vaše rady, tipy a triky, čo môže niekomu v začiatkoch pomôcť a pod.
Ďakujem 🙂
@janka_266 sledujem na IG jime spolecne, mam od nich aj knihu a este minispajz a bistro u marty, z tych slovenskych a ceskych zdrojov a este si pozeram appku solid starts, len na tu upozornovali jime spolecne, ze nie vsetko tam je odprezentovane spravne a niektore potraviny boli odprezentovane aj tak, ze to mozno nebolo az tak bezpecne - priklad boli salatove listy 🙂
Ja ponukam kusky, zacala som ale s kasami a tie mi velmi jest nechcela a mam pocit, ze teraz ked som zacala skusat kusky do ruky, tak jej je dobra aj ta kasa 🫠 niekedy si to pekne poobhryzkava a potom zistim, ze ma v ustach naskreckovane a nevie co s tymy ma robit, tak spusti hystericky plac, pripadne niektore potraviny si uchopi takym zvlastnym sposobom a nenasmeruje si ich pekne do ust, ze este pred ustami ich vsetky roztlaci v rukach…este nesedi tak som skusala na zemi na bruchu ponukat, ale to je cista katastrofa lebo je neudrzatelna na jednom mieste :D a v lehatku to nie je ono..
Ja mam skusenost, ze moja mama to tiez takto riesi, ze preco jej nedam kasicku a keby som ju dokrmila tak je spokojna, ale ona mi prezentuje nase detstvo tak, ze nam davali mesiac mrkvicku a druhy mesiac zemiacik, o tom silne pochybujem a svokra ta sa vytiesa, ako krasne papa a popritom vobec krasne nepapa a niekedy ani nevie co s tym jedlom ma urobit..
Preto ma zaujimali taketo trampoty v uvode, a motoricka zdatnost dietata na tuto metodu.
Moze byt, ze sa nachadza v obdobi kedy odmieta, ja som si tiez slubovala, ze na zaklade blw nebude vyberava, ale deti maju rozne fazy a mozno sa tvoje dieta nachadza prave v nejakej vyberavej nejedackej faze, ktora vsak pominie. Ved to by asi nebolo ono, aby to s tymi detmi islo stale hladko, vsak? :D
@jenni_p a koľko ma mala? A v klbku na rukách ste neskúšali dávať? Tak zo začiatku je to len o spoznávaní jedla, preto sa dáva mlieko pred aj po, nech nie sú hladné ani frustrované. Treba len vydržať. Ako aj kasa sa dá dávať blw😃ale teda upratovať by sa mi to nechcelo. A keď máte pocit, že ju treba dokrmit, tak dokrmte, to zas nemusíte úplne striktne nechať jedenie len na ňu, hlavne teda keď vidíte, že aj chce, len jej to nejde.
Nejedacka fáza začala, keď starí rodičia sem-tam začali ponúkať sladkosti 🙈😃ale tak snáď ho to prejde. Sranda je, že sladkosti je ochotný ochutnať kedykolkvek a čokoľvek, ale iné už niee, aj keď mu poviem, že ta sladkosť mu nevude chutiť, tam to nezaberie 😃
@janka_266 ja mam uplne stejnou zkusenost 😂 zadne obtezovani s mixovani, jedl vsechno a pak se to nejak zlomilo a ted tocime 4 jidla dokola. Vede u nas sucha ryze
@janka_266 mala 7 mesiacov a nejaky tyzden k tomu. Ja som jej skusala davat ochutnavat kvoli imuno oknu a este som si slubovala ze ked zacneme s prikrmami tak sa jej zastabilizuje alebo zlepsi reflux, zial nestalo sa a mohla som pockat a ist rovno blw a nie teraz kombinovat.
Iste jej davam aj mlieko, ona toho vela nepoje a hra sa s tym, ale myslim, ze to je asi normalne, kedze to je pre tie deti novy svet, nove chute, nove textury, farby a vone..a este ma obdobie zhadzovania veci na zem tak to je parada..:D
Nechavam ju aj lyzicu, ked chce, nech si ju mnou naplnenu vezme (preloaded spoon) a sama smeruje do ust, no nie vzdy sa trafi, to je fakt :D ale ved sa len uci a je to cele zaciatok a vsetko to trva..
Za mna, tak ci onak by sa musela ucit na kusky a sama jest priborom, tak to nie je asi na skodu veci robit uz teraz, tak ci tak to bude trvat a keby zacnem neskor, len si to oddalujem ale robota s tym bude ci teraz, ci potom.
Chapem, objavili sa sladke chute a to asi niet cesty spat k normalnemu “cistemu” jedlu s jeho prirodzenou chutou, tohto sa aj ja v buducnosti obavam, ale obavam sa aj toho, ze sa tomu nevyhneme nikto :D
To uz je vacsie rozumne dieta, tak jasne ze nezabera haha :D tesim sa na toto obdobie a tieto trampoty.
@bluemoon24 verim tomu, ze to je obdobie, pocuvam to od inych znamych - suche cestoviny, sucha ryza, suchy chlieb :D a dokola :D
@jenni_p išli sme ňou takmer od začiatku, keďže môj pre zmenu nechcel kase. Ja som sa v tom spoliehali na to, že keď začne od začiatku pestro, tak potom nebude vyberavy…🤣teraz má 3 a 1/2 roka a je pár veci do okolo, tak ako do 2 rokov jedol a ochutnával všetko, tak teraz nechce nič nové ochutnávať 🙈ale ináč to bolo super, ziadne trápenie s mixovanim a následne prechody na tuhú stravu, jedine naše staré mamy znepokojivý niesli, že 7 mesačný už hryzol jablko.
Jedine na čo si fakt dať pozor je správne ponúkanie jedla. Na instagrame sú profily, ktoré sa tomu venujú.