Ahojte, možno ma niektoré vysmejete že som blba ale ja mam posledné dni pocit že som zlá mama alebo inak popísané že syn ma o pár týždňov 1 rok a ešte stále nepapá kúsky. Momentálne je to tak priliz IN ísť cestou kŕmenia BLW ale ja sa toho skratka bojim. Vyskúšala som mu dať už kúsky v obednom prikrme - nie vymixovane ale len popučené a jeho každé jedno sústo strašne napinalo až po asi 4 lyžičke ho naplo tak ze to celé vyzvracal a vlastne nestalo sa to takto prvý krát lebo už som to skúšala aj skôr. Neviem si preto predstaviť dať mu rovno kusy jedla a nech si papa sám. Robim chybu ?? Mala by som viac “tlacit” na to aby začal papat kúsky ? Ja by som radšej ešte pokračovala v mixovanej strave však predpokladám ze raz prejde na tuhú stravu a nebude jesť mixované ešte aj v skolke 😃 len je to taký tlak z okolia aj rodina a kamošky majú stále otazky či už papa normlane, u doktorky tak isto či mu už dávam kusy 😏
Prosím však sa tu nájde apson jedna ktorá aj v tomto veku dieťaťu ešte mixovala
Je to trochu zvlastne, ale nikomu tym neublizujes, tak nevidim dovod, preco by si mala byt zla. Raz tie kusky jest musi zacat :D
Ja som mixovala do 15 tich mesiacov, každé dieťa je iné.
Moja najstarsia bola taka ista. Niekotre veci jej ostali do teraz a ma skoro 9. Nastruhane jablko alebo mrkvu nezje... bud mix alebo velke kusky... medzitym nic... neries. Vykasli sa na ostatnych... chces, aby sa maly najedol alebo ho budes trapit hladom, len aby okolie bolo spokojne?
Neviem co je blw, ale aj môj najstarší jedol kúsky až ako ročný. Tiež som skúšala, všetky možné chute, piškóty, banán, rozvarene cestoviny, proste nie. Už keď videl ze idem k nemu s miskou, zacal plakať. Kúpila som preto pár flasiek prikrmu, toto zjedol 😁 a potom som mu varila doma zase, ale mixovala a dávala do tých fliaš, aby som ho oklamala 😂 nejak postupne som akože nechala hrudky v zemiakovej kaši, alebo zabudla po mixovať banán, tak tie tri lyžičky z obedu zjedol aj s kúskami a tak som zvyšovala kúsky. A mäso to bol boj ešte veľmi dlho, už mal 3 roky a ešte vždy som mu musela mixovať v omáčke, lebo keď videl kúsok mäsa, nechcel nič. 🙈
Samozrejme nie si zla mama. A skusila si mu len popucit jedlo vidlickou? Jedlo je uplne mäkké?
Pre deti je velmi dolezita konzistencia. Napriklad obe mohe deti po roku absolutne nechceli kasovitu stravu. Starsi hovori, ze je to geblajz🤷♀️. Oni len kusky (tvrdsie) ani kremove polievky, kase, pudingy, nic. Takze kazde dieta to na inak. Skus mu dat alternativu. Napr. Misku pomixovanej stravy a vedla kusok nemixovanej, napr. popucenej, alebo kusok bananu.... Vzdy nieco. Poatupne si zvykne. Urcite nenutit. On to postupne prekona. Netrap sa.
Je uplne jedno, co je in a co nie.. za mna blw je skvela metoda, ale nie je to pre kazde dieta ani pre kazdu mamu… absolutne to nema nic spolocne s tym ci je niekto dobra alebo horsia mama, ani som nikdy nezachytila ze by niekto kto ide cestou blw o sebe tvrdil, ze je lepsia mama, tak asi trosku prehanas 🙂 v blw je tiez aj kasovita strava, to nie je o tom, toto co ty pises nema nic s tym ci ides blw alebo kasickami, dieta ma silnejsi daviaci reflex, lebo ked mu nieco zabehne, je to prvy reflex ktorym si pomoze a zaskocene susto vydavi. Treba skusat, pokial tvoje dieta z kuskov napina, tak mu ich nedavaj, predsa nebudes riesit ci si in dobra mama, ked na to dieta nie je pripravene, treba ponukat, pucit, skusat, ono to raz pojde 🍀
ja som mixovala... a neskutočne dlho. som myslela že sa toho NIKDY nezbavíme.
takže len pekne skúšaj a skúšaj. lebo dopadneš tak ako my.
Môj tiež až tak po roku začal jesť kúsky, napínalo ho. Metódu blw by som ja nedala kvôli tomu bordelu 😂 má dva roky a pekne vie jesť aj tak sám.
Kamoška tiež musela dlhšie synovi mixovať ale prišiel na to ako jesť. ;) Takže opatrne ale skúšaj.
Skus dake popucene zemiaky, alebo sladke zemiaky a nech skudi sam jest.
Inak budes mixovat dllllho. Ja som si hrdo namrazila prikrmy a len som do toho pridavala nieco popucene bo inak by sme doteraz jedli kasicky 😂
kazdy nech si robi ako chce, toto sa ako mama musis naucit - stat si za svojim,nikto tvoje dieta nepozna tak ako ty. Ak to teba vnutorne trapi (asi ano ked o tom zakladas temu) tak sa spytaj prečo, ale je uplne ok ked to robis tak ako ty citis.
Ja som sla len blw pretoze moje dieta zase odmietalo lyzicku, a moja svokra hikala a achkala ked ho videla jest kusok masa alebo chleba alebo cohokolvek ale mne to bolo jedno. vedela som ze on to chce takto a bolo mi jedno co mi kto iny hovoril.
inak neskor ked naozaj zacnes s kuskami pozri si rozdiel medzi davenim a dusenim, ak dieta pri kusku trochu napne je to normalne uci sa to spracovat (hovorim dobuducna)
Trápilo ma v roku to isté a zbytocne. Dcéra potom naraz sama začala jesť kúsky, vôbec sa tým netráp.
Vôbec nie je priliZ IN jest kúsky - to nie je žiadna nova metóda , je to len a len o potrebe konkrétneho dieťaťa. Jednému som mixovala hádam aj dva roky, druhé dieťa od 8 mesiaca jedlo normálne jedlo - lebo mixované nechcelo.
mixovala som do 2 rokov. do 18 mesiacov vyzvracala všetko, kde bol čo i len mini kúsok.... potom zjedla aspoň rožok namočený v mlieku napríklad - čiže mäkké kúsky. jogurty nebol problém, kaša bez problémov.... akonáhle kúsok - grcanie. stredne ťažký reflux (nemá reflux, nezvracal aj materské mlieko po kojení alebo nakŕmení?)
odpoveď na tvoje obavy: len pekne mixuj. ja som mixovala zemiaky s mäsom a šťavou a napokon - bola z toho výborná zemiakovo-mäsová kaša a dieťa sa najedlo... raz ten čas príde a začne jesť aj kúsky. len trpezlivosť.
ale inak, čo je to BLW? tento výraz nepoznám.
@lonely66 Baby Led Weaning, dieťa si same berie kúsky jedla, ochutnáva ho a spoznáva - nemixujes mu, nedavas mu z misky lyzickou .
@kleopatra114 aha, tak toto u nás nefungovalo 😀 hej, vzala, dala do úst a buď hneď vypľula alebo sa hneď pozvracala....
To napínanie je úplne normálne, sústa/kusy mu ale nedávaj ty lyžicou ale nech sám ochutnáva. Najprv rukami. Ja by som to spravila najprv tak že napr obed dáš ty zmixovaný a nejaký snack alebo ovocie počas dňa dáš do rúčky. Ak sa ale bojíš ťažko radiť. Nie si divná, ale napr 2a pol ročné dieťa ktoré natiahne z kúskov už divné je 😀 takže bacha aj na opačný ,,extrém,,
@kleopatra114 moja druha zas jedla len tak - v 8 mesiacoch mi bola schopna zjest pomaly hocico a u prvej som MSlela , že budem mixovat do 18tky 😂
Ja som nemixovala ale poznám deticky ktorým nosili mamky mixovane do škôlky lebo sa nevedeli najesť resp. odmietali jesť inú stravu ako mixovanu. Kdesi som citala ze deti, ktoré nejedia tuhu stravu mozu mať v budúcnosti problém s rečou ale z okolia taku skúsenosť nemám. Držím palce, ja by som zacala ryzovou kasou kde budu kúsočky ryze aby to nebolo cele tekute a susta striedať no urcite Vám viac poradia mamicky ktoré s tým maju viac skusenosti 🙂
@kvoli ja už mám teraz dcéru veľkú. ale nepoznám jedinú škôlku v meste, ktorá by dovolila, aby sa dieťaťu nosila mixovaná strava. naopak, dieťa musí vedieť ísť na wc (čiže musí byť bez plienok) a musí sa vedieť najesť. inak dieťa do škôlky nebrali a to je už viac ako dekáda...
@lulinqa tak ja som napríklad trpezlivo mixovala, nemala som inú možnosť. buď sa dozvracala alebo sa začala dusiť. nenechám si decko zadusiť iba preto, lebo iné v 6.mesiacoch ohrýza rožok. nie raz som vážne závidela tým matkám, ktoré strčili batoľaťu rožok do ruky a mali na 3 hodiny vystarané.. u nás to bolo vždy o tom, niečo uvariť, mixovať, podať. nie ľahká záležitosť, ale zvládla som to. a od 2 rokov začala už pekne jesť. v 3 šla do škôlky. "odplienkovaná", ako sa tomu tu hovorí a normálne jedla.
Skor je v mode detom stale mixovat. Uz nase mamy davali detom v uplne nizsom veku kusky... ja som davala kusky od cca pol roka, v 7m si hryzli rozok sami.
Stale skusaj, zacni mensimi kuskami a postupne zvacsuj
@kvoli a načo sú potom tie deti v škôlke? keď majú matky doma a samotné dieťa nedokáže zjesť obed a ísť na wc? to nepochopím.... veď to musí byť trauma pre dieťa, učiteľku a v konečnom dôsledku aj pre matku. nehovoriac o tom, že si robí viac roboty, akoby ho mala doma "po ruke".
@kvoli a to hygiena povoli, tie obedy?
@lonely66 vsak toto..
Ja som v tom veku už nemixovala ale keď ho z kúskov napína, nesilila by som to. Skús zase neskôr 😊