manzelka ma slabsiu intoleranciu na laktozu a preto kupujeme bezlaktozove mlieko. Z tohto bezlakto mlieka dost casto varime napr. krupicove kase aj pre nasu 2 rocnu dceru. Ine mliecne vyrobky ako jogurty, syr, maslo dcere davame uz klasicke laktozove. Je nejake riziko pre nasu dceru to, ze casto pije bezlaktozove mlieko? napr. ze by si jej telo zvyklo na bezlaktozove mlieko a neskor by sa prave intolerancia na laktozu kvoli tomu nejako vyvinula ?
ja osobne by som dávala dcére klasické plnotučné mlieko. Aspoň do tých jedál, ktoré manželka nebude jesť. Dieťaťu bezlaktózové neškodí, ale načo mu dávať takéto, keď intoleranciu nemá. Dieťa by malo mať plnohodnotnú a vyváženú stravu. Obmedzenia by malo mať len v prípade zdravotných problémov.
My sme vsetci presli na bezlaktozove, ked synovi zislili intoleranciu, dcerka ma 4 roky a bez problemov. Mne osobne je ovela lahsie, nie som taka nafuknuta
Zdravim, neviem ake bezaktozove mlieko mate na mysli, ale rastlinne mlieka su vhodne aj pre male deti. Su lepsie travitelnejsie a nezahlienuju.
@smajluska ja robím domáce sama a striedam rôzne keďže každé má iné vhodné zloženie. Napríklad amarantove je vhodné už od bábätiek, potom robím konopné, mandľové moja dcéra ho toleruje aj pri silnej alergii na orechy, makové, kokosové, a občas kúpim DM bio ryžové. Ale dá sa aj z iných druhov orechov len môže byť horkejsie.
@peter700 Nie, nakoľko laktózu prijíma inde. No ja by som určite zvolila klasické plnotučné mlieko (ktoré sa musí držať v chlade), je menej upravované, ergo má viac vitamínov. No neškodí jej, nemusíte sa báť.