Bábätko nejaví záujem o jedlo/mlieko

princezpuss
3. okt 2024

Ahojte, prosim stretli ste sa už s niečím takým že by bábätko neprejavovalo záujem o jedlo alebo mliečko? Malý bol najprv kojený ale bolo to problematické, pil málo tak som sa rozhodla ukončiť kojenie že ak mám málo mliečka a tak. Riešili sme s Dr, boli sme aj hospitalizovaný, spravili sono, krvný obraz a neurologické vyšetrenie, všetko ok. Teraz má skoro 7mesiacov a s vypätím všetkých síl sa mi doňho podarí dostať cca 600ml, vrátane príkrmov. Priberá extrémne pomaly, pije a papá málo, takže sa niet čo čudovať. Skúšali sme rôzne značky UM ale bez rozdielu. Keď pije, chvíľku pije a hneď sa dáva na brucho a odmieta. Keď papá príkrm, po 60ml sa mu už nechce a začne sa pučiť a plakať. Máva dni keď je veľmi plačlivý vtedy je to najhoršie lebo nechce ani jesť ani sa hrať ani spať. Všetci v okolí majú bábatká ktoré pijú mlieko na hektolitre, o takomto extréme som nepočula a neviem ako naňho, som z toho nervózna lebo to nie je len tabuľková odchýlka, papá ako 1 mesačné bábo a bojím sa aby sa dobre vyvinul a všetko. Inak pscychomotorický vývoj má ukážkový. Celý polrok bol boj s papaním, prvé bábo som kojila do 2 rokov a aj ona je veľmi slabý jedák ale toto je iný level.. potešilo by ma počuť že nie sme jediní takýto a možno nejaká osvedčená rada, ďakujem krásne 🫶

marianarem
3. okt 2024

@princezpuss A co znamena, ze extremne pomaly pribera, kolko teraz vazi (a kolko bola porodna hmotnost)? Vyvija sa inak dobre, co sa tyka motoriky? Moj bol podobny, len u nas sa to pohybovalo okolo tych 700ml. Tiez sa k tabulkam vobec nepriblizoval. V roku nemal ani 9kg. Ale vyzeral, ze mu to staci. Vyvijal sa vyborne, recovo az nadpriemerne, v tych 12m pouzival uz aj okolo 100 slov. Ked sa mi aj niekedy podarilo donho dostat viac, tak bolo len o to viac plnych plienok a inak nic 🙂 Uz bude mat 5r a stale mu staci malo, aj je vyberavy a je velmi stihly. Bol u nas na navsteve kamarat v podobnom veku, tak som mu navarila podobnu porciu, este som pridala. Mal to do 2 minut v sebe a zjedol potom este 2 dalsie take porcie a este dezert 🙂 Uz ani nemam odhad, kolko jedava bezne dieta 🙂 Ale vyvoj stale super.

marianarem
3. okt 2024

@princezpuss A este osvedcena rada - skusit sa co najviac upokojit. Nervozita mamy pri jedle problem s jedenim este zhorsuje. Ja som to zo zaciatku velmi zle znasala, bola som v panike, hnevala som sa, citila bezmocne, ze neviem splnit zakladnu vec - dat dietatu dost jest. Postupne mi ale doslo, ze ved maly zije, rastie (svojim tempom), vyvija sa a je spokojny a ze teda asi mu to staci. A ze jeho jedenie (skor nejedenie) nie je moja vina a neschopnost. Tym sa mi dost ulavilo a to aj ulahcilo potom zavadzanie roznych potravin. Lebo takmer kazda jedna bol boj, ale dokazala som to riesit bez tej nervozity, skor som to obracala na hru a zabavu.

melany_y
3. okt 2024

@princezpuss ahoj 🙂 prisahám že píšeš o mojom synovi 😃 jaj mám síce predčasniatko narodené v 33 týždni. Ale máme to na vlas podobné. Veľmi pomaly papa,dakedy aj hodinu kým zje dávku, denne vypije max keď je dobrý deň 630 ml mlieka. Priberá tiež veľmi málo, za mesiac nejakých cca 700 gramov . Tiež máme všetky výsledky v poriadku. Rozmýšľam že zájdem ešte na orl tam nech všetko poriadne skontrolujú. Tiež som z toho už na nervy ale viac mlieka do neho nedám. Pred týždňom sme začali s prikrmami, tak som zvedavá či mu bude chutiť aspoň toto. Vekmi sa spolieham že áno a tam naberie na váhe. Náš má pol rok a len 5 kil. Nie si v tom sama 🙂 Radu neviem dať bohužiaľ žiadnu

princezpuss
autor
3. okt 2024

@marianarem dakujem za Vas cas a ochotu. Aj ked ma netesi cim ste si museli prejst, potesili ma Vase povzbudzujuce slova. Jedine taky clovek pochopi ktory si tym sam presiel. Porodna vaha bola 3560g a schudol na 3200g uz v porodnici. No a potom sa zacal kolobeh- nespokojna pediatricka, ja nervozna, skusali sme donho tlacit, potom zas naopak vacsie pauzy medzi krmeniami ale ziadne zazraky sa nekonali. Byde mat 7mes a ma 6200g. Aj ja som si uz tolko krat povedala ze tak asi mu to staci ale presne sa citim do bodky tak ako ste to Vy napisali- bezmocna, zufala, frustrovana. Este som nedosla do stadia vyrovnanosti bohuzial. Hlavne ked pozriem na krabicu UM davkovanie, ze 5x po 200ml. U nas je to 15x po 40ml 😅

princezpuss
autor
3. okt 2024

@melany_y nam sa ani prikrmy neosvedcili ale zas v porivnani s druhou dcerkou, ovela lepsie. Ona bola kojena a az velmi pozde sa mi do nej podarilo nieco dostat, asi az 1,5r. Kase ani rozmixovane nic nechcela. No a syncek nepapajko zje ale len nejakych 40-60ml- hocicoho a potom sa zacne pucit a plakat. Ked ho mam na kolenach a krmi ho svokra zje aj 130ml 😄

melany_y
3. okt 2024

@princezpuss vieš čo to znamená? Svokra musí byť full time pri vás 😃😃

marianarem
3. okt 2024

@princezpuss No 200ml moj v zivote nevypil, ani ako 2rocmy 🙂 Proste my sme pili aj jedli uplne ine mnozstva 🙂 Zostal na urovni tak 2mesacneho by som povedala. Ono sa fakt treba riadit len dietatom, nie tabulkami. Chore podvyzivene dieta by si spoznala. Drzim palce 🍀

princezpuss
autor
3. okt 2024

@marianarem este raz vdaka 😘

princezpuss
autor
3. okt 2024

@melany_y nastastie mame velmi dobry vztah 😁

katka708
3. okt 2024

Poznám...zažila som. Dodnes mam výčitky ze som príliš tlačila na pílu a stresovala.
Môj syn kojeny do 5m začal štrajkovať tak v domnení ze mam malo mlieka som to po 2t nervov vzdala a prešla na um. Bohužiaľ ani to nechcel, žiadnu značku. Ani kravské. Ani prikrmy.. Vždy vypil tak 40-60ml mlieka 5xdenne a 2-3 lyžičky prikrmu. Ak mal pred prikrmom mlieko tak prikrm už nechcel. Priberal mesačne 100g niekedy vôbec nič. Ja som dodržiavala ako prvorodicka všetky zásady správneho stravovania - domáce mäso, zelenina, jedlo bez soli,..... Po roku som mu začala robiť prikrmy už dochutene, mäsko ci ryžu dusené na cibulke a zrazu začal normálne jesť a zistila som ze ma niektoré jedla aj obľúbené.....do 3 rokov bol z neho riadny jedák.

Nedávam ti odporúčania ani rady možno to u nás bola zhoda náhod ale ten prvý rok bol....pekelny. Ale to nie len kvôli jedlu.....

melany_y
3. okt 2024

@princezpuss super 🙂 my sme akurát dojedli vypil 80 aj to sme jedli hodinu 😃

princezpuss
autor
3. okt 2024

@katka708 uf, nas maly kopir vasho 😅 tak super ze ste to tak dobre zvladli a malicky sa pekne rozpapkal 👏👏👏 ja si kazdy mesiac poviem ze snad to uz bude trosku lepsie. Akurat som dnes svokre hovorila ze uz sa tesim ked bude mat maly 3roky, alebo aspon 2,5 😄 toto haklive babatkovske obdobie mi dava teda riadne zabrat 😵‍💫 no fakt si neviem predstavit kebyze mam dvojicky a obe taketo 😆

princezpuss
autor
3. okt 2024

@melany_y no tak verim ze aj ty mas teraz lepsiu naladu po takom vykone 😃 ja sa tiez vzdy tak tesim ked sa maly dobre napapa ale vacsinou sa tesim len do dalsieho krmenia a to sme uz potom tam kde sme boli 😆