Ahojte chcela by som skusit dat 11 mesačnému bábätku ochutnat arasidove maslo. Kedze je to silny alergén mam z toho trosku obavu. Stalo sa vam niekomu ze sa dietatko dusilo alebo by malo sťažené dychanie? Co robit v takom pripade ?
Ahoj, z akého dôvodu chceš tvojmu bábätku dávať vec plnú alergénov? Máš na to špeciálny dôvod? Potrebuje tvoje dieťa práve túto rizikovú potravinu? Alebo chceš len otestovať, či tvoje dieťa má alergiu? Nebodaj chceš u svojho dieťaťa vyvolať alergiu? Skús priblížiť, čo ťa k tomu vedie. Ešte nevie rozprávať, takže sa zrejme nejedná o to, že by tvoje dieťa vo dne v noci prosíkalo, že chce ochutnať. Som zvedavá, čo ťa priviedlo na tento nápad.
@ivv8 Mne mama davala arasidove veci uz v prvom roku a mam velmi silnu alergiu, reagujem aj na nepatrne stopy arasidov.
https://www.healthychildren.org/English/tips-to...
Urcite by som sa spytala svojho pediatra - ono toto su rady pre deti na inom kontinente, kde jedia arasidy a vyrobky z nich bezne ako my zemiaky. Ja osobne by som mala respekt bez rady lekara do toho ist.
@ivv8 moje dieťa má alergiu na arašidy, mandle a lieskovce, a to som jej nič take nikdy nedávala, testy jej robili v dvoch rokoch, určite byt tebou neexperimentujem, keď nemusíš.
@ivv8 ja by som takému maličkému nedavala arasidove maslo. A ešte k tomu, to arasidove maslo je plne ktovie čoho ešte... Ale ak naozaj chceš, radšej mu priprav nejaké keksy, alebo koláčik, kde použiješ arašídy alebo oriešky. Ale ja by som aj tak nedavala este. Svojim deťom som dala neskôr. Vieš, to odporúčanie lekárky mi príde také zvláštne... To potom aby sme dávali deťom všetky alergény tak skoro kvôli tomu, aby neboli neskôr alergické... Co ja viem... Ale to je len môj názor. Nie som lekár.
Ahoj, ja som vela citala o tzv imnologickom okne, kedy je vhodne dat dietatu ochutnat z cohokolvek, aby neskor nemalo alergiu, ale vo velmi malom mnozstve - ako zrnko ryze. Takze isla by som asi touto cestou - dala by som, ale fakt iba olizat, alebo naozaj velmi velmi malinko. Inak celkovo k arasidom - podla toho co mam nastudovane, nie su uplne vhodne ani pre dospeleho, takze u nas doma sa nekonzumuju. Davame prednost inym zdravsim orechom.
Ak teda chces vyskusat,kup kvalitne a hlavne skusaj vtedy ked budes este s niekym doma..kamaratka skusala davat jahody synovi ked este nemal rok,maly chytil taku reakciu ze sa bala ze sa zadusi.bohuzial muz nebol doma,ona bez auta,panika.sused ju viezol na pohotovost...
Moja nič také v roku nejedla a alergiu nemá.. A ani ma to nenapadlo dávať...
Inak je zaujímavé, že my (teda minimálne ja a moji rovesníci) sme jedli všetko,mama mi vravela, že normálne ako 8mesacna som jedla všetky varené jedla s nimi, chutnali sme všetko, čo naši rodičia jedli, a tak málo arergikov bolo... A dnes-tiež hovorím za seba-všetko hľadám, googlim, hnevala som sa na rodičov a svokrovcov, keď deťom dali niečo ochutnať, skoro som z kože vyletela, keď malej dali čokoládu... Ako mamy vsetko riešime na všetky strany, a aj tak majú deti tak veľa alergii a potravinových intolerancii 😒 Neviem, zvláštna doba. A predsa si neviem predstaviť, že by som šla cestou mojich rodičov, aj keď mam pocit, že to bolo vtedy omnoho jednoduchšie.
Svojmu dieťaťu som bordel ako je arasidove maslo nedávala a nemá ani alergiu na arašidy
@pribinak arašidové maslo sú rozmixované arašidy. Nič viac. Žiaden bordel.
Ja mojmu sem tam dám do kaše, nevidím v tom problém. Arašidy nie su orechy ale strukoviny. Ma necelých 11 mesiacov. Určite je to vhodnejšie ako dávať chutnat nanuky, čokolády a pribinacky. To ci sa alergia vyvinie alebo nie nema suvis s tym ci potravinu dieťa ochutná ako 6 mesačne, ročné alebo 3 ročné (mam to potvrdené od dvoch alergologiciek).
Baby Dakujem za nazory, vsade sa pise ohladom tejto teórie dat arašidy medzi 10-14 mesiacom a tak ako niektore pisete tak vo velmi mini množstve. Takze este mam cas nejake 3 mesiace. No a co sa tyka toho ci to je bordel ci nie, doma si vyrábam mandlove maslo aj pistacovy krem sama pre seba z kvalitných orechov takze rovnaky postup by som použila aj pri arasidovom masle, zomelem kvalitne arašidy na maslo a to jej dam ochutnat. Ale este raz diki 👏🏻
@pribinak
@kika831
@nikpa
@nika23t
@sense
@simona92101
@bociandy
Tiež som, keď bol syn malinký, rozmýšľala nad arasidmi, ako s nimi radšej počkať, až sa raz sám na návšteve ponúkol chrumkami a bolo 😀 našťastie žiadna reakcia, ale keď som ho zbadala, aj som sa zľakla 😀
v arasidovom masle nerobia zlobu pridane latky, je ich tam minimum, ale prave tie arasidy, z ktorych sa vyraba. arasidy su casto plne plesni, zavisi od skladovania. tiez ich preto moc nejem. neviem ci dake kvalitne su na tom lepsie s tymi plesnami
Každé dieťa je iné, pokiaľ nemalo žiadnu reakciu na jedlo, je veľká pravdepodobnosť , že nebude mať rekaciu. No s arašidmy by som išla pomaly, nie je to naša plodina. Keď ,tak by som skúsila vlašské orechy, ktoré sú pestované u nás
@ivv8 Tu kde zijem sa dost vela hovori o tom davat malinkym detom alergeny od najutlejsieho veku. Ma to pomoc s alergiami v buducnosti. Dokonca sa tu predavaju prasky alergenov (ako napriklad arasidy), ktore sa pridavaju do mlieka uplne malinkym detickam.
Ja som sa rozhodla ist tou cestou a davam synovi arasivove maslo a jahody uz asi od 8-9 mesiaca. Arasidove maslo mu davam s chlebikom. Zje asi lyzicu na ranajky. Jahody bud porajbem s jablkami alebo mu dam do takeho toho cumlika zo sietkou ces ktoru si cuca stavu z jahody.
@andreatytler Ano presne tuto metódu mi lekarka spomínala, vyskusam v priebehu mesiaca to arasidove. A co sa tyka jahôd, v 6tom mesiaci som kupila instantnú kasu jahodovu ktora bola od 6 mes, nic sa nestalo tak som jej potom normalne daval jahody od pol roka 😅 teraz som ostala az zarazena ze by sa nemali😅 Dakujem za info
@ivv8 nedavala by som, pride mi na to este malý. no je to tvoje rozhodnutie