Akú zeleninu pestujete pre deti?

zuba1987
20. feb 2021

Ahojte, co pestujete? Ocino minuly rok zasadil mangold, lebo to cital v knihe o prvych prikrmoch co som tam zabudla a velmi odporucam, rastol ako divy az do zimy a davali sme ho do polievok, pritom predtym som to nepoznala.
Co take odporucate mimo klasickych - mrkva, petrzlen, rajciny, papriky, uhorky, hrach, tekvice ... To sadime vzdy. Nieco nenarocne.
Dakujem

pribinak
20. feb 2021

Deti jedia všetku zeleninu ako my dospeli. Nič extra pre deti nesadime. Treba ich učiť papať všetky druh zeleniny. U nás bezkonkurenčne vyhráva jarný hrasok

zuba1987
autor
20. feb 2021

@pribinak ano aj u nas papa vsetko (okrem papriky z tej ho az strasie, tak ho nenutim), ale ci nemate nejaky tip na malo pestovanu chutnu zeleninu

hiuna18
20. feb 2021

@zuba1987 Bôb, kvaka 👌

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ikissedagirl
20. feb 2021

figy. viem, ze to nie je zelenina :D a tiez rakytnik. a super su vsetky bylinky- tie susime/mrazime na zimu: kopor, medovka, mata, ligercek...

deti95060810
20. feb 2021

my ešte kaleráb - deti zjedia aj surový,
zeler - do polievky, pór, baklažán,

simca06022011
20. feb 2021

tak my mame zahradu a jedine co je take, ze na tom trvam je jeden cely zahon "polievkovej zeleniny". Maliny, cernice su u nas top, ovocne stromy/kriky nutnost - to mame z kazdeho uz :D Mangold, spenat pestujeme a ja s tym zboznujem cestoviny :D Inak paradajky (tam je neskutocne vela druhov, jednak klasika male paradajky, ale napr. "bycie srdce" je vyborna odroda, papriky - to si u nas len chlap par kusov z kadejakej). Exoticke plodiny, len podla vasej polohy... my sme minuly rok na jar sadili kiwi, ale este teda to je len v stadiu rastu 🙂)) A klasika: uhorky, salatove, zavaracky, tekvice, cukety - tiez je kopa druhov (inak tymto sa najviac dari v komposte), fazula - ci zelena,a lebo potom na susenie. Inak my vsetkeho co jeme, pestujeme vela, ja to potom mrazim, zavaram a v podsate napr. taku zeleninu polievkovu kupujem malo.
Aktualne teraz mam redkovky uz v kvetinaci, priesady nejke zasiate tiez, a buduci tyzden budeme sadit spenat a aj skory kalerab ide uz v marci von. A to je zaciatok... potom cibulka, redkovka, hrach(to tiez sadime cely zahon, a co sa nezje ide do mrazaku) a potom uz vsetko co mi padne do oka na jar.
Este som chcela ciernu bazu, len kvoli rozmerom a tak som ju nesadila a chodime zbierat kade-tade. Ale v HU som videla, ze to zvyknu strihat a vytvarovat normalne na "pník", tak to možno skúsim 🙂
A z byliniek, mimo tych teraz modernych, napriklad nechtik.. to som tiez len pred nedavnom objavila, a robime z toho "tinkturu", masť... a sused mal krasne Physalis este to aj pekne vyzera ... ale mne minuly rok vobec nevyslo.

zuba1987
autor
20. feb 2021

@hiuna18 kvaka? pestuje sa ako kalerab? byvaju aj priesady?

zuba1987
autor
20. feb 2021

@simca06022011 hej physalis nezisiel ani mne

ovocnych aj bobulkovych mame kopu, este som rozmyslalaze kupim morusu...

rakytnik ti deti jedia? nas je trpky trochu a nechce ho @ikissedagirl

simca06022011
20. feb 2021

@zuba1987 morusa sa mi pacila, ale to je narocne na polohu a je z toho bordel. CHlap ma odhovoril, ze je to obrovsky strom a nic z neho aj tak nebude poriadne 🙂 Inak z takeho menej typickeho, napr. Mišpuľa (ale ona sa da jest az neskoro na jesen, myslim, ze aj primrznut moze). ja som to fakt iba raz v zivote jedla, ked som to kupila na trznici od babky :D

simca06022011
20. feb 2021

@zuba1987 kvaka sa pestuje ako cvikla/mrkva... vysievali sme to ako mrkvu normalne rovno do zeme.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajsha123
20. feb 2021

@zuba1987 moja krstná vraj robi kvaku na každý spôsob, myslím varí... Čiže u nich je na tanieri pomaly každý deň... Poviem pravdu, ze este som to nejedla... Len o nej toto počula. Že je vraj veľmi zdravá a chutná

negymama
20. feb 2021

odporucam novozelandsky spenat, tzv . "stvorbocek" , rastie v ruzici do styroch stran, je to nezmar, takmer bez skodcov, prekryje zem, samo sa vyseje a je aj na druhy rok, trhaju sa mlade listky, ja to vo velkom mrazim, raz vysejes a mas vystarane, vsade tam kde chces zakryt zem, udrzi vlahu a nepusti inu burinu, rastie cele leto.

ajsha123
20. feb 2021

@lubka261 ja som rakytnik odštavila, dala do mraziacich sáčkov a do mrazaku. Deti si to v zime hocikedy vytiahli, zopár kociek rozmrazili, zmiešali s medom a jedli. Ale pestovanie rakytnika - žiadna sláva. Veľmi sa rozmnožuje cez korene, plazil sa po trávniku, ponadvihoval dlažbu na dvore.... Horšie ako pyr, len drevnaty. A zrelé plody vydržia na kriku krátko, po nejakej dobe sa už bobulky pokazia. Treba vystihnúť zber, my sme ho nevystihli, bo začala škola... Tak šiel rakytnik preč

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuba1987
autor
20. feb 2021

@ajsha123 mne kvaka chuti ako kalerab trocha.. len je zvonku fialova 😂

zuba1987
autor
20. feb 2021

@negymama pogooglim dakujem

negymama
20. feb 2021

my pestujeme napr. aj cinsku kapustu, vzdy koncom leta ju vysadim a do jesene mame na salat, vydrzi az do mrazov, dokonca posledne nevytiahnem a necham korene a prezimuju a na jar vyrasia listky, mam aspon prvu zeleninku. Potom vzdy v jeseni dam do zeme alebo do folie sadzacky cibulky a uz mi teraz rasia na 3-4 cm, a to sme zahadzali foliu snehom.

andrea78
20. feb 2021

@zuba1987 kvaka je super aj bez tepelnej upravy, davam ju na ranajky ako zeleninovu prilohu , mne pripomina nieco medzi kalerabom a redkovkou, resp. bielu redkovku
A okrem spominanych este hokaido a muskatovu tekvicu, ak sa nechaju poriadne dozriet, tak uskladnene vydrzia az do dalsej urody, kremove polievky z nich milujeme, alebo ptidam k zemiakom do pyre, super je to aj pecene na plechu.

zuba1987
autor
20. feb 2021

@andrea78 hokaido nam malicke dozrelo, mali sme maslovu tekvicu bola super... kuknem aj tu muskatovu to nepoznam dakujem

negymama
20. feb 2021

este z ovocia ked chces nieco nenarocne, tak muchovnik. nic s tym nerobime, zakazdym zarodi, aj do mrazaku sa hodi, chutia ako cucoriedky.

negymama
20. feb 2021

k tomu muchovniku este...ma vyhodu ze nepotrebuje raselinu, takze ziadne cavyky s podou, prisypovanim raseliny, oddelovanim do nadob. rastie v beznej zemi.

ikissedagirl
20. feb 2021

@zuba1987 samotny nezjem ani ja. ale ked vyzmykam do caju/dzusu, tak ani nevedia :D

hiuna18
20. feb 2021

@zuba1987 áno a áno 😉