Akú vodu dávate svojim deťom?

jeepers
12. júl 2015

Ahojte mamicky, mame doma rocneho syna a kupujeme mu detsku balenu vodu LUCKA (ruzova bez CO2) . Chcem sa spytat ci tiez kupujete balene vody pre deti alebo davate normalnu vodu z vodovodu ???

okataivana
12. júl 2015

normalnu vodu z vodovodu, prevarenu.
aj ja som davala lucku, drobcek, ale som prestala. stačí prevarit a pit a je to bez skladovania PET flias. v obchodech na tie flase aj tak svieti slnečne ziarenie, takze nie je to az také bez chyby.
a neskor sme pili vodu z filtracnej kanvice BRITA. napustíš voda sa ti prefiltruje a pijes 🙂 🙂

okataivana
12. júl 2015

@jeepers ale při rocnom dietatku by som prevarala a neskor vyskusala tu kanvicu brita.

janickacrazy
12. júl 2015

@jeepers Ja som od roka dávala normálnu vodu z vodovodu, neprevarenú.

henikav
12. júl 2015

M davame balenu vodu, ale bez ohladu na znacku, ziadna extra kojenecka, ale aku prave mame, pripadne filtrovanu z vodovodu 😉 Nikdy som neprevarala

sorciera24
12. júl 2015

do roka prave tuto LUCKU a od roka normalnu vodu z vodovodu

mrskova
12. júl 2015

asi mesiac som davala prevarenu, potom normalnu.. vecer nacapujem do dzbana , a tu potom pijeme na druhy den.. mame velmi dobru vodu, chutnu..

jankavt1
12. júl 2015

Rocnemu z vodovodu uplne v pohode, nech si zvyka

sayurinka
12. júl 2015

My pijeme len vodu priamo z prameňa, chodíme si ju pravidelne napúšťať do fliaš. Na začiatku som ju malému prevárala, teraz už nie 🙂

januliku
12. júl 2015

Z vodovodu, neprevarenu.

horana
12. júl 2015

Zalezi aku kvalitnu mate vodu z vodovodu. U nas napr. na rychlovarnej konvici za par tyzdnov je uplny nanos usadenin, ktore musim cistit. Pit vodu z vodovodu, mate presne toto na cievach.

Dalsia vec je, ze prevarena voda je co sa tyka struktury pomerne "mrtva" co sa tyka struktury zhlukov molekul, omnoho zravsie je vodu zmrazit a rozmrazit. Skuste si len pokusne poliat tie iste semienka vodou prevarenou a rozmrazenou ako budu ktore rast.

Dalsia vec je skladovanie balenych vod v plastoch, casto nevyhovujuco po ceste, v skladoch, na sklnku, pri vysokych tpelotach, co vsetko sa uvolnuje z plastovych obalov do vody.

Je to vzdy o istom komprimise, ked z vodovodu urcite kvalitny filter a/lebo zmrazit a rozmrazit.
Ked vo flasiach radsej sklenych, ako bolo volakedy bezne.
Ked uz aj teda plastove ide o kvalitu pramena, tiez si vyberam, taka Lucka je z mojho pohladu menej chutna nez napr. Toma (Adrspassky pramen), potom rozne barelove vody maju mnohe velmi kvalitne zdroje odberu.

A hlavne voda je ovplyvnitelna aj umyslom, je to jemny nosic, takze akakolvek je, je dobre ju podavat s laskou, prip. nabit dobrymi myslienkami. Vysla o tom aj kniha kde su nafotene struktury na mikro urovni ked sa v okoli vody nadava a naopak ked je pohoda a laska naokolo.

sense
12. júl 2015

Rocnej sme davali z vodovodu prefiltrovqnu cez britu....

domak2
12. júl 2015

pitnu 😅

tinqua
12. júl 2015

do roka pitnú prevarenú, od roka neprevarenú....akurát mám v termoske prevarenú horúcu a s tou miešam studenú z vodovodu aby mi nepila veľmi studené....ale to ja mám zas batériu s filtrom, takže tak...

aristka
12. júl 2015

Od malicka vodu z vodovodu a ročnemu uz aj neprevarenu,mamky si myslia ,ze detom davaju z flase bohvie čo dobre ,ale davaju obsahovo to iste co tečie z točky ,plus vyluhovane ftalaty vo vode z plastovej flaše .....je to dobry biznis

jamabe
12. júl 2015

Dávali sme filtrovanú z Brity, pár mesiacov som ešte aj tú prevárala. Nikdy balenú - v tých PET fľašiach nevieš ako to skladujú, naozaj sa tam uvoľňuje bordel pod vplyvom slnečného žiarenia... 😝

zuzka1008
12. júl 2015

normálnu z vodovodu

zita19
12. júl 2015

Normalnu z vodovodu, neprevarenu. Prevaral sa len prvy polrok na mliecko a caj. Nevidim dovod kupovat balene vody, pokial beriete vodu z verejneho vodovadu. Dokonca ju netreba ani filtrovat. Na Slovensku vo vseobecnosti mame kvalitnu vodu vo verejnych vodovodoch.

me_to_you
12. júl 2015

Prvý pol až 3/4 rok som dávala Lucku, potom som prevárala vodovodovú a od dajme tomu 1a3/4 roka dávam na pitie cez deň z vodovodu neprevarenú

dakamaable
12. júl 2015

@horana ešte stále je super, keď máš usadený kameň v kanvici po pár týždňoch... 🙂 my sme mali na intráku takú "super" vodu, že po dvoch-troch uvareniach tam bolo kameňa až až 😀

tenerifka
12. júl 2015

Balenu mineralnu vodu s nizkym obsahom mineralov. U nas tecie z vodovodu odsolena morska voda, nevhodna na pitie

zita19
12. júl 2015

@horana mineraly z vody sa ti do ciev neuzadzaju. To comu sa hovori zvapenatienie ciev vobec nie je vapno v cievach ale cholesterol. Pri piti vysokomineralizovenaj vody mozu mat problem ladviny, preto sa neodporuca pit iba mineralky a ked sa piju, treba ich striedat ale v zoadnom pripade nepouzivat ako jediny zdroj tekutin na pitie. Ta balena voda v PET flasiach je tiez len pramenita voda zaodpovedajuca obsahom mineralov pitnej vode z vodovodu. Pred plnenim sa tiez upravuje ako pitna voda vo vodovode. My v robote pijeme stolovu vodu zo zasobnikov. Pouzivame ju aj na varenie kavy. Kanvica sa nam zaserie kamenom skor ako sa mi zaserie ta doma, kde lejem vodu z vodovodu.

kubobubo
12. júl 2015

Normalnu z vodovodu, neprevarenu.

Ktovie ako je to s tymi filtrami.
http://debata.pravda.sk/debata/cz-A100525_00402...

zita19
12. júl 2015

@kubobubo vsak toto. Odfiltruje to aj to co tam ma ostat. Taka demi voda je vhodna akurat na dolievanie do baterky v aute, nie do brucha. Ale biznis je biznis, nech sa deje co sa deje.

maria.vinea
12. júl 2015

filtrovanu z britty nikdy neprevaram

jamabe
12. júl 2015

@zita19 Raz som počula k tomuto vyjadrenie nejakého lekára (sorry, nepamätám kto to bol), že síce fílter odfiltruje nejaké tie minerály z vody, ale v prvom rade odfiltruje nečistoty, ktoré by vo vode z kohútika prípadne mohli byť.. Je pravda, že na Slovensku máme kvalitnú vodu, áno, ale kto vie, aké sú potrubia, ktorými sa k nám do domácnosti privádza? V jednom byte, kde sme bývali v podnájme, sa nám na vani usadzoval taký červenkastý povlak na mieste, kde stále voda z kohútika kvapkala.. Takže toto piť... 😝

zita19
12. júl 2015

@jamabe ten cerveny povlak su iba a len oxidy zeleza z ocelovych trubiek. V konecnom dosledku zdraviu prospesne. A ta filtracia nie je nijak moc inteligentna. Odfiltruje vsetko, aj to co by tam malo ostat. Nie je to vobec o tom, ze najprv zeleznate zluceniny, potom vapenate, medzitym pesticidy a dusicnany. To ide vsetko raz naraz. Skus si nieco nastudovat o osmoze. Jej je uplne jedno co je na druhej strane za osmotickou barierou, odfiltruje vsetko, kym nedosiahne vyrovnany pomer rozpustenych latok medzi dvoma prostrediami. Keby si do filtracnej s filtrom, ktory je uz "po zenite" naliala destilovanu vodu, cez osmoticku barieru sa vsetky odfiltrovane latky pekne vratia.

horana
12. júl 2015

@zita19 Mas pravdu, a pisala som iste veci nadnesene a v rychlosti. Pretoze pisat co i len skratene ale natolko aby sa cela obsiahlost temy nacrtla by zabralo dlhe romany, ktore tu aj tak nema naladu nikto citat. Uz mi bolo par krat vytknute ze pisem rozvlacne.
Ale existuje vela druhov vody: makka, trvda, surova, dazdova, snehova, filtrovana, de-ionizovana, destilovana, prevarena...Niektore druhy mozu sposobit kornatenie arterii, tvorit zlcove a oblickove kamene, vyvolavat skoru senilitu a vsetky mozne druhy oslabeni ba az chorob.
Co sa tyka mineralnej vody vo flasiach, obsah a hlavne este dolezitejsi vzajomny pomer mineralov (pomer koncentracie sodnych a draselnych kationov, vapnik, horcik atd atd) v nich je rozny od druhu pramena. Mineralky su skor liekom ako kazdodennym napojom. Mnohe mineralky by skor nez v potravinach mali predavat v lekarnach, lebo ich pravidelne jednostranne pitie moze sposobit skor problemy. Striedat ich s nizkomineralizovanou pramenitou vodou je fajn, este lepsie cim nizsie mineralizovanu celkovo, lebo mnohe pramenite sa niektorym ukazovatelom uz temer blizia k minerlanym. Treba si dobre preverit pramen, odkial je voda ktoru pijeme, nie kazdy je vhodny napriek nizkej mineralizacii. Ono existuju aj rozne hladiska, z mojho pohladu voda ktore je vytahovana z hlbkovych pramenov aj ked cista, este nie je dostatocne dozreta, davam prednost povrchovym, ale cistym. Ked aj pramen dobra je, dlasim nebezpecim je skladovanie z PET flasiach, z ktorych sa pri zmene teplot, toho ked stoja na slnku, ked su co i len minimalne poskodene (poskrabane, udrete), uvolnuju do sice kvalitnej vody, ale ftalaty, bisphenol a mnohe ine chutovecky. Tieto toxiny postupne humluju nas hormonalny systen, nerovovu sustavu.Cloveku ktory si o nich nastuduje, je sice jasne ze aj tieto existuju v roznych kvalitach (1-7 treba si vsimat co je v trojuholnicku) ale nezavadne uplne nie su ziadne, mame chemikov v rodine, nepiju take vobec. Treba to eliminovat ako je len mozne. Ked je mozne, davat prednost sklu.
Voda z vodovodu je kapitolou samou o sebe jej zlozenie nemusi splnat poziadavku stabilneho zlozenia mineralnych latok, ich obsah sa moze vyrazne menit. Moze obsahovat zvysky z chemickej upravy a jej vedlajsich produktov, stopove ciastocky kovov z distribucnej siete a ciastocky inych kontaminantov, napr. pesticidov. Musi sice splnat limity urcene pre pitnu vodu, ale ich samotna pritomnost ukazuje, ze voda nemoze byt povazovana za prirodzene cistu.

jamabe
12. júl 2015

@zita19 priznávam - neštudovala som chémiu... 🙂
Ale ak je voda z vodovodu 100% nezávadná, prečo ste ju vy pre drobca prevárali? Na čaj - jasné, ale na mlieko? Však stačilo zohriať... 😉
Nerýpem, sama pijem len vodu z vodovodu, balenú nekupujeme... 🙂

hameeda
12. júl 2015

@jeepers : normálnu z vodovodu, neprevarenú

zita19
12. júl 2015

@jamabe preco predavaju Drobceka a Lucku? Lebo je to vyborny biznis plan. Kupovat kojenecku vodu a balenu pitnu vodu ma vyznam vtedy, ked nemam overeny zdroj dobrej vody na pitie. Ked mam k dispozicii dobru vodu, zbytocne preplacam to co mi tecie z kohutika. Ano, su oblasti, kde zo studne nie je vhodna pre kojencov a nemam oznost ju ziskat z verejnej siete. Vtedy je kupovanie kojeneckej vody na mieste. Inac je to pre mna plytvanie peniazmi a energiou.
Prevarali sme ju preto, lebo caj so studenou nevyluhujes a na mlieko sa prevarena skladovala vo flaske v chladnicke a miesala sa s cerstvou horucou na pozadovanu teplotu. Len ciste z dovodu, ze sa mlieko rychlejsie spravilo ako by sme napustali studenu do flase a potom po rozmiesani mlieka zohrievali na 37°.