Ako zvyšovať dávku príkrmov 4 mesačnej dcére?

cheequix
12. nov 2011

Dievčence, nedávno naša malá ukončia 4. mesiac a keďže už fungujeme na UM, pani doktorka nám odporučila pomaličky začať s tuhou stravou. Tak sa dnes stalo a malá dostala svoju prvú mrkvičku 😀 . A chutiloooo🙂, aj keď som jej dala iba tak veľmi opatrne. Viem, že mám najprv dávať zeleninu, jednotlivé druhy samostatne, aby sa zistila prípadná alergická reakcia. Ak bude všetko ok, môžu sa viaceré druhy zmiešať dokopy. Moja otázka sa však týka množstva podávanej stravy. Akým spôsobom mám množstvo zvyšovať? Chápem, že v prvý deň dávam jednu-dve lyžičky (zvyšok doplniť mliečkom), druhý deň o niečo viac a tretí opäť zvýšim. Lenže potom chcem skúsiť nejaký iný druh zeleninky, takže vlastne zasa začínam jednou lyžičko atď. Čiže stále sa vraciam na začiatok. Ako dosiahnem, aby bolo množstvo stravy dostatočné na to, aby som malú nemusela v rámci daného jedenia ešte dokrmovať mliečkom?

vefi89
12. nov 2011

@cheequix ak si dnes dala mrkvu, dáš aj zajtra vo väčšej dávke, na tretí deň daj napr. len zemiak, na štvrtý zemiak s mrkvou, na piaty napr. brokolicu, na šiesty brokolicu, so zemiakom a mrkvou atď, atď... ja som to robila tak 😅

cheequix
autor
12. nov 2011

Ano, to viem, ale ako je to s tym mnozstvom?

anicka1981
12. nov 2011

ahoj, no nas ma 5 mesiacov zajtra, a uz druhy den papame mrkvicku a mnozstvo si ucuje sam, pokial mu chuti a chce, tak davame, dneska spapal 60 ml mojho odsateho mliecka a jednu mrkvicku-celu 🙂(cca 90ml mrkvickoveho pyre),,,- to bol jeden chod -predvecera 😉 dokrmovat mieckom v jednom jedle mozes aj rok,,, ved naco su pokracovacie mliecka???? dieta porebuje mlieko aj ked je uz prikrmovane zeleninkou, vapnik ine zlozky ma najma z mliecka,,,,

a je hlupost davat kazdy den iny druh zeleniny alebo ovocia, lebo nakoniec , ked sa ti z niecoho vyhadze, tak nebudes vediet z coho, minimalne 3 dni treba podavat mrkvu,,, o dalsie 3 dni mozes zemiak, ale to neznamena, ze nemoze byt na mrkve aj tyzden,,,

vefi89
12. nov 2011

@cheequix tak ako píše @anicka1981 nechaj, nech si dieťa samo určuje koľko zje a koľko nie...
a @anicka1981 neviem, či by nebolo lepšie dávať príkrm skôr pred obedom, alebo okolo obeda, ak by náhodou malého chcelo bolieť bruško, prebolí ho cez deň a nie v noci, keď má spinkať 😉 (ja som tak robila a osvedčilo sa, aspoň pokým som neprišla na to, čo mu robí dobre a čo nie )

cheequix
autor
12. nov 2011

@vefi89
@anicka1981 nuz ja som dnes davala prvy raz a aj to iba tri male lyzicky. Mala by zjedla aj viac (asi chutilo 😉 ), ale bala som sa, ze jej bude zle. Cize ju mam zajtra pri papani nechat, nech zje, kolko jej chuti?

anicka1981
12. nov 2011

@vefi89 moj papa kazde 3 hodiny, takze nespi v noci 😀 , a este my sme zacinali pomaly, najprv mrkvicku len stipku na jazycel aby si zvykol na chut, a potom postupne lyzicku, 2 lyzicky, a tak mu to zachutilo, ze mrkvicku hlata jedna radost, brusko ho z nej neboli, skor mu teraz idu zubky, tak je nervozny z toho,,, na druhy tyzden skusime zemiacik 😉 a tak pomaly, ja mam este aj svoje mliecko tak dokrmujem tym, a okolo 9 vecre ked vstane, tak mu dam nutrilon na dobru noc, tak po nom vydrzi spinkat asopon o hodinu dlhsie 😉

vefi89
12. nov 2011

@cheequix ale sleduj zmeny na malinkej... a najmä výsyp, lebo sa môže objaviť kdekoľvek... ja osobne si myslím, že ak sa nevysype do zajtra, nevysype sa vôbec... daj jej, ak jej chutí, samozrejme nie plnú misku, ale kľudne, malú mrkvu by som dala 🙂

vefi89
12. nov 2011

@anicka1981 ufff, ja som kojila do roka a ti poviem, že pokiaľ som kojila, nespali sme v noci 😀 večne mi trčal na cicke 😀 😀

inak s mrkvou opatrne, poznám jednu mamičku, čo deti vkuse mrkvou štopala a detičky jej ožltli 😅

benne
12. nov 2011

ja by som tu "novú" lyžičku skúsila s tou mrkvou, ktorú už zvláda, keby niečo, tak bude jasné, že to je z toho.. noa neviem, ja z dusenej zeleniny dlho sýta nie som, takže bez obáv daj na dopitie mliečko 😅

anicka1981
12. nov 2011

cheequix , ked jej chuti kludne ju nechaj, 😉 ked uz nebude chciet sama bude vypluvat, a ked po dnesnych 2 lyzickach jej nic nebude (okrem mrkvickovych kakaniciek 😀 ) tak kludne mozes davat, ale davaj len mrkvicku min 3 dni aby si brusko zvyklo,,,,, a ked tak mozes jej potom ponuknut aj miecko, z uvidis, ci bude chciet,,, mozno odmietne, a mozno si da este hlt,,,, kazde babo je ine treba skusat,,,,, 😉

anicka1981
12. nov 2011

@vefi89 hehe ozltli, tak to museli mat asi 3 chody denne 🙂 cely tyzden mrkvovy 😀 , ale mrkvicka zdrava 😉 , asi ako vsetko s mierou, ja strasne lubim mrkvu, maly bude po mne 😀 no ja som zacala dokrmovat, lebo sa mi stratil mlieko, a maly mi bol tiez non stop na prsniku az nakoniec ani na prsnik nechcel, lebo nic neslo a len reval,,,,, ale po 3 dnoch sa mi neako vratilo, a dokrmujem asi 50mojeho a 50 umeleho,,,

inac zelene jablcka a banan a jahody.petrzlen nie su velmi vhodne na prikrmy pre male dojcata, ze dost casto sa po nich deticky vyhadzu,,,, mamka robi na koznom, tak ma zvykne informovat, ze co nemam davat 😀

tinki
12. nov 2011

@cheequix množstvo teraz nerieš, dôležité je aby si malé zvyklo žuť potravu a navyklo si na nové chute. Moja malá má 8 mesiacov a aj tak si po každom jedle ešte vypíta moje mliečko..no a vy ste ešte len na začiatku. Takže každý príkrm aj tak ukonči mliečkom a to ešte také 3 mesiace, možno viac. To uvidíš potom, koľko toho zje a či ešte bude chcieť aj mlieko. Ale teraz určite po príkrmoch mliečko.. 😉

cheequix
autor
13. nov 2011

@vefi89
@anicka1981
@benne
@tinki Baby dakujem za nazory, no ved uvidim, dnes skusime opat, lebo po vcerajsku je vsetko ok, ziadna alergicka reakcia. No este jednu vec sa spytam...davate detickam bio zeleninku alebo beznu?

benne
13. nov 2011

@cheequix bežnú + syn mal šťastie že mal ten "správny" vek, tak dostal niečo aj z domáceho zberu 😅 z mojej 1x1m záhradky 😉

anicka1981
13. nov 2011

@cheequix no my z obchodu normalnu, nemame tu bio shop poblizku, ale tiez planujem sadit u babky v jary trosku zeleninky,, zemiaky mame domace,,, dobru chut 😉

tinki
13. nov 2011

@cheequix úplne prvé som použila tie hotové príkrmy, vo fľaštičkách a potom už bežnú

vefi89
13. nov 2011

@cheequix ja som dávala domácu 🙂