Ako začať s nepomixovaným jedlom?

1. sep 2022

Ahojte, dcérka má 10m, pekne papa prikrmy, ma veľmi rada zeleninu na obed, do ktorej jej striedavo zamiešam bud žĺtok alebo mäsko, alebo nejaký deň má len zeleninu... Avšak stále jej to mixujem na kašu, ešte som neskúsila dat celý kúsok uvarenej zeleniny, zubov ma už 6 vpredu... Viem ze by uz asi mala skúšať uchopovat jedlo a učiť sa to jest ale popravde a bude to znieť strasne hlúpo, ja viem, ale bojím sa toho bordelu co pri tom bude.... Keď jedlo skončí na zemi, na stene, a Bohvie kde ešte... Oddialujem ten deň lebo viem ze budem nervacit pri upratovaní 😭😂 neukamenujte ma... Verím ze nie som jediná... Prosím poraďte mi preto nejaké life-hacks, vychytavky alebo zlepšovaky ze co a ako môžem schovať/zachrániť pred jedlom 😂🤔

zuzanka.zuzu
1. sep 2022

joooj a to este pockaj ked budes oducat od plienky 😀 bordel byt nemusi, ako si naucis tak budes mat... lebo je pravda ze niektore decka idu prstami do jedla, rozhadzuju ho, mne to nikdy neprislo "roztomile" 🙄 aj moj musel skusit prstami, objavuju svet, ale skusit. nehadzat. nerypat. ma 1,5r a papa sam. do pusky sem-tam netrafi ale nic hrozne, utreme 😉 stena? zem? neexistuje 🙈

autor
1. sep 2022

@zuzanka.zuzu ako si to dokázala?

terezka1947
1. sep 2022

Nie všetky deti rozhadzujú jedlo😉

patka06
1. sep 2022

Doteraz vôbec nedostávala jedlo do ruky? Ovocie, chlieb, chrumky .... pod.
Ak sa bojíš neporiadku doma, začni s kŕmením vonku na záhrade, v parku - olovrant alebo desiata počas prechádzky - kým je pekne sa to v pohode dá,

misinka0611
1. sep 2022

V 10m. už nemixuj všetko .. skús ponúknuť kusky.. najlepšie mini do pomixovaneho je kuskus alebo ryža. Tak začni. Čo sa týka jedenia, bordel patrí k tomu no v 10m. zas siliť že lyžička do ruky a jedz nemusíš.. najlepšie sú podbraniky s rukami, IKEA stolicka lacná a vdacna na umývanie a teda ja nemám stoličku za stenou ale v priestore pri stole a jedine čo utieran je stolicka, dieťa, zem a stol.

zuzanka.zuzu
1. sep 2022

neviem. vždy som nechala poskúšať (popučiť medzi prštekmi, natrieť na stoličku, stehno...) a zakaždým milionkrát vysvetľovať že to je jedlo, to sa nevyhadzuje z taniera, to sa papá. trpezlivosť. raz to príde 😉
ďalej nechcel podbradník, žiadny typ, čiže inú možnosť chlapec nemal než sa bleskurýchle naučiť papať 😀

jaj a ešte jedna vec - mixovala som jedlo RAZ - prvý a posledný 😀 nikdy mixované nejedol, mňa to nebavilo, on to nechcel.... ale toto asi súvis nemá, možno ti bude tvoja štrajkovať že to musí žuť (v mojich termínovkách sa občas sťažovali), ale to nie je to na čo sa pýtaš, s poriadkom to nesúvisí.

andreatytler
2. sep 2022

Nas syn je velmi sensoricky a uz ma 2.5 roka a stale sa musi s jedlom hrat. Myslim ze poriadok nehrozi este dalsich 5 rokov. Nie ze by naschval hodil misku na zem, ale kedze ho nechavam jest sameho, tak tou nemotornou koordinaciou veci rozleje, vyfrkne mu, prevrati, rukou zhodi na zem. Nema zmysel to oddialovat. Ak budes mat stastie na akcne dieta, ktoremu nevadi byt zababrany tak budes mat pri jedle neporiadok par rokov.
Ale nechat ho jest sameho je nesmierne dolezite. Ucis ho tym samostatnosti. Vela deti sa chce samo krmit uz v zaciatkoch... ak to potlacis, je mozne ze ho naucis, ze na krmenie je tu vzdy mama a strati zaujem.
Potom ked sa uz naucis na neporiadok z jedla, objavis caro takej aktivity ako je spolocne varenie, alebo este lepsie pecenie. Budes mat krasne spomienky a dieta bude mat uzasny vztah k jedlu a vareniu.

ivangeline
2. sep 2022

Ani jedno z mojich deti nerozhadzuje jedlo. A ako sme to dokazali? Skrikla som a razne vysvetlila,ze toto nie. Na stole/pultiku ok,na zem a stenu a vlasy nie.. :D

miadi
2. sep 2022

Uplne jednoducho to urobis tak ked sa zacne s jedlom hrat ., treba ho hnet zobrat prec, Dieta ked je hladne tak sa nehra krmi sa. Ked uz mà dost a chce vymyslat treba dat jedlo prec a nebude neporiadok. S finger food si mohla zacat uz v 6m . Niektore deti preferuju mixovanu stravu priliz dlho . Ine hnet jedia kusky. A nechcu mixovane. Mozes dat cestoviny chleba kusky ryby zeleninu ovocie atd.

matkahelka
2. sep 2022

no to chcem vidiet tie zazracne parmesacne deti, ktorym staci vysvetlit, ze jedlo sa nehadze o zem a pochopili. ja naopak radsej mixujem aj budem mixovat, pretoze je dieta za par minut najedene a neobeduje pol hodiny, z coho je akurat nervozne. ja odmietam po kazdom jedle drhnut zem, stol, stolicku a umyvat dieta. prave preto som so samostatnym jedenim zacinala pri starsej od roka a pol, ked uz bola rozumna. mladsia ma 8 mesiacov a planujem to robit rovnako. chrumky nedavam, za mna je to uplna zbytocnost bez nutricnej hodnoty, jablko, hrusku, pecivo si ozuzlava (z toho bordel nie je) a pomixovane zje vsetko, ale ze vsetko.

autor
2. sep 2022

@matkahelka tvoj prístup sa mi pozdáva, a keď si začala až v roku a pol, pochopila to rýchlo a jedla v pohode sama?

ls56
2. sep 2022

Však daj pod stoličku igelit a potom len igelit špinavý vyhodíš. Kúp si stoličku, ktoru rychlo umyješ. Drevenú,žiadne látky,poťahy. Umyješ dieťa za 3min,igelit vyhodíš,stolička utretá za 2min. Kde je problém? Nechápem.

zuzanka.zuzu
2. sep 2022

@matkahelka pridi ku nam ak chces vidiet 😉 a ja praveze necham "jest" aj pol hodinu. preco nie? kam sa ponahlat? mame 2 lyzicky, jednou papa sam, druhou dokrmujem ak je treba, ale niektore druhy potravin uz papa uplne sam a ked mu idem do taniera tak ma odhana aby sme mu nebrali jeho jedlo 😀

nicollette332
2. sep 2022

ked z tohto mas paniku, som zvedava, co budes robit, ked zacne sama jest lyzicou :D

elizabet173
2. sep 2022

nikdy sme nemali jedlo na stene, na zemi výnimočne a v 10 mesiacoch jedlo dieťa kašu samé lyžicou. Veď si pri ňom, nedáš mu do ruky lyžicu, pred neho špenát a neponecháš ho svojmu osudu. Ja som teda nikdy nemixovala, len roztlačila jedlo vidličkou, do ruky dostal len to, čo sa je rukami, ak s tým začal vymýšľať, tak som mu to zobrala. Dieťaťu treba dať lyžicu do ruky vtedy, keď o ňu prejaví záujem, nech ju skúša strčiť do jedla, dať do úst. Ak ňou začne robiť niečo iné, lyžicu zoberieš, ale dieťa sa väčšinou snaží napodobniť dospelého, takže bude skúšať. U nás sa nikdy nechodilo s piškótami, chrumkami v ruke po celom byte, jedlo sa vždy iba v kuchyni pri stole. A ty si najmä musíš určiť priority, či je pre teba dôležitejší dokonalý poriadok, alebo dieťa, ktoré je samostatné a zvláda niektoré veci bez pomoci dospelého.

jaskolka
2. sep 2022

Syn má dva, cca od 1,5 roka sa snaží jest sam, najprv len také, že jogurt, hustá kaša, cestoviny (chrumky rožok a podobne asi od 8 mesiacov jedol sam), snažil sa piť z pohára a podobne. Teraz už dáva aj polievky, ryžu s omáčkou a podobne. Teda lyžicou myslím, že si dokáže nabrať a pomerne čisto trafiť do úst.
Nikdy jedlo nehadzal kade tade, nebabral.sa v jogurte, ako niekde vidím videa že matka nechá dieťa rozmazat si to ako nejakú pleťovú masku, alebo obhadzovat sa spagetami až za uši. Nepripadá mi to milé, ani vtipné, skôr otrasné. To by ma porazilo, jednoducho som syna stále vrátila k tanieru a hotovo, jedlo sa nehadze okolo seba.Navyše on je typ že sám neznáša byť špinavý, takže nehrozí ani to.
Keď mu dačo spadne na zem, ok, to neriešim. Ale aby metal okolo seba, tak to nie.

matkahelka
2. sep 2022

ja som to skusala samozrejme aj skor, asi v 8.mes.v 10 atd. a mna to proste nebavilo, mat vzdy bordel. kuchynu mam do L nemam kam dat do priesoru stol a stolicku aby som nemala spinave steny. a vzdy to boli nervy - jej, lebo bola hladna (ja mam obe dievcata take, ze ked su hladne, v sekunde musia byt syte, lebo inak je armagedon) a moje, lebo bol neporiadok. aj muz mi stale opakoval, ze na co si zbytocne vyrabam dalsiu robotu navyse upratovat po malej, ze kym pojde do skolky, nauci sa sama jest. tak som sa na to vyprdla a skutocne az po asi roku a pol zacala jest sama.pekne a vsetko.uz sa to dalo vysvetlit, coz parmesacnemu sa vysvetlit neda. a teda, vedela som, kolko zje, teda celu svoju davku.pri tom samostatnom jedeni je to vzdy hruby odhad, kedze kopa toho skonci na zemi a na stolicke.
a teraz pri tejto druhej dcerke robim rovnako, ako som pisala, jablcko, uhorku a pod.dam do ruky, ale kedze nema zubky, len ozuzla stavu. mne toto miestami pride uz cez, v dnesnej dobe, nech sa 8mesacne samo naje, rocne nech sa pyta na nocnik, v 6.uz nech ma aspon jeden doktorat. sup-sup vsetko rychlo. kazdy nech robi ako uzna za vhodne, mne nerobi problem vlastne dieta nakrmit.

sojorez
2. sep 2022

Prestan mixovat, 10 mesiacov je uz dost na to, aby zapojila do jedenia zuby. Jedlo iba popuc vidlickou a tym ju nakrm. Jej do ruky mozes dat na rezance nakrajanu sparenu mrkvu, zemiak, brokolicu, jablko, kukuricne chrumky..., s tym nejaky extremny bordel nenarobi.

elizabet173
2. sep 2022

@matkahelka ale to vôbec nie je dnešnou dobou, ja som také malé dieťa mala veľmi dávno. Ani to nie je o pretekoch, že susedovie to už vie, tak rýchlo rýchlo. Treba sa v prvom rade riadiť dieťaťom, niektoré prejaví záujem o samostatné kŕmenie skôr, iné neskôr, to by som určite rešpektovala, dieťa sa všetko, o čo prejaví samo záujem, naučí oveľa skôr, ako keď to chce z akéhokoľvek dôvodu matka a ono na to ešte nie je pripravené. Keď sa naťahovalo ako v nejakých 8 mesiacoch po lyžici a pri kŕmení jedlo celkom slušne, nemala som dôvod mu ju nedať. Naučil sa veľmi rýchlo a pomerne čisto jesť, v troch rokoch prejavil záujem o príbor, tak ho dostal, nevidím v tom problém. Nechcel sa sám obliekať, o to nejavil záujem, tak som netlačila na pílu, aj keď jeho rovesníci sa už dávno obliecť vedeli, naučil sa neskôr. U mňa bolo na prvom mieste dieťa, až potom to, čo sa niekde píše, hovorí, názor svokry, susedky a neviem, čo ešte.

nairia
2. sep 2022

ja mam takmer 11m a stale striedam kusky s mixovanym. prve kuskove jedlo bolo kuskus, ale potom neskor som skusala jej davat odkuskavat z bananu, potom som krajala ovocko na kococky a tak jej to ponukam a tak to vlastne robim doteraz a tiez vela este jedava aj mixovanej. necham ju pri kuskoch nech si to pochytka, ale zatial u nej okrem chrumky, s ktorou sa bavi, nema nejaky extra zaujem si dat do pusy, lebo vsetko maksie skorej rozmacka v ruke, kym to stihne prist do ust 🤣 a teda tiez som taka, ze moc nemam naladu na bordel, ale mam hranicu. cisto tekute zalezitosti ako jogurt/vyziva/kasa, to ju nenechavam capat do toho, ona skor potom ako to chyti si to utiera kade tade 🤷

ixayxa
2. sep 2022

Neviem, ale však či mixované, alebo popučené bordel rovnaký. Prirodzenejšie mi príde nemixované jedlo.

patka06
2. sep 2022

@ixayxa chápem to tak, že dieťa len kŕmi, nedá mu možnosť urobiť bordel

ixayxa
2. sep 2022

@patka06 nech ho kŕmi popučeným a do rúčky dá veľký kus niečoho bezpečného, neznečisťujúceho 🙂

patka06
2. sep 2022

@ixayxa mne to je úplne jasné, mám odskúšané
Nikdy som nemixovala, od 6 mesiacov ako dcéra sedela sa pokúšala o jedenie aj sama, nikdy sme nemali z toho extrémny neporiadok