Ako začať prikrmovať?

villanella
25. júl 2012

dokedy mam davať iba zeleninu..? kedy možem pridať masko..? kedy ovocie..? a možem jej davať kašičky od hame..? vela ludi mi hovori aby som vyskušala aj normalne plnotučne mlieko ale mne sa to nezda,poradte...dakujem

katkas1
25. júl 2012

mne dr hovorila ked mala dcera 4 mesiace ze mozem hned masovo zeleninove polievky tak som zacala mrkvou, po 4 dnoch som pridala zemiak a potom uz maso a kazde 4 dni dalsie zeleniny, ovocie od 5 mesiaca a kase som davala od 4 mesiacov na veceru lebo moje deti su riadny papkaci a nikdy im nic nebolo, moja dr hovori ze sa ma zavadazat zase skorej tuha strava a nie az po 6 mesiacoch ako to tvrdili do teraz aj u kojenych deti, lepok ma byt zavedeny do 6 mesiaca, a to kravske mlieko az po roku by som davala

trnka77
25. júl 2012

hoj,určite sa spýtaj v tejto téme,len napíš presne ako starú máš dcérku https://www.modrykonik.sk/forum/zaciname-prikrmovat/prve-prikrmy-vase-rady-a-skusenosti/

euka210
31. júl 2012

co ja som hladala info, ked som zacinala, tak: prve 2-3t. len zeleninu, potom ovocie, maso 3-4t. po zelenine alebo polovica 7m (na maso musi organizmus dozriet). Ale dievcatko je este male, nemas sa s cim ponahlat. A plnotucne urcite nie v takom veku...zapecie ju a moze byt aj alergia. Tak po 10m by som vyskusala v strave a po roku samostatne.

monikkak
5. sep 2012

Maminky keď sa začína s príkrmamy tak sa má zeleninka pridávať najprv jednotlivo a až potom ju kombinovať ? Či sa môže k mrkičke už rovno pridávať dalšia zeleninka ?

moon1979
5. sep 2012

@monikkak
urcite nie, najprv jednotlivo a ked to dieta dobre znasa, tak mozes kombinovat ... ak to urobis naopak a hned budes kombinovat zeleniny, ktore este nemas odskusane samostatne a dieta bude zle reagovat na niektoru z nich, tak to jednoducho nezistis ...

moon1979
5. sep 2012

@euka210 @villanella
ovocie by som skor nedala, kym by babo uplne nepapalo vsetku vhodnú zeleninu, potom maso so zeleninou a az nakoniec ovocie ... pretoze akonahle pociti chut sladkeho, bude problem dostat do neho napr. maso ... vseobecne plati, ze sladku chut by malo dieta spoznat az uplne na zaver 🙂

kazdy novy druh zeleniny skusat podavat tri dni, ak sa neprejavi ziadny problem, tak potom vyskusat dalsiu ... teda takto to robit pri kazdej novej potravine, vzdy aspon 3 dni po sebe 🙂

monikkak
5. sep 2012

@moon1979 som si aj myslela...niektore radia ze mozem hned kombinovat...a ked zacnem uz kombinovat tak kolko druhov zeleniny mozem spolu zmiesat ?

moon1979
5. sep 2012

@monikkak
pokial skombinujes nieco co nepozna a bude mat koliku ako zistis, ktora zo zeleniny mu robi zle? proste nie je to dobre ... nemas sa kam ponahlat pekne postupne ... ja som robila kombinacie max dvoch zelenin - mrkva - zemiak, potom zemiak - kalerab, neskor napr. zemiakovo - hrachovu kasu (ale pozor hrach len suseny zlty - ten nenaduva) a podobne ... proste kombinovat mozes akekolvek zeleniny ale najlepsie max len 2 druhy naraz 🙂

uz po roku ked je dieta vacsie tak v pohode zeleninovu polievku s mixom zeleniny mozes dat, lebo uz bude poznat vsetku zeleninu a zaludok bude mat na to viac prisposobeny ... ale do roka by som to neriesila, pekne postupne a pomaly, nieje sa kam ponahlat 🙂

monikkak
5. sep 2012

@moon1979 hej v tom mas cistu pravdu...dakujem za rady 🙂

moon1979
5. sep 2012

@monikkak
rado sa stalo 🙂

a nezabudni na "zlaté pravidlo" - najprv zelenina, potom zelenina s masom a nakoniec ovocie 🙂 stači prehodiť poradie a už môže byť problém 🙂

monikkak
5. sep 2012

@moon1979 toho pravidla sa budem drzat 🙂 a ma sa to pridavat tak po mesiaci ze ? Mesiac zeleninka potom mesiac masko zo zeleninkou a potom ovocie. A potom ked budem davat masko tak k nemu moze ist kolko druhou zeleninky ?

moon1979
5. sep 2012

@monikkak
masko tiez max s dvomi druhmi zeleniny 🙂

euka210
5. sep 2012

@moon1979 ked je kojene tak sladku chut pozna z mliecka a ked nema problem so zeleninou, tak nebude ani s mesom, aj keby bolo ovocie skor.

euka210
5. sep 2012

@monikkak spociatku jeden-dva a neskor, ja som od 10m tusim uz robila polievocky aj s viac druhmi podla toho, co som doma mala 🙂

moon1979
6. sep 2012

@euka210
by si sa cudovala kolko deti poznam co nechcu jest maso ... a ked som sa pytala mamiciek ako postupovali, tak ovocie islo v ich jedalnicku skôr ... ale tak záleží na každej mamičke ako si urobí, ja som radila podla seba a teda neexistuje potravina, na ktoru by moje dieťa povedalo fuj alebo vyplulo 🙂

euka210
6. sep 2012

@moon1979 neviem ci to je len o tom, hoci aj postup a rychlost zavadzania ma v tom nieco. Nas je napr. tiez papkac, zje mi vsetko, teda kysle mu nechuti ale to je normalne myslim, na tu chut pride neskor. A svagrina sa s malym trapi, meso napr, zje, ale niektore druhy zeleniny ci ovocie ani nahodou...ani vyzivu, ani kupovany prikrm. A robi jej to od zaciatku, po 6m zacala s prikrmamy, raz lepsie a raz nic, len mliecko. A bude mat rok.

luciannka83
9. sep 2012

Čo mám robiť keď malého z príkrmov zo zeleniny napína na vracanie. Ešte len olíže lyžicu a už ho napne. Skúšala som mrkvu, zemiak, kaleráb. Vyskúšať niečo iné? A ešte mi poraďte, zeleninka sa dáva úlne hladká, taká ako kupná detská výživa, alebo môžu byť v nej aj malé hrudky. Lebo ja mám pocit, že jeho z tých hrudiek napína. Skušala som to prepasírovať, aj tak sa mi nepodarila hladká konzistencia. Ako na to?

monikkak
26. sep 2012

@moon1979 ahoj 🙂 idem ta znova otravovať, ked vies dobre poradit 🙂 mozem dat papat malej baklazan ? Niekde pisu ze je to este skoro,,niekde na nete som citala ze sa radi medzi prvu zeleninku tak neviem 😕

moon1979
26. sep 2012

@monikkak
ja som baklažán zaradila medzi poslednými a opatrnejšie, lebo nemusí vyhovovať bábu jeho chuť 🙂 ani všetkých dospelým nemusí "sedieť" jeho chuť 🙂 ale kombinovala som ho so zemiakom 🙂

monikkak
26. sep 2012

@moon1979 taj jej ho nemam davat dnes ? Lebo som ho pripravila...

moon1979
26. sep 2012

@monikkak skus uvidis, mozno jej to bude chutit, ak nie, vyskusaj za 2 - 3 tyzdne neskor 🙂

moon1979
26. sep 2012

@luciannka83 zeleninka musi byt uplne hladká žiadne hrudky, lebo z toho ju napina ... a rozried to s mlieckom alebo dojcenskou vodou aby to nemala huste lebo doteraz mala v puse len ciste mliecko a nepozna resp. nevie, co s hustou hmotou ma robit v puse 🙂 takze zeleninku ano, ale rozriedenu na kasičku 🙂

monikkak
26. sep 2012

@moon1979 no tak jej chutil naraz spapala 240ml 🙂

moon1979
26. sep 2012

@monikkak no super, vidis, to je to, že kým neochutná sladké tak spapá všetko 🙂 takže čím neskôr zaradíš sladké, tým lepšie 🙂

pictbridge
26. sep 2012

xyxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

pictbridge
26. sep 2012

ježiši to moje dieťa tu niečo popisalo ako to mam vymazať ??? aaaaaaaaaaaaa

monikkak
26. sep 2012

@moon1979 ja som tiez toho nazoru...sladke az nakoniec ma nato cas 🙂