Ako vyčistím šálku od čaju?

anitra11
18. aug 2015

Ahojte maminy a šikovné gazdinky ... 🙂 Viete mi prosím poradiť nejaký šikovný trik, ako by som vyčistila bielu šálku, ktorá je vnútri po dlhom čase používania "zájdená" od čaju ? Teda ak viete o čom píšem ... na dne šálky a trošku po okrajoch sú také zahnednuté miesta a fľaky a nejde mi to bežným čistiacim prípravkom vyčistiť, aby bola zase krásne biela ako zvonku...
ďakujem vopred za dobré a odskúšané tipy ...

sardinka333
18. aug 2015

Skus octom - naliať na dno šálky a nechať posobiť, pripadne trošku vrelej vody zmiešať s octom a nechat posobiť, usadeniny by mali zmiznuť následným bežným zmytím hubkou...alebo vydrhnuť sodou bikarbonou a drsnou stranou hubky, ja mam doma cif a tým zvyčajne vyčistím všetky tieto ,,zájdence,,. Z času na čas, zriedkavo ,,pripalim,, hrniec - nalejem na dno ocot dam zvrieť, sice smrdi cely dom, treba vetrať, digestor to cele neutiahne, ale pekne sa to vyčistí.

liebling98
18. aug 2015

@anitra11 obyčajnou kuchynskou soľou. Nasypať na navlhčenú hubku a vydrhnúť.

stepanka274
18. aug 2015

niekde som čítala prášok do pečiva, alebo soda bikarbona, alebo aj citron bieli, možno aj ocot

miskakyblik
18. aug 2015

citroon, vezmi koliesko citronu ktoré mas pocas dna v pohari s vodou, na konci miesto toho aby si koliesko citronu vyhodila, potri salku...bude ako nova...vzdy to tak robim, ked koncim v praci, vyberiem si koliesko co som mala v pohari a vypucujem salku...pohoda 🙂

darina1952
18. aug 2015

@anitra11 ja takéto fľaky už nemám pretože mám umývačku riadu a riad je krásny bez fľakov. Ale predtým som používala na tie tmavšie okraje Cif - krásne to ide dole.

iv01
18. aug 2015

Co tak vyskusat obycajnu citru alebo nieco na ten sposob, ale citra je najlacnejsia

anitra11
autor
18. aug 2015

Super, dakujem za rady, poskusam ....
@darina1952 umyvacka by bola pre mna drahe riesenie na jednu salku 😉

libka1
18. aug 2015

Citra prasok a dobre vysuchat dratenkou

anitra11
autor
18. aug 2015

@libka1 fu, to sa mi zda dost drasticke suchat dratenkou salku ... ved si poskriabem povrch a potom ked sa do tych skrabancov dostane spina, to este len budem spekulovat ako vycistit ... ale dakujem, vyskusam zrejme nieco nie moc mechanicke - teda skor ako pisali baby predtym - ocot, citron, soda bikarbona ....

libka1
18. aug 2015

@anitra11 neposkriabes, ja mavam zajdene salky, v podstate to nejak neriesim co moju mamu privadza do sialenstva 😀 vzdy ked pride na vizitu tak sa na to nemoze pozerat a vysucha ich citrou a dratenkou. v zivote ich neposkodila a ja vacsinou len hubu otvaram ake su ciste, ako nove 😉

siska53
18. aug 2015

@anitra11 ja zvyknem praskom do peciva alebo solou,obcas zaberie umyvacka riadu.

rybka1985
18. aug 2015

Ja ich cistim ruzovou pastou a su ako nove

moname
18. aug 2015

@anitra11 savo

natalka13
18. aug 2015

Nieco eco, velky vyznavaci caju,slaky umyvaju iba cistou vodou,nevadi im hnedy povlak na nich. Naopak tvrdia,ze zbytky chemie ovplyvnuju chut caju.
Neviem,ja pouzivam mycku a ani ta vellakrat skrvrny od caju nezmyje, vtedy dam normalnu jar a hubku a je salka cista.

anitra11
autor
18. aug 2015

@natalka13 praveze jar nepomaha, je to uz take zajdene, nie je to len cerstvy povlak z caju ...ale dakujem za nazor

Vsetkym dakujem za rady a prispevky

deni86
18. aug 2015

Najlepšie je Savo, domestos. Naliať trošku do šálky, zvyšok voda, nechať chvíľku a umyť. 😉 pekne to zíde dole

slivuska
19. aug 2015

ja to umyvam tou drsnou stranou hubky a Cifom tekutym praskom. a zide pekne dole.

inka04
19. aug 2015

kyselina citronova, ak nepomoze + ocot + soda bikarbona a mechanicky pritlacit umyt... odmocit nestaci... domestos nelejem ani do drezu, je to chemia - z tej salky by som uz nepila...

sisaka
19. aug 2015

Obycajna soda bikarbona + hubka na riad. Nie je potrebna ziadna dratenka. Overene, vyskusane

libka1
19. aug 2015

napis potom ako si to zrealizovala, budem mat poucenie do buducna 😉 asi zavisi aj od povlaku, ja som na toto fakt lenivec a u mna byva niekolkomesacny 😀 😀 najlepsie je byt starostlivy, cistit to online a potom nie su potrebne ziadne drasticke metody...

anitra11
autor
19. aug 2015

@libka1 Jasne, dam vediet, co som vyskusala a ci to pomohlo ...

anega79
19. aug 2015

Ja davam na noc skrupiny z jedneho vajca, namocim do salky s vodou na celu noc a rano salku len vycistim s jarou

anitra11
autor
19. aug 2015

@ anega79 hm, to som este nepocula ... zaujimave

dapo
19. aug 2015

@anitra11 jednoznacne tekuty cif a poriadne vydrhnut - ja som tak mavala zajdeny hrncek co som pouzivala v praci (napriek tomu ze som si ho tam umyvala saponatom), z casu na cas som si ho vzala domov na vycistenie, a takto bol ako novy, pokojne vyskusaj s dratenou ak to inak nepojde, ja bazne pouziva na riady taku umelohmotnu dratenku, ta urcite neposkriabe

brumka
19. aug 2015

@anitra11 tekuty alebo obycajny prasok na riad si skusala?

anitra11
autor
19. aug 2015

@brumka umyvam jarou a hubkou, s tou zdrsnenou stranou ....

brumka
19. aug 2015

@anitra11 ja tiez umyvam tak, ale ked mma dake taketo skvrni, cig tekuty alebo prasok na riad mi o odstrani

libka1
19. aug 2015

Ja mam najnovsie ciernu salku. Velmi prakticka vec 😀

anitra11
autor
19. aug 2015

@libka1 😀 😀 😀 dobry napad a je po probleme 😀

anitra11
autor
19. aug 2015

Takze zatial vysledok: prvy obrazok - salka umyvana jarou a zdrsnenou stranou hubky a druhy obrazok - kuchyn. sol a zdrsnena strana hubky, je to super, som milo prekvapena, ale ako vidno, este tam cosi zostalo.... nie je to uplne biele, zrejme budem musiet pritvrdit - pouzit chemiu, co ste radili cif alebo ta citra .... uvidim ....