Ahojte maminy a šikovné gazdinky ... 🙂 Viete mi prosím poradiť nejaký šikovný trik, ako by som vyčistila bielu šálku, ktorá je vnútri po dlhom čase používania "zájdená" od čaju ? Teda ak viete o čom píšem ... na dne šálky a trošku po okrajoch sú také zahnednuté miesta a fľaky a nejde mi to bežným čistiacim prípravkom vyčistiť, aby bola zase krásne biela ako zvonku...
ďakujem vopred za dobré a odskúšané tipy ...
@anitra11 obyčajnou kuchynskou soľou. Nasypať na navlhčenú hubku a vydrhnúť.
niekde som čítala prášok do pečiva, alebo soda bikarbona, alebo aj citron bieli, možno aj ocot
citroon, vezmi koliesko citronu ktoré mas pocas dna v pohari s vodou, na konci miesto toho aby si koliesko citronu vyhodila, potri salku...bude ako nova...vzdy to tak robim, ked koncim v praci, vyberiem si koliesko co som mala v pohari a vypucujem salku...pohoda 🙂
@anitra11 ja takéto fľaky už nemám pretože mám umývačku riadu a riad je krásny bez fľakov. Ale predtým som používala na tie tmavšie okraje Cif - krásne to ide dole.
Co tak vyskusat obycajnu citru alebo nieco na ten sposob, ale citra je najlacnejsia
Super, dakujem za rady, poskusam ....
@darina1952 umyvacka by bola pre mna drahe riesenie na jednu salku 😉
Citra prasok a dobre vysuchat dratenkou
@libka1 fu, to sa mi zda dost drasticke suchat dratenkou salku ... ved si poskriabem povrch a potom ked sa do tych skrabancov dostane spina, to este len budem spekulovat ako vycistit ... ale dakujem, vyskusam zrejme nieco nie moc mechanicke - teda skor ako pisali baby predtym - ocot, citron, soda bikarbona ....
@anitra11 neposkriabes, ja mavam zajdene salky, v podstate to nejak neriesim co moju mamu privadza do sialenstva 😀 vzdy ked pride na vizitu tak sa na to nemoze pozerat a vysucha ich citrou a dratenkou. v zivote ich neposkodila a ja vacsinou len hubu otvaram ake su ciste, ako nove 😉
Ja ich cistim ruzovou pastou a su ako nove
Nieco eco, velky vyznavaci caju,slaky umyvaju iba cistou vodou,nevadi im hnedy povlak na nich. Naopak tvrdia,ze zbytky chemie ovplyvnuju chut caju.
Neviem,ja pouzivam mycku a ani ta vellakrat skrvrny od caju nezmyje, vtedy dam normalnu jar a hubku a je salka cista.
Najlepšie je Savo, domestos. Naliať trošku do šálky, zvyšok voda, nechať chvíľku a umyť. 😉 pekne to zíde dole
ja to umyvam tou drsnou stranou hubky a Cifom tekutym praskom. a zide pekne dole.
kyselina citronova, ak nepomoze + ocot + soda bikarbona a mechanicky pritlacit umyt... odmocit nestaci... domestos nelejem ani do drezu, je to chemia - z tej salky by som uz nepila...
Obycajna soda bikarbona + hubka na riad. Nie je potrebna ziadna dratenka. Overene, vyskusane
napis potom ako si to zrealizovala, budem mat poucenie do buducna 😉 asi zavisi aj od povlaku, ja som na toto fakt lenivec a u mna byva niekolkomesacny 😀 😀 najlepsie je byt starostlivy, cistit to online a potom nie su potrebne ziadne drasticke metody...
Ja davam na noc skrupiny z jedneho vajca, namocim do salky s vodou na celu noc a rano salku len vycistim s jarou
@ anega79 hm, to som este nepocula ... zaujimave
@anitra11 jednoznacne tekuty cif a poriadne vydrhnut - ja som tak mavala zajdeny hrncek co som pouzivala v praci (napriek tomu ze som si ho tam umyvala saponatom), z casu na cas som si ho vzala domov na vycistenie, a takto bol ako novy, pokojne vyskusaj s dratenou ak to inak nepojde, ja bazne pouziva na riady taku umelohmotnu dratenku, ta urcite neposkriabe
Ja mam najnovsie ciernu salku. Velmi prakticka vec 😀
Takze zatial vysledok: prvy obrazok - salka umyvana jarou a zdrsnenou stranou hubky a druhy obrazok - kuchyn. sol a zdrsnena strana hubky, je to super, som milo prekvapena, ale ako vidno, este tam cosi zostalo.... nie je to uplne biele, zrejme budem musiet pritvrdit - pouzit chemiu, co ste radili cif alebo ta citra .... uvidim ....
Skus octom - naliať na dno šálky a nechať posobiť, pripadne trošku vrelej vody zmiešať s octom a nechat posobiť, usadeniny by mali zmiznuť následným bežným zmytím hubkou...alebo vydrhnuť sodou bikarbonou a drsnou stranou hubky, ja mam doma cif a tým zvyčajne vyčistím všetky tieto ,,zájdence,,. Z času na čas, zriedkavo ,,pripalim,, hrniec - nalejem na dno ocot dam zvrieť, sice smrdi cely dom, treba vetrať, digestor to cele neutiahne, ale pekne sa to vyčistí.