Ako ste začínali prikrmovať?

miskacharly
17. mar 2014

Maly ma 3a pol mesiaca a je na UM.ako ste to rozdelovali na cely den a kolko ste davali?myslim kasicky,jogurty,vyzivy a uvarenu zeleninu?kupili sme mu ovocne jogurty a ryzove kase.a kolko mlieka by mal pit ?mate nejake recepty?vobec neviem ako mam zacat 😉 dakujem

stormie
17. mar 2014

@miskacharly 3,5 mesacnemu dietatu by som nedavala ziadne prikrmy. Jogurt (uz vobec nie ovocny) a ryzova kasa su uplne nevhodne ako prvy prikrm, tak to radsej popajte vy 🙂 Treba zacat obednym prikrmom a to zeleninou, najlepsie mrkva - uvarit a rozmixovat, davat 2-3 dni a potom skusit napr. zemiak, takymto systemom zistis ci nema nahodou nejaku alergiu na potraviny. A nemysli si ze ked zacnes prikrmami tak hned ti zje misku zeleniny, budes rada ak na zaciatok zje 1-2 lyzicky. viem o com hovorim, ja som zacala v 6 mesiacoch a kym som sa dopracovala k tomu ze na obed mala len obed t.j. ziadne ze par lyziciek a potom dojest mliekom, tak to travalo asi 3 mesiace

ichbinich
17. mar 2014

@miskacharly:
Po prve pockaj este zhruba mesiac a pol. Dieta musi byt pripravene na prijem inej potravy ako mlieka. Znaky su: presne sledovanie teba, ked jes, s tebou "hryzie" a prehlta, ma ocividny zaujem o jedlo, vie samostatne sediet (alebo s miernou podporou), a uz nema relfex, ktory vysuva vsetko okrem bradavky/cumla von.
Kasli na tabulky, uz sa upusta aj od pravidla, ze deti na UM maju zacat s prikrmami skor. Do ukonceneho 17 tyzdna dieta potrebuje IBA mlieko. WHO odporuca zacat s prikrmovanim nie skor ako po 17 tyzdni a nie neskor ako v 6 mesiaci. To je tzv. okno prilezitosi, ked su deti zvycajne pripravene a prirodzene zvedave.
Ovocne jogurty si daj ty 😉
Zacina sa zvycajne uvarennou zeleninou. Prvy den napr. mrkva. Ak ti zlizne jednu lyzicku, budes podla svetkeho rada 😉 Aj ked su deti, ktore zjedia na druhy den hned porciu.
Zacina sa zvycajne obedom, ale dieta nesmie byt prilis hladne a unavene. Kazdy druh zeleniny sa opakuje tri dni. Potom mozes pridat dalsi druh. Bud pridat, alebo dat samostatne. Stale iba namiesto obeda. Postupne mozes pridavat aj trosicku masa a aj obilniny, vo forme bezvajecnych cestovin, obilnych vlociek a pod. Potom ovocie. Uvidis, kolko a co mu bude chutit. Mozno zeleninu nebude chciet, ale ovocie ano. Tak mu mozes davat ovocie. Neboj sa, zvykne si aj na zeleninu. Potom jogurt, ale iba biely plnotucny, ak chces ochuteny, pridaj mu tam ovocne pyre, postruhane jablko a pod. Nie kupovane ovocne, tam je zvycajne menej ovocia ako kadecoho ineho, a aromy a zahustovadla...
Klasicke kase maju casu dost. Kup tie bez pridaneho cukru a inych prichuti. Babo nepotrebuje ziadnu cokoladu 😉
Najprv sa nahradza obed, potom vecera, potom olovrant, desiata, ranajky. Ale to je tiez len tabulka 😉 Nic sa nestane, ked das trochu obeda a rtochu olovrantu, ale stale sa "dorazi" mlieckom.
Najma sa nestresuj, skusaj a skusaj, ale hlave POCKAJ este asi ten mesiac. A ked nebude chciet, bude to vysuvat, pockaj zase aspon tyzden. Deti na prikrmy musia tiez dozriet. Nemas sa kam nahlit, mliecko mu este uplne staci.
Vsetko dobre!

miskacharly
autor
17. mar 2014

@ichbinich
@stormie
Este nechcem prikrmovat.len sa pytam.radsej sa opytam skor ako neskor.urcite mu nechcem ublizit len kvoli nejakym kasickam. 🙂 len sa informujem kym pride ten spravny cas.

siska53
17. mar 2014

@miskacharly neboj,doktorka ti vsetko vysvetli. Ja som,si to pisala,aby som,nezabudla a druha mi dala,papiere,ktore som,si potom,prestudovala a,porovnala s tym,co som,mala od byvalej.

ichbinich
17. mar 2014

@miskacharly:
Zbierat informacie je vzdy dobre 🙂
Pozri aj wiki modreho konika, aj podobne temy tu na koniku. Lekarka asi tiez bude mat minimalnenejake letaky, ale nezabudaj, ze lekarka sa vyzna, co sa tyka chorych deti 😉 Nie vsetko, co povie ohladom prikrmovania, moze byt aktualne 😉
Casto byva aj v roznych casopisoch o prikrmnovani, skus sa pozriet, co maju prave v ponuke.
A najma, akzde dieta je fakt ine. Dcera chcela hned kusok niecoho do ruky, a hotove vobec nechce (aj keby to bolo niekedy prakticke). Ine deti chcu iba mixovane, niekotre ledva ochutnaju, ine zjedia na treti den celu porciu... Nechaj sa najma viest tvojim dietatom, da ti presne na javo, ci a kolko chce.
Vsetko dobre!

liz_lemon
17. mar 2014

@miskacharly jogurt, ale smotanovy cisty biely sa moze davat okolo 9. mesiaca, kupovany ovocny by som nikdy nedavala, radsej mu tam pomackaj banan, struhane jablko/hrusku, ale kazdopadne na jogurty ma este cas
najprv sa dava zelenina, ked zvladne vsetky druhy, ktore moze (mrkva, zemiak, batat, brokolica, petrzlen, por, kalerab, spenat, cukina, karfiol), tak mozes pridat maso (telacie, morcacie, kuracie, kralik, jahnacina), a nakoniec sa dava ovocie (jablka, banan, hruska, marhula, broskyna), lebo je vyrazne chutovo, a ak by sa nim zacinalo, mohlo by dieta neskor odmietat zeleninu

trish31
17. mar 2014

@miskacharly od ukonceneho 4.mesiaca davam postupne zeleninka,najprv mensie davky,plus mliecko,postupne vacsie davky a menej mliecka.Prikrmujem uz cca 3 tyzden a teraz mal uz aj kuracie masko s mrkvou a zemiakom.Na veceru ma krupicovu kasi od Nestle s umelym mliekom,na vacsie zasytenie.Vsetko robim doma,akurat raz mal od Hipp Bio dynu no ale moc mu nechutilo,a ani mne to mu uz nedam.

miskacharly
autor
17. mar 2014

Dakujem vam 🙂

aliza
17. mar 2014

@miskacharly pises, ze ste mu uz kupili ovocne jogurty a kase, ale prikrmovat este nechces? tak naco ste ich kupili? 😀 len sa pytam...zacina sa jednym prikrmom zeleninovym v case okolo obeda, cize zemiak, o par dni zemiak s mrkvou, o dalsich par dni zemiak s cukinou a pod. Ide o to, aby dieta zjedlo par lyziciek, aby sa oboznamilo s konzistenciou a novou chutou, nie aby sa natlacilo ako drevorubac 😀 a rozhodne sa nedava vsetko v jeden den, co si spominala, to az mozno okolo 8-9.mesiaca. Jogurty rozhodne nie, ako ti uz pisali, cakat aspon do 8.m. a ked, tak ciste, neochutene. Vyzivy by som tiez nekupovala, je to chemicke, umele svinstvo, radsej mu neskor, okolo 6.m. uvar jablcko s hruskou alebo daj banan. Takisto nevidim ziaden vyznam v kasickach. ja som si deti odnaucila od nocneho krmenia a tak ich netrebalo stopat kasami, len aby spali, stacilo im mliecko pred spanim. A rozhodne pockaj este par tyzdnov, mozno aj mesiacov...nic vam neutecie a aspon nezatazis zbytocne travenie a oblicky svojho dietatka.

milota164
17. mar 2014

ja by som sa velmi neponahlala a na zaciatku ide naozaj len o ochutnavanie, S jogurtami urcite pockaj. My sme zacinali asi opacne, trochu marhule s nasej zahrady a az potom sme skusali zeleninu, nebol s tym vobec problem. Drzim palce

miskacharly
autor
3. apr 2014

Lekarky sa opytam ako poslednej,lebo to co ona s nami robi nie je normalne,povedala,ze maly ma teraz tri mesiace a pritom ma 4 tak asa odmietla s nami na tu temu rozpravat,nechce nam predpisovat sunar ha aj ked by mala,uz sme snnej na nervy,ale dakujem vam za odpovede 🙂 este k tym jogurtom,asi som sa zle vyjadrila,ja som myslela tie vyzivy,len to vyzera ako jogurty 🙂 ospravedlnujem sa 😉