Ako správne kombinovať umelé mlieko s príkrmami?

karolinka1991
17. jan 2017

Ahojte maminky,

potrebovala by som poradiť od skúsenejších - poprosím reagovať maminky, ktoré tiež nemohli svoje bábätko od narodenia kojiť a museli zvoliť nejaký druh umelého mlieka a nekomentovať typ podávaného jedla - dcérke nie všetko robí dobre a to, čo je, mám odporúčané doktormi a odskúšané,čiže k tomu sa prosím nevyjadrujte, aby sa zbytočne nespamovala téma, ako je to tu niekedy zvykom.

Dcérka má 7 mesiacov - momentálne doobeda papá nejakú ovocnú výživu (väčšiu - cca 190-200ml), naobed vymixovanú cuketu+batat (s vodou, kde je vyvarená okrem toho aj mrkva a petržlen) a poobede Zvolenský biely smotanový jogurt a pár piškót. Včera sme skúšali na večer aj kašu, ale tú nechcela z fľašky, len lyžičkou z misky a "pýtala" si ešte mlieko.

No a mám dilemu:
- koľko mlieka jej dávať a kedy (či hneď po jedle alebo s odstupom a po ktorom jedle) - chcem jej ho dávať už čo najmenej a aj na krabici je odporúčaná dávka 630 ml/deň. Pred spaním vypije tak okolo 190 ml, v noci tak okolo 160 ml na prvé zobudenie a niekedy ešte ďaľších cca 150ml na druhé zobudenie - čiže cez deň zostáva už len 130 ml, čo nie je ani jedna jej dávka.
NETUŠÍM, ako veľmi ju zasýti (???) na raňajky tá výživa, na obed zelenina a poobede jogurt, ale nemám pocit, že by bola úplne sýta. Väčšinou jej dám toho mlieka viac za deň než by som mala, lebo sa mi zdá hladná, ale nechcem jej prepchávať žalúdok. Tiež mám strach, že ak jej dám cez deň len jednu dávku mlieka, tak nebude mať DOSŤ tekutín - vodu mi z fľašky nechce piť potvorka (iba lyžičkou :D), čiže tej mi za deň až toľko nevypije a čajíku som sa chcela vyhnúť, hoci ten mi chcela celkom aj z fľašky.

A keď je tu maminka, ktorej dieťatko malo tiež problém s bruškom z viacerých jedál, budem jej vďačná za tip ohľadne zeleniny, ktorá je dobre tráviteľná - cuketu je momentálne akosi ťažko zohnať a tá jej zatiaľ jediná nerobila problém. ĎAKUJEM ❤

gabriela93
17. jan 2017

@karolinka1991 Ahoj,tak ja mam maleho od 2 mesiacov na UM a ked sme zacali prikrmovat,tak lekarka vravela za vsetkym dokrmit mlieckom.Ale vzdy som po prikrme pockala aspon par minut a tak mu dala UM.A tiez som mu mliecko davala ako si pytal a nie podla toho kolko moze za cely den vypit.

karolinka1991
autor
17. jan 2017

@gabriela93 Ahoj,zlata si,dakujem moc za odpoved.No mne to tiez tak pride,ze by si rada dala mliecko po kazdom prikrme - ani nie celu davku,niekedy len tak "na chut" mozno 60 ml. Ja sa tiez nechcem otrocky riadit tabulkami,lebo je to blbost,kazde babo je individualne,len fakt netusim,ako ju dane jedlo zasyti,aby ked jej dam potom mliecko (tiez zvyknem najskor po pol hodinke),moc "neprepchala" brusko.Mozem sa este spytat:
- preco je dobre zapijat to mlieckom
- do kolkych mesiacov si davala syncekovi UM
- zda sa Ti toho "normalneho" jedla,co davam malej primerane/malo/vela

Dakujeeem 🙂

mrkvicka060
17. jan 2017

@karolinka1991 ked.mal.maly 7 mesiacov tak som ho dokrmila mlieckom vzdy po prikrme myslim, lebo on tie prikrmy len tak zobkal ze zjedol asi tak nula cela nic..ale neskor casom som malemu davala mlieko vzdy uz len pred spanim. Spaval raz doobeda a raz poobede. Cize spapal nejake tie ranajky okolo 8-8.30, potom okolo 10-10.30 mliecko a isiel spat, tak hodku, hodku a pol po zobudeni okolo 13.00 (plus-minus) zjedol obed, potom cca 14.30-15.00 vypil zase mliecko a isiel spat. A potom uz len daco zobol, potom vecera a pred spanim vecer zase mliecko (okolo 20.00) takze tak. Tak to vyslo, ze vzdy mal to mlieko tak cca po 1,5 hodine od prikrmu... a doteraz je to super system 🙂 mliecko pred spanim totiz musi byt, inak sa nespi 🙂 len teraz uz spava iba raz. Takze ma mlieko dvakrat za den a raz sa este budi hladny v noci 🙂 skus jej nejako takto nastavit to papanie, hlavne ak ti pekne papa prikrmy. Ale 7 mesiacov je este malo, ak ju aj teraz dokrmis mlieckom hned po prikrme, myslim, ze nevadi. Neskor sa to spravi same podla mna, ja som sa tiez velmi nesnazila, proste tak sme si nejako zvykli 🙂

mrkvicka060
17. jan 2017

@karolinka1991 a inak ako tak pozeram tie mnozstva, tak moj vypil ledva 120ml mlieka na plnu davku ked mal 7 mesiacov, aj to iba obcas, vacsinou ani to cele nevypil, takze myslim ze mala papa dobre... teraz ma skoro 15 mesiacov a stale robim ,,len" 180ml, co niektore deti maju celu davku v 8 mesiacoch 😀 keby sme sa mali riadit krabicou tak maly by mal byt podvyziveny...neries az tak kolko co kedy ako, lebo pride obdobie, ze nebude chciet jest vooobec, iba mliecko mliecko 😀 a potom osedivies..

karolinka1991
autor
17. jan 2017

@mrkvicka060 dakujem krasne za super odpoved 👍 ono je to tak,ze kym dcerka nezacala papat prikrmy,dost slabo priberala a odkedy papa prikrmy,zacala konecne pekne priberat a jej NESKUTOČNE chuti vsetko "normalne jedlo" a strasne sa tesi,ked je nieco ine ako mliecko,este si aj "mnamka" (asi by si dala aj duplu 😅) a zda sa mi,ze na 7m aj celkom dost zje,preto vaham,co s tym mliekom.Ine by to bolo,keby som mala pocit,ze dokopy nic nezje - potom by som mala mliecko ako zachranu.
A ked spominas "veceru" - co si mu davala na veceru?Ked si citas nas jedalnicek,co by si zmenila pripadne doplnila???a nejaky typ na zeleninu nemas?este som neskusala malej dat brokolicu a spenat...

karolinka1991
autor
17. jan 2017

@mrkvicka060 nooo,asi je to aj typom mlieka - uz sme skusili asi 3 a z kazdeho vypila inak - z jedneho nic moc,z druheho lepsie...vsak to je to,ze doteraz mala doslovne "mušiu" vahu a teraz sa akosi rozbehla,len akosi neviem odhadnut ten limit...alebo proste dat tolko,kolko si zapyta?a inak,ak sa smiem spytat - co vodicka alebo cajik - aky nazor alebo skusenost?

mrkvicka060
17. jan 2017

@karolinka1991 tak to mas super, ze dobre papa prikrmy. Ak zje na jednu davku 200ml vyzivu, tak nemyslim, ze za tym potrebuje mlieko... urcite hodinku, hodinku a pol vydrzi a daj jej mlieko potom ked tak...ved ty ako dospela ked zjes 300g mrkvy tak tiez sa celkom najes 🙂 ak nevresti od hladu, tak jej nedavaj uz potom nic, az neskor. Ak place, tak skus najprv ponuknut este prikrm a potom az mlieko. A mozno postupne potom vyriesis aj problem s pitim vody 🙂 Kazde dieta je sice ine, ale moj ani teraz nezje naraz 200g jedla.. v 7 mesiacoch som skakala od radosti ked zjedol 70g 😀 hehehe
No a moj zacal pit vodu cca v 8-9 mesiacoch, lebo prislo leto a boli strasne horucavy...dovtedy nechcel a potom zrazu som mu dala vodu, ze skusime a riadne sa napil. Caj som skusala davat len jemne vyluhovany ovocny, ale to nechce vobec, pije iba vodu. Jaaaj ale vies co, teraz som si spomenula, tym ze mi nechcel vodu, tak som mu vzdy aspon raz za den odstavila mrkvu s jablkom, dala do flasky a vypil stavicku, to mu chutilo. Len to tiez nemoze furt pit taku stavu, takze to fakt raz, max dvakrat za den trochu.

martinuska
17. jan 2017

V 7.mesiacoch jej taky jedalnicek staci, ze "3 jedla". Moja mala bola skor poobedny jedlík, cize rano mliecko, pred doobednym spankom mliecko, potom obed, potom jogurtik alebo ovocie a tak kasa na veceru a pred spanim mlieko. Ked tvoja na veceru chce kašu z lyžicky, tak jej ju daj, moja dcera nikdy nejedla kasu z flase, flaska je u nas len na mlieko.
A k obedu pomaly pridavaj lepok, obed som zo zaciatku zahustovala trochou krupice, pseno je super, kuskus, ovsene vlocky, potom drobne cestoviny.
Bolo by dobre napisat ktoru zeleninu si uz skusala a preco nebola dobra.

mrkvicka060
17. jan 2017

@karolinka1991 jaj a na veceru som mu davala najcastejsie ovocne mliecka 😀 rozmixovala som banan a sup ho do UM, pekne to mliecko zahustilo a chutilo mu to. Len treba zvacsit dierku na cumliku. Tak isto jahodove mliecko (mala som zamrznute jahody) jahodky som rozmixovala, prepasirovala cez sitko nech tam nema semiacka a zamiesala do UM. Neskor aj maliny 🙂

karolinka1991
autor
17. jan 2017

@mrkvicka060 juj,super,strasne si vazim Tvoje postrehy 🙂 dakujem moc!!! A tiez sa chystam odstavit jablko,lebo doktorka mi povedala,ze surove jablko ako take ju moze zapekat,ale odstavene jablko by malo mat opacny efekt a tusim spomenula aj to,ze varena mrkva zvykne zapekat (malu hrozne),ale surova by mohla byt ok,tak to skusim pripadne pomiesat,lebo vyzivu iba cisto z jablk mi nechce jest-tvari sa pri tom,ako by som jej dala jest citron 😅
a este ked sa smiem spytat na tu veceru - zvykla si mu davat kasu alebo?

karolinka1991
autor
17. jan 2017

@mrkvicka060 wow,parada 👍

mrkvicka060
17. jan 2017

@karolinka1991 doplnam: to pil pred spanim. Veceru ako prikrm mal vacsinou to co na obed, nejaku zeleninu.
Najradsej mal cuketu s batatom 😀 Skus este mozno do jedalnicka hrachovu kasu, alebo taku zmesku som robila ze mrkva, petrzlen, zemiak, por, hrasok trochu rasce, uvaris taku zmesku, potom rozmixujes a mas mnamku 🙂 to tiez lubil kedysi 😀 a ten spenat skus, ak jej nevadia kusky v jedle tak jej uvar nejake cestovinky, mozno kolienka alebo tak a nakrajaj na malicke a zalej spenatom, trosku postruhaneho syra na to a ides 🙂

mrkvicka060
17. jan 2017

@karolinka1991 kupovanu kasu som mu obcas dala, tu mliecnu ryzovu. Alebo kukuricnu som uvarila vo vode taku hustejsiu a zmiesala potom s rozrobenym UM. Krupicovu som zacala az neskor a v obyc. mlieku som ju varila..

karolinka1991
autor
17. jan 2017

@martinuska ahoj,dakujem krasne za postrehy 🙂 zabudla som napisat,ze do toho obeda este rozmixujem kuracie alebo morcacie maso a nadrobim tam trosku rozka - kvoli tomu lepku a na radu pediatricky pridam trosku oleja kvoki tym omega mastnym kyselinam.
A k tej zelenine - varena mrkva u nas totalna katastrofa (strasne krce,tazko kakala a pod);z kalerabu vracala;petrzlen som jej jest nedavala,lebo sa mi zdalo,ze ked z karfiolu vracala,petrzlen nie je chutou moc vabivy ani pre mna,ale chcem to niekedy vyskusat;pbycajne zemiaky jej este pred par tyzdnami tiez nerobili uplne dobre,ale to neviem na 100% ci robili paseku oni,takze tie chcem najblizsie vymenit za bataty,no a to je vsetko,co sme zatial vyskusali zo zeleniny...este som chcela skusit tekvicu,ale tu ako naschval nikdy nemali v obchode,ked som si na nu spomenula a ta cuketa jej strasne sadla,preto je to nas zaklad

karolinka1991
autor
17. jan 2017

@mrkvicka060 tak uz mam vdaka Tebe paradny jedalnicek - zajtra si to opisem a vycapim na chladnicku 👍
Dakujeeeem ❤

martinuska
17. jan 2017

@karolinka1991 brokolica, karfiol- len ruzicky, tie hlubiky nafukuju, s porom, trocha oleja, ja som najprv davala slovensku ryzu, len tak uvarenu alebo spaldovu tarhonu. A ovocie najprv vzdy varene som davala, teda okrem bananu. A spenatovy akoby privarok, k tomu polku zltka a zemiakove pyre, rozriedene s UM. Ja som vela receptov vyčitala od Bukovskeho, aj ked jeho teorie nemam rada, zato recepty tam boli fajne

martinuska
17. jan 2017

@karolinka1991 cisty kalerab ani petrzlen nieeee, to radsej zamiesaj do batatov, alebo zemiakov, rovnako ako mrkvu. Zacni 1 kolieskom a tak zvysuj davku. A s masom som az neskor zacala, az po 8.mesiaci, najprv zltko som davala. Ale musis pocuvat hlavne seba a svoje dieta, lebo nase su ine a tvoje je ine...

karolinka1991
autor
18. jan 2017

@martinuska dakujem, dakujem ,vyskusam 🙂

gabriela93
18. jan 2017

@karolinka1991 nas ma 14 mesiacov a este stale davam UM 🙂 Dokrmovat mlieckom sa musi,lebo ako napr.moj maly zo zaciatku nebol velky papkac,zo vsetkeho si len trosku zobol,tak s toho sa napapat ani nemohol,tak vzdy za tym mliecko vypil.A skusala si popuceny bananik?Moj maly bananik papa velmi rad a chlebik s masielkom rano musi byt 🙂 a co sa tyka mäska,tak toho moc nezje,on skor polievky,ale najviac zeleninkovu s cestovinkou a kuraciu ma rad,skusala si dat malinkej?A tie take kase na vecer som mu nedavala,lebo ho strasne zapekalo potom,tak lekarka kazala z jedalnicka vyradit.A tie take kupovane prikrmy si neskusala?Ja som malemu davala,mas tam toho dost na vyber,tak nieco by malinkej zachutilo urcite.

karolinka1991
autor
18. jan 2017

@gabriela93 len to je to, ze moja tie prikrmy je strasne rada a vzdy celu porciu - keby som jej dala viac, asi by spapala aj to...dnes, ked som jej urobila obed, rozmyslala som nad tym, ze tu vymixovanu zmes by som nenatlacila ani do 200ml flasky od vyzivy - to muselo byt snad aspon 350ml a spapala s radostou...samozrejme, ked spapa takto vela, tak jej mlieko uz nedavam...len som chcela pocut nazory mamiciek, ktore maju toto obdobie uz za sebou hlavne kvoli tomu, aby som nieco neprehnala alebo jej nejak "neublizila". Co sa tyka banana, doktorka mi povedala, ze zvykne zapekat - skusala som ho len raz a to bolo v obdobi, ked som nerozumne skusala aj viac novych veci naraz, a teda som nevedela, ako na banan skutocne reagovala - teraz idem na to pomaly a postupne odsledovavam reakciu na jednotlive veci...banan chcem urcite vyskusat 🙂
Dcerke robim vlastne na obed take poloriedke polievocky - vyvarim vo vode cuketu, batat, mrkvu, petrzlen a maso a vymixujem vsetko okrem petrzlenu a mrkvy + pridam pomrveny rozok a trosku oleja a to papa...a miluje to 🙂
My sme dnes vecer dali druhykrat kasu (teda este pred vyse mesiacom sme skusali ryzovu, ale to bola katastrofa a tera som natrafila na neryzovu), tak uvidim...
Inak, trosku mozno blba otazka, ale ako sa prejavovalo, ze synceka zapekalo? Aj v konzistencii kakania? Lebo ked jej sposobovalo nejake jedlo problemy, tak mi strasne tazko a v krcoch a s placom kakala, uplne (prepac za naturalizmus) tvrde hovienka a ledva ledva....teraz sa vykaka aj viackrat za den, ale vzdy sa trosku potrapi, kym vykaka - ja to volam "štupeľ" (tvrdšie, tmavšie) a potom už na dalsi krat ide redšie, horčicové - FAKT PREPÁČ, neviem či to sem patrí, ale na nete som márne hladala info o tychto veciach....no a snazim sa zistit, ci je normalna aj ta tvrdsia a tmavsia stolica alebo by mala byt len redsia a v horcicovej farbe, pripadne co z jedla jej sposobuje tu tvrdsiu stolicu...neviem, ci mi vies s tymto poradit, bola by som Ti vdacna 🙂

martinuska
19. jan 2017

@karolinka1991 podla mna ten tvrdsi stupel sposobuje nedostatok tekutin, podavat opakovane vodu na lyzicke, pripadne uz ten poharik s tym cucakom. A v tej polievke by som uz mixovala aj mrkvu aj petrzlen. Trochu na zaciatok, a potom vymenila batat za normalny zemiak, rozok za ovsene vlocky, cestovinku, ryzu. Ja som mala aj kupovane Hipp jedla, a aj podla ich zlozenia som obcas varila. A stranka prikrmy.sk.

karolinka1991
autor
19. jan 2017

@martinuska super, budem sa snazit, ja jej tu vodicku aj casto ponukam, len cez lyzicku ju sice chce, ale po malych troskach ...jedine, co mi pila aj cez flasku a celkom dost vypila naraz bol caj, ale sladeny, granulkovy a tomu sa chcem radsej vyhnut, hoci aj na to som pocula rozne nazory. Dakujem pekne za super tipy, pozriem aj tu stranku, vyzera super 🙂

gabriela93
19. jan 2017

@karolinka1991 mozno ze fakt by si malinkej mala zacat davat cajik,aby pila viac tekutin a u nas je naj feniklovy.Maleho ked zapieklo,nevedel sa vykakat,strasne sa pucil,velmi plakal,dala som feniklovy cajik a pekne bezproblemov sa vykakal.Aj teraz mu obcas taky urobim a vzdy vypije.Dnes som mu kupila kasu na vecer,nejaku medovu krupicovu,tak dufam,ze mu nebude nic.Lebo nas zapekali tie ryzove co su. 🙂

karolinka1991
autor
21. jan 2017

@gabriela93 no treba veru tych tekutin asi viac a trosku jej asi aj zmensim davku normalneho jedla, teda asi obedu, lebo toho zje aj 350 ml (vid foto na porovnanie vymixovaneho obeda a 200ml vyzivy) a asi jej to trosku zatazuje brusko take mnozstvo, hoci vdacne zje vsetko 😅...a ten feniklovy aj mame kupeny, vyskusam niekedy 🙂 a nas tiez ryzove velmi zapekali, tak drzim palce, aby bola medova fajn 🙂

martinuska
21. jan 2017

@karolinka1991 tak to je poriadna davka fakt. Podla mna moze byt problem aj v tom ze od druheho zobudenia ( kedy to je? ) az do obeda nema mliecko iba ovocnu vyzivu. A tym padom je hladna a zje vsetko. Namiesto kupovanej vyzivy jej skus uvarit jablcko v troche vody a rozmixovat a to jej urcite bude stacit a za tym mliecko. A mozno obmedzit papanie v noci pomaly, aby jedla cez den. A s tymi tekutinami-ja som aj kupovala take detske v sackoch, ovocne, znacku neviem fakt. A pomaly zacat len pucit jedlo, nie mixovat nech su tam uz kusky.

karolinka1991
autor
21. jan 2017

@martinuska asi je to fakt velka davka :( ak myslis druhe zobudenie v noci, to sa meni v rozmedzi 4:00-6:00 - ak sa druhykrat zobudi, dam jej opat mliecko (cize ma od vecera do rana 3 davky mlieka), ale ked niekedy nie,co sa moc nestava, dam jej rano potom iba vyzivu a po cca 3 hod. obed...a je fakt, ze po tej vyzive moc nechce mlieko ani s odstupom 30 minut a zase tym, ze ideme aj doobeda von, nemam moc priestor davat jej mlieko po 1 hodine...skusim veru obmedzit tie davky a medzitym dat aspon trosku toho mliecka a uvidim....vyskusam to varene jablcko, dakujem 🙂 co sa tyka pucenia - zacali sme prikrmovat dost skoro, lebo mala uz papala viac ako 1 liter mliecka, co nam povedala pediatricka, ze je znak toho, ze potrebuje zacat s prikrmami - ja som jej od zaciatku len pucila vsetko, ale ju tak strasne zapekalo a nevedeli sme dojst na to, ze z coho a potom nam povedala pediatricka, nech jej radsej zacneme to jedlo mixovat, ze niektore deticky maju take crievka, ze ked pohltaju aj vacsie nepomixovane jedlo, tak sa tie creva nejak stiahnu ci co a potom ma dieta problemy...a fakt, odkedy sme zacali mixovat, je to asi o 90% lepsie...ale tiez nechcem mixovat donemoty, aby si navykla aj na vacsie kusky.....

gabriela93
21. jan 2017

@karolinka1991 ale nie,neznizuj jej davky.Bud rada,ze jej chuti.Ved dietatko samo vie kedy ma dost.

karolinka1991
autor
21. jan 2017

@gabriela93 joj, to je take tazke niekedy rozhodnut sa, co je spravne - akurat teraz vecer mi odpisal ujo, ktory posobi ako neonatolog a tiez mi napisal, nech jej len neznizujem davky, ze on by dal aj duplu aj triplu, ze mam byt rada, ze papa a ze zacne za chvilku liezt a na to spotrebuje velmi vela energie...skusim asi proste viac dbat na tie tekutiny 🙂

gabriela93
21. jan 2017

@karolinka1991 no vidiiis,naozaj bud rada,ze chce papkat.Nie kazdy ma to stastie 🙂 🙂 🙂

karolinka1991
autor
21. jan 2017

@gabriela93 no jo ❤