Ako sa vám darí presviedčať vaše ratolesti, aby ochutnávali nové chute? Moj maly-22mes nechce za nič na svete ochutnávať nové potraviny-najma ovocie, ani jahody, ani čerešne, nič, sem tam jablko a banán rozmixovany v mlieku. Inak je dobry jedák ale s tym ovocím je to bieda. dakujem za rady 🙂
..pri vsetkych detoch som to robila rovnako, ked prisli prve prikrmi tak som zacala ponukat ovocie, zeleninu..nie mixovane, ale cerstve, do rucky..nieco chutilo hned,s niecim sme pockali..v podstate okolo roka uz jedli vsetku zeleninu aj ovocie..ak sa deti hrali, tak som do misky dala ovocie /rôzne, podla toho co bolo/..a pri hre si ani neuvedomovali a vlastne vzdy nieco chrumkali a ja som uz len misku plnila..matko nam dodnes napr. nevie zjest cely keksik..a aj v obchode pôjde radsej za jablckom, bananom, hroznom..radsej ako za sladkostami..takze ak môzem poradit, netreba tlacit na dieta, ..treba ho len skusat ponukat..pripadne vymysliet nejaku vtipnu hru /kto rychlejsie, kto viac..zje dake ovocie..dostane..urcis sama co 😉 ..pripadne si dieta samo navrhne, co v ten den budete robit..skratka hravou formou..chodte krmit zvieratka...a kedze je papania vela drobec musi pomôct, aby tie zvieratka nebolelo brusko..skratka nejak tak..ono to mozno nepôjde hned..ale postupom casu..a potom, nie kazdy ma vsetko rad..mne osobne tiez doteraz a to som uz velka nechuti nap. mrkva..
Treba ísť hlavne dobrým príkladom a zabezpečiť, aby bolo ovocie a zelenina vždy v dosahu, očistené a pripravené na zjedenie po ruke. U nás to funguje bez problémov, aj keď máme obdobia, že by sysle ochotne spásli aj celú záhradu, striedajúce sa s obdobiami veľmi selektívneho výberu. A ešte čosi: neponúkať sladkosti! Keď majú chlapci na výber medzi mojou starostlivo pripravenou ovocnou misou a cukríkmi od babičky, čo myslíš, čo si vyberú? 😅 (Správna odpoveď znie: nie sú takí uvedomelí ako Ivankin Maťko, alebo lepšie sú už totálne "skazení" starými rodičmi).
Len skusat a skusat a pritom nebyt nasilny.Každe dieta je ine scim jedno problem nema pre ine je to trapenie.Ja mam 2 deti-su uplne rozdielny-aj co sa tyka jedenia-jeden ten starsi dodnes nechcen nič nove ochutnavat a to ma už 12 rokov,vždy s nim boli obrovske problemy co sa tyka jedenia-2 roky bol na cicine zaveseny -aspon to,lebo inak to bola uplne bieda.A mohla som robit hoc co aj tak takmer vsetko odmietal,druhy je jeho pravy opak-zje vsetko co nezje jeho.Už len pohlad na nove jedlo v nom vzbodzuje chut na to jedlo a vobec sa snažit nemusim.Ale prvorade je to podla mna nesilit a zbytočne na jedenie neupozornovat.Moj starši sa v jedeni ovocie rozjedol až po 2 roku a dnes zje vsetky dostupne druhy.No trvalo mu to vyse 10 rokov kym sme sa až sem prepracovali.Takže len trpezlivot a trpezlivost a nebyt nasilny. 🙂
Presne tak skusit nakrajat a jest s detickami,deti co vidia to opakuju.U nas fungovalo- nechces nezjes dame havovi a zjedli sa aj klince.Je dobre to nakrajat na take kusky aby si to dietatko popripade vedelo same napichnut na vidlicku a jest same.Nastastie problemi s novými chutami a s ovocim ci zeleniniu som pridetoch nemala.Marek akurat tento tyzden ochutnaval surove fazulove lusky-a povedal toto nie,stacilo ich napariť posypat syrom a bola super chutovecka.marek zje aj surove zemiaky 😉 .Ked robim polievky tak mi zeleninku vzdy zobka 🙂
moj syn ma skoro 7 rokov a ziadne ovocie okrem jablka, hrusky a bananu nechce. a to ani ziadnu zeleninu. nikdy to nechcel, ani to nechce. nevadi, ved mozno to pride casom. ja ho do toho nenutim, lebo ani ja nie som moc ovocny, ci zeleninovy typ a manzel to tiez nemusi. prezije aj bez toho.