Ahojte, 8m dcere som dnes prvy krat dala udusene kusky zeleniny a makkeho ovocia vo forme "finger foods" ze nech si ochutna a zacne s takymto jedlom, doposial jedla len kasicky. Pozerala na to maximalne znechutene ani len sa toho nechytila, a to normalne vsetko berie a dava do ust...Mal niekto podobnu skusenost ? Ako ju motivovat aby zacala takto papat ? Cim dlhsie bude jest kase tym viac si na to zvykle ....
Ja som malému mixovala jedlo skoro do 11 mesiacov, potom keď začal jesť kúsky už nechcel jesť mixované a má to tak dodnes. Môjmu krpcovi išli prvé zuby až v 10 mesiacoch, čiže by nemal čím žuť keby mu začnem dávať pevnú stravu skôr. Možno skús aj ty o niečo neskôr podávať väčšie kúsky, ako hovorím, môj krpec potom už mixíky a iné gebuziny nechcel. 😅
ja som dcere nikdy nemixovala, od zaciatku som jej davala kusky, isla som metodou blw lebo presne tomuto som sa chcela vyhnut.
avsak, netlac na nu. stale jej ponukaj kusky, resp ak nema este vyvinuty pinzetovy uchop tak musia byt kusy jedla na velkos dvoch spojenych prstov, aby si to vedela chytit do dlane a uvarene na taku makkost aby si to vedela ty rozpucit medzi prstami.
@elizabet173 a nepovracalo sa ti z toho ked si davala iba taketo drvene kusky ? Mne sa naposledy povracala :D
@rk123 aj ja som chcela blw ale bohuzial este nesedela zdaleka v tom case....tak ja dufam ze casom pochopi ze toto je to realne jedlo, ale preto prave sa snazim jej ho ponukat uz teraz, a nechcem jej ho mixovat nejak dlho...len ta reakcia ma fakt dostala :D
Kup nesolene kukuricne chrumky a strc jej ich kedykolvek do ruky - v kociku, doma... Nielenze bude hryzt, precvici si aj jemnu motoriku a pomoze jej to pri raste zubkov upokojit sa. Postupne jej daj do ruky kusok rozka
Vyskúšaj ryžu ochutené omáčkou. 🙂 tu moje zjedli v celku ako prvú.
Moja opak, mixnute nechcela a nechce ani teraz - 1rok. Tiez som jej len vidlickou pucila a kusky ma najradsej. Ked jej dam na vyber to iste, jedno su kusky a druhe kasa, tak si berie kusky.
Obom som približne okolo 6 mesiacov strčila do ruky rožok, chrumky, a hotovo. Postupne prišli aj ďalšie veci (banán, zemiak, uhorka), boli spinavi až za ušami, ale inak ok
Dcera bude mať 10 mesiacov, a v pohode to už dáva - má 6 zubov, syn v jej veku mal 2 zúbky, ale zuzlal to tiež. Nikdy sa mi nedusili, nenapinalo ich ani nepluli jedlo.
Ja som mixovala velmi dlho ale syn mal velky zaujem o jedlo a rad skusal nove veci, takze som sa nebala ze sa zasekne na mixovanom jedle. Aj ked aj on je opatrny. Nove jedlo si najskor poobzera, ovoniava, miesa, postlaca, ochutna kustik, vypluje, ochutna vacsi kusok, vypluje a na 3 den sa rozhodne ze mu to chuti a bude to jest.
Ma tvoja dcera zaujem o tvoje jedlo? Nacahuje sa za tvojim jedlo?
Moja skusenost je taka ze deti vzdy chcu to co maju rodicia, takze jedzte vzdy spolu. Ty to iste co chces aby jedla ona... alebo aspon maj na svojom taniery trochu jej jedla a jedz ho a uzivaj si ho, vychutnavaj... "mnaaam skvela mrvicka". zober do ruky, ovoniavaj, pozuj, otvor usta a ukaz jej ako to vyzera rozozute v ustach (toto fascinuje nasho syna doteraz (3 roky) a chodi si pozerat jedlo v ustach k zrkadlu vzdy ked ma nieco nove). Rozpuc medzi prstami a tak zjedz. Rob vsetko to co chces aby robila ona. Nenukaj, iba si to uzivaj. Ak sa do tyzdna nechyti, nestresuj, pockaj par mesiacov. V 8 mesiacoch je este cas.
U nas zabera jest spolu,jest to iste,ochutnavat zo svojho taniera...
Ja som nikdy nemixovala, takže nemám úplne rovnakú skúsenosť, ale na oboch mojich platilo, keď som sa tvárila, že im nechcem dať z môjho taniera 😅 keď bolo to isté v ich miske, nemali záujem. V mojom tanieri najzaujímavejšia pochúťka na svete 🤣
@zorkahorka chrumky zvladala vcelku v pohode, ale aj tie akosi v poslednom case nechcela...ale chcela som aj zacat ine jedlo ..
@lenkakravcova neni nebezpecna ryza kvoli zaduseniu ? ci akym sposobom ste to podavali ?
ona mi aj pride ze je trosku leniva, lebo prisla na to ze mixovane jej dam s lyzickou pekne a ona len spapa...takze mozno sa jej nechce do takeho co by musela jest sama :D aj tie chrumky predtym vcelkom jedla, ale v poslednom case ani tie nie...
Moje do 6 mesiacov čisto len dojčené deti, ako prvé jedlo jedli vidličkou popučený banán. Úplne prvý raz to vypľúvali, mrštili sa, akoby jedli hrdzavé klince, ale to prešlo. Jednoducho si museli zvyknúť na novú chuť a úplne inú konzistenciu jedla.
Autorka: ryzou sa este nikto nezadusil a deti ju maju rady
Jednak nemusi byt pravda, ze cim dlhsie bude jest kase, tym viac si na ne zvykne. Moj do nejakych 14/15m fungoval v podstate hlavne na hladkom mixovanom jedle, tuhe skor len tak zobkal, trosku pohryzkal, najest sa z toho urcite nenajedol. A mal vela veci, ktore vobec do ruky nechcel, patrilo tam aj pecivo, cestoviny, kolace dokonca. A jedneho dna sa proste rozhodol, ze uz ma mixovaneho dost, prestal to jest a presiel na tuhe kusky. Islo to uplne mimo mna, proste sa od toho odstavil uplne sam..
Druha vec, skusala by som rozne typy kuskov. Moj napriklad dlho chcel do ruky len suche tvrde veci, ostatne mu bolo nesympaticke. Takze skus rozne tvrdosti, rozne farby, suche, vlhke, hladke, drsne...Podla mna sa na nieco chyti a casom pojde aj ostatne.
V zaciatkoch je kazde jedlo nebezpecne koli zaduseniu. Treba pri dietati neustale byt ked je a nastudovat is prvu pomoc pri duseni.
Poriadne ryžu rozvar a nič nehrozí 🙂