Ako prinútiť 2-ročné dieťa, aby jedlo varenú stravu?

29. okt 2024

Ako "prinútiť" 2rocnu jesť ? Do teraz odmietala varené jedlo, tak som stále čakala. Doktor stále tvrdí, že je to ok, že začne sama jesť, keď bude chcieť.🤦 Ale mňa už to prestalo baviť. Veď stále len mlieko, jogurty, sladkostí.
Od včera som zobrala všetko sladké a ponúkam jedlo neustále... Ale uteká predo mnou plače, kričí. Keď sa mi podarilo dať jej do úst, natiahlo ju a vypľuje všetko. Dávam na chuť do jedla aj sirup, ale nezaberá. Ako postupovať ?

januska12323
29. okt 2024

Prestaň ju nútiť, tebe by sa páčilo keby ti niekto stále pchal jedlo do úst aj keď nechceš? Ponúkaj, daj na stôl a keď nechce bude hladná iné nebude.

lucka_ke
29. okt 2024

je zvyknutá na cukor a zrazu jej dávaš niečo čo chutí inak, musíš postupne uberať sladké a pridávať "normálne", ale nie nútiť, položiť na tanierik a nechať ochutnať

dskjhfdlkdjhl
29. okt 2024

No, chyba bola, ze si jej dala sladkosti. Ty si nesla podla toho, co sa odporuca? Zelenina, potom postupne k tomu maso/vajce a potom ovocie atd?
Teraz neostava ine, len byt tvrdohlavejsia ako ona. Ziaden sirup (si daj do vyvaru sirup, ci ho bueds jest), normalne prikrmy a ona, ked bude hladna, tak jest bude, ale musi byt jasne, kto je u vas dieta a kto rodic.

thereisabear
29. okt 2024

Týmto nútením u nej dosiahneš jedine tak nechutenstvo na ďalšie roky. Skús to hravou formou, ponúkaním ale nenútením, jedzte spolu - ona svoje jedno, ty svoje. Nerob z jedla hrozbu, ale prezentuj ho ako niečo lákavé. Daj najavo, aké je to dobré, spýtaj sa, či chce ochutnať, ak nie tak nie. Ak ochutná tak ju pochváľ. Zmierni svoje očakávania, asi nezačne jest zajtra, možno ani o mesiac, ale raz áno.

bibssli
29. okt 2024

Skúsiť jesť zároveň s nou dať jej na tanierik rovnaké aké máte vy do peknej misky alebo tanierika skúsiť motivovať nie nútiť alebo skúste jesť a zároveň ponúkať aj dieťa nám veľa krát papa tak že si naložím ja a zároveň nakŕmim aj malú

really8
29. okt 2024

Tak to mi vysvetli co jedla doteraz? Co ta to napadlo dat sladkosti? Ona nemala doteraz napr varene maso? Ryzu, uvareny zemiak, cestovinu atd atd?

autor
29. okt 2024

@bibssli nepomáha. Odíde kľudne preč keď vidí, že ja idem jesť nemôže ani jedlo vidieť

autor
29. okt 2024

@really8 nie, pretože odmietala. A doktor stále povedal, že len čakať mám a nenútiť ju. Tak jedla len mlieko, jogurty a občas som jej dala buď čipsy, alebo dobosku, čokoládu.

maminkasisa
29. okt 2024

nedávať nič iba na obed varené jedlo... raňajky normálne čo jedávala pred tým, desiatu a olovrant vy som vynechala, iba čistú vodu, nech je hladná, potom ponúknuť obed varaný, nachystať, papať spolu, nezje, nehnevať sa, nehádať sa, opýtať sa či nie je hladná, ak nie, odniesť, bude hladná, bude večerať..... vobec sa nestresovať, že nič nejedla... ked uvidí, že všetci sú v klude, ak bude hladná bude si pýťať jesť, ale nie sladké, ani pečivo iba varené... a všetko v klude... potrvá to možné týždeň - dva, ale pojde to....

januska12323
29. okt 2024

"Tak jedla len mlieko, jogurty a občas som jej dala buď čipsy, alebo dobosku, čokoládu."
Ty si trol alebo vážne taká jednoduchšia? Decko neje normálne jedlo ale toto jej dáš??

really8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bibssli
29. okt 2024

Treba si nastaviť režim dieťatko nemá nastavený teda vôbec režim v papaní.. moja mala nema ešte ani rok a pekne mi papa každý obed varené je tak nastavená od začiatku prikrmov
Treba začať pekne od raňajok a pokračovať až do večera a každý deň to isté dieťa si zvykne len treba čas

really8
29. okt 2024

Si nahlasena. Neverim ze jedna mater dava dietatu cipsy a cokoladu.

autor
29. okt 2024

@bibssli veď takto sme to mali aj my. Od jej cca 8mesiacov do asi roka a pól, jedla ukážkovo. Polievky, mäso, cestoviny proste všetko. Ale potom proste nastal niekde skrat, a prestala všetko. Doktor tvrdil, že to môže byť aj zubami.

cookie29
29. okt 2024

pozri si nieco o potravinovej neophobii, toto je obdobie vzdoru a odmietania aj potravin/jedla.
Dalsia vec je nenut, je to to najhorsie co mozes urobit a vytvorit bloky ci zaklad pre anorexiu.
Ponukaj ponukaj ponukaj... skuste spolu varit. Nechaj ju patlat prstami. A prosim nenechaj si nakecat ludmi ako vyssie, ze musis byt prisna a pod. Ja mam uz dieta skolaka ale stale ho vie pri jedle napinat, potravinova averzia existuje, aj ked sa u nas o tom nehovori. Skus pozorovat, co je problem, moze to byt teplota, tvar, textura, struktura, chut, vona...

@really8 prosim Ta to co ma byt? Nikdy si nezazila zufalstvo ked dieta neje? Ale skutocne neje hoci predtym jedlo vsetko? Ako jedna zena moze takto vulgarne rozpravat :(

autor
29. okt 2024

@really8 teba sledujem vo veľa diskusiách. A čudujem sa, že s tebou chlap vydrží. Strašne si zlá žena. Nemám na teba reč. Nahlas kľudne. Ahoj.

really8
29. okt 2024

@cookie29 sorry a mam ju pochvalit ze do dietata cpala cipsy a cokoladu? Tak mne dieta zase napr nespi takze zufalstvo poznam a tak to vyriesim tym ze mu budem davat prasky na spanie? Cokoladu a cipsy hej???? Este raz. Cokoladu a cipsy.

bibssli
29. okt 2024

Ak to bolo do vtedy v poriadku možno ma len také obdobie
V rodine mame 2.5 ročného ktorý má teraz tiež bojové obdobie vzdor plus nutenie do jedenia
Možno len treba počkať a prejde to

really8
29. okt 2024

Ty sa viac staraj o svoje dieta nez o mna. To co pisem v diskusiach mas nacitane ale o strave nie. Nemusela by si potom riesit ze ti dieta je cokoladu miesto polievky.

tamitamitami
29. okt 2024

Nič si z toho nerob. Mám doma to isté. Moja malá jedla ukážkovo všetko čo som jej dala cca do jedného roka. Potom v priebehu 2-3 mesiacov prestala. Má svoje potraviny ktoré zje, tie jej dávam. Ale teda ona celkovo nemá rada ani sladké/slané.

autor
29. okt 2024

@bibssli áno presne to radi doktor že mala je v poriadku nič jej nechýba že to bude obdobím, možno zubami.

majka35
29. okt 2024

@really8 ty si teda riadne kĺbko nervov 😀

simona1306
29. okt 2024

@majka35 akoze fajn, mozno trocha prehnana reakcia od nej, ale zas na druhej strane, ozaj je to trocha na hlavu davat dietatu cokoladu a cipsy a dobosky, ked varene jedlo neje ... Je jasne, ze deti maju obdobie, kedy im nechuti, a nechcu jest nic. Ale problem sa neriesi tak, ze dietatu miesto obeda dam mlieko a cokoladu

Autorka, vyskusaj snou varit, u nas to velmi pomohlo ked sa sama podielala na priprave jedla. Samozrejme, divadlo okolo toho, aka je sikovna, ako mi pomohla, ake dobre jedlo sme spolu uvarili , priebezne pocas varenia som jej davala ochutnavat, a pytala sa jej, ci tam este netreba sol a tak .... Po vareni sme si spolu nabrali a isli sme spolu jest. A hlavne, kym nezacne normalne jest, prosim ta, nedavaj jej sladkosti, ani cipsy ani nic taketo.

sisska96
29. okt 2024

čipsy, doboska, čokoláda. Kokos, ani sa nečudujem, že neje už normálne 😂 Však nedaj jej nič také, raz bude hladná a zje aj varené jedlo

really8
29. okt 2024

Tak ja tu dostanem naklad lebo tu matke roka na rovinu poviem co je ked ponukne dvojrocnej cipsy a cokoladu. Super😂 keby jej dieta zije na rozku so sunkou ok, kazda urcite bojujeme s tym ze nejaku stravu dieta odmieta…ale cipsy, doboska a cokolada🤦‍♀️ ja nechapem fakt…akoze co si si od svojho kroku slubovala? Ze mu cipsami doplnis ziviny? Ved zemiak nie?

taktotedanie
29. okt 2024

Lebo si dieta naucila na sladke
Par dni bude vystrajat potom to prejde len nepolavuj
Chut do jedla u nas podporili kvapky BeVitko

maryetta
29. okt 2024

Naozaj 2-rocna cipsy? Este tu “dobosku”. Ok. Raz za cas. Inac si to predstavit veru neviem ☹
Kazdopadne vela sil. Moj syn papkos riadny takto bojkotoval par dni po crevnej viroze a nechcel jest. Niektore stale odmieta a to uz veru presla riadna doba no stale velmi dobre papa. Ale tych par dni (mozno aj tyzdnov) co nechcel som veru bola zufala ☹

akvi
29. okt 2024

Tak v prvom rade nedávať žiadne čipsy a keksíky a pod hovadiny ( aj sladký jogurt patrí do kategórie hovadiny, pretože je to cukor). A v druhom rade skúšať. Moja skúsenosť - môj napríklad nezjedol varenú zeleninu, ale surovú áno. Aj takú, ktorú by som ja surovú nejedla, napríklad brokolica, karfiol. Ani mi nenapadlo mu to ponúknuť v surovom stave, až kým si sám z linky nevzal a schrumal. Takže sme dlho fungovali so surovou zeleninou. Poznám deti, ktoré nezjedia nič, čo je zmiešané dokopy. Ale oddelené zjedia bez problémov. Majú taký ten tanier s priehradkami a v každej pekne oddelene mäsko, prilohu, zeleninu, šťavu a pod. Potrebuješ skúsiť ponúknuť dieťaťu čo najviac druhov a foriem jedla, v tomto veku netuší ani to dieťa, čo mu vadí, treba proste skúšať. Je to väčšinou len obdobie, presne okolo tých 2-4 rokov, veľa detí to má takto, že "vymýšľa", ale väčšinou fakt niečo vadí, len to nevie pomenovať. Ty ako rodič to ale nesmieš vzdať, pretože budujes návyk do budúcna a dať decku miesto normálneho jedla čipsy je proste zle. Obrniť sa trpezlivosťou, ponúkať, skúšať, nenutit nasilu, nekomentovat to, nedávať tomu zbytočnú pozornosť.

eva233
29. okt 2024

Syn bol medzi 12-15m iba na kolienkach a ryži. Ine odmietal. Keď som prestala tlačiť na pílu, vyvarat ako besná, zrazu sa upokojil aj on a postupne zacal jesť všetko. Teraz ma 5r a zje vsetko vratane zeleniny. Okrem krupicovej kaše a segedinu.

kitycat
29. okt 2024

Skuste jest z jedneho taniera?