Ako prinútiť 1,5 ročné dieťa piť?

3. dec 2021

Syn má rok a pol a nechce vôbec piť, vodu , čaj , za cely deň nevypije ani pol fľašky , ponúkam mu stále on proste nechce. Ráno po zobudeni ma mlieko to vypije 280ml tak za hodinku mu dám raňajky , potom keď ho dávam spať okolo obeda tak ma mlieko na zaspávanie ale to už menej tak 180ml potom pri obede si zvykne cucnúť z vody alebo čaju , čaj som mu veľmi nechcela dávať aby mu nezhnili zuby zo sladkého , ale raz keď bol chorý tak vypil za deň aj takmer liter čaju tak to skúšam aj teraz a už ani čaj nechce, ani jesť nechce , idu mu stoličky tak myslím že neje kvôli tomu ale s tým pitím neviem čo mám robiť, ako to mám urobiť, ani domáce šťavy jabĺčko-pomaranč napríklad nechce. 😕

victoriab
3. dec 2021

Máš môjho? Môj vypije ráno mlieko, večer mlieko, medzitým si možno 10x cucne vody, prípadne čaju, čo mu dám vo fľaške. Ovocie nič, žiadne, ani do úst nedá do dnešného dňa. Iba výživu. V kaviarni so mnou ale veru vypil ovocnú limču 😁😁😁 kaviarenský typ. Ale ja si z toho nerobím hlavu, treba ponúkať, všetko je vždy obdobie. O chvíľu si vypýta aj sám. Malý už vie aspoň ukázať, veru sem tam sa stane, že si vypýta vodu 🥰 a teraz ma videl piť rajec z plastovej fľaše a moc sa mu to páčilo, ťakže pil z nej aj on pár glgov. Neboj, netreba stresovať, deti sú múdre 😊

nikiki29
3. dec 2021

Čaj sa dá piť aj nesladený. Nejaké bylinky, detský čas a môže piť bez obmedzenia. Do príjmu vody sa ráta aj mlieko, polievka,… možno sa ti to nezdá a ten 1 liter nazbiera z iných pokrmov a smäd nepociťuje. Ak nechce nenútila by som 🤷🏻‍♀️

autor
3. dec 2021

@victoriab
@nikiki29 takze nemôže byť dehydrovaný alebo niečo hej? Keď dajme tomu možno 700ml denne vypije ? Ale s tým že ráno o 6:30 mlieko cez deň par ml niečoho a potom večer o 8 zase mlieko.
Nechcem ho nútiť určite , len sa bojim 🤭

akrobrab
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
3. dec 2021

@akrobrab kravské plnotučné 😃

akrobrab
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erikad82
3. dec 2021

Ahoj! Tiež sme na tom rovnako. Ani kvapku vody,čaju,štiav.... Nič iba mlieko,polievky ... No asi im to stačí. Netreba tlačiť lebo budú viac odmietať....

marzuz89
3. dec 2021

Uprimne sa necudujem, ze nechce pit vodicku, ked do obedneho spanku stiahne viac ako pol litra tekutiny vo forme mlieka a polievky. Tam sa spolu s jedlom uz myslim ze ani kvapka naviac nevojde ani keby chcel 🙂

3dl mlieka miesto ranajok do bruska je celkom dost, nechces mu zacat davat radsej normalne ranajky s poharom vody ci cajika? Uz nie je babatko. Verim ze potom by sa napil uplne s chutou. Nas pije cistu vodu, ani ja nie som za pitie caju na litre, az teraz, ked je starsi a je sychravo, popija cajik. Ale v zivote v nom nemal kusok medu alebo cukru, ved to nie je povinnost, tak ake hnile zubky zo sladkeho caju 🙂

V 1,5r uz denne ani nocne mlieko nepotrebuje, nechala by som len 2x - pred nocnym a pred obednym spankom. Nech pije radsej vodicku, a mliecne vyrobky.

alexandra2468
3. dec 2021

Pokial normalne cika, tak to neries. Resp jedine riesenie je obmedzit mlieko.
Moja v 1.5r tiez nechcela nic pit, denne tak deci, lebo mala ako tvoj 3krat denne mlieko.
Jedno obdobie uz nepila mlieko na obed, tak cez den vypila aj 2-3 deci vody 😃
Teraz ma 2roky a zas pije 3krat denne mlieko 😃 pije extremne malo vody, ale nie je dehydrovana.

autor
3. dec 2021

@marzuz89 ja by som bola veľmi rada keby Papal normálne raňajky 😣 lenže ja mu každý deň vymyslím niečo nové , skúšam čo by zjedol ale on nechce nič, chlebik s maslom alebo s nátierkou , praženicu , lievance miloval , dnes už aj lievanec hodil o zem , kašu do úst nedá , rohlik s maslom a s uhorkou občas si dá. Jogurty mal rad teraz som mu kúpila pribinačiky , Paulu že na raňajky s nejakými čučoriedkami a s bananom- 0 bodov. Toto je asi najťažšie na celom materstve premňa že vôbec neviem čo mu mám urobiť aby sa poriadne najedol. Čo vždy zje sú už hotové jedla od HIPP ale to tiež nemôže jesť každý deň práve preto že už nieje babatko, hocijaké sote mu urobím s kuracím mäsom s tarhoňou, on suchu tarhoňu si dá 😃 bojím za že mu to môže ublížiť že reálne žiadne vitaminy z potravín neprijíma. Chyba je ale asi v tom že som mu dovolila asi pred mesiacom aby jedol sám lebo som ho to chcela už začať učiť s lyžičkou a vidličkou lenže on teraz vôbec nechce aby som ho kŕmila keď ma nejaké sote alebo polievku a vidí že mu to chcem dať ja a nemôže on dostane nervy a nechce už vôbec jesť. Lenže keď je sám tak sa len hrajká a nenaje sa poriadne

autor
3. dec 2021

@alexandra2468 Takto 3 krát za deň ma mlieko asi len pár týždňov možno ani nie mesiac , lebo teraz som ho naučila po roku a pol spávať v postielke doteraz sme ani nemali postieľku , a tam mi beztoho nezaspi , doteraz spal vždy v kočíku som ho pokočikovala na balkóne a spal na čerstvom vzduchu čiže nepotreboval mlieko, ale takto keď ho chcem len strčiť do postieľky a nech spí tak to musím 🥲 lebo viem že aj do 3 rokov by spával len v kočíku a potom v jasliach/škôlke by mal problem. Tak už som musela zakročiť 😃

marzuz89
3. dec 2021

No, ukazem ti to takto 🙈 predstav si poriadny pollitrak piva. Tolko mlieka tvoje dieta vypije doobeda za PAR HODIN. A teraz si predstav ten maly zaludocek 1,5r dietatka. KAM ma dat este aj vodu a este aj ranajky?

Ved ono ma miesto ranajok 3 deci mlieka, este 3,5% plnotucneho, to je obrovske mnozstvo, nikdy ti nebude papat ranajky po takejto nalozi. Skus pit ty 3dl mlieka rano a uvidis, ci budes hladna. A to mas ako velky zaludok ty?. Niekedy mam pocit, ze tie otazky su tu vymyslene 🤭

A nie je chyba, ze papa sam. Ved v 1,5r je uz naozaj na case, hlavne ked prejavil sam zaujem, na par najblizsich tyzdnov, mozno dva tri mesiace, sa obrn trpezlivostou, a nechaj ho papat. Bude o chvilku profesional a ta radost, ze papa sam, bude nevycislitelna.

misana84
3. dec 2021

Skús mu dávať do pohára a na slamku alebo fľaše novej … alebo fľaša so susakom… hľadaj rôzne formy z coho by sa napil… moja pije vždy z niečoho iného..čo ju momentálne baví…
A čaj neslad a určite sa mu zuby nepokazia… ja som mojej iné sko čistú vodu a nesladeny čaj nedala

ailiba
3. dec 2021

Môj je na to podobne... Za deň vypije tak polovicu fľašky (vody) dokopy, viac ani za svet. Sladké nevypije nič, ani stavy. Keď vypije celú fľašku, tak otvárame šampanské, také je to uriedkave. Rád pije z pohárika, ale to si viete predstaviť, že toho veľmi tak nevie vypiť. Ešteže ma rad polievky. Pije 2 mliečka denne (ráno a pred spaním). Podľa mňa je to málo, ale viac do neho nedostanem. Prinútiť ho neviem... To sa nedá. Ale nevyzerá, že by mu niečo chýbalo. Ale u tvojho to môže byť aj tými zubami. Keď išli môjmu nepil, nejedol... A potom sa nevedel objest.

mmazalka
3. dec 2021

Dievcence, my sme presne toto mali s chlapcekom, aj vypil cele deci vody za den, tak to uz musel byt fakt smad. A len cistu vodu. Predlo to az tak v 4 - 5 rokoch, teraz (ma 6 a pije normalne /ale pri porovnani s dalsimi detickami asi predsa len menej). A to sme sa natrapili s nutenim, pitim zo striekacky - 3-rocnemu som mu pumpovala nasilu (bez toho nas nechceli pustit z pobytu v spitali a popravde som vymyslala hodnoty, lebo dieta mi bezne vypilo 100ml a nie liter denne...) Tazke niektorym dietkam to asi staci, mozno potom trochu redsej stravy, polievky, omacky, stavnate ovocie, presnidavky... drzim palce.

scorpionflower1
3. dec 2021

Toto bol aj nas problem, v 1.5 roku som este kojila, tak nie az taky, lebo pila mlieko, ale potom, ked som v 2 rokoch odstavila, tak dcera nevypila ani 2 deci za den. Vseliako sme to do nej ladovali, lyzickou, striekackou, asi 10 druhov flasiek mame doma, ona totizto nepila ani ked bola chora. To bol estelen boj a strach, ze skoncime v nemocnici. Vtedy som jej po lyzickach davala. Potom nam jeden cas pomahalo davat si nazdravie, ale nie na dlho. Teraz ma skoro 3 pije uz ovela viac, lebo sa jej to uz da trosku vysvetlit, ale stale jej to musim pripominat a niekedy aj viackrat ju upozornovat, ze nech sa napije.
To neprinutis nijako, len sa s nim zahraj, ze po lyzickach alebo ta striekacka. Ked isli malej zuby, tak ani nejedla ani nepila. Este mi pomohol trochu taky trik, ze som jej dala keksik alebo palicku (taku bez soli) to mala rada a po tom bola smädna.

autor
3. dec 2021

Inak ja sa tu sťažujem na dieťa a ja sama pijem 2 deci vody denne aj to o 7 večer prvý krát 🤦🏻‍♀️ Ja s tým mám tiež od malička problem ale tak nemyslím si že to je “dedičné” taká sprostosť 😃

elizita
3. dec 2021

Nie je nejaky premliekovany? Nahrad mlieko normalnym jedlom a k tomu vodu,caj nesladeny s citronom.. ved ma 1,5r, nie je to babatko.. ja som nikdy nedavala detom namiesto jedla mlieko... ked boli chore a bolo treba nutit do pitia,tak striekackou,to ich bavilo,alebo pri hre prelievanie vody ich to lakalo pit ju,a tiez ako motivacie taky ten zasobnik v tvare tucniaka,kacicky co je..

nykkushka
3. dec 2021

Mna by asi viac trápilo to množstvo cukru (pribinacik, Paula..) a bielkovín (500ml plnotucneho mlieka 🤷‍♀️🤦🏼‍♀️) pre tak male telíčko (ťažké na žalúdok, zaberak pre obličky).
Myslím, že sa da od toho mlieka pekne za par noci odučit.

misana84
3. dec 2021

@nykkushka ale dieťa do 3 rokov by malo denne vypiť 500 ml mlieka… ja dávam dvojročnej ešte nutrilon…

piussi
3. dec 2021

700ml za den vypije aj moja 4 rocna a dr povedala ze uplne v pohode.. Ze voda je aj v jablku a inych potravinach...

ledgerka
3. dec 2021

Aj moj si len obas da trochu vody. Neriesim, nestresujem. Vidim ze ked je smadny, napije sa. Nesledujem kolko vypije. Pocikanych plienok je dost, takze to neriesim.

nykkushka
3. dec 2021

@misana84 to povedal kto? Pokiaľ dieťa ma pestrú, plnohodnotnú normálnu stravu, nevidím dôvod nalievat deti krávskym mliekom ako náhradu UM/MM.
Ja sa autorke nečudujem, že dieťa nechce piť. Véd musí mať plne bruško mlieka ťažkého. Ale tak každého vec. Myslím, že keby mu nedáva mlieko, ale normálnu szrabu, vypije viac vody, čaju...

misana84
3. dec 2021

@nykkushka veď to píše všade…kravské by som v tom veku nedala ale um isto.. dom čítala aj jednu lekársku štúdiu kde porovnávajú kravské a um a je to neporovnateľne… moment skúsim pohľadať

autor
3. dec 2021

@misana84 mne práveže pediatrička povedala aby som mu dávala už kravské, že ho mám pomaly odstaviť keď mi nechce jesť a dávať kravské.

@nykkushka Ten pribinačik a Paula stojí v chladničke a jem to ja lebo nechce ani to, to som len uviedla ako príklad že som skúšala na tie raňajky všetko , samozrejme najprv všetko slané a keď ani to tak posledná možnosť bola vždy pribinačik alebo nejaky jogurt keďže deti uprednostnia vždy niečo sladké a niečo mu na tie raňajky dať musím 🤷🏻‍♀️

misana84
3. dec 2021

@nykkushka na tej stránke nájdete všetko … súhlasím s pestrou stravou ale aj mlieko je veľmi dôležité

misana84
3. dec 2021

No cudne lebo niekto neodporúča kravské do 2 rokov… a keď si prečítate veci z tej stránky 1000dni.cz tam máte krásne porovnané …ale ja osobne jej dávam aj kravské ale len do jedál Resp. Ráno chce so mnou jesť musli tak na lyžičku si dá

nykkushka
3. dec 2021

@misana84
@autorka
Ja sa nejdem hádať, každá nech si stravuje dieťa ako uzná za vhodné. Ja len píšem, že ak dieťa vypije cca 500 ml kravského plnotucneho mlieka, je logické že nič nechce iné piť alebo jest, keďže je to plne bielkovín a "ťažké" na žalúdok. Preto píšem, že by som ho úplne vynechala z jedálnička, keďže to pre telo nie je žiadna plnohodnotná potravina. A áno, pekne sa dá od mlieka odnaučit aj večer a v noci, viem o čom píšem, preslisme si tým. Len to chce vytrvalosť a pevné nervy keď bude plakať.
Iné je UM, ktoré dokáže zabezpečiť podporu imunity a ma mnoho vitamínov, minerálov atď.
U autorky je problemto mlieko, nič iné. V tomto by som pediatricku nepočúvala, asi je stará škola, kedysi to bolo bežné...

misana84
3. dec 2021
lenkakravcova
3. dec 2021

Naša ma 1 rok a 3 mesiace a teda, skus si porovnať jedálniček. Mlieko jej dávam UM - ale riedke (miesto 8 nadobiek do 200ml jej dávam 4).

Ráno zje pol chleba s maslom, za tým 100ml mlieka. Na obed trochu kaše (alebo obedu) a 2,5dcl mlieka a ide spať (zaspáva na fľaške). Poobede zase zje pol chlebíka a mlieko a večer zaspáva na mlieku. A v noci zase mlieko dva krát po 250ml 😀. Dookola mlieko mlieko a mlieko. Raz za čas niečo iné.
A vody vypije denne max 50ml. Inak nechce.

Syn to mal takto podobne taktiež asi do 1 roku a 8mes. Potom začal sám od seba viac jest iné + vodu, a menej piť mlieka.
Keď mu dávaš dosť mlieka tak by mal byť v pohode. Ak si nie si istá, daj mu nizkotucne (menej tuku, viac vody :D).