Ako prejde dieťa od príkrmov na domácu stravu?

tamburetka
21. máj 2014

Ahojte. mne už dlhšie vŕta hlavou to, ako má vlastne dieta po 1.roku prejst na domácu stravu. možno to niektorým bude zniet čudne, ale potrebujem o tom aspon nejakú konkrétnejšiu predstavu 🙂. proste, ked vychádzam z toho ako jedáva moj syn teraz /bude mat 10.mesiacov/, teda rozne mixované zmesi, sem-tam chlebik, rohlík, ale to len pár kúskov, žiadne také že by to baštil každé ráno, prevažne jedáva na obed masové výživy, lebo doma pripravené mi zatial skor odmieta, kuskovité jedlo nechce, aj ked vo výžive mu nevadí, to čo mu nechutí nezje, vyberá si...proste, neni to typ dietata, ktorému chutí všetko a papá jedna radost...no a teraz ked si predstavim že po tom 1roku má mat na ranajky napr. chlebik s niečim, na obed polievku, neskor masko na štave alebo na smotane, k tomu príloha alebo proste také tie klasické jedla...asi viete ako to myslím 🙂 ...napíšte mi prosím nejaké rady alebo skúsenosti...dakujem

siska53
21. máj 2014

@tamburetka ja som mojim detom dlho mixovala,kedze,im,sli zuby neskoro. Ja som nejak intuotivne pochopila,kedy je ten cas,u maleho nastal po nejakom 18.m,to som.uz prestala pre neho varit osobitne,akurat som stale takmer nesolila a nekorenila som vobec. On bol ten typ,co na ranajky vypil bud mliecko,alebo si dal roztek s dacim,no zas potol,nechcel mliecko. Ale vacsinou az takmer do 3.r vypil len to mliecko a malokedy spapal,i daco ine.
dcerka zas zacala sama odmietat mixovane,jedla (hoci som,jej robila to,co nam,len,jej som odobrala a zmixovala a nam este dochutila solou a korenim),tak som jednoducho prestala s mixovanim a papala s 2zubmi uz nemixovane.
mala vlastne od zaciatku,co zacala odmietat mixovane,papa polievku i druhe,samozrejme,mnozstvo jej prisposobim,vlastne,ked ma dost,tak nespapa cele,ked ma chut,este si vypyta. 🙂
neviem,ci som zodpovedala otazku,hadam aspon trochu ano. 🙂
a jasne,vyprazane som jej nedavala,to az teraz,alebo napr.placky dom robila v trube,aj raznici,ale jej bez akejkolvek pricvute,len olej a bylinky,no to az ked mala dakych 16.m,tak raz som robila.

ichbinich
22. máj 2014

@tamburetka:
Ked sa ti nebude zdat, ze po tom roku bude tvoj syn tak "daleko", ze by jedol domacu stravu, tak mu ju nedavaj 😉 Proste mozes skusit, ale ak nie, tak podavaj dalej taku stravu ako doteraz, resp. co bude mat potom rad. Lebo to sa u deti meni.
Ja som za system ZAVES (zadne velke srani) 😉 😀 Chces? Dobre, o to menej roboty pre mna! Nechces? No tak budem pokracovat v zabehanom a skusim za tyzden!
To je iba odporucanie, kazde dieta je ine. Syn sa krmil najradsej sam, okolo 10 mesiacov zacal jest to, co je vraj jedna porcia, teda poharik Hipp a podobne. Nemal zuby, ale cmulal a zuzlal hocico vhodne prenho. Dcera sa mi na mixovane a babatkovske ksychtila, tak jedla vlastne s nami (samozrejme vzdy to, co bolo pre nu vhodne). Ako nudzove riesenia nakupene Hipp pohariky musim jest sama alebo dobre maskovat, nechce/la ani za svet. No tak nie, no. Solim a korenim malo, varim podla moznosti tak, aby aspon nieco bolo pre vsetkych a hotovo 😉

Takze: hlavu si nelam, za 2 mesiace sa moze vela zmenit. Vyskusas a uvidis. Vsetko dobre!