Ahojte, malý má 5 mesiacov, papá UM, prikrmujem už asi 4 týždňe, začínali sme klasicky, mrkvička, zemiačik a postupne sme každé 3 dni pridávali novú zeleninku. Už 2 dni papáme aj mäsko, malý toho veľa nezje, ale chutí mu, potom mu musím dať ešte trochu mlieka na dojedenie ale inak v pohode. Viem že podľa tabuliek by som po zavedení zeleniny mala najprv dávať ovocie a až potom mliečne kaše na noc, ale nakoľko v noci zle spí, tak som rozmýšlala či by nebolo lepšie začať najprv s tou kašou a až potom ovocím, ako ste postupovali vy?
Ďakujem za každú radu.
@jarmila26
My sme ako s prvými začali s kašami, lebo nám malý začal horšie spávať. Budil sa na papanie. Teraz papáme zeleninku, ovocie a aj kaše a aj tak sa v noci budíme, nielen na papanie🙂
Urcite sa nic hrozne nestane, kase sa v zaciatkoch prikrmovania na noc neodporuaju najma dojcenym detom, aby sa neznizovala nocna frekvencia dojcenia a tym aj tvorba mlieka. Otazne vsak je, ci to vyriesi tvoju situaciu, nam zavedenie vecernych kasi nocne pitie mlieka nijako neovplyvnilo (dokonca ciastocne som mala pocit, ze Hanka mala chut pit mlieko v noci este viac). Ja som jej vsak kase zacala davat preto, ze mi mlieko po zavedeni prikrmov zacala odmietat a jedenie lyzickou sa jej viac pacilo. Mlieko pila iba v noci 🙂
Zacala som kasami na predposledne krmenie (okolo 6 a potom pred spanim este flasa mlieka) a budil sa rovnako. Teraz som presunula kase na olovrant (okolo 3-4 po poobednom spanku) a pred spanim pije len mlieko a stale sa budi rovnako 😀 takze mi prislo zbytocne mu tlacit huste do zaludka na noc, ked to aj tak neovplyvni, kolkokrat pije. Dokonca premyslam, ze kasu budem davat doobeda na desiatu a na olovrant ovocie alebo jogurt, kedze obilniny metabolizmus dost nastartuju.
Ja som začala dávať najprv kaše a až potom som dávala zeleninové príkrmy a ovocie.
Kasu na noc sa neodporuca. Zatazuju brusko. Nespal ny vobec. Ja som uz od 6mesiacou skusala varit krupicu ale riedku (nie uplne)do flase, ak mi trocha zhustla po vyvhladnuti tak som doliala vodu.ale nasa spavala celu noc od 3 mesiacov. Takze nikde nie je zarucene, ze ak sa dobre napapka tak aj bude spat dobre. Uz po tej 17 nezatazovat brusko tazkymi kasickami
Ja som po týždni prikrmovania zeleninkou od ukončeného 5. mesiaca (tiež sa s tým skôr pohrá, ako naje) zaviedla riedke mliečko s ryžovou kašou od Nestlé, nakoľko v noci pýtal jesť každú hodinu, je kojený. On bol hladný, nervózny, obaja nevyspatí, husté mliečko ho zasýti, takže na moje dieťa to funguje 🙂 Odvtedy sa kojí v noci raz-dvakrát.
na obed zeleninu...vecera kase...desiata olovrant ovocie,ale radsej by som uprednostnila viac davat zeleninu ako ovocie,lebo na sladke navykne hned ...a treba dieta ucit uz od utla na chute kazdej zeleniny,abu ju potom neodmietalo...davaj postupne aj roznorode zeleniny ako 😀 kalerab,petrzlen,spenat,zeler,cvikla,paradajka...aby nejedlo len to fajnove...to co sa nauci jest od utla bude pren fajnove....drzim palce u nas to funguje.....mala pije cviklovu ci mrkvovu stavu jak najlepsi nektar a paradajky lubi ako najlepsia sladkost na svete
my sme začali dávať malej kaše len teraz /je dojčená/ a taktiež tie kaše nepomáhajú, aby nám prespala celú noc 🙂
zacala so postupne zeleninkou, pridavala masko,to bol obed, a potom aj ovocie aj kase naraz to bola vecera(potom este o 2 hod mliecko)..,lebo to ovocie som davala do nemliecnej a neskor do mliecnej kase...myslim si,ze ten postup nemusi byt az taky striktny..
tiež dávam kašu - nutrilon ryžovú, ani nie každý deň...mrkvičku len skúsil, podľa mňa je prirodzenejšie začínať k mliečku pridať mliečkovú kašu, ale nie hneď pšeničnú...má 5 mes. Malý spí v noci, takže nedávam kašu večer. Ale začnem pomaly pridávať iné....prvý syn bol výlučne kojený sedem mesiacov len v siedmom som začínala dávať detskú výživu...takže je to individuálne...tento drobec je kojený už len ráno po tom dlhom spánku, aby sa naštartoval 🙂 tiež ma zaujíma ako čo popridávať 🙂
Ahoj maminka.Zacala si spravne a sj pokracuj.Len by som ti chcela poradit,ze ryzovu kasu si radsej uvar...nepoviem na rychlo,ked nemas vela casu pouzi aj instantnu.A co sa tyka vecera,radsej kasu bud krupicovu alebo mliecnu ryzovu.Ja som mojmu predcadne narod.synovi davala uz od 4 mes.prikrmy. A najskor zeleninove a potom aj spolu s maskom....a az potom ovocne.Teraz ma 17 mes. A je z neho riadne chlapca.Neboj sa mu nieco dat,ked mu yo nezapasuje max.sa moze troska vyhadzat,ale nemaj obavu....raz to musi ochutnat a naucit sa to papat.
my tiez davame zeleninku, sem tam ovocie a este prikrmujeme juniorkou humanou, mala je syta, vysmiata, nic jej nechyba, takze kasicky zatial ani neriesim.
ahojte baby mala ma 4,5 mesiacia a zacala som jej davat na vecer kasu taku mliecnu obilninovu chuti jej to len ma take hustejsie hovienko a asi sa jej tazko kaka. nemam je to este davat alebo radsej iba zacat na obed s mrkvickou a tak....mala je strasny hlados stale by papkala dakujem za rady
Ahojte, moja mala ma 5,5 mesiaca a uz dlhsie jej mliecko velmi nechuti. Je na umelom od narodenia, prve tri mesiace papala krasne, a posledne dva dosiahneme ledva 650 ml za den. Aj to skor v noci. papame uz aj zeleninku, dnes sme pridali rozmixovanu jahnacinku a toto jej celkom ide. S tym mlieckom ma to hneva, lebo by ho mala papat viac. Kolko mlieka denne vypiju Vase babetka?
ahojte mamicky, my sme zacali s kasickami humana, ale poproi tom stale davame aj dvojku humanu mliecko, malemu velmi chuti a super zasyti, prespi celu noc. davame aj presnidavku z ovocia, to mu tiez velmi chuti, vilaamalia - mozno skus zmenit mlieko ked mu nechuti, 650 ml za den je trosku malo, mozem ti odporucit Humanu, asi nie je taka bezna, ale kvalitou sa jej nic nevyrovna a to sme skusali vselijake mlieka. drzim palce 🙂
ahojte. moja je na UM, vypije na jednu davku 150 ml, vecer jej davam 180 ml. a na desiatu ma ovocie, na obed zeleninka/ryza/ masko... nad kasami zatial nia neuvazujem. tych 650 je v pohode, ak uz ma aj prikrmy. moja vypije za cely den 480 ml, plus 2 prikrmy desiata, obed.
ahojte mamicky, chcem sa opytat, moj syncek ma 5,5 mes, plne dojceny a este som ho nezacala prikrmovat. Doktorka tvrdi ze az od ukonceneho 6 mes. ale uz tyzden sa v noci budi na kazde 2-3 hodiny, moze byt ze je hladny alebo je to iba chvilkove obdobie?? dakujem za rady 🙂
ahoijte zienky...moj malicky mal 5mesiacov v nedelu......a ja som vylucne kojila ale kedze posledne 2tyzdne sa budil castejsie, cajstejsie chcel pit zacali sme prikrmovat.....najprv sme dali na vecer kasu ktora sa rozraba s vodou plus kojenie a spi krasne potiahne tak priemerne 7-8hodin {}dovtedy sme sa buduli castejsie}........tyzden mu davam na obed zeleninku rozmixovanu.......a aj cajik medzi kojeniami pije velmi rad a velmi vela ked je velmi horuco 🙂 a uz som mu dala aj piskotky do cajiku a to mu velmi chutilo....ale to sme iba 2x skusali ako olovrant.........ale viem ze piskotky su sladke ze by si na ne mohol zvyknut,tak este pockame..........a zeleninku som zacala mrkva,petrzlen,karelab vsetko spolu uvarila rozmixovala a tyzden papal len to......dala som mu zemiacik rozmixovany 2dni to tiez zjedol,ale trosku menej ako tamtu 3kombinaciu.........a dnes som mu dala zemiacik a mrkvu rozmixovanu to mu nechutilo.....ale zajtra by som chcela zemiacik a brokolicu a do konca 6mesiaca by sme chceli vyskusat kazdu zeleninku kedze stale budeme nieco nove papat 3dni.............a chcela by som zaviest aj olovrant uz,ale neviem ci je lepsie vyzivka domaca,vyzivka kupovana, napr bananik rozpuceny ,alebo tie spominane piskotky do cajiku....poradte dakujem
ahojte,ja som mojmu synovi skusila dat prvu halusku ked mal 3,5mesiaca.ja rozhodne nemixujem len pretlačim trochu vidličkou skor sa nauči jest normalne jedlo ako mixovane.my na večeru pijeme len mlieko a spi az do rana.teda ukladam ho o 19h a vstava o 5h rano.cez den by pojedol všetko co vidí.uz aj rozok obzuzlal,šišku piškoty dve po sebe a este za tým aj mlieko,termix,polievky,masko na štave,knedlu.piškoty su najlepšie v mlieku alebo s jablkom nastruhaným.netreba sa bat skušat jedno cez druhe.lepšie je domace uvarene ako kupovane kaše moj kaše vobec nechce.ešte nemame 6 mesiacou a ma 7 kg.tak smelo do toho netreba sa bat 🙂
Moja ovocie nechce jest a to ma uz 8mesiacov.davam jej ryzovu kasu a aspon xo nej trocha vyzivy.kludne daj kasu