Ako odučiť dieťa jesť pri telefóne?

23. mar 2024

Ahojte, spravili sme chybu. Pri chorobe dcera nechcela jesť ani piť, skúšali sme ju zabaviť telefónom aby si dala aspoň niečo. Lenže zvykla si nato, my ne to nechali tak a prerástlo tam to cez hlavu. Teraz ani ústa neotvorí kým nemá v ruke telefón. Má 2r 3m. Nechcem nato ísť nasilu a s plačom. Ale ako nato ísť postupne ? Alebo počkať a prejde ju to samé ? Predtým nemala problém, teraz stratila aj záujem sama sa kŕmiť

lucka_ke
23. mar 2024

kúpte malý stolík so stoličkou a dajte jej tam tanierik s jedlom, ktoré môže jesť sama, napríklad kúsky ovocia alebo zeleniny, prípadne posaďte aj bábiku a kŕmte bábiku aj dcérku na striedačku, bude to hra, ale bez telefónu

pkgirl30
23. mar 2024

myslím si že na toto postup neexistuje. zobrať a hotovo. musí sa sústrediť na to že treba jesť a postupne jesť aj sama.

ankare
23. mar 2024

Ja by som jej to nasilu nebrala. Hlavne,že papa. Všetko raz prejde, aj toto je len obdobie. Neboj, do 18.stky sa naučí jesť sama, aj bez tabletu. 🙂 Môj starší syn vyžadoval videá na tablete, mladsi vôbec. Držím palce!

idemo
23. mar 2024

Mám syna nejedáka. Je presne tak starý ako vaša dcéra a kebyže neje pri telke tak doňho nedostanem nič. Bohužaiľ je mi prednejšie to aby sa najedol ako to že je pri telke. Má vlastný stolik pri našom stole. Veľakrát mu tam dam jesť ale pohrabe sa a o 10s sa už ide hrať lebo jedlo je preňho nuda. Jasné matky čo im deti zjedia aj klince to nepochopia že veď ked bude hladný sa naje ale proste on sa nenaje lebo oto nemá záujem. Tak mu zapnem nejakú peknú rozprávku, zaujme ho to a otvara pekne ústa alebo aj sam si papá a mám decko najedené a kluď.
Premńa je svetielko nádeje škôlka, že tam keď uvidí detičky papať tak aj on oto bude mať záujem.

autor
23. mar 2024

Ďakujem vám. Ono keď ju takto zábav všemožne tak ak je ozaj že dosť hladná a ide o jedlo ktoré má veľmi rada tak zje aj bez telefónu ale povedzme polovicu ako by zjedla s telefónom. Myslíte že mám to nechať tak ? Skúšať robiť nejaký čas len jedla za ktorými sa ide "potrhať" a neriešiť že zje len polovicu ? Nechcem sa dostať do toho že mi potom zje pár jedál a hotovo. Ani do toho že schudne (má 97cm a 12,5kg čiže je dosť chudá).
Och tak ma mrzí že sme sa do tohto dostali

nikpa
23. mar 2024

Samé to neprejde určite, práve naopak. Bohužiaľ naše deti sú už genaracia, ktorá je s takýmito médiami konfrontovana od mala a denne. A bude sa to len zhoršovať, teraz je to mobil rodičov, potom tu bude TV, tablet, playstation... Ale príde čas kedy bude nútená jest bez, napr. v škôlke, keď to dovtedy nezvládnete zrušiť doma.
Podľa mňa jediné je nedať lebo ako sa na toto dá ísť postupne netuším. Ved bud ten telefón ma alebo ho nemá, nič medzitým nie je. No z vlastnej skúsenosti ti neporadím, našťastie som deťom telefón k jedlu nikdy nedala. Ale každá mame svoje výchovné chyby 🤷🙂

autor
23. mar 2024

@nikpa postupne napríklad tak som skúšala že časť zjedla bez a potom ho dostala. Neviem či je riešenie proste nechať len časť zjesť a ak nebude ochotná tak hotovo. Alebo jej ho potom dať a tak.

autor
23. mar 2024

Ďakujem vám dievčatá že ste chapave, čakala som že mi tu každá len vynada

svetlonos
23. mar 2024

Ahoj,
no neprejde to samé, je to navyk a mozog je šikovniček. Uplne s prehladom jej to zober, a uz nedaj. Bude rev nejaky čas a hotivo, pochopi ue nepustis.
Ja som si tak debilne maleho naučila pocas tehotenstva a unavy. On o 4teh uz vstaval rano 🤯 ja zase nie vzdy som zaspala pred polnocou. Tak som mu pustila youtube o zvieratach v zoo, niekedy to aj vypol a zaspal. Robil paradne divadlo, ked som to ukoncila, salel ako divy. 3 -4 dni bola dráma a pochopil.
Ked bude mala hladna, zje aj neskor neboj. Pripadne ju váž a uvidis, drzim palce.

sun_shine_2020
23. mar 2024

Ahoj. My sme toto tiez riesili - zo dna na den sme mobil zobrali a nahradili ho knihami/hrackami do ruky😁
Sestrin maly ma 6 rokov a stale jedava iba s mobilom. V skolke sa naje aj bez mobilu 😁

maryetta
23. mar 2024

A co tak skusit motivovat opacne? Daj jej na tanier co asi by mohla zjest a… ked vsetko pekne spapa dostane ako odmenu. U mna teda nepripustne ale… kazda mame svoje sposoby.

bluka2
23. mar 2024

Ja by som to zas zrušila hneď. Samozrejme najlepšie by bolo s tým ani nezačať, ale co už teraz. Tieto uľahčovala sa väčšinou vypomstia. Tak zje polovičnú porciu, budeš dávať povedzme na dvakrát alebo bude na čas proste jesť menej. Telo si ale vypýta chýbajúce kalórie na ktoré je zvyknuta skôr či neskôr.
Ja mám takých kamarátov, čo toto robili a podľa mňa to nefunguje. Dieta chcelo stále nové a nové veci a cele stolovanie s nimi sa odvíjalo od vrtochov dietata.
Potom napríklad túto vo francúzskej komunite som to nevidela nikdy a ich deti nevyzerajú nejaké vyhladovane…

marianarem
23. mar 2024

@idemo U nas veru nezabrala ani skolka, moj maly sa absolutne nenechava strhnut davom a je mu uplne jedno, ci ostatne deti jedia alebo nie, on neje. Podla mna ti nebude takto jest navzdy, raz vyhladne. Moj muz bol tiez velmi slaby jedak a naozaj nie je pravda, ze ked sa to necha na dietati, tak sa naje. Jeho mama to takto skusala a na treti den, ked si este stale nic nedal, to uz vzdala. V 10 rokoch zacal byvat hladny a odvtedy zjedol uz takmer vsetko a sam od seba. Doteraz si vraj pamata ten pocit, ked prvykrat naozaj zacitil hlad a schuti sa najedol.

queen_mary
24. mar 2024

Preje to same, ked nastupi do skolky, neboj.

mimikarol
24. mar 2024

Moja bola taká. Ja už som si pri prikrmoch dávala do výstrihu plysaky aby si nevšimala že je, pretože som mala problém do nej niečo dostať. Potom začala jedávať len pri rozprávkach, pri mobile. Keď začala chodiť do škôlky tak sme to regulovali. Polievka sa jedla len pri stole. Teraz už má 9, už pár rokov jedáva normálne za stolom. Večeru jej dovolím pri rozprávke

simona20201309
24. mar 2024

Ja nie som zástancov tv a mobilov už vonkoncom nie, ale pamätám ako nám mamka hovorila, ako museli zabávať nás, aby sme jedli. Tiež sme boli nejedaci, ale mobily neboli a TV v kuchyni tiež nie (a už vôbec nie rozprávky ktoré išli celý den)
Takže nám robili bábkové divadlo, tieňove divadlo, pálili sviečky, zápalky, trhali papiere len aby nás stihli dat lyžicu do úst. To isté som počula aj od iných. Zabavanie dieťaťa pri jedle tu bolo odjakživa, pretože deti nejedaci boli vždy. Keby vtedy mali naši rodicia možnosť pustiť nám hoc mobil, 100% by to urobili tiež.
Poznám aj teraz deti nejedakov, ktorým síce rodič rozprávku nepusti, ale má okolo seba tisíc hraciek s ktorými sa ho snažia rovnako zabávať.
Len to pozeranie do mobilu ma dosť škodlivý vplyv na drtsky mozog. Nemáte možnosť pustiť radsej veľkú obrazovku? TV?

autor
24. mar 2024

Ďakujem vám za rady. Ono ani tv by nepomohla, ona chce telefón v ruke a sama prepínať.
Dnes ráno sme sa ale mimo jedla porozprávali a detskou rečou som jej vysvetlila že to nieje dobre takto. Raňajky sme zvládli bez telefónu ale potrebovala k tomu obrázky zvierat na kartickach ale zjedla vsetko, desiatovala vonku to nebol problém a pri obede už sama povedala že telefón nie, že ani (vymenovala svojich kamarátov) nepapaju s telefónom. Obed zjedla tiež štandardnú porciu a už nemala ani nič v ruke pri tom na zábavu. Ale chcela sa stále aspoň rozprávať popri tom.
Takže už nepolavim aj keby pýta a viac túto chybu nespravím

zuzinka888
24. mar 2024

@ankare kazde obdobie vo vyvoji dietata prejde okrem zavislosti na telefone, lebo toto nema nic s vyvojom. A kopu pubertiakov a aj dospelych sa uz bez telefonu nevie najest a ani💩.

zuzinka888
24. mar 2024

Skuste.motivovat ze az po jedle ak je naucena pozerat a vy s tym suhlasite. Alebo presunut ikonu youtobu z hlavnej plochy obrazovky, ak si to dieta este nevie najst. Asi sa jej to nebude pacit ale ina miznost nie je. Bud tolerovat alebo zakazat.

tinka8512
24. mar 2024

MOja mala ma 3 roky a bola neskutocna zavislacka, ona sa tak chytila na ten mobil. Rano vstala a prve slovo bolo mobil. Jedine tak bola ochotna jest. Potom uz chcela mobil aj pocas dna, stale sa tocilo vsetko okolo mobilu. Toto sa uz dalej nedalo tolerovat, bola chyba jej ho vobec dat do ruky. Jedneho dna som si povedala ze dost. Mobil som zrusila uplne. Samozrejme ze bol rev plac krik vsetlo ale odvtedy je pokoj. Vie ze nemoze, nikdy nikdy a je to lepsie. Nechce ho uz ani v restauracii , vie pockaj ,kludne obsedi. Doma tiez si ide do izby hraju sa vsetko. Proste treba byt len neoblomnym a nedat sa zlomit. Viem ze pre rodica je to niekedy ulava,ze dobre vezmi si to na chvilku ,ale potom ma svoju dan. Starsej 6 rocnej dovolim ale len ked to mala nevidi alebo nie je doma. Ona uz vie co je to staci a uz to poloz. Ja osobne som za to ze do tych 5-6 rokov mobil vobec ale vobec nedavat.

majlo1234
24. mar 2024

Co ja viem, nic netreba hrotit. Ja ked jem sama, tiez si rada citam. Tak si sadni s dcerkou a povedz, ze sa budete rozpravat. Pripadne nejak hrat. My si niekedy pozerame knizky a bavime sa o zvieratach. Jedlo ma byt spolocenska udalost a castokrat to vyzera tak, ze najmensie deti jedia same, jasne ze sa viac zabavia pri mobile

evka_r
24. júl 2024

@idemo a je to tak zmenilo sa to ? V škôlke ? Ja mám doma to isté ....pokiaľ ho nejako neusadim pri tv ... nepomôžem si