Dobrý deň, mám dieťa ktoré na jeseň bude mat 3 roky…potrebujem ísť od septembra do prace…. No dcéra odmieta jesť ….zje len pirohy, pečivo, halušky….okrem toho ma alergiu na mlieko, takze stravu budem nosiť. Hlavný problem je že nechce jest - ak jej chcem dať mäso musim jej ho pomixovat, zeleninu nechce, ….ona ho nechce ani ochutnať a xy ďalších jedál….skôr ako sa do mna pustite ako som robila chybu keď som mixovala tak budem povdacna ak mi poradíte …čo s ňou robiť ….je tvrdohlavá ochutnať nechce …je spolu so staršou sestrou ale to nemá žiadny efekt ….kým staršia ma dojedeny cely obed za minutu …mladšia si ešte nedá ani lyžičku do úst …. neviem čo s nou robit predlzeny rodičovský mi na to nedaju ….myslím že ani na alergiu mliečnej bielkoviny …učiteľky budú na mna pozerať ako na blázna keď im poviem že odmieta jesť ….autizmus nemá ….ma len psychologicky problem že nechce ochutnať jedlo nechala som ju aj vyhladovať …nepomohlo …sladkosti nedostáva …viete ma prosím niekto nasmerovať alebo poradiť čo s tým ….ďakujem
@tanyag skúsim ju viac zapájať do toho ďakujem za radu
V škôlke sa nebudú pýtať, predložia jedlo a buď zje alebo nezje...ale neboj sa možno nebude jesť 1-2 dni, a potom začne...a do škôlky pokiaľ viem sa strava nesmie nosiť
Napis co jedava. Inak sa sprava dieta v skolke ako doma. Aby si nebola prekvapena ze po 2 tyzdnoch zacne jest normalne, alebo naopak. Moj jedol vsetko len maso moc nie. Teraz jedava maso a zeleninu doslova ofujka. Staci ze jedno dieta v skolke povie fuj na mrkvu, tak polka to jest nebude. Su dni, ked jedava iba ryzu z trucu. Na druhy den aj hrnce by zjedol.
@marcellka32 u nas v školke nosia z domu mamky tym detom, ktore maju alergie. Normalne donesj v obedari, daju do chladnicky a kucharka potom prihreje. Ale my sme dedinska skolka tak mozno preto sa tu da
@nwnw na raňajky ma bud kasu, chlebík čo si vypýta …miluje mliečne výrobky - bohužiaľ ma po nich zihlavku takze ich nesmie. Obed - polievku ma zeleninový krem - zmixovany ….každý deň ma iný, dnes mala napr.špargľový …obed ponúknem mäso plus príloha - to čo ma staršia …to už nechce …ani neochutna, bohužiaľ je to strašne ale musim pomixovat , olovrant banán, dnes bude mat mrkvovú mauffiny, ma problem aj s vývarom, z hlavných jedál zje len pirohy, halušky, staršia dcéra zje všetko aj pohánku qinou nie sú to jej obľúbené jedla ale zje
@lenocka2222 v meste sa nedá
Pomaly učiť na kuskovu stravu, v škôlke nebudú mixovať
@marcellka32 učím ju od 16 mesiacov ja som si vedomá toho že už by nemala jesť nič mixované ale ona to proste nechce, aj v meste sa dá nosiť strava nie je s tým problem pokiaľ škôlka ma mikrovlnku
Síce za toto by ma väčšina mám ukameňovala ale u nás to išlo nasilu a vydieraním, musel zjesť čo som mu dala tiež nechcel špekuloval boli plače nervy o zem sa hádzal ale nedala som mu na výber musel to zjesť, hoc som mu aj nasilu dala do úst (keďže nič nové nechcel ochutnať a mal s tým problém). Vydierala som ho že ak niečo nezje zoberiem mu hračku a dám hore na skriňu alebo že nepojdeme na výlet (reálne sme naň ani nešli). V dvoch rokoch išiel do škôlky a výsledok bol zje tam všetko nespekuluje nikdy nebol problém žeby nechcel zjesť práve naopak museli mu dávať duple. A doma rovnako keď aj urobim niečo na čo nemá chuť tak vie že hold musí to zjesť, a už dávno nemusím kričať ani nútiť ani vydierať naučil sa
Neviem, ja som sa nepytala keď boli malí, predložila som jedlo a začala jesť svoju porciu, keď som pomaly dojedla, tak beriem aj deťom taniere...žiadne procesy okolo jedla, buď ješ alebo iné nebude na výber a tým že nemali na výber tak jedli.
Teraz samozrejme majú na výber keď idem variť čo chcú aby som navarila ale dám na výber z 2 jedál
@kris_tin257 skúsim ísť na nu tvrdšie, aj keď moja je ten typ že začne plakať začne ju napínať a vyvracia …toho sa najviac bojim že bude robiť …pri prvej som taký problem nemala
Píšeš, že si ju nechala aj vyhladovať a nepomohlo. To mi prosím ťa vysvetli lebo keď to nepomohlo tak si teda nakoniec povolila a spravila po jej, áno? Pretože hladné dieťa sa skôr alebo neskôr naje toho čo má k dispozícii ale keď vie, že mamka povolí, tak si počká 🤷 Keď to s mojím malým neislo aj hlas som zvýšila, aj hračku zobrala a nakoniec sa predsa vždy najedol. Hlad bol proste horší. Zbytočne sa stresujes, dáš ju do škôlky, nachystas jedlo, učiteľkám môžeš medzi rečou povedať, že je slabá jedacka a hotovo. Uvidíš ako sa v škôlke naučí 🙂 Takých nejedakov ako máš ty tam majú neurekom.
Je mozne, ze ma anorexiu. Poznam 4 rocne dieta s touto diagnozou. Tiez ma intoleranciu na mlieko
@nikpa povolila som lebo už to bolo neúnosné…začala si brat sladkosti zo skriniek a keď som jej zamietla začala vyvádzať ..preto som jej nakoniec vždy to mixované jedlo dala …..kiežby si mala pravdu že by to tak bolo a po čase by začala jesť
@beata_k anorexiu nemá …jedlo vyžaduje ale nie v tej konzistencii v akej by mala na svoj vek
Riešila by som to s detským psychológom. Pokiaľ má nejaký skutočný blok, spomínaný nátlak a tresty môžu problém ešte zbytočne zhoršiť. Hladovanie tiež pomôže možno akurát pri zdravom dieťati, ale ak tam je nejaká odchýlka, nejaký senzorický problém, situáciu to nezlepší. Ja by som nerobila na svojom dieťati pokusy, oslovila by som pediatra, či vie niekoho odporučiť, ak nie, hľadala by som po svojej osy. Čím skôr, lebo čakacie doby môžu byť žiaľ dlhšie.
Nehnevaj sa na mňa ale toto je cele zle. 3 ročne dieťa si začne brať sladkosti zo skrinky a keď zakročis, začne vyvádzať a ty povolis. Takže doma rozkazuje mala slečna a ty skaces tak ako ona piska, skáče ti po hlave a predpokladám, ze aj v iných veciach. To je o výchove. Zbytočne ti tu budeme riadiť ohľadom jedla, treba celkovo prehodnotiť prístup a výchovu. Potom sa niečo zmení.
@nikpa sladkosti jej nedovolíme ani sme nikdy nedovolili aj keď začne vyvádzať ….povolil iba s vareným jedlom
A napríklad acidko nemoze? Aj nas ma alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka a acidko moze. Aj ma povolene od alergologicky. Pije ochutene.
Neskusali ste navstivit psychologicku? Mozno by to pomohlo.
@ema22270 skúšali sme kyslomliečne produkty - jogurty aj kozie ……..ale konkrétne acidko nie ….vyskúšam dnes jej pôjdem kúpiť ….a vy jogurty tolerujete ?
@ema22270 pediater nám povedal že take malé dieťa je zbytočne dávať ku psychologicke
Neporadím ti ako na to. Moje dieta nic nove nechce, jedlo velky problem a to uz ma 9. Nie raz tu uz lietali taniere, lebo mi rupli nervy. Vzdy bude mat problem s jedlom ale casom ta to nebude tak stresovať. Potom si aj ona casom osvojí nejake jedla, co ma byt ako nakrájané a pod.. vydrz a pevne nervy 🥂🍸. Bude lepsie
Jogurty neje. Mal jeden cas oblubeny jeden vanilkovy, ale uz ani ten nechce. On ma vselijkae alergie a tiez mame problem s jedlom, ma uz 5.5 roka, ale ma oblubene jedla a aj v skolke to hlavne jedlo zvacsa zje. (ryzu, maso, zemiaky a podobne zje) problem ma so zeleninou, ovocim v surovom stave. V skolke jedava aj polievku, kde je mlieko - doma vobec. Alergiu ma od 3 rokov a uz mal lepsie vysledky, tak obcas teda zje aj nieco s mliekom.
@ema22270 máte asi miernejšiu alergiu….naša toleruje asi 1 cm syra na deň aj z toho bud ma hnačku alebo sa vyhodia pupence….keby zjedla mliečnu polievku tak z nej asi strieka voda
@betulinka1 ďakujem za slova povzbudili 🙂
Och no urcite ma slabsiu ano, on ma skor len ekzem ak napriklad by vypil pohar mlieka a skriabe sa potom. (On ma aj intoleranciu aj alergiu, ale oboje sa mu zlepsilo). Taku silnu alergiu s vracanim ma na orechy.
u nás pomohlo, keď som zapojila dcéru do prípravy jedál...videla, ako sme to spolu robili, tešila sa a čakala, kedy to bude hotové, aby mohla ochutnať, čo si sama navarila...tiež mäso, ryby, zeleninu aj ovocie mi odmietala, nechcela ochutnáť...teraz sama mi povie, že ideme spolu variť a ver, alebo nie, všetko spapá...dokonca mi aj povie všetky ingrediencie, ktoré potrebujeme...ja mám osobne problém s rybami, nemôžem ich ani cítiť, nie to sa dotýkať...ale chcela ochutnať...kúpili sme pstruha, pomohla mi dávat citrón, maslo, atď...upiekli sme a celého ho zjedla 😁 ja som bola taká šokovaná...