Ako naučiť dieťa všetko jesť?

oksu
15. okt 2014

Mám 4ročného syna. Kým bol dojdečný - do 13mesiacov papal popri mliečku aj všeličo iné (zavádzala som bežné príkrmy). Nakoľko sa u neho začali prejavovať ťažkosti s bruškom - neskôr zistená alergia na mlieko a výrobky z neho, mak, orechy citrusy začal odmietať niektoré jedlá, resp. nič nové nedá do úst, ani neochutná. Problém je v tom, napr. že zje čo sa týka cestovín len rezance - v polievke a taký zvláštny druh cestovín (jeden). Máme už vša pokrok, v polievke zje už aj písmenká aj špagety. Ale pokiaľ to má zjesť s mäsom je problém, jedla sa ani nedotkne. Rovnako je to s polievkou - kapusotvú polievku doma nevariemame - z kyslej kapusty nemôže nakolko je exematik a z hlavkovej,... neviem, nevarím takú - a keď majú ako napr. dnes takú polievku a druhé jedlo s cestovinou, on ani lyžičku nechytí - obedu sa vôbec nedotkne. Alergiou a exzemom mam veľmi obmedzený jedálniček, z toho málo ča môže veľa nechce, ako ho naučiť jesť "všetko"?! Budem vďačná za každú radu.
Na margo, na gastre mi dr. povedala, že ho nemám nútiť do jedla. On pokiaľ je to čo "zvyknem" variť a má chuť, tak zje nenormálne veľa, no niekedy sa stane, že ani toho sa riadne nedotkne. Šunku, párok, strukoviny zje len rozmixované - to ale nemôže vedieť čo je v tom jedle. Momentálne máme znovu fázu "bez mäsa" - samozrejme pokiaľ chcem aby ho zjedol nenápadne mu ho mixnem do omáčky a tak to zje. Podobne s ovocím, zje len jablko a banán (tento rok aj černice a jahodky - ale len ak si ich sam odtrhne v záhrade) - ale odšťavené ovocie či výživu zje hocijakú. Zeleninu - len ak si odtrhne v záhrade - inak len v mixovanom stave. Problém je v tom, že v škôlke mu tak nerozmixujú - čo som rada. verila som, že odkuká od ostatných detí, naučí sa jesť, no je v školke už druhý rok a nič.

siska53
15. okt 2014

@oksu ako ti vraveli..nenutit. Ponukat,ale nechat tak,neriesit,ak nezje. Varit na striedacku jeho oblubene s jeho neoblubenymi. Mozno ma blok po tom,co mal tie problemy.
Kapustnicu ja mojim este nevarievam,jedlz by som ju len ja,lebomuz mava po takych veciach prehanky.
Doma maskuj,aj ja tak obcas robievam a to nie su extremne vyberavi..
Mna nutili jest maso a doteraz mam s nim problem. V 15som si vymohla,ze ho jest nemusim.. A tiez sme so sestrou dost veci nelubili a teraz okrem masa,cerveneho melona a surovej uhorky zjem vsetko.

bets
15. okt 2014

Ked malo druhé dieta 3 r. som si povedala, že uz sa prestavam prisposobovat obmedzenym chutiam deti. Uz som po rokoch mala chuť aj na ine jedla ale nebola som ochotna varit viac druhov podla každého chutí. Postupne som zacala varit rozne jedla a ked deti odmietli, nemuseli zjest, ale najblizsie dostali až napr. veceru, olovrantom som im nenahradzala obed, dostali napr. ovocie a pod.
A postupne to šlo, ked videli, že nám s manzelom chutí. Počas obeda museli zostat, až kým sa podaval druhý chod, aby videli, co je uvarene.
Dcera zostala mierne vyberava, zo syna sa stal gurman, rád skusa nové veci vratane zeleninových menej tradicnych jedal.
Trvalo to dlhsie, aj 2-3 roky, ale teraz sa mozem realizovat, lebo aspoň ochutnaju a ja nerada často opakujem jedla.

genialna
15. okt 2014

Suhlasim s @bets. Ja by som k tomu dodala len ze este kopec pohybu vonku, aby dieta bolo aj naozaj hladne. 😉 vela stastia 😉

luba41
15. okt 2014

@oksu "neschovávaj" mu tajne potraviny ktoré odmieta do jedla / napr. ich mixovaním/..až tu v diskusiach som pochopila, že dieťa podvedome odmieta potraviny -ktoré mu škodia..nevie to popísať, prečo ich odmieta..nemusí sa tá "škodlivosť" preukázať v detstve, ale až v dospelosti..napr. alergiou..preto ponúkaj jedlá, ale nenúť..ani Ty určite neoblubuješ všetko..rob jedlá trebars tak, aby "videl" ich zloženie-na kúsky, nemixované, rôznorodé...aj mne presne chutí ovocie, zlenina len čo si odtrhnem v záhrade, akonáhle to mám odtrhnuté v miske-nezjem..
dlhé roky som odmietala jesť orechy, lieskové oriešky, odležané jablká-až v dospelosti mi zistili pelovú alergiu na jelšu, brezu , liesku a s tým súvisia skrížené alergie na potraviny-kde patria orechy, jablká ...
takže moje telo dmietalo tie niektoré druhy potravín.
a duplovane, ak ste mali potvrdené alergie už v tak nízkom veku-tak nenútiť..všetko sa dá v strave nahradiť niečím iným..a tie potraviny na ktoré mal alergiu-by som stále dávala pozor na zloženie potravín / v mnohých sa nachádzajú v stopových množstvách aj tam kde by si ich nečakala/ a tiež by som si naštudovala tie skrížené alergie...napr. mlieko-soja a pod..

oksu
autor
15. okt 2014

@siska53
@bets
Ja varim bežné jedlá pre mňa aj manžela, malému kvoli diete buď odoberiem pred dokončením alebo varím zvlášť - vždy mu prv ponúknem to čo je navarené, ale pokiaľ nechce tak mu napr. uvarím tú jeho cestovinu. Vidím mierne pokroky, pretože pred dvomi rokmi nechcel nič iné ako prílohu len zemiaky, teraz už zje aj knedlu, ryžu, ten jeden druh cestoviny. Už som sa snažila mu vysvetliť, že všetky cestoviny súp vyrobené z toho istého, no nezabralo to. Napr. spomínané špagety zje už v polievke, ale ako prílohu ich odmieta. On nejze napr. ani koláč, tortu (veľmi chcel na narodeniny tak som mu dola urobiť takú bez mlieka, masla,... ale aj tak sa jej ani nedotkol). Pokiaľ si môže trhať hrášok v záhrade bude ho jesť na kilá, akonáhle je v polievke už ho nezje. Musím sa priznať, že aj tu už v podstate nastal pokrok, kedysi sa polievky, v ktorej bol hrašok, strukoviny ani nedotkol, ale teraz zje šťavu a vyje to čo má rád. Len ma mrzí, že v tej škôlke je "o hlade".

oksu
autor
15. okt 2014

@luba41 chápem. Len on napr. spolu odšťavíme hrušku, všetko vypije a ked mu núkam jrušku, hoc i očistenú tak do nej ani nezahryzne. Rovnako červená repa - odšťavíme ju do džúsu, vypije ale zavarenej sa nedotkne. Ide mi o tom, že v školke je schopný bez hoc celý deň bez jedla. Pokiaľ majú v školke jedlo, ktoré nemôže, nosím mu ho, ale pokiaľ je to jedlo, ktoré je bez mlieka, a potr. ktoré nemôže, jedlo mu nenosím, chcem aby jedol to čo ostatné deti. Už som zaviedla i to, že pokiaľ nezje aspoň niečo z obedu olovrant bude mať chleba s maslom (nie sladký ako ostatné deti - olovrant nosíme do školky nakolko je vždy mliečny). Ale ani to nepomáha

luba41
15. okt 2014

@oksu tak bez hrušky a červenej repy sa dá prežiť..napr. chuť červenej repy som ja objavila až pred pár mesiacmi..dovtedy som ju neznášala..
a v tej šťave-to je zase tam schované,možno mu to fakt robí problémy..a možno že nie ale telo má nejaký blok..nechaj ho tak, ponúkaj ale nenúť..

janinah
15. okt 2014

to máš ešte dobré,mám 9r.syna,ktorý ovocie,zeleninu ani len do úst nevezme v žiadnom stave...a máme dve záhrady a ovocia dobludu.....tiež žiadny syr,vajce,z mäsa len fašírky a rezne/hádaj,čo varím každý víkend/...mohla by som pokračovať.....školská desiata je rožok s maslom každý deň a buchta s kakaom,nič iné nezje,žiadnu šunku,salamu,paštetu,syr,nič....neriešim,rastie,nechorľaveje,semtam dám vitamín z lekárne....

luba41
15. okt 2014

@oksu a nveiem ako máš naštudovaný exem a potravinové alergie, ale tuto je vela osožných článkov a odkazov...možno po ich prečítaní nájdeš nejaké vysvetlenie https://www.modrykonik.sk/atopicky-ekzem/

siska53
15. okt 2014

@bets tak to ja som sa nikdy neprisposobovala..akurat do 2r.som nesolila,resp.malo a nekorenila,ale to kvoli oblickam. A pri dojceni kvoli romu,ze mala bola kolikova. Jedlo s zto,co jeme my,my qj tqk tucnw ci vyprazane velmi nejedavame.
Ale urobila si dobre. Jasne,maly ma dietu,no ked eeste v ramci toho vymysla,nuz bude hladny..lrn treba zachovat pokoj a neriesit.ono to prejde. Moji msju problrm s ovocim a maly aj so surovou zeleninou..ale napr.surovu nastruhanu cviklu s mrkvou zjedia. A ovocie ako ktore a ako kedy.

danula.ch
15. okt 2014

@oksu ak ma normalnu vahu, nestresuj sa. nestresuj sa ani ak je chudy. aj moji su chudi, nezjedia toho vela, ani co sa roznorodosti, ani mnozstva tyka. uz som ale pochopila, ze nutenim nic nedosiahnem, iba im to jedlo viac sprotivim. takze nenutim, ale zaroven sa ani prehnane neprisposobujem ich chutiam. nie su alergici, takze varim beznu roznorodu stravu. zasada je, ze musia aspon ochutnat, nie ze ledva na to pozrie a povie ze mu to nechuti. musi ochutnat, inak ho od stola nepustim a ak mu to este stale nechuti, netyram ho. nenahradzam im to ani inym jedlom. je sa to co je navarene pre vsetkych, aspon co sa obedu tyka.
citala som knihu A dost, francuzske deti nevystrajaju pri jedle. opisuju tam, akym sposobom vychovavaju francuzi zo svojich deti malych gurmanov, velmi sa mi to paci. odvtedy davam detom jedlo na stol este nenakrajane, aby videli ako vyzera a aj im poviem, co papaju. ochutnaju, opytam sa ako im to chuti. povzbudzujem ich aj v tom, ked mi chcu pomoct pri vareni

anuska74
15. okt 2014

Aj moj smoothies može, teda nevie čo tam je, normálne teraz len hrušku . vobec sa nad tým nezamýšlam, veď ani my nehceme všetko, veď tvoj zje dosť.