Ahojte, môj malý má 13 mesiacov a doteraz mu všetko mixujeme. Každý deň skúšame dávať kúsky, no jedine, čo mi zje sú občas cestoviny popučené s rozmixovanou zeleninou. Aj to teda nie je terno a vydrží možno týžden a potom odmieta úplne. Ďalej ešte zvládne kukuričné chrumky, ktoré mu nalámeme na menšie kúsky.
Ako ste prechádzali z kašovitej stravy? Snažím sa časť jedla popucit a preliať kašou, no neúspešne. Skúšame namočiť do ovocia piskoty, s jogurtom chrumku, do zeleniny cestoviny, ryžu, no nejako sa nám to nedarí. Zo všetkého ho napína.
Keby aspoň zje tu rozmixovanu zeleninu, ale to si dá pár lyžičiek a končíme. Nechcem tlačiť na pílu, ale začína to byť už na palicu, keď pri každom jedle bojujeme.
UM miluje, pije aj 3x za noc a akokolvek sa snažím dávku znížiť, výsledok je taký, že sa zobudí skor. Normalne jedlo je nočná mora.
Poraďte prosím, ako ste na to išli vy.
@12domi34 ked vy nieco pred nim jete,ma zaujem,pyta si?
Ja som zacala s BLW metodou,lebo dceru 9m tiez napinaju kusky.naparim zeleninu na take vacsie hranolky,polozim pred nu na tacku a nech si vezme do ruky a skusa odkusovat.
Obmedzila by som tie chrumky a mlieko..
mala som takeho najstarsieho syna. dlho sme fungovali na omackach a kremovych polievkach.
neosvedcila sa mi kombinacia tekutej/kremovej s kuskami. to bolo uplne zle.
ked uz tak potom fungovali vyslovene velke kusky ktore musel pozut. totiz ked mal nieco male snazil sa to prehltnut tak ako je a z toho ho napinalo. ked to bolo vacsie bol nuteny zut a to pomahalo. zo zaciatku to bolo rozpacite ale casom si zvykol.
no niektore deti proste nie su dobri jedaci. mozno sa to zlepsi casom a mozno nikdy. o to viac musis dbat na vyvazenu stravu kedze toho zje malo. ale netlacit nasilu. kazdopadne neucit ho na tycinky chrumky a podobne maskrty lebo potom ti uz nezje normalne jedlo vobec.
co sa tyka mlieka tak by som ho najprv obmedzila cez den. pije ho z flase alebo z pohara? moje deti prestali pytat mlieko ked som vzala flasu. z pohara im to tak nechutilo.
kazde dieta je ine ale mozno nieco z toho pomoze aj vam.
znizit davku mlieka cez den, a proste davat jest, vecer prejdi na nejaku hustejsiu verziu (my sme mali good nigtht kase pred tymi rokmi ... boli hustejsie, potom uz aj ochutene, do flase a bolo. 3x v noci mlieko riesit pre 13m je podla mna vela). Pridat pitie, vodu. Rozje sa ti, len ked su deti naucene na mlieko, tak je to pohodnejsie a chuti im to ;) nemixuj uplne do jemna postupne prejdi na pucene vidlickou. Inak moja zemiakova kasa + cuketa a ostalo to take redsie, k tomu potom neskor mlete maso a to sa isla popucti, nie je tu huste, hutne, tazke. ovocie napr nezje? banan s jogurtom? ;) polievky zeleninove, iba popucee, ked sa mu nepaci, das mu z "vody", popri tom prepasujes zeleninu, rezanec.
A hlavne nič také, ze môj malý malo si skapal tak tu máš fľašu mlieka aby si nebol hladný;)
@12domi34 ja by som mlieko neznizila, nasa pila tiez 2-3 x v noci, bolo to o hubu, ale jedla dostatocne aj cez den, rastla ako bambus, vecne je cez 95% percentil, ci ako sa to povie. S kuskami tiez bol problem, nevedela to jest, dokonca sa mi dusila, nakoniec si to zobrali do ruk odbornicky, to uz mala 3 roky bohuzial. U nas sa ale potom ukazala diagnoza, problem so strukturou jedla a tak, co nemusi byt vas pripad. V 13 mesiacoch to este nie je ziadna hroza, hoci niektore deti uz jedia kusky.
@simca06022011 pardon, autokorekt, malo tam byt spapal a nie skapal 🙄
@lilitela jasne, kazde dieta je ine, ale vela deti uz v 13m jedia kusky, nie ze niektore... moja ani zuby nemala este a uz normlane popucene jedla. A nie.. vypit 3flase mlieka za noc, pri 13m dietati nie je ok. A nie je to o nervoch, ale o davke mlieka a rezime podla mna. 13m dieta ma v noci spat a nie jest. Verim ale tomu, ze ked 13m nie je este zvyknute za vyse pol roka prikrmov (na UM este viac ako pol roka), na jedenie a obmedzenie UM bude to oducanie tazsie, lebo ide o zvyk. Tak vela trpezlivosti treba.
@simca06022011 ale pobavilo🙂)))
@12domi34 U mojho toto bolo tak, ze musel k tomu nejako dozriet a sam sa rozhodnut (tak je to unho so vsetkym 🙂 ). Do nejakych 14-15m bol v podstate len na mixovanej strave a mlieku, s tuhou stravou sa len tak zoznamoval a v podstate len dobal. A aj toho, co chcel dobat, bolo velmi malo, vacsina potravin sa mu nepozdavala a nechcel ich ani chytit do ruky. Potom jedneho dna utalo a zacal uplne odmietat mixovane jedlo. Uz som donho nedostala ani lyzicku. Tak odvtedy mal obedy aj vecere kuskove (ale ozaj to boli len cele suche kusky, ziadne kombinacie s omackami a podobne). Zo zaciatku toho zjedol velmi malo a jednoducho som ho vzdy dokrmila mliekom. U nas z toho problem nevznikol. Maly uz bol asi rozhodnuty, ze ide zacat s normalnym jedlom, len mal este problem s tolkym zutim a s tolkymi novyni potravinami. Postupne si zvykal a mlieka bolo stale menej, az nakoniec nebolo potrebne. Tak ono je mozne, ze aj tvoj k tomu dospeje sam. Ale tazko povedat, viem, ze su deti, ktorym sa mlieko alebo mixovana strava musi zobrat, resp. musia ich cielene od toho oducat, inak by na tom ficali este ako skolaci. Tvoj ma 13m, ja by som to este nejako nesilila, len by som ponukala bez akychkolvek ocakavani. Moze sa to vyvinut ako u nas. Ak sa vobec nikam neposunie povedzme ani za 3 mesiace, tak by som sa snazila zredukovat to mlieko.
Len a len to skúšať.
3 fľaše mlieka za noc? Za predpokladu že mu zarobíš 200 ml mlieka tak je to viac ako pol litra. Má plne bruško a tak samozrjeme že vymýšľa s jedlom počas dňa
Obmedzila by som toľko mlieka. Proste by som znížila dávku. Ak robíš napr 200 ml, tak by som urobila napr len 150 a po pár dňoch už len 100. Aby mal väčšiu motiváciu k jedlu počas dňa
Nelam mu tie chrumky ak ich má rad. Nech skúša bojuje s nimi