Ahojte maminky. Môj 19 mesačný syn má veľmi vyhranený jedálniček.
V 5 mesiacoch sme začali s príkrmami, bol to boj ale naučil sa papat mixovanu zeleninku s ryzou, zemiaciky, masko. V 8 mesiacoch mal akutnu brusnu prihodu - zapalene crievko. Vtedy sme mali 3 dni prisnu dietu a odvtedy sa jeho postoj k jedlu velmi zmenil. Zacal papat len suchu ryzu, trosku maska a UM + kase. Zelenuna vobec ziadna, jogurty nechce ani ochutnat. Z ovocia len banan.
Postupne som ho naucila ako tak jest.
Na ranajky tocime piskotove vafle, toustovy chlebik suchy alebo s maslom a struhanym eidamom, cerstve pecivo bez nicoho. Ziadne natierky donho neviem dostat - ani neochutna len sa zaksichti a odsunie, ak mu vlozim do pusy tak vypluje.
Na desiatu (to sme vacsinou vonku) banan alebo slane tycinky, ryzovy chlebik, kukuricne chrumky.
okolo 11.30- 12.00 si vyije mliecko a spi 2-3 hodiny
Ked sa zobudi obedujeme
polievky - len zaprazenu rascovu s vajickom do ktorej sa mi casom podarilo "prepasovat" mrkvu, cervenu sosovicu, trochu brokolice. Vyvar zje obcas aj to len ked jeme v restauracii.
Druhe jedlo - ryza, kuracie masko grilivane alebo pecene, losos, na dovolenke mu chutili grilovane ryby. Zemiaky a cestoviny odmieta. Ak muponuknem masko na stave tiez odmietne - vypluje
olovrant - kedze obed mavame neskoro tak zobne len nejaku piskotku alebo vynechame
1. vecera cca 18.00- kasa alebo pecivo
2. vecera cca 20.00 - mliecko a ide spat
Z tych par jedal ktore dookola tocime celkom prosperuje, ma cca 86 cm a 10,5 kg
Trapi ma, ze nechce okrem bananu ziadne ovocie, skusala som rozne sposoby aby aspon ochutnal ale zasadne odmieta a vypluva
Takisto jogurty - u nas v rodine sa ich zje dost ale pre maleho su fuj. Surova, ci varena zelenina detto.
Radila som sa aj s pediatrickou, ale ta mi poradila len cakat a dufat ze zacne jest sam.
Skusila som aj metodu: nechces - nejedz. Ale to nepomohlo, lebo ak sa mu nepacilo ponuknute jedlo, nejedol, bol nervozny, urevany a cakal aj 3 hodiny do nasledujuceho jedla. Ak samu jedlo paci a chuti tak sa naje velmi dobre. Uz ma otravuje varit zvlast pre maleho a zvysok rodiny, preto prosim maminky ktore maju tiez tak priebercive deti nech poradia.
Ja mam 16 mesacnu a zje iba mixovane kupovane prikrmi z ineho ju napina a dookola tocime to iste uz som tiez z toho na prasky, jogurt zje len ten nestle a len malinovy iny ani za svet. Co ja by som dala zato keby mi aspon zjedla nieco nemixovane, ale ked jej dam ryzu, tak ju hned vypluje, dam jej zemiacik pocuca a vypluje a to zo vsetkym ale asi treba fakt len vydrzat nic ine nam ani neostava, ja nepoznam ziadnu fintu ani radu , kedze na nasu nic neplati. Nasa zje rano dva sem tam tri jogurty nestle, na obed pred spanim mlieko s kasou, ked vsstane zje mixovany prikrm len kupovany, olovrant ovocie doma co jej rozmixujem s kasou aby to mala hustejsie, a vecer mlieko a toto kazdy kazducicky den a aj z kupovanych mi nezje vsetko kde je ryza nehrozi, ma asi 3 druhy a tie jej obmienam
@katkanova ovocie do kase som uz skusala, odhalil aj to mini mnozstvo struhaneho jablka. najhorsie je ze uz aj kasa nie je moc oblubena. nastastie ma rad ryzovy nakyp, tak tam mu davam aspon jablka a hrusky, s inym ovocim mi ani nakyp nezje. skusam ho "osmeknut" ako sa da, davam mu kostovat vsetko co ho zaujme (aj cokoladove) len on je fakt moooc priebercivy, najprv si vsetko poriadne obzrie a ked to neprejde "pohladovou kontrolou" zatne zuby a ani neochutna. Som fakt rada ze zje aspon mrkvovu polievku, takze neberiem to so zeleninou tragicky. Len ticho zavidim maminkam ktorych deticky jedia aj surovu zeleninu. Mam starsiu dceru a veru pri nej som toto riesit nemusela. Ta zacala vymyslat az v skolke 😀
Chcela som ti poradit aby si ho stale ponukala, ale vidim, ze tvoj maly je tvrdy oriesok 🙂
Hmm a co keby jedol s inymi detmi? Nema nejakych kamaratov v jeho veku? Deti dost opakuju, mozno keby videl, ze jedia ini tak by aj on skusil.
@sirell a preco pije namiesto obeda mlieko? mlieko by som davala len rano a vecer maximalne. Podla mna ti je celkom v poriadku, skor by som vylucila tie kase, sladke vafle, ryzove nakypy a pod. Cukor mu jednoznacne smakuje 😎, Nesnazila by som sa donho dostat cokolvek, vratane cokoladoveho, len aby jedol. Tak sa buduje prave ta priebercivost. Dieta vie, ze rodic bude ponukat kopec inych alternativ a tak zacne vymyslat. My doma natierky nerobime vobec, nejeme jogurty a polievky len v zime 😀. Takze v tom taku tragediu nevidim. Moje deti mali tiez take obdobie, ze jedli len banan. Zo zeleniny im davam chrumkat surovu mrkvu. Proste musis stale ponukat. Daj na stol na tanier a nechaj tak. Moje deti najradsej chrumu mrkvu spolu....daj starsej a maly sa mozno pripoji. nerob okolo jedla take cirkusy....co by som ti ja poradila, je dat namiesto mlieka normalny obed a uplne zrusit kase. Si pisala, ze caka aj 3 hodiny do dalsieho jedla....podla tvojho rozpisu mi to vychadza na tu kasu. Kasa je chutna, sladka, preco by jedol zeleninu? moje deti v tom veku nikdy ziadne kase nejedli a nikdy nemali problem s akymkolvek jedlom. ale nejedli ani sladke obedy a sladke ranajky....
U nas sa je to, co je prave navarene. Snazim sa varit jedla ktore lubime vsetci ale niekedy sa stane ze niektore konkretne jedlo niektoremu z deti nechuti, ze nie je jeho oblubene ale ostatne deti to maju radi. Ak niekomu nechuti, moze si urobit chlieb s malom a s rajcinou. Na druhy den uz aj tak vacsinou mame nieco ine 😀 U nas sa zje vsetko. Od malicka jeme s detmi a ked vidia u nas dopelych na tanieroch surovu zeleninu, spenat, brokolicu a ine, tak sa to postupne naucili aj jest. Dcera dlho jedavala napriklad len varene zemiaky s volskym okom ale ked mala asi 5-6 rokov tak jej konecne zachutil aj spenat. Teraz sa ma niekedy sama pyta ze kedy zase bude 😀 Ak by som rezignovala a spenat prestala varit do dnesneho dna ho nelubi...
@sirell obmedz mu cukor ( vafle,chrumky a pod.),moj syn sladkosti este nepozna,ma 1rok 😉 jedlo ponukaj,ale nenut ho,ja davam malemu postupne ochutnavat zeleninu a ovocie,varene mäsko,chlebik,zemiacky....ked mu nieco nechuti,o par dni to skusim znova a väcsinou s uspechom.Este dodam,ze maly pije iba vodu a rano mlieko,vecer mlieko....ziadne ovocne stavy,sladene caje.Ziadne sladkosti,ziadna cokolada.Nechcem mu kazit mliecne zubky.
@sirell u nas pomohlo (zasadove matky zavrite oci teeeraz) jedenie z jedneho taniera. To co ma mama predsa vzdy aspon trochu chuti. Problem je, ze tym padom musim jest zdravo a menej solit/korenit/sladit, ale zvykla som si a sladkosti (lebo ich milujem) si davam ked mala zaspi.
Elianka sa trochu rozjedla ked mala cca 13-14 mesiacov, dovtedy to bola jedna lyzicka tu, druha lyzicka tam a dovi. Ja som neustupila, nesladila som, nesolila som, len som pouzivala par byliniek, trochu korenia a skorice (podla toho do coho). Mali sme tri mesiace, ked nejedla absolutne vobec kase, hoci predtym ich jedla. Ja som kazde rano varila, ona kazde rano ochutnala jednu lyzicku a boli sme vybavene. Tiez mala 3 mesiace, ked vobec nejedla maso - to som varit prestala, nahradila som ho strukovinami. Jedna babka jej kazdy tyzden skusala maso davat 3 mesiace bez uspechu a jednu nedelu to zrazu slo. Par tyzdnov nechcela ziadne ovocie okrem bananu, teraz zas mala tyzdne ze sa isla zabit za broskynami. Jogurty tiez tak, dva mesiace vobec, teraz zje aj jeden cely na den (co je na nu strasne vela).
Tieto vykyvy neriesim, viem, ze sa to bude tocit.
Tak nezufaj a vsetko bude 🙂
@aliza mliecko pije preto, ze je to ritual pred spanim. doobedu chodime von a domov uz pride dost unaveny a obed by mi nezjedol, takze si len vypije mliecko a spi. takto to vyhovuje malemu aj mne. ked sa zobudi, je hladny a pekne spapa obed. Mozno mu zmenim rezim v zime, ked budeme chodit von na kratsi cas.Inak ma mlieko len vecer a nadranom cca okolo 3-4 hod. 3x denne po 180 ml sa mi zda tak akurat na jeho vek.
@stellamaris sladkosti? ked som mala len dceru, ta nepoznala sladkosti do 2 rokov, ale ked mas 2 deti, tak sa jednoducho tomu nevyhnes aby si nedala sladkost (napr. brumik, granko, keksik, lizatko) aj mladsiemu ked starsie dieta sladkost dostane (nastastie maly je priebercivy aj v sladkostiach, trosku hryzne, oblize a necha tak 😀 ). jedlo ponukam ale nenutim neunavne, vsak vdaka tomu som ho naucila ako tak jest. Maly pije cistu vodu, nie je nauceny na sladke cajiky a dzusiky.
@ivanka.7 moj maly ma rad svoj tanierik na ktory mu skusam prepasovat jedlo z mojho taniera - snazime sa jest spolu a cez vikendy cela rodina aby sa inspiroval a ochutnaval aj ine jedlo. len ked to moje dieta vsetko okuka a na ponuknute veci odmietavo kruti hlavou ☹
Verim ze ked bude vacsi, bude sa s nim dat nejako dohodnut aby aspon ochutnal nieco nove 🙂
@sirell podla mna ma toho mlieka vela. Obmedzila by som len na 2x za den, cize rano a vecer. Pred obednajsim spankom by som mu dala radsej polievocku. A radsej pridte o pol hodku skor domov. Ja som teda nepocula, ze v tomto veku treba pit mlieko 3x denne....moj maly nepil dokonca uz ziadne, dcera len rano a vecer. On uz nie je babo 😉. Toto su totiz navyky, ktore sa neskor budu velmi tazko odstranovat. Tvoj maly bude mat coraz viac rozumu a ked sa jedneho dna rozhodnes, ze na obed bude normalny obed, tak ti maly bude robit cirkus. Teraz je to pre teba pohodlne, ale jedneho dna uz nebude a potom to nebude lahke zmenit a zbytocne sa budete trapit. Ved uz prve prikrmy sa zavadzaju v case obedu, aby neskor nahradili prave obed.
A k tomu jedeniu, treba byt len vytrvaly 😉. Stale ponukat tie zdrave jedla a nedat ziadnu nahradu, len aby jedol. Ako som pisala, vylucila by som jednu davku mlieka a kase.
do tej zaprazenej rascovej mozes postupne zacat pasovat ine veci - to je to co robim ja - nas by za nic nezjedol napr mrkvu ale ked mu ju rozpucim do tekvice ani nezbada a tak podbne to robim s vela vecami, ma sice ovela sirsi jedalnicek ako tvoj, ale aj tam ma hneva ze prosto nepapa vsetko to co my s nami a musim casto xtra vymyslat, kuracie nechce, cestoviny nechce, polievky maloco, surova zelenina len uhorka - u nas funguje trik dat na vsetko jogurt ktory miluje. ked tvoj maly spapa kasu, co tak ovocie primiesavat potroske do nej? chutili mu ryby? super, rob ich co najviac 😉 ber to tak ze nejake ovocie alebo zeleninu zje, masko tiez takze celkom podvyziveny isto nebude a postupne ho skus dako osmeknut - neverim ze ked mu napr do pudingu das trosku manga postruhaneho nezje, a postupne mozes davat viac, super su aj kolace - mozes urobit s celozrnnej muky s medom miesto cukru a z cukety, mrkvy, tekvice ... a este - nas zje fakt takmer cokolvek co je zabalene v listkovom ceste 😝 takze casto robim slane kolace - kopec zeleniny ktoru nema rad ako hrasok, mrkva a pod rozmixujem aby to nevedel identifikovat, natriem na listkove cesto, na to syr, zabalim ako roladua oblize si aj prsty 😵