Ako naučiť 8 ročného syna jesť čerstvú zeleninu?

lubik
1. apr 2015

Máme problém s 8-ročným synom, ktorý úplne odmieta jesť čerstvú zeleninu. Keď bol maličký, pekne všetko jedol, ale potom, asi v období, keď začal chodiť do škôlky, začal odmietať jesť čerstvú zeleninu, maslo, v škôlke nátierky... Najskôr som ho nechala tak, nech to sám prekoná, ale nemenilo sa to a učiteľky v škôlke si zvykli na to, že na desiatu je iba suchý chlieb s čajom a na obed len niektoré polievky. Tak sme prežili škôlku a začali chodiť do školy, ale ono je to stále rovnaké a mám pocit, že sa to nemení. Naschvál som ho prihlásila na obedy v škole, že sa naučí medzi deťmi, ale učiteľky sa stále sťažujú, že neje a odnáša celé porcie.Teda, sú dni, keď aj zje všetko, alebo takmer všetko, ale tých je ako šafránu na stráni. Nútiť ho nemôžem, lebo čo nechce jesť, resp. je nasilu, okamžite vyvráti, ani to poriadne neprehltne. My doma s manželom jeme aj čerstvú zeleninu - rajčiny, papriku, uhorky... ale on sa nechytá. Skúšala som aj odšťavovať mrkvu, ale ani to mu nechutí. Ani strúhaná mrkva s jablkom. Bojím sa, že čím bude starší, bude mať väčšie problémy s trávením. Už uvažujem, či nemá nejaký blok, kvôli ktorému zeleninu odmieta. On tvrdí, že mu nechutí. Podľa mňa sa na to moc sústredí a možno si v hlave nahovára, že je to zelenina a nechutí mu. Máte s tým niekto skúsenosť? Už uvažujem aj nad psychológom, len som ešte nezisťovala, či sa niekto zaoberá nechutenstvom k určitým druhom jedla.

alabama0011
1. apr 2015

My mame doma to iste s dcerkou. Ma zatial len 4 roky, ale este nikdy nepozula surovu zeleninu alebo ovocie..par krat mala uhorku, ale asi len tri lrat a aj to jedno koliesko.. Jedine co zje je banan a jablka s hruskami jej musim pomixovat. Som zvedava kedy ju to prejde..

bonaqa2013
1. apr 2015

no maminka ešte počkaj pár rokov, príde puberta a chlapec zje všetko - vyplieni chladničku raz dva. Dcéra má 9 rokov a už som povedala že asi ideme zamykať špajzu.

asocial
1. apr 2015

Mozno ta to potesi...ja som bola uplne taka ista..okrem toho, ze do mna pchali pangamin a podobne sajrajty, neuspesne, som ak tak ledva zjedla nejake ovocie...zeleninu - napr. salat z uhoriek alebo paradajky som zacala jest asi az ako 20 rocna..preto by som sa tym netrapila..moj manzel dokona ani teraz, a to ma 36, neda do ust surovu zeleninu...a vo varenej forme ledva mrkvu..

h2
1. apr 2015

Píšeš len o čerstvej zelenine, ako je to s ovocím? A s varenou, alebo inak tepelne upravenou zeleninou? (Škoda, že si dala otázku a nie diskusiu.)

hori
1. apr 2015

no toto som velmi zvedava na odpovede, lebo moja starsia dcerka je presne taka ista - surovu zeleninu a natierky proste do ust neda... a pritom mladsia problem nema, ta ochutna vsetko... fakt neviem, cim to je...

maslenka47
1. apr 2015

Ja neviem, vsak nechaj to dieta tak, ked nechce, tak nechce. NIC sa mu nestane kvoli tomu, ze sa nestravuje tak, ako si si zaumienila ty. Zjavne mu ta "cerstva zelenina" nechyba. Psychologa by bolo treba skor niektorym rodicom, co ziju v predstave, ze dieta sa bude donekonecna spravat tak, ako si oni nalinajkovali.

katulienkax
1. apr 2015

Ja som ako dieta tiez veru zeleninu vobec nemusela ani surovú a ani varenú a tu som, chrípky nemavam a ani chorá nebývam, pokial je iné veci nerieš horšie by bolo keby nejedol nic.

lucia2358
1. apr 2015

Nie ste v tom sama. Mám 9 ročnú dcéru a ten istý problém. Keď bola malá, zjedla aj ovocie, aj zeleninu. Prišlo obdobie, že prestala jesť všetko čo jej dovtedy chutilo. Teraz som rada, keď zje banán alebo jablko. Iné do nej nedostanem v žiadnom stave. V škôlke mi stále učiteľka hovorila, že nič nezjedla alebo len vodu z polievky a kus mäsa so zemiakmi alebo ryžou. V škole už zje toho viac, podľa toho, čo uvaria. Ak je niečo, čo nechce, tak nezje nič. Ak uvaria niečo, čo jej chutí, tak je čistý tanier. Suseda kuchárka si ju všíma od škôlky koľko zje, tak aj ona mi povie čo ako. Ale povedala, že už zje toho viac ako to bolo v škôlke. Doma varím tak, aby sa najedla aj ona. Keď na víkend odíde, tak si varíme jedlá so zeleninou 🙂
Niekedy som z nej ozaj zúfalá. Stále čakám, že sa to zlepší. Možno raz prekvapí a začne jesť všetko alebo aspoň viac ako jablko a banán.

ollski
1. apr 2015

tak to by aj mna zaujimalo 😉 😅 !! Mam taketo 2 deti a verim ze 3-tie bude lepsi papkac 😉 dcerka ma velmi rada surovu zeleninu aj ovocie, az na niektore druhy (nechce hrozno, lebo ma kostky, najnovsie ani broskyne...) ale! ona nechce maso!! takmer vobec ☹ ked tak to musi byt dokonaly maly krasny kusocek maska v super tvare, aby sa jej zapacil...ked bola mala jedavala maso, salamy, sunku, domacu klobasku, teraz nic, akurat jemnu salamu a parky, to najvacsie fuj ☹...lebo tam nie je nic, co by jej vadilo, ked ma sunkovu salamu, kazdy zdibcek masa odtial vysparka ☹ slak ma z toho berie, je aspon syry vsetkeho druhu, mlieko maslo...vzrastovo patri medzi vacsie deti, chuda tiez nie je...syn to je absolutny opak co sa jedla, aj inych veci tyka 😀...zeleninu jedol surovu presne 2x a to redkvicku 1x v skolke, 1x doma ☹...z ovocia prve tri roky jedol LEN banany, ostatne odmietal, od skolky je LEN jablka, obcas banan, 1x skusil melon, 1x jahodu...1x kecup, nukame ho stale, ponukame...zase on lubi masko vsetko, salamu a sunku na chlebe este nejedol, teda chvalil sa, ze v skolke 1x, ani nic natrete ani dzem, len maslo a med 😅 ale zje aspon omeletu zo sunkou, syry su u neho postrach najvacsi- tvrdym sa dusil, taveny vyvracal...uz teda neskusam, v skolke ho naucili jest pomazanky 😵 , prve 2 roky papal tiez len suchy chlieb alebo rozok, aspon tam natierky papa, doma ani len nevyskusa ☹ varenu zeleninu v polievkach uuuplne v pohode takmer vsetku, kompot nechce ziaden ani za svet...motivacia nepomaha, on je naopak drobnucky, chuducky...ale ked sa tak zamyslim....ja som takmer taka ista, ked sa mi nieco nepaci tak to nejem, hoc aj roky, az v dospelosti som sa odhodlala niektore jedla vyskusat...tak snad z toho tiez vyrastu 😉 😉

briketa
1. apr 2015

@lubik pokial zje aspon nejake ovocie (jablko, banan, melon, jahody, maliny, broskyne, hrozno, marhule) Vobec nic sa nedeje. Do dospelosti sa chute menia. Ale ak chces aby sa na tu zeleninu niekedy preorientoval, neprestavaj ponukat a varit s nou. Kazde jedlo nech ma aj cerstvu zeleninu alebo ovocie. Pretoze ked sa doma zmeni kuchyna podla dietata len na typicky slovenske koncentrovane uhlohydraty, dieta nebude mat motivaciu.
Takze nenut ho, ale stale pokracuj aj ty vo svojich zdravych stravovacich zvyklostiach, nic koli nemu nemen.

ivet1371
1. apr 2015

Netreba riešit chute sa menia.keď bude chcieť dá si

janickacrazy
2. apr 2015

Určite ho netreba nútiť, proste mu nalož na tanier, daj k tomu dáku zeleninu a tak ked bude chcieť tak zje, ked nie tak sa svet nezrúti. Nepíšeš, či zje varenú zeleninu a takisto ovocie, podľa mna ak normálne zje ovocie a varenú zeleninu, tak je to v pohode. Skús stále o tom nerozprávať, akoby ti to bolo jedno, proste nerieš. Ja som si všimla u môjho syna, že ked videl mna ako s chuťou jem šalát, tak prišiel a zobral si z neho nakrájanú mrkvu, čo bol pre mna šok, lebo 3 roky sa surovej mrkvy ani nedotkol. Zrazu mu začala chutiť a ja som rada. Inak moj zje okrem mrkvy len surovú uhorku a z ovocia len banán a jablko, ja už to neirešim, som rada, že vôbec dačo zje.

lucianakoniku
2. apr 2015

mozete mu skusit zacat mixovat smoothie napoje, na nete je kopec receptov, daju sa spravit aj ovocno-zeleninove, vdaka ovociu v nich zeleninu ani necitit. ja si robievam mix uhorka+par ruziciek brokolice+baby spenat+jablko+pomaranc a je to super.
pravdu povediac, mne tiez zelenina len tak na surovo nechuti, musim si to vzdy niecim dochutit - nejakym dressingom alebo aspon feta syrom takze v podstate tvojho syna aj chapem, lebo vacsina zeleniny co sa dnes predava v supermarketoch je chutovo strasne nevyrazna.
a grilovana zelenina by mu nechutila? pripadne ju "skryt" do roznych jedal ako rizoto z hokkaido tekvice a pod....
ja viem ze radit je lahke, a osemrocne dieta sa uz neda tak lahko oblafnut ako dvojrocne, ale asi vam nezostava nic ine len byt trpezlivi a skusat rozne ine upravy zeleniny.
drzim palce aby sa syn so zeleninou skamaratil co najskor 😉

janka_mamka
2. apr 2015

neviem či to nebude od veci ale , ja som ako malá nejedávala jogurty, a ani neviem prečo, teraz sa ich neviem "dožrať " 🙂

ruzenka65
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lubik
autor
20. nov 2018

Syn už má 12 rokov, jeho nie je ľahké oklamať. Čokoľvek má inú farbu, ako má mať, tak nekonzumuje. Skúšala som čerstvú lisovanú jablkovú šťavu s červenou repou - nedostala som to do neho, možno len tú trošku, čo si odpil. Má rád čipsy - kúpila som zeleninové - také sušené plátky zeleru a červenej repy, ochutené morskou soľou. Kým nevedel, čo to je, tak trochu zjedol, ako zistil, z čoho to je, tak to už nechcel. Urobil aj pokus na spolužiakoch - doniesol čipsy do školy. Kým nevedeli, z čoho to je, tak im to aj chutilo. Keď povedal, z akej je to zeleniny, už nechceli.