Ako naučiť 5 mesačné dieťa papať príkrmy?

1lusia1
11. mar 2016

Ahojte. Mame 5mes aj 2 týždne a začali sme prikrmovat. 1.den roztlacena prevarena mrkva mracila sa a ako keby ju napinalo. Tak som druhy den skusila jej ju rozmixovat neúspech. Opat sa mracila, vypluvala a ako keby ju napinalo. Tak tretí deň zemiak opat to iste. Dnes zase zemiak s materským mlieckom co bezne pije a zas to iste. Včera som skusila dat aj ryžovú kasicku s mojim mlieckom a to chcela. Akú ju naučiť na prikrmy? Kedy jej to dávať? Ak je úplne hladna alebo najprv trocu nakojit? Poradte prosím. Dakujem

evittam
11. mar 2016

@1lusia1 No, ja som dávala príkrmy vždy na obed - potom som nakojila (ak bol záujem) - určite nie predtým. A čo sa týka tých príkrmov - no ja som pri oboch deťoch hneď dávala aspoň 2 druhy zeleniny ak nie 3 - napríklad mrkva+zemiak, mrkva+zemiak+brokolica a podobne, po 2 týždňoch som už k zelenine pridala aj mäsko-kuracie,morčacie, teľacie, králičie....a raz za týždeň namiesto mäska žĺtok 😉 . Neskôr pomaly ryžu, bezvaječné cestoviny, ovsené vločky,......Super je napríklad mrkva+batáty+červená šošovica+nejaké mäsko....🙂 No a poradím ti - kľudne pridaj k tomu príkrmu trošku byliniek-petržlenová vňať, rasca,....a ja som napr.varila vždy na 2-3dni a dala som aj malinkú štipku soli (a teraz ma tu niektoré mamičky "ukameňujú" 😀 😀 😀 😝 ) - nie aby to bolo slané ale určite to pomôže zvýrazniť chuť zeleniny. A nikdy som nemala problém, že by moje deti nechceli niečo zjesť - jasné stalo sa ak im to vôbec nechutilo alebo neboli hladné - ale to je niečo iné. Tak ti želám veľa trpezlivosti pri pokračovaní v prikrmovaní. 😉

1lusia1
autor
11. mar 2016

@evittam dakujem za rady. No my mame problém čokoľvek iné spapat okrem môjho mliecka. No skusim jej dat mrkvicku so zemiackom spolu. A mixovali ste ci roztlacali?

evittam
11. mar 2016

@1lusia1 Ja som mixovala a podľa niektorých aj dosť dlho.....Každý má svoj systém..Vôbec sme nemali neskôr problémy aby papali tuhú stravu. 😉 Tak vyskúšaj a hlavne aj trošku dochutiť ako som ti napísala a uvidíš a ak nezaberie tak chvíľu počkaj a ponúkni o deň-dva a myslím, že sa to určite rozbehne. 😉

sojorez
11. mar 2016

@1lusia1 aj ju napina 🙂 doteraz mala tekutu stravu,takze sa musi naucit jest tuhsie...na zaciatok mixuj a rozried vodou/mliekom,aby to bolo vodnatejsie...necakaj,ze ti na druhy den zje cely teglik,zatial je to skor o testovani,po malych kuskoch.. odporuca sa novu potravinu pridavat po troch dnoch,odsledujes moznu alergiu,stolicu... odporuca sa zacat zeleninou/ na obed,ked prejdes sirsou skalou zeleniny,pridavas maso,zltok,ovocie... dalsi level je prikrm olovrant/ vecera...deti vacsinou tie kase jedia,hlavne kupne,kt.su casto dosladzane

mia265
11. mar 2016

@1lusia1 Ahoj no ja ti poviem moju skúsenosť a poradím ti, že rob to takto. Dávaj tri, štyri aj päť dní len mrkvičku,kým ju začne jesť. Deti potrebujú jesť dookola kým si zvyknú na chuť. Keď ju už začne papať bez naťahovania, môžeš niečo pridať. Nie zemiak,lebo to je ako glej. Mne sa najviac osvedčila kombinácia mrkva, pór, kaleráb, petržlen. Takže keď bude papať mrkvu, pridaj kolečko petržlenu a dookola zase aj 5 dní. Postupne dávaj ďalšiu zeleninku. Mne to trvalo 3 mesiace !!! kým začal jesť normálne. Neskôr aj ďalšie veci, môžeš mi napísať súkr. správu, poviem ti postup 🙂

evittam
11. mar 2016

@mia265 Tebe to trvalo 3 mesiace mne max. 3 dni. 😉 Každé dieťa je iné, treba skúšať....jedným druhom zeleniny nič nepokazí ale ani tým ak ich vyskúša viac - len to nesmie byť nejak extra husté. Ale to je moja skúsenosť, tvoja je iná....Čiže neznamená, že v jej prípade zaberie jeden alebo druhý postup, určite nájde ten svoj ak bude chcieť. 🙂

ivankaberrynka
11. mar 2016

Ja som nemixovala, len dobre roztlacila vidlickou. Ale, zo začiatku som jej príkrm vždy roedila mojim odstriekanym mliekom. Vždy všetko spapala, nemala vôbec problém. Asi mesiac som tak robila. Aspoň za 1-2 polievkove lyžice mlieka. A prvý asi mesiac som dávala len po jednom druhu, kvôli možným alergiam. Vyskusali sme najprv mrkvu, zemiak, cuketu, brokolicu, kalerab, karfiol, hrasok, fazulove lusky, por, cviklu, tekvicu..... To som uvarila vždy na 2 dni, len mlieko som vždy každý den pridala čerstvo odstriekane. Potom som začala kombinovať a postupne pridávať aj mäsko, zltok, ryzu, cestovinu a tak.. Teraz uz neriedim mliekom, len vodou v ktorej sa príkrm varil. A vždy uvarim na 2 dni 😉

ivankaberrynka
11. mar 2016

sojorez ti dobre napísala. Iked mne naša pediatrička povedala, ze 2 dni stacia na odsledovanie alergii.

7certik7
11. mar 2016

Ahoj urcite trrba k mrkve pridat este jeden druh zeleniny..az to ma nejaku chut..a tiez som zacinala s kasami,napr pohankova,ryzova,bananova,kukuricna....to mi papkal🙂 napr do kase cistej kase ssom zaniesala presnidavku len tak sa po nej zaprasilo 🙂 ale mala som aj domace presnidavky,tie mi papal..skus presnidavky moj od 4mesiaca papa presnidavky a este ani raz mi ju neodmietol..teraz ma 8mesiaacov a dva tyzdne a papa vsetko,no pomaly idem na jogurty..aj ked termix cokoladovy mi zje jedna radost ajj vanilkovy..vsak ak mu to noc nerobi tak mu davam pomaly..no nech sa uci ..na vsetko. Kazdeho vec co dava.skus kombinovat dva kusy zeleniny 🙂

ivetkab.
11. mar 2016

Drahá, moja najmladšia začala príkrmy papať až v 10tom mesiaci. Neriešila som, proste nechcela, tak som nedávala. Pediatrička mi povedala, že ak nechce, tak nenútiť, každý deň aspoň raz dať ochutnať a nedávať nasilu a neriešiť. Ak dieťatku postačuje proti hladu Tvoje mlieko, tak fakt nemáš čo riešiť. Pokiaľ dieťatko rastie, priberá a napreduje, tak doňho netlač zbytočne zeleniny ani kaše.

ivetkab.
11. mar 2016

@1lusia1 neoznačila som Ťa v príspevku ... je o kus vyššie 😀

helenanovakova
11. mar 2016

začni mrkvou a skúšaj. skúšaj do nemoty. kľudne dva týždne len mrkvu. potom zemiak, dusené jablko, banán atď. nedávaj každý deň iné. a obrň sa nekonečnou trpezlivosťou. keď si spomeniem na naše začiatky je mi do plaču. a teraz papáme ako vlci všetko. treba len vydržať, dieťako sa rozpapá.

evittam
11. mar 2016

Určite nie na silu ak nechce. Ale prepáčte kočky - jesť len mrkvu 2 týždne a viac by určite nechutilo nikomu -ani tomu malému dieťaťu - skúste to vy...... 😀 😀 😀 Ako som už napísala vlastnú skúsenosť vyššie - pekne treba začať aj viacerými druhmi zeleniny - samozrejme ak je dieťa zdravé a v rodine nie sú žiadne alergie alebo podobne tak sa netreba báť a ani tiež to ochutiť....ale to je moja skúsenosť a názor. 😉

siska53
11. mar 2016

@1lusia1 ja by som ju este nenutila. Ak dojcis,uolne staci pockat do ukonceneho 6.m.

Moja skusenost- syn nemal problem,krasne otvaral pusinu, hned vedel,co s tym.
Dcera uplny opak,ksichtila sa,nevedela,co s tym. Nebyt toho,ze o necely mesiac som mala ist na operaciu,tak jej prikrmy dam este neskor.

Treba len trpezlivost,skusat..deti craj potrebuju ovela viac casu,nez si zyknz na novu chut. Aj 15-20x musia ochutnat (ak nie este viac,uz si to nepamatam),nez si zvyknu. Aj ked ako vidis,je to individualne,kedze maly problem.nemal,spapal vsetko co som mu dala.

@evittam stereotypne sa to zda nam nie babatkam.

evittam
11. mar 2016

@siska53 Keď myslíš.....

siska53
11. mar 2016

@evittam vsak 4 az 6m.piju len mlieko.

evittam
11. mar 2016

@siska53 Ja sa tu nemienim ani hádať ani naťahovať - zakladateľka chcela poradiť-napísala som jej svoju skúsenosť a názor, ktoré sa osvedčili to je všetko.

petulda333
11. mar 2016

@evittam prosim ta,moj papa zeleninu uz skoro mesiac,pises o masku,ako robis taky prikrm?uvaris zeleninu spolu s maskom a rozmixujes?dakujem...
@1lusia1 mojmu mrkva tiez extra nechutila,ale tekvica..mnam,tak som uvarila jednu maslovu tekvicu,k nej 3mrkvy a zemiak..a chuti,ta tekvica ma lepsiu chut...

evittam
11. mar 2016

@petulda333 No napríklad udusíš vo vode tekvica+zemiak ( môžeš batát)+mrkva+trošku mäska a rozmixuješ. Keď boli starší tak som napr. na troške masla podusila aj cibulku,cesnak a ostatné, podliala, podusila a rozmixovala. 😉 Môžeš pridať aj trochu ryže, bezvaječ.cestovín.....

petulda333
11. mar 2016

@evittam dakujem krasne,urcite vyskusam

evittam
11. mar 2016

@petulda333 Nemáš za čo a rado sa stalo. Inak u nás "frčala" aj červená šošovica a podobne 😉 . Tiež omáčky s paradajkami a zeleninou+cestovina a tak. Je toho stráášne veľa. 😉

petulda333
11. mar 2016

@evittam dufam ze aj nas bude papat vsetko,zatial mu chuti...,ja som zatial zaviatocnik tak hladam rady ☺

evittam
11. mar 2016

@petulda333 Neboj, riaď sa intuíciou a "zdravým sedliackym rozumom" a nič nepokazíš. 😉 Napr. moje deti a hlavne dcérka by jedli klasický vývar so zeleninou a mäsom či už s rezancami, mrvenicou, haluškami od pondelka do nedele. 😀 😉

petulda333
11. mar 2016

@evittam ved ono tak je to najlepsie,ked som precitala nejaky clanok az sa mi hlava krutila ako na vsetko treba dat pozor,my sa tabulkami neriadime a maly je vo vyvine dopredu,dr je z neho nadsena ze aky sikovny je...tak uz len nech mu to vydrzi..moja neter je taka ze zje vsetko co nezje ju 😂 a to je super,netreba ju nutit do nicoho

1lusia1
autor
11. mar 2016

Moc vam všetkým dakujem za vaše cenné rady. Poskusam a uvidím. Skusime si nájsť svoju cestu ktorou nam to pôjde ale určite vyuzijem aj vase rady. Malinka mi už menej priberá. Niektoré deti v jej mesiacoch majú uz 7,5-8,5kg. My mame 6,4kg. Ona si uz pyta ked papame preto sme už chceli začať. Banan jej muž dal ochutnať ked ho jedol a len tak sa zalizovala jak jej chutil. Ale to len štipku jej dal.

huahua
11. mar 2016

@1lusia1 Mne pediatrička už pri prvom synovi hovorila, že dieťa potrebuje niektoré jedlá ochutnať aj 15 krát aby si na tú chuť vôbec zvyklo. Ak ti zje na začiatok tri malé lyžičky tej mrkvičky, tak je to úspech. Takže žiadnu paniku, ak ti to pľuje, fŕka a tvári sa, ako keby si ho mučila. Zo začiatku nejde o to aby sa z toho najedlo, ale o to, aby ochutnávalo a zvykalo si. Pokiaľ normálne kojíš, tak hladom nezomrie a postupne sa to rozbehne. Najskôr treba dávať zeleninku a mäsko, ovocie až neskôr (aby sa nenaučil na sladkú chuť a potom neodmietal zeleninku)
Ja osobne som dávala zeleninový príkrm na obed a potom som ešte nakojila. Niekedy doobeda som dávala kúsok rožka alebo chlebíka - aby sa učil na lepok (naozaj kúsok, nie pol krajca 😀 ) Neskôr som zaradila doobeda alebo poobede banánik a pod. a večer kaše pohánková, kukuričná, krupicová, ryžová... ale kupovala som také tie čisté "instantné", nie sunarky, hipp a pod. , hlavne tie ochutené sú prisládzané. Niektoré deti majú tie kaše radšej robené s mliekom, iné s vodou - aj to treba odskúšať.
Ja som dllllllllho všetko mixovala - zeleninku, mäso, aj dusené jablká (presnidávky som nekupovala kvôli cukru), neskôr som to len dôkladne popučila vidličkou a neskôr už menej dôkladne, aby si zvykol aj na to, že nie všetko je hladké a existujú aj kúsky.
Keď už budeš mať odsledované čo má rád a čo nie, tak mu to čo nemá rád, začni postupne pridávať do niečoho čo ľúbi, napr. 2/3 čo má rád 1/3 niečo "nejedlé" do toho schovaj.
Inak, mne rozmixovaný zemiak tiež nechcel vôbec papať, tak som to po veľmi dlhom boji vzdala a začala som mu ho dávať až neskôr, keď som ho už nerozmixovala, len popučila. Teraz zemiaky miluje 🙂 Asi ten rozmixovaný zemiak vadí viacerým deťom.
Moja malá má päť a pol mesiaca, tiež začíname, takže prajem pevné nervy, veľa podbradníčkov a čisté steny po papaní 😀

huahua
11. mar 2016

@1lusia1 moja má päť a pol mesiaca a 6900 g, takže ste úplne vpohode. Hlavne ju nenauč hneď zo začiatku na sladké a nesoľ, bude to vpohode, neboj. 😉

cathy26
11. mar 2016

@1lusia1 ahoj....tento problem som riešila nedávno...syna napinalo na vracanie, tváril sa ako keby som ho chcela otráviť 🙂...takze moja skúsenosť - chce to len čas, najskôr sa musí naučiť co s tou stravou v ustach robiť, davaj len na špic lyžičky a pokús sa to dávať na stred jazyka(ale nie nasilu)," nekrmila" so ho dlhsie ako ako 30min..bolo to len o pár lyžičkách, dotlačil sa potom mliekom; myslím že už dievčatá vyššie písali (nečítala som všetky odpovede) začala som na kombinácii mrkva+zemiak a potom som pridavala iné druhy zeleniny...ja mixujem, miešala som to tiež s MM a zo začiatku som sa snažila aby to redšia kaša, zhruba po mesiaci to už išlo v pohode...takže to chce obrniť sa trpezlivosťou a skúšať,skúšať,skúšať...neboj pôjde to,len to chce čas 😉

juhseverzapad
11. mar 2016

@1lusia1 Daj mu pribináčika alebo ovko, to má viacej chuti ako uvarená zelenina vo vode, tá mu začne chutiť neskôr.

juhseverzapad
11. mar 2016

@huahua Ako nesoliť? Videla si soľ nad zlato?