Ahojte maminky, mam doma synceka, ktory nechce papat zeleninu - surovu vobec a varenu iba slabo. Rovnaky problem mam pri strukovinach. Skusam rozne recepty, rozne finty, zatial som prisla iba na to, ze ako tak mi zje mixovane zeleninove/strukovinove polievky a tiez celkom papal masovo-kelove karbonatky. Ked ma na obed maso so zeleninou prip.ryzou vyje z toho iba maso, ked je obed bezmasity tak nezje nic :( Vynimka su len halusky a sladke jedla, tie ma rad. Chcela by som poprosit tie maminky, ktore maju podobny problem, o nejake tipy, ako to riesia oni, ci recepty ktore sa im osvedcili pri takychto detoch. Dakujem vam velmi pekne PS: Moj syn ma 2 roky a prve prikrmy papal velmi dobre, vtedy mu zelenina/strukoviny nerobili taky problem, vymyslat zacat az okolo 1,5 roka a je to cim dalej tym horsie...
Ako to riešite ked je napr. obed bezmäsitý a on ho nezje? Dáte nieco iné? Ci daco z chladničky ?
@dominikav123 Nie nedam nic ine, ide spat, po zobudeni jedava ovocie, na veceru ponuknem opat to iste a opat to nezje..
@llaurita hm. Možno skúste inú prípravu, na pare, blansirovanie, inú zeleninu. Nezje vôbec nic ? Tekvicu, bataty, špenát mrkva kukurica nic ?
@llaurita mixovane polievky napr. Alebo karbonatky (daju sa spravit aj nasucho v trube).
Nasim zelenina varena nerobila problem (ano,ok,kel a kapusta a iste obdobie mal maly problem s brokolicou v ruzickach).
Moj inak dost pomohol cas,lebo tiez maly napr.surovu zeleninu nie a teraz ma 6 a uz skoro rok jedava aj tu,najradsej ma.cibulku,redkovku a papriku..
Dost pomaha i nas aj to,ze nedat im,dat len nam.
Ale napr.nasa mladsia doteraz nejak nechce ovocie. Ani ako detsku vyzivu,ani surove,tak neriesim,zje,zje,nezje ,nezje. Zas viem,ze ona bola skor ochotna zjest surovu zeleninu,davala jej predost pred ovocim..
A neboj,v skolke sa to zlepsi (malo by sa), maly sa tam.naucil jest paradajku a surovy salat,cize teraz v pohode zje aj doma.
Dalej mozno,ak mas cas a si nadana,spravit mu z toho take kreativne taniere..(ja na take velmi nie som,skor lek ksichtik a tak).
Niekedy pomoxe aj nechat jedlo volne polozene na stole -tak nas prisiel na chut ribezlam (cervenym).
Alebo ho skus zapojit do pripravy-napr.nech ti to podava ci dava do hrnca,pod dozorom zamiesa. Moji,najma starsi,radi pomahaju.
Pomazanky su fajn, kamoska mala podobny problem s dcerkou a zacala jej robit pomazanky a rozne take kasicky, ze spojila aj zeleninu aj ovocie 🙂
Najhorsie je to s hraskom, kukuricou a s takou zeleninou, co ma supku, to vcelku vobec... Pomixovane skor. Bataty tiez napr. ma rad v mixovanej polievke, ale ked som ich napr.upiekla v rure, tak nechcel. Mrkvu, petrzlen, kalerab niekedy zje aj nerozmixovane ale nie vzdy.. Spenat zje obcas v rizote, nie vzdy. Tekvica zase iba v mixovanej polievke. A skusala som rozne pripravy - varenie, dusenie, na pare, pecenie. Teraz dokonca nechce ani zemiaky, co niekedy jedaval vcelku bez problemov.,
Skuste jedavat z tvojho taniera...jedz zarovno nim a jedz to iste....qk ti je aspon nejaku zelenimu tak zbytocne nesil, nech aepon skusi a ak nechce ok....skus rozne zeleninove plqcky, privarky ci zapekanu zeleninu a obmedzila bybsom na nejaku dobu tie sladke jedla a mucne jedla...
🙂 na jednej strane otázka ako dostať do dieťaťa zeleninu a na druhej hneď kopec zeleniny zje. Ja mám dcéru, ktorá neje žiadnu zelenu (varenu či surovú) a z ovocia zje len jablko. Nič iné!!! Ak som ju donútila niečo zjesť, povracala sa. Dr mi neodporucala pokračovať v nútení, aby som jej neprivolala nejakú chorobu či nechutenstvo. Nedávam jej nič. Ponúknem a ked nechce nemá. Snažím sa jej sem tam niečo vymixovane pridať do čaju či džúsu. To je vsetko. Nezje ani mnoho iných jedál a zatiaľ jej to asi nechýba. Chorá je sem tam, ako aj iné deti. Sladké zje, chipsojed je z nej dobrý a ked má svoj deň tak vypije aj mlieko. Ako som si prestala trápiť hlavu čo jej dať a hlavne som ju prestala nútiť jesť, papa lepšie aj keď len obmedzenú stravu čo jej chuti...
@llaurita osobne by som ho nenútila. Moja dcéra má 7 a zeleninu aj ovocie je iba veľmi obmedzene. Približne v rovnakom veku ako tvoj syn prestala tiež jesť zeleninu aj ovocie s tým, že strukoviny nezje vôbec a ani ich nikdy nechcela. V žiadnej podobe. Dnes je veľká a vie mi povedať, kde je problém. strukoviny jej vrcholne nechutia, nezje ani zakamuflované ani nijaké iné. Zeleninu zje uvarenú, ale paradajky, papriku a podobne nezje vôbec. Chutí jej to horko, alebo jej je to konzistenčne nepríjemné. A ovocie, napríklad jablká zje, ale z banánov jej tŕpne jazyk. Keď bola menšia, vadila jej tiež konzistencia broskýň a marhúľ (chlpaté) a čerešní a pod., lebo to je zase hladké. Je alergička, tak to beriem tak, že si to vie uregulovať aj sama. Nemám pocit, že by sme zeleninou dávali deťom aj nejaké extra vitamíny, skôr naopak (postreky, alergény a pod.) Čiže nerieš. Známej syn odmietal zeleninu aj ovocie do 15 rokov. Potom to začal jesť a je v pohode. 🙂
zial, my sme sa s tymto istym problemom u starsej dcerky nepopasovali za celych 5 rokov, a je to stale a stale horsie, nezabera na nu nic, dokaze byt bez jedla aj cely den, zelenina, strukoviny a pomazanky nula bodov, z ovocia len jablko, melon a bobulove ovocie, polievku uz len vyvar s rezancami, z hlavnych jedal masko a ryza, knedla, halusky a niekedy aj zemiakova kasa...ale zase sladke jedla by jedla kazdy den, samozrejme.....to moje dieta uz bude zit pomaly naozaj len zo vzduchu, a to je celiaticka a praveze po prechode na bezlepkovu stravu som si naivne myslela, ze sa postupne rozpapka, kedze travenie uz bude casom fungovat normalne, ale opat omyl ☹ ja som vraj bola ako dieta taka ista, jedlo mi nechybalo....vysoka a chuda, sama ruka, sama noha.
Ale zase mladsia dcerka je uplny opak, za 1,5 roka neodmietla este ani jedno jedlo, papa ukazkovo.
@siska53 Dakujem, no praveze mixovane polievky a karbonatky masove miesane zo zeleninou este celkom zje, cisto zeleninove/strukovinove ani nahodou... Takze je mozne ze z toho vyrastie?? V to tajne dufam 🙂 Vyskusam este kreativne taniere, aj ked velmi na to nie som, ale o nieco sa pokusim.. Zapojim aj do pripravy, len sa toho trochu bojim ze budem upratovat po nom pol dna 🙂 Ja sa stravujem velmi zdravo, nic sladke okrem ovocia max. 1 kusok horkej cokolady, vela zeleniny surovej aj varenej tak som z toho trochu zufala, asi to chce trochu prestat riesit a nejak sa to spravi 🙂
@beabelisova Pomazanky budem skusat tiez viac, aj ked nejake pokusy boli a nie vzdy zjedol... Dakujem za radu a ak mas nejaky konkretny tip tak sem s nim, budem rada 🙂
@sense To som zaviedla, uz tyzden obedujeme vsetci spolu cela rodina (muz pracuje z domu takze sa to da), zatial nepomaha ale mozno to chce cas... Zeleninove placky a zapekana zelenina, to som robila uz velakrat a nula bodov.. Privarku dam este sancu, zajtra som sa rozhodla ze spravim zo zelenej fazulky co rastie na zahrade, dakujem 🙂
@viera77 Ved toto, ze on je strasne na sladkosti, to viem ze ma po muzovi, ale zas muz aspon zje co mu navarim a so zeleninou nema ziadny problem... No mame to tazke s takymito detmi. tak vam drzim palce, nech sa to raz prelomi a rozpapa sa aj na zdravsie veci! Ja zatial druhe nemam, ale planujem, dufam ze bude lepsi papkac ako je to vasom pripade 🙂
Dakujem vam za vsetky prispevky 🙂 U nas bol problem aj v tom ze som predtym maleho chovala pri rozpravkach, a vtedy som donho natlacila aj kadejake zdravsie veci a ja som bola spokojnejsia ale v podstate to bolo nespravne a neucila som ho stravovacim navykom.. Cize som to zrusila a vysledok je, ze zje len to co on chce a zelenina to teda nie je :( chce to asi len cas, skusanie, trpezlivost a verim ze sa to zlepsi u nas aj u ostatnych detickach 🙂
@llaurita presne tak ako si napisala chce to len trpezlivost. Neboj mozno nastane aj ten cas, kedy si bude sam od seba pytat zeleninu🙂
U nás to vyriešil mixér. Nebudem sa pozerať na tú smutnú zeleninu na dne taniera. Vezmem mixér a rozmixujem aj slepačí vývar. Potom robím fašírky, placky, omelety, nátierky, prívarky, omáčky na cestoviny. Idem na to metódou kamufláže. Potom mám také záchvaty, že skončilo obdobie zeleninovej mimikri a pripravím normálne jedlo, ktoré priznáva všetky druhy zeleniny, použité na jeho prípravu. A akurát sa naštvem, lebo to samozrejme nezje, Tak sa zase vrátim k mixéru.
@mimla zeleninové mimikri 😄 Super
@llaurita nechce len zemiaky alebo aj zemiakovu kasu. Inak treba si stale opakovat ze ono je to Len faza a kazda jedna skor ci neskor prejde. A quiche je v podstate zeleninovy kolac. A omeletu tiez neje? Ja mojmu prckovi vzdy schovam par kuskov zeleniny dnu. Ak lubi cestoviny tak spravit bolognese aj s kuskami najemno nakrajanej zeleniny pripadne vyrobit cukinove rezance.
@llaurita Máme ten istý problém, syn (4 roky) odmieta zeleninu. Nenútim ho nasilu, nemá to zmysel. Skúšala som ho vydierať: Keď zješ túto surovú mrkvu,dám ti cukrík - nezabralo. Dokonca keď vidí zelenú vňaťku nakrájanú v polievke, nebude ju jesť. Jediné, čo funguje, je maskovať zeleninu nenápadne do jedla. Našťastie má rád smoothie, takže medzi ovocie zamaskujem mladý špenát, stonkový zeler, uhorku alebo cuketu. Taktiež podusenú zeleninku rozmixovanú na omáčku zje s cestovinami. Pašujem zeleninu do mäsových fašíriek. Má rád vyprážaný karfiol a myslí si, že je to mäso (nevyvádzam ho z omylu, hlavne, že to zje). Do zapekaného jedla sa dá pekne zamaskovať zelenina (zapekané zemiaky alebo cestovina). Skúšala som strúhanú mrkvičku s jabĺčkom na sladko, môj to nechcel ale vyskúšaj, možno tvojmu synovi to bude chutiť. Minule zjedol cuketový prívarok s vajíčkom, tak som sa tešila... zeleninové polievky, väčšinou mixované. Napríklad brokolicovú so syrom zje. Šalát nie, ponúkam mu ale povie: "maminko to papaj ty". Ďalšia možnosť je namixovať to do pomazánky, pomazánky má rád, čudovala by si sa, ako ide napríklad taká fazuľová. Skúšaj, držím palce, viem, že to nie je ľahké ale nejako tú zeleninu do nich dostať musíme. Radšej takto ľsťou ako násilím 🙂
@annabelka ano, pozname...neskutocne, trosku vnatky v polievke? no hotova katastrofa, polievku ani len nezacne jest...mixovane s oprazenym chlebikom kedysi zboznovala, ale teraz? napr.vcera som robila nastruhanu mrkvu s jablckom, starsia vyjedla stavu a mladsia mrkvu s jablkom...no co dodat?...tvoj maly spapa aspon tie natierky, zapekane jedla, omacky na cestoviny, smoothies...tiez klamem, ze vyprazana rybka je masko, inak by ju nezjedla, ale musi byt len vyprazana...polievka uz len vyvar a dokonca poslednu dobu odmieta aj maslo??? no nemam slov na slecnu...a to je este celiaticka, teda jej vela krat varim zvlast a jedlo aj tak ostane na tanieri? toto je pre mna uz fakt na slucku alebo skor psychiatricku liecebnu 😝
@llaurita moja dcerka neje surovu zeleninu ziadnu. Z ovocia len banan. Odkedy zacala chodit do skolky tak raz skoro zjedla polovicu jablka to som odpadavala 😀 A posledy mesiac zacala jest jahody. Zeleninu ponukam stale ale nechce, no aspon sa snazi ze to aspon ochutna. Kedysi to nedala ani do ust. Problem je v tom ze jej dam do ust napriklad hrasok a ju zacne napinat 🙄 zeleninovu polievku ma ale rada a kludne aj kazdy den, pomaha cistit zeleninu, vidi co tam ide ale aj tak ju zje len rozmixovanu. Davam akukolvek zeleninu, strukoviny aj obilniny. Zeleninove placky v rure ma tiez rada. Maso moze v akejkolvek podobe tak robievam akoze "paradajkovu" omacku s masovymk gulkami. To je zasa uvarena mixnuta zelenia. Pridam pretlak nech je to cervene 😀 ma rada smoothies. Zasa pripravujeme spolu takze vidi co v tom je. Okrem ovocia davam aj zeleninu. Polnicek, spenat, cviklu....co mam. Teraz v lete odstavim ovocie/zeleninu a robim z toho nanuky. To by jedla cely den keby mohla 😀 😀 😀
A samozrejme sladkosti by jedla na kila. Ale nemyslim si ze je to zdedene , skor je to nevyvazenou stravou. Ked mi aj zje napriklad tu polievku dalsie zje iba maso. Z priloh jedine zemiaky inak absolutne nic. A to ako babo jedavala ryzu, amarant, pseno, quinoiu......ale je pravda ze vzdy bola zly jedak. Chybaju jej pomale sacharidy a preto telo "pyta" 🙄
@llaurita moj maly tiez - zelenina surova nula bodov. uvarene/pod masom/v polievke uz lepsie ...pritomprve prikrmy dlavilhlava nehlava bez rozyslu a preberania ... ovocie zas len banan a kedy tedy jablko. ale vyziva, to uz hej.
ale - ked som mu dala ochutnat smoothie, tak kostoval a pytal si. takze mubudemponukat to. znamej dcera tiez ziadne ovo/zele, tak ju naucila na smutko- a v mixovanej podobe zje/vypije. ked tvoj malay da mixovane polievky, mohol by aj smoothie zvladnut, nie? ovocne, aj zeleninove. po par lyzickach na zaciatok ... hm?
@llaurita poslem ti do spravy dobre?? 🙂
skús možno pomazánky?