Ako donútiť 4 ročného chlapca, aby začal jesť?

palinkova87
17. nov 2011

Baby prosím vás ako mám môjho syna donutit k jedlu aby neplakal.. prisáham,že je jednu polku chleba hodinu!!!!! a to neni len chleba proste všetko skoro je hodinu, čo sa týka sladkostí to má ani nie za minútu.. Prosím ak viete poradte mi☹ ja som už s toho zúfala☹(((((((((((((((((((

lussy23
17. nov 2011

formou hry. Niekto tu mal album ako pekne naaranžovať jedlo, aby deťom viac chutilo. skúste pohľadať

tenty
17. nov 2011

ahoj 🙂 take som nasla:
Nejedna mama sa trápi tým, ako do svojho drobčeka dostať aspoň niekoľko lyžičiek jedla denne. V extrémnych prípadoch sa z jedla stáva kŕmenie divého zvieraťa, kedy sú rodičia ochotní behať s lyžičkou za dieťaťom, trebárs i po celom byte.

Odborníci potvrdzujú, že odmietanie stravy a vyberavosť v jedle sú po obezite druhým najčastejším problémom, s ktorým sa stretávajú rodičia malých detí. Ponúkame vám triky, ako malým stravníkom jedlo spríjemniť a pokúsiť sa problémom so stravovaním (a stolovaním) predchádzať.

• U najmenších detí zaberá, keď posadíte na stôl vedľa taniera obľúbenú hračku a kŕmite striedavo dieťa, potom plyšáka (bábiku), zase dieťa atď. Hračiek môže byť aj viac.

• Nakrájajte napr. chlieb s nátierkou na malé kúsky a zapichnite do nich malé ozdobné špáradlá – každý takýto „vojačik“ je nepriateľ, ktorého je potrebné zlikvidovať.

• Fantázii sa medze nekladú! Často pomáha, keď je jedlo na tanieri ozdobené a na prvý pohľad lákavé.

• Oznamujte dieťaťu s radosťou, čo bude jesť – nepýtajte sa, či to chce.

• Zapojte dieťa do prípravy jedla. Napríklad trojročné deti už môžu byť veľkými pomocníkmi: poukladať do misky piškóty, nakrájanú zeleninu na tanierik (môžete ich nechať aj krájať príborovým nožom), priniesť na stôl hrnčeky...

• V čase jedla vždy seďte s dieťaťom – akokoľvek starým – pri jednom stole a venujte sa výlučne stolovaniu. Jedlo by malo prebiehať v kľudnej a príjemnej atmosfére, v pravidelných časoch.

• Pokiaľ dieťa už jesť nechce, nenúťte ho ani okolo toho nerobte zbytočný rozruch. Z jedla by sa nemal stať ústredný výchovný problém či súboj medzi vami a dieťaťom...

... aby deťom chutilo

Na spodnú stranu taniera nalepte lístok s odkazom, ako napr. Dnes ideme do kina, na plaváreň, do zoo. Ak zostane tanier prázdny, sľub musíte dodržať!
Pozvite na obed alebo na večeru kamarátov dieťaťa. Pokoj, s láskou pripravené jedlo a okruh viacerých osôb prispievajú k zvýšenému apetítu. Deti sú nadšené, ak sa smú samy obslúžiť a môžu si vyberať na tanier, čo chcú. Napr. dieťa si na tanier samo naloží, ktorý druh zeleniny mu najviac chutí.
Skúste dieťa zapojiť do varenia. Ak sa podieľa na príprave jedla, je takmer isté, že to bude chcieť aj ochutnať. Vaše kladné hodnotenie výsledku k tomu len dopomôže. Ak si deti niečo samy uvaria, vedia oceniť, koľko námahy a času treba na prípravu jedla.
Pri servírovaní jedál zapojte fantáziu. Aj z obyčajného chlebíka sa dá pomocou zeleniny urobiť pekný panáčik.
Čerstvý vzduch podporuje chuť do jedla. Choďte s dieťaťom na prechádzku, zapájajte ho do pohybových aktivít. Uvidíte, že po dvoch hodinách takejto dávky kyslíka „zje“ aj klince.
Na tanier mu naložte len toľko, koľko si pýta (aj keď sa vám to bude zdať málo). Dávať mu malé porcie má svoj zmysel. Je väčšia pravdepodobnosť, že množstvo, ktoré si dieťa vypýtalo, aj zje a vy nemusíte zápasiť o to, aby zostal tanier prázdny.
Čo si dieťa zažiada, berte vážne. Ak chce mať dva párky, kľudne mu ich naservírujte, aj keď viete, že ich nezvládne. Veď ani čašník nepovie hosťovi: „Prečo si dnes objednávate takú veľkú porciu, naposledy ste nezjedli ani malú.“ Ak dieťa niečo nechá na tanieri, môžete mu to uschovať pre prípad, že by si po určitom čase znovu niečo pýtalo. Dieťa musí samo dospieť k množstvu, aké skonzumuje.