Ako dlho ste varili ovocie pre detičky?

ma12345
8. mar 2018

Ahojte,
vsade som sa docitala, ze sa ma ovocie zo zaciatku nejaky cas prevarit, kvoli alergenom. Nikde vsak nepisu, dokedy 🙂 Dokedy ste babatkam jablcka a pod. varili? Kedy uz mozem dat aj surove?
Dakujem ;)

katka1416
8. mar 2018

Varit? Ved to potom nema ziadne vitamíny, ci? Staci pomixovat na kasu a je 😉

hulica
8. mar 2018

neviem presne, no podľa mňa by som už od začiatku prikrmovania začala aj s čerstvým ovocím

medovka14
8. mar 2018

Ja som nič nevarila ani nemixovala, rovno do ruky lyžovanie dostala kúsok a tak papala 🙂

laura_222
8. mar 2018

Ja som sa na to pytala doktorky, hovorila ze cerstve len pomixovat, ze vraj napr. Varene jablcko zapeka

ma12345
autor
8. mar 2018

Ono sa to ma povarit, uplne kratko, pri.prvych prikrmoch nejde o obsah vitaminov, tie ma dietatko z mliecka. Robi sa to kvoli tomu, ze kratko povarene ovocie ma menej alergenov a je lahsie stravitelne.
Ak ste to nerobili, je to v poriadku, kazdy ma pravo robit veci po svojom. Zaujima vsak nazor mamiciek, ktore to robili.

lubina
8. mar 2018

ja som ovocie nikdy nevarila, iba na zaciatku mixovala.....to som ani nepocula, ze niekto vari ovocie pre babatko

pininka
8. mar 2018

@ma12345 ja som varila iba jablko,ostatne ovocie nema vyznam varit. Ale k tvojej otazke, dlhsie ako do 7 mesiaca by som to nerobila, navyse sa skor odporuca odhalit na co dieta bude alergicke a zavadzat to neskor.

pehavynostek
8. mar 2018

Ja som na začiatku varila, pretože ja som alergik (dokonca aj na jablko). Keď som zistila, že malý alergickú reakciu nemal, skúsila som dať surové a zvládol to v pohode. Lenže surové jablko mu nechutí, napína ho, tak sme sa vrátili k vareniu. A budúci týždeň má 7 mesiacov. Myslím, že stačí uvariť len párkrát a skúšať radšej surové kvôli vitamínom. Ak to bábätko dobre toleruje, nie je dôvod dlho variť.

0silvia0
8. mar 2018

@ma12345 myslím, že názor @pehavynostek je správny. Ja som mala decembrového syna a jablká ako príkrm som dávala bežne kúpené z obchodu, takže som nevedela akého sú pôvodu. Či sú to jablká dovezené, alebo nejaké uskladnené z minuloročnej sezóny, ako boli skladované. Ja som vôbec netušila že jablko treba povariť a dávala som surové. Synovi som tým tak rozhádzala trávenie, že mi z toho jablka pár dní vracal a mal podráždený žalúdok. Takže za mňa áno, povariť aspoň pár krát kým sa zistí, či ho dieťa toleruje.

hanka_se
8. mar 2018

Mne pri dcerke pediater povedal, ze kym zena dojci, tak ma vyskusat co najviac alergenov a ak by aj nejaka reakcia bola, materske mlieko by ju malo zneutralizovat. Ja som davala ovocie cerstve, maximalne ked som robila domace vyzivky na zimu, vtedy som varila. Ked tak skus len lyzicku najemno nastruhaneho suroveho jablka, hrusky a uvidis, potom postupne pridavaj 😀 Ale ak sa bojis alergickej reakcie, tak kludne jablcko, hrusku kratko povar 😀

tana85
8. mar 2018

@ma12345 banan som pucila od zaciatku len tak, dusila som na paraku hrusky a jablka, staci par minut, len prve cca 2 mesiace, do 7 -8 m, popritom som zacala aj struhat cerstve. Nevidim na tom nic cudne, ani na tom, ze som dietatu s 2 zubami nedala hryzt kus jablka (dnes ma takmer 2 foky a uz sa niekolkokrat dusila jablkom hoc ma skoro vsetky zuby)

jana_eyre
8. mar 2018

pri prvom som varila, bola som strasne opatrna vo vsetkom, pokial si dobre pamatam, tak som postupovala tak, ze prvy krat dostal kratko prevarene, mozno tak po 2x kazdy druh a ked mu nic nebolo (btw nikdy mu nic nebolo a aj tak je alergik napr. na jablko a histaminik, zistene teraz v 6r) tak som pokracovala normalnym surovym ovocim.. a tak som vyskusala vsetky dostupne ovocia.. iba banan som dala surovy..

pri ostatnych detoch som davala ovocie skor a rychlejsie, hned surove.. ani oni nemali ziaden problem a pri dcere nebadam ziadnu alergiu, pri najmladsom badam asi len sezonne alergie, potravinove ziadne..

janickacrazy
8. mar 2018

ja som ovocie nevarila vobec pre deti, pri prvom to ešte nebolo v mode, dávalo sa surové /syn má 18rokov/, tak som ani dalším dvom nevarila, neparila a boli v pohode, ved ten prvý raz aj tak zjedli len zo 2 lyžičky, takže si človek hned odsleduje reakciu

bosoriak
8. mar 2018

@ma12345 prvej dcere som varila jablka a hrusky, ale fakt asi tak prvych 5 raz, potom uz ma to prestalo bavit a ostatne dostali len nastruhane surove. Podla mna to netreba vobec, ani kvoli alergenom. Treba vyberat bezpecne druhy, jablka, hrusky, broskyne, banany a cakat na reakciu par dni.

deti95060810
8. mar 2018

nikdy som to nerobila...len som ich na strúžliku na kašičku postrúhala.

ink
25. apr 2018

@ma12345 ahoj, presne ako píšeš. Odporúča sa každé nové ovocie najprv variť, hoci krátko kvôli ľahšej stráviteľnosti. Ak sa jedná o naše lokálne a sezónne ovocia (jablká, hrušky, čučoriedky, jahody...) tak radím podať prvých 5 krát v predvarenom stave. Potom môžeš skúsiť už surové, čo sa dá, tak ošúpať.
Ak chceš skúsiť aj mimo lokálnych ako banán, avokádo, pomaranče... tak tie si neviem predstaviť vo varenom stave. Možno okrem banánu do pečenia miesto sladidla.

kulky96
5. máj 2024

@medovka14 rovno do rúčky?ako to myslíte?