Ahojte,
chcem sa spytat, citala som ako pripravovat maso pre babo ale nikde som nenasla aspon cca cas varu.
Ja som par rokov dozadu mala zo zle upeceneho masa vo fastfood-e infekcnu chorobu a dodnes mavam problemy s crevami, preto som trosku precitlivenejsia na pripravu masa.
Preto Vas prosim o radu, ze ako dlho varite maso. Kralika, kura atd.
Dakujem!
Ahoj, záleži od druhu mäsa...z ktorej časti je...akym sposobom ho pripravuješ. Ťažko povedať presný čas, niekedy je tvrdšie, niekedy mastnejšie. Vyber, rozkroj, ked sa ti zda malo peč/var ďalej.
Na polievku sa varí pomaly, aj 2 hodiny, aby nezmútnela. Ak varíš len kvôli mäsku a netreba Ti vývar, môžeš uvariť do mäkka rýchlejšie, prípadne použiť tlakový hrniec. Kura, králik idú rýchlo, podľa veľkosti porcie. cca 20 min dávam, keď mám kuracie prsia nakrájané na malé kúsky. Samozrejme vždy treba vyskúšať, či neostalo vnútri surové, či je dosť mäkké.
Kuracie maso urcite menej - to mas aj do 30min aj menej. Potom nejake take maso ako telacina, bravcovina - tak tam to hodim do kuchty - najprv osmahnem na oleji a cibulke a potom este podlejem vyvarom a necham tak prvy raz na tych 20min a potom ak je to napr gulas tak este dalsich 10min s dalsimi ingredienciami - cas ktory pisem je kolko je to pod tlakom.
kuracie prsia máš hotové asi za pol hodinu. To si myslím, že je aj najlepšie pre malé dieťa.
@zuja14 kuracie prsia nemaju takmer ziadnu vyzivnu hodnotu takze pre male dieta su o nicom.A o kvalite supermarketovej hydiny uz plnne pomlcim. Ked uz kura, tak stehno.
A varenie je indiviudualne, ale ved to zasa clovek vidi, ci je to surove, ci ku kosti rozvarene/prepecene. Vytiahni si starsie kucharky zo sociku, tam je krasne pisany aj cas 😉 Alebo teda priamo babatkovsku kucharku s presnymi vahami surovin a casom.
Zalezi od druhu masa. Nie len od toho, z akeho je zvierata, ale aj z akej casti. Napriklad pri telacine je biela pecen (obdoba panenky) urobena rychlo, pretoze je to jemne masko. Ale telacie stehno je tuhe a treba ho pripravovat dlhsie. Ak sa ale bojis toho, ze by bolo maso nedostatocne tepelne upravene (ak to dobre chapem z toho, ze si mala infekciu z fastfoodu a teraz si preto opatrnejsia), tak nakrajaj maso nadrobno a pripravuj ho tak. Drobne kusky sa tepelne spracuju rychlejsie ako velke kusy. Kazdopadne nerob maso zase zbytocne dlho, pretoze znicis vsetky cenne latky v nom. 🙂
ahoj weweve ak chces ist na istotu skus si kupit teplomer na masko.Ja som si ho kupila a funguje takze ked si myslis ze je masko hotove tak don zapichnes ten teplomer(do stredu) a on ti ukaze ci je maso hotove a mas na nom oznacene kadejake druhy masa od ryby az po hovadzie..ked som bola v zahranici tak sme ho museli pouzzivat v kuchyni koli kontrole a tak som si ho oblubila ze som si ho kupila aj tu..nemusim premyslat ci to maso asi je,alebo nie..
ked si kupiš tlakový hrniec tak to bude rychlejšie, hovädzie 15-20 minut uplne do makka bravčove cca 10 - 12 minut, kuracie 8-10 minut zaleži aj na hrnci a na tom či je tam viac stupnov tlaku
ja dusím kuracinu cca hodinu, bravčové cca 1,5, hovädzie 2h, ak chcem, aby bolo mäkké... rovnako dlho pečiem....
ale porciu na prvé príkrmy (jedna mini kocka), tak to som dusila cca pol hodinku kuracie.
piacere to dusíš bravčovinu z divej svine? Že 2 hod. Do hodiny je bravčovina spravená.
Kura varim hodinu na polievku, cca tolko aj peciem. Kralik podobne. Bravcove treba viac.