Ahojte aké najstaršie dieťa poznáte ktoré nepapa samo, ale kŕmia ho rodičia. Zdravé deti samozrejme myslím. Prípadne do akého veku ste to mali s deťmi doma tak ? (Nemyslím teraz otázku pre tie čo by napísali že ich dieťa od roka jedlo len samo). Dcéra má skoro 2,5r a nechce nejak papať sama. Aj to vie ale akoby nechce. Keď ju nechám samú tak buď len vymýšľa a rozhadze to, alebo zje štvrtinu z toho čo keď jej dávam ja. Kedy myslíte že sa dieťa rozhodne same ? Mala.obdobie že chcela len sama sama a akoby to prešlo a teraz nechce ani o to nemá záujem
Moja dcera bola tiez taka, ked som ju krmila, zjedla vzdy vsetko, ked mala jest sama, len to rozbrblala a skoro nic nezjedal....tak som ju krmila na obed, veceru - chlebik s niecim, spapala aj sama vacsinou....realne sama aj obedy zacala papat az ked nastupila v 3 rokoch do skolky....lebo tam musela. Sice jej to tam neskutocne dlho trvalo, ale ucitelky to nehrotili. Teraz ma 4 a pol a ziaden problem s papanim, ale ked je chora a necita sa dobre, tak pride za mnou a povie, prosim maminka, nakrm ma ako babatko, necitim sa dobre :D
Poradim ti, prestan ju krmit. Ked bude dostatocne hladna, tak sa nakrmi aj sama.
Ale k otazke: Mala som ako veduca v tabore dvojcata, ktore sli do druhej triedy a od nas chceli aby sme ich krmili, lebo maminka ich krmi. Po dvoch tyzdnoch som vracala dve samokrmiace sa stvorenia. (dufam, ze tak daleko to nedotiahnete)
Môj má 5 a je veľmi slabý jednak od mala (momentálne má 13,5kg) v škôlke papa sám (neviem koľko), ale doma zje sám vždy iba polovicu, ostatné musim dokrmit inak by bol podvyziveny
7 ročné dieťa....ale to nie je,že sa nevie najesť sama ale využíva rodičov,ktorí sú hlúpi a nechajú sa
Moj coskoro 5 rocny niekedy chce aby som ho krmila, ale nerobim to (ak nema vyslovene horucku alebo nieco podobne). Ale presne ked mal 2,5 roka tak bol u nas obrat z "ja sam! Ja sam!" na ty ma krm, ty ma oblec, ty to urob a pod. Len pevne nervy a neustupit (mozno len v krajnych pripadoch). Ale zas moj je jedak, cize on len mrncal a vymyslal, ale apetit zvitazil😀. S obliekanim to bolo horsie. To mi nervy doteraz niekolkokrat denne robi...
@titla naša je práveže nejedacka aj je dosť chuducka, takže apetít nevyhrá. Ona si dá tak 2-4 lyžičky aby zahnala najväčší hlad, niekedy ani to nie.
Inak aj toto obliekanie z ja sama sama sama tak tiež chce nech ju ja
Svagrina krmi svoju skoro 5 rocnu, aby jej nahodou daco nespadlo alebo vsak dcerka chce. Boli sme v restike kde moj 3 rocny syn autista a jedna a pol rocne dcera jedli pekne a neter bola krmena
@doriiis to akoze lyzickou do pusy ? skolacku ?
Moja dcera ma 3,5 roka a vie jest sama. Ale nie vzdy chce. Odkedy nastupila do skolky, tak paradoxne o to castejsie chce, aby sme jej asistovali pri jedeni a obliekani. Co chapem, cely den v skolke musi sama a doma chce vidiet, ci stale sme ochotni jej pomoct a sa o nu starat. A pre deti je niekedy nieco take ze spravne sa obliect a nakrmit aj pomerne namahave. Ja som vacsinou za postupne zvykanie si. Extremy nebyvaju dobre, ja to riesim uz dlhsie tak, ze ju nutim a motivujem, aby jedla sama. Ale ak obcas velmi chce, pomozem jej. To uz si musi rodic odsledovat aj podla povahy dietata a podobne, ze kedy uz dieta vymysla a kedy chce len chvilku citit starostlivost od rodica, ako to citilo, ked bolo mensie. Najcastejsie dcerke poviem, ze musi jest sama a ked vidim, ze sa snazi, ale ku koncu uz nema trpezlivost, tak uz ju tolko dokrmim ja. A vidno aj rozdiel, ked jeden den len vymysla a nechce jest sama a v iny den vyslovene chce, aby som bola pri nej a ukazala jej, ze sa o nu stale staram, aj ked uz nie je babatko.
Ale to zavisi aj od dietata. Ked raz sa niekam ide a dieta nie je nijak raz ochotne spolupracovat a sa samo obliect, tak rodicovi nic ine neostava, len ho obliect. A jedlo to iste. Ak dieta bude odmietat jest aj napriek hladu alebo bude jest len minimalne mnozstva, tak jednoducho ho rodic musi nakrmit ci chce ci nie.
Ale vseobecne 3-rocne deti vacsinou su schopne sa vacsinu veci naucit. Ked porovnam moju dceru ked mala 2,5 roka a ked mala 3, to je neskutocny rozdiel, ako sa z takeho babatka nespolupracujuceho za par mesiacov zmenila na male dievcatko, ktore je snazive, samostatne a niekedy chce az privela veci robit samo, aj take, co este nemoze. Pokial rodic vedie dieta k samostatnosti, pride to samo. Len netreba okolo neho prilis skakat a nezakazovat robit samostatne veci (lebo to dlhsie trva, lebo dieta narobi neporiadok), lebo to zazivam casto, ze rodicia najprv vsetko zakazuju a potom sa cuduju, preco dieta nechce nieco robit samo.
@slovenka753 ...áno.Samozrejme,že v škole a predtým v škôlke jedla sama.Neviem ako,keďže jedenie samej jej trvá aj hodinu.Je to proste dosť rozmaznané dieta
Moja od malička jedla sama a od škôlky vyžaduje kŕmenie 😂🫣 čiže škôlka zmení asi všetko o čo sa doma snažíš či v dobrom alebo zlom 😂 ale neter u babky na návšteve do 9 rokov 😂 a synovec 7 potom dostal telefon do ruky a už zje sám 🫣🫣🫣 babka dovolí všetko takže tal 🤯
Tak môj syn má 4,5 roka je slabý je tak ma len 14,3 kg a občas ešte nakŕmim lebo to je rýchlejšie len strašne dlho papa aj v škôlke ho ešte kŕmia občas keďže vždy čakajú naňho
Poznala som babu co este v 4 rokoch malu este kojila 🤷🏻♀️ ber to tak ze na zakladke uz ziaden rodic nekrmi svije dieta, pride to skor ci neskor👍
Tak v 2,5r som synov ešte kŕmila 😁 im to dlho trvalo .. keď jedli sami tak bolo viac na zemi ako v nich. Ani neviem od kedy jedia sami. Ale dlho sme ich kŕmili 😁🤣
Ja som minule musela krmit prvaka, lebo hrali doma sutaz, kde v oboch rukach nieco mali, nemohli to pustit a on bol taaaaaak hladnyyyyy 🙂
Ahoj, cca.až do 6 rokov. Skušala som aj metod,u, ze sa naje samo. Rano som ho nakrmila, a potom som mu ponukala desiatu, obed, olovrant...a vecer do 19.00tej nic nejedol. Potom som uz nevydrzala a nakrmila som ho. Rano od 06.00 do 19.00 nic nejedol. Ja som si myslela, ze ma nervy zožeru.
Tak to zbytocne nehrot. Nech sama zacne, skusi zjest aspon par sust a potom dokrm, ked je dieta nejedat. Ked bol moj v tomto veku a ucil sa samoobslusne cinnosti, tak som vacsinou trvala na tom, ze musi skusit sam, posnazit sa trochu a ak mu to nepojde, tak ja mu pomozem. Aj ked nastupil do skolky, tak s tym boli o.k., ze detom treba pomoct.
Ja som ešte ako 2,5r sem tam krmila, hlavne, keď som vedela, že potrebujú sa najesť, lebo 3 hodiny nebudú jesť. Ináč jedli same odkedy sedeli. Vedeli aj chceli jest, ale ako píšeš, viac sa hrali ako jedli.
V škôlke začali jest od prvého dňa pekne, učiteľky ich chválili, že netrebalo ani pomáhať. Teraz majú 4r a 5r a jedia ukážkovo, vedia používať príbor, vedia jest tak aby sa nezagabrali.
Mojej známej dcéra má 5 rokov a stále ju kŕmi a ešte aj cumlík ma 🤔 a pije ráno a večer kakao
Ja som mala strach ze co bude-li skolke ked ju doma musím krmit 🙈 ale v škôlke sa veľmi osamostatnila v jedení ( keď nastupovala mala 2 roky a 10 mesiacov) teraz ma 3,5 a všetko si obslúži sama aj jedenie aj obliekanie obúvanie umývanie rúk … jednotne čo nevie sama je asi už len česanie 😅🤷♀️ veľa deti sa takto inšpiruje od spolužiakov v škôlke lebo chcú vedieť to čo kamosi
Moja tak isto stará mi ešte často povie,že kŕmiť 😂