Aké biele jogurty pre 6 mesačné dieťa?

erika_lukasko
10. sep 2012

ktore znacky bielych jogurtov sa odporucaju davat 6 mesacnemu? lebo dnes som dala malemu activiu a neskor som zistila, ze activiu mozu az deti od 3 rokov... :/

lilysk
10. sep 2012

@erika_lukasko Nedavaj 6 mesacnemu dietatu mlieko kravske ani vyrobky mliecne .
Jogurt som davala az od 1 roka aj to som kupila v Bio obchode cisty bez konzervantov .

sweetsuzi
10. sep 2012

podla mna nic nepokazis akymkolvek slovenskym smotanovym jogurtom - Zvolensky, Humenska mliekaren, Tami, Sabi su naj. Ked chces na zaciatok menej tucny tak moj maly mal napriklad rad Rajo Probia 😉
Zrejme ti tu napisu mamicky ze jogurty az od 8. mesiaca, ale nevsimaj si to a rob podla seba, ak to malemu robi dobre, jogurt mu poskodit nemoze.

erika_lukasko
autor
10. sep 2012

kravske mlieko mu nedavam... ale detska lekarka mi povedala, ze biely jogurt kludne moze...

majka4309
10. sep 2012

moja dcera prave ukoncila 6 mesiac a tiez nam lekarka povedala ze mozem davat kyslomliecny vyrobok/jogurt/ s ovocim

monyccka
10. sep 2012

sabi, HM, zvolensky a ine kvalitne slovenske plnotucne jogurty.. Ziadne aktivie, dobre mamy a podobne chemicke bludy.. ;)

nikuska265
10. sep 2012

aj my dávame biely smotanový jogurt, kupujem tiež slovenské, najmä zvolenský - ten nám chutí najviac. a presne ako píše @sweetsuzi rob ako ty uznáš za vhodné, ty si mama a vieš čo je dobré a čo nie pre svoje dieťatko, čo mu robí/nerobí dobre, čo mu chutí/nechutí. ľudí typu "osočovať kde sa dá" si nevšímaj 😀

oka15
10. sep 2012

Ahoj, my osobne ziadnu skusenost este nemame, s prikrmami len zacinami, no podla doporucani, ktore mam vypracovane od nasej pediatricky tak: "od 7. mesiaca: plnotucny biely jogurt - probioticky (nikdy nie nizkotucny). Mozno dochutit ovocim, prip. domacim slivkovym lekvarom bez cukru. O mesiac mozeme pridat vanilkovy jogurt. Ostatne jogurty, milaciky a tvarohy do konca prveho roka nie."

jankavrutky
10. sep 2012

mne napriklad detska lekarka kazala len activiu bielu a nic ine. tak potom neviem. skusim sa spytat este nejakej inej lekarky

monyccka
10. sep 2012

@jankavrutky activia biela je plna chemie. zbytocnej. je konzervovana tak, aby vydrzala dalsiu vojnu. Jogurt ma mat zive probioticke kultury a tie sa posobenim tej chemie tak trochu vytracaju.. Resp stracaju svoju ucinnost.. Kyslomliecne vyrobky su dolezite,no ja som jednoznazne zastanca domacej kvality. Mame naozaj dost kvalitnych slovenskych vyrobkov, staci nedat na reklamu ;)

kokorunecka
10. sep 2012

Zvolenský 🙂 Malej síce moc nechutil 😅 Ale zvykáme si 🙂

titkovamiriam
10. sep 2012

@erika_lukasko jasne že plnotučný jogurt možeš,je vynikajuci na travenie 😉 -či už budes kupovat-napr.zvolensky alebo si vyrobíš doma.
activiu,actimel a podobne by som nedala detom ani od 15r,teda keby nedrzali dietu-je to zelatinova mliecna voda 😝

kvetinka211
10. sep 2012

@erika_lukasko moj jedava od cca. 9m zvolensky a velmi mu chuti, iny ani nechce ... ak by som to este mohla zmenit, dala by som mu asi menej tucny ... lebo zvolensky je smotanovy 10%, plnotucne maju 3.5% takze by som dala radsej tie - hollandiu, sabi. Nastastie syncek je skor chudsi, takze mu tie % az tak neskodia, ale odporuca sa dat s nizsim podielom tuku (co este nie je nizkotucne) a radsej to doplnit panenskymi rastlinnymi olejmi.

zuba
10. sep 2012

holandia - tam nie sú sajrajty, lebo aj zvolenský obsahuje napríklad modifikovaný kukuričný škrob

jankavrutky
10. sep 2012

@monyccka ale mna na tom zarazilo to, ze pediatricka mi povedala, ze mu mam davat len tu activiu a ziadny iny

kkl82
10. sep 2012

hlavne nie nizkotucne alebo take, co su plne pridavnych latok, ktore do jogurtu nepatria (cukor, zelatina, dochucovadla, zahustovadla, skrob atd). oplati sa citat zlozenie, kde by malo byt iba plnotucne mlieko a jogurtova kultura (prip. este smotana) - nic viac. tiez je dobre kupovat take, ktore su najcerstvejsie a dlho nevydrzia. takze ak ma jogurt zaruku dva mesiace, tak ho radsej nechaj na pulte v predajni. ja osobne ti odporucim zivy jogurt od tami (kupis v tescu, kauflande, hypernove a myslim, ze aj bille).
najidealnejsie je ale pripravovat domaci jogurt, z plnotucneho mlieka (moze byt aj krabickove, ale idealne je prevarene z automatu). tak naisto vies, ze v tom jogurte je len to, co tam ma byt...

jankavrutky
10. sep 2012

a ako sa robi taky domaci jogurt? diky

kkl82
10. sep 2012

@jankavrutky kupis liter plnotucneho mlieka, das do hrnca, zmiesas s jednym jogurtom z obchodu (takym, kde je este ziva jogurtova kultura), zatvoris hrniec a udrzujes pri 30-40 stupnoch celzia cca 5-6 hodin. napr. v zime pri radiatore, v predom trochu zahriatej zatvorenej trube (teplota ale nemoze byt vyssia ako 40 stupnov, lebo potom sa nicia kultury a nic sa neudeje) - alebo v jogurtovaci (v pohode kupis v datarte za nejakych 21 euro aj so sklenenymi kelimkami). je to jednoduche, lacne a zdrave riesenie. jogurt si uz potom mozes dochutit cim chces ;)

kokorunecka
11. sep 2012

Ináč, sa mi tu tak zdá, že niekto ani len netuší prečo sa má deťom dávať jogurt, ktorý má min. 5% tuku, že??? ( @kvetinka211 ).
To nie je, aby deti krajšie a viac priberali, ale preto, lebo potrebujú veľmi veľmi vysoký obsah týchto tukov na rozvoj mozgu !!!
A to čo si napísala, že "Nastastie syncek je skor chudsi, takze mu tie % az tak neskodia,"
A ešte ma zaujíma, že to akože kto ti odporúča nižší podiel tuku? Si sa s koňom asi zrazila, nie?

monyccka
11. sep 2012

@jankavrutky aj lekar je clovek a bohuzial niektori nedaju na zdravy rozum a na to, co ich v skole naucili ale na reklamu.. Inak si to vysvetlit neviem. Je to blbost. Aktivia (ci biela alebo farebna) je chemicky osetrena, u nas to nejeme ani my, nie to babatka..

monyccka
11. sep 2012

@kokorunecka tuky su hlavne potrebne pre vstrebavanie v tuku rozpustnych vitaminov, preto su nam nizkotucne mliecne vyrobky uplne na figu.. Ale @kvetinka211 napisala, ze by to vymenila za plnotucny jogurt, nie za nizkotucny blud, myslim, ze tym nema co pokazit (aj ked ani tou holandiou 10%tnou)

kokorunecka
11. sep 2012

@monyccka Pokiaľ viem, tak minimálny obsah tuku pre detičky má byť 5% tak akože nechápem niekoho kto napíše, že našťastie mu to nič neurobilo a nepribral, ale radšej budem dávať len 3%????

lucka.lucy
11. sep 2012

Ja davam "moje prve Danone" je to vyrobene z detskeho pokracovacieho mliecka a velmi nam chuti 😉

julinkaz
11. sep 2012

my sme začali s Activiou, ale je jedno akej značky, hlavne aby nemalo viac chémie ako zdravých kultúr a samozrejme probiotické (na črievka), tak dobrú chuť 🙂

monyccka
11. sep 2012

@kokorunecka plnotucne jogurty maju viac ako 5% tuku.

bianca
11. sep 2012

je to jedno aky len sa nedaj zlakat reklamou.Activie podobne srajdy nekupuj,Skus si vybrat so sirokej ponuky slov. jogurtov.Je ich na trhu vela. A mimo temu ,ja by som urcite v 6 mes, nedala babu nic z kravskeho mlieka a este k probio a ze aktivia.Skuste si doma spravit pokus.Pribio znamena ze sa v nej nachadzaju zive bakterie ktore pracuju.Kupte klasiky slov.pl.biely jogurt a activiu a nechajte ich niekde na linke.Slov.sa do druheho dna zduje alebo doslova vybuchne lebo baktrerie sa v teple pomnozia a obsah pracuje no activiu mozte na linke nechat aj 2 tyzdne.......

gubcikova
11. sep 2012

bánovecký a zvolenský

kokorunecka
11. sep 2012

@monyccka Ale ja preto na to narážam, lebo ona napísala, že dieťaťu stačí nejaký 3%tný jogurt.

libka1
11. sep 2012

@zuba to si prosim ta ako zistila o tom zvolenskom jogurte? obsahuje len smotanu a jogurtovu kulturu...

ja kupujem sabi ak maju, tie su super

henikav
11. sep 2012

Podla mna je jogurt akykolvek v 6. mesiacoch priliz skoro davat, nevravim ze dieta to neprezije ak mu ho das, ale nemalo by sa skor ako od 8 a viac mesiacov. Laktozu kravskeho mlieka a vyrobkov z nich detsky zaludok velmi tazko stiepi, tazko ho travi, vo veku 6 mesiacov iba zeleninku a ovocie okrem maminkinho alebo UM mliecka

zuba
11. sep 2012

@libka1 tak neviem kedy si si čítala zloženie , ale v zložení je napísané aj modifikovaný kukuričný škrob, ako v mnohých iných jogurtoch. Málo ktorý jogurt to nemá. Sabi som u nás ešte nenašla, ale počula som, že má kratučkú trvanlivosť, tak ten by mal byť OK.