Prosím poraďte s kým konzultovať že moje dieťa odmieta jest. Ma iba 9 rokov a až 55 kilo ☹
Do 3 rokov všetko papal a rád. Od 3 rokov aj veci čo mal rád už zje iba občas alebo už vôbec. Už som na pokraji svojich síl. Psychicky dole. Zje iba rozmixovane polievky so zemiakom. Vyvar s mrveničkou. Cestoviny iba s kečupom alebo syrom v crievku, pečivo, pizzu, rezeň v trojobale, fasirku, langos, chlieb vo vajíčku. Všetko proste iba z múky alebo vyprážané v trojobale ☹ neviem do neho nič natlačiť. Na to ze nemá skoro žiadny výdaj energie zje toho za 3. Ale proste iba dookola chkiem maslo Sunka. Každý deň sa niekoľko krát snažím dat pred neho hocičo na ochutnanie, odhryzne si iba kúsoček o veľkosť 2mm, a hneď ho napne. Ani nemá rúcha ako to vôbec chuti. Proste nič žiadna snaha. Poraďte na koho sa obrátiť.
@lenyasa kto mu to jedlo vysmaza? Ty, nie? Preco to robis? Bude jest iba to, co kupis. Ak v chladnicke nebude syr v crievku, v komore kecup a neobjednas pizzu, tak kde to ma za sucasnej situacie moznost zjest? Ked ho napne, ty co urobis? Das mu to, co chce on. Ved o to mu ide. Teraz mas pocas pandemie perfektnu sancu to zmenit. Ale mala si to riesit v tych troch rokoch. Teraz to bude ovela, ovela tazsie a neviem, ci to zvladnete bez psychologa. Co myslus, ako by to riesila tvoja babka? Zjes, zjes, nezjes, ostavas hladny, mna napinanim vydierat nebudes.
🍀🍀
@lenyasa jednoducho zacat varit zdravsie, bez vyprazania, kupovat celozrnne pecivo...Ked nebude mat na vyber, bude musiet zjest to, co je navarene a co je v chladnicke. Nedrzat doma ziadne cipsy, sladkosti, sladene napoje...a ked, tak to poriadne ukryt. Viem, ze je to tazke, sama s tym bojujem s mojou dcerou...
mam takeho synovca 7 rocneho sice nie az tak extrem ale dala som mu chleba a rajciny a on fuuj rajciny nechcem a pytam sa a vies ako chutia ? nie....hovorim no tak ochutnas a nevyjednavam ja som zla tetka u mna musis zjest...zjedol ich, mamina je makka ale ja sa s nimi neprplem :D aj moj syn kopukrat fujka ochka zapecena brokolica ze to vyzera ako grc a taketo reci okrem toho ze dostane hned po hrbe ja tie kecy potom ked ochutna zisti ze to je dobre a zje
Nevraskavela by som z toho, ako mala som do ust nedala zeleninovu polievku, ani za ovocim som nohy nesla polamat, vyrastla som a lubim vsetko, chute akoby sa rozvinuli, moj syn maloco zje, verim, ze z toho ako ja jednoducho vyrastie, 9rocny je velky rozumny chalan, isla by som osvetou, ak takto papas musis sa vela hybat, energiu vybehat, jedna vec a druha je ukazat mu, co robi reznik s cholesterolom a cievami, na to budu aj videa a len pekne pomaly nech si sam vysklada a pride na to, co je zdrave
Skusali ste uz gastro?
To vobec nie je take jednoduche s tym "nedaj mu nic ine". Napinanie z jedla (teda ak to iba nehra), nie je ziadne vymyslanie, to je fyziologicky reflex, ktory neovplyvni. Napr. deti s roznymi autistickymi poruchami (absolutne nevravim, ze to je tento pripad) mavaju velky problem s jedenim, ak im nedate jest, co je pre nich prijatelne, v pohode sa vyhladuju na smrt aj pri plnom stole jedla. A nemusi to byt len autizmus, je tam proste isty psychicky blok, to je o psychike. Vyvyjat natlak ci nechavat ho hladneho nicomu nepomoze, ak je to ozaj tak, ze ho napina z inych jedal... Ja som bola podobne dieta a dnes zjem takmer vsetko. Treba veeela trpezlivosti, predkladat, varit a jest pred nim vsetko mozne, v laskavej a priatelskej atmosfere to casom pojde, mozno bude trvat dlho, kym da sancu co len jednemu novemu jedlu a ked zisti, ze je to jedle a chutne, on sa uz postupne "rozje". V tomto pripade by som do doby, kym to nastane nezavrhovala ani vitaminove pripravky, nech ma toto aspon ako tak pokryte, ale nutit a ani nechat hladovat urcite nie.
@janka_266 to sa vám povie. Čakala som reakciu dajte pred neho a basta. Si myslíte že to denne nerobím? Ze nevymyslam kraviny ako to do neho napchať? Radšej nezje. Nič co nepozná nedá ani na jazyk. Akonáhle závitu niečo neznáme ide to vyplut. Keď mu to nedovolím vyvracia sa do taniera. Myslíte že je to ok? Buďte taký láskavý a radte mi prosím ak ste také problém mali. Mam aj druhého syna. Ten je pravy opak spapa všetko čo pred neho dám. A vy napíšete silné reči však to dajte pred neho a basta... Som na pokraji zrútenia a napíšete takú blbosť. Akoby som neskúšala všetko...
@elizabet173 Bohužiaľ mi doma už niekoľko rokov vyprážané nejeme. Smažené je u mojich rodičov. Keďže nám pomáhajú s deťmi keď sme v práci. Rodičia sú ďalšia kapitola. Ktorá ide proti mne. My už naozaj roky nevieme co je to riadny rezeň. Všetko iba naprirodno. Ale par dni u mojich rodičov a syn príde nájdený. Lebo babinka ho chudáka nenechá predsa zomrieť od hladu. Prosím skúste sa na to pozrieť aj z druhej strany. Nie hneď odsudzovať. S maminou som si veľa krát vymenila názory pohádali sme sa kričala som po nej akoby moja mama nebola. Ale aj napriek tomu si nedá povedať a da mu ten rezeň.
@luuubik ďakujem toto aj robím. Robím to už 6 rokov. Jeme všetko pred ním. Aj ma naložené. Ale aj tak nič. Každý deň ničím svoju psychiku co sa snažím aby vyskúšal dačo. Aby zjedol niečo nové. Porovnávam mu chute s tym co už mal. Ale dotkne sa iba jazykom. A ďalej nič. Jeho chuťové bunky nestihnú ani len zaznamenať co to vôbec je a aká chuť to je. Pretože sa tam ta surovina ani nedostane.
@lenyasa Zmeň jedlo na hru... Zaviaž mu oči a on musí uhádnuť čo papá... Ak to urobíš hravou formou možno to pôjde ľahšie... 55kg je veľa na 9r... Skús doma nejaké cviky... A skús to či ťa prekoná... Občas akože ho nechaj vyhraj občas vyhraj ty... Okrem toho že sa zabavíte on dostane nejaké zdravšie návyky... Ja mám ešte maličkého synčeka ale napadlo mi že by to mohlo byť fajn... Pouvažuj nad tým aspoň za skúšku to podľa mňa stojí.. 🙂
@lenyasa to si ale v prvom prispevku nenapisala, ako sme to mohli vediet? Ja by som na mamu nekricala, ja by som jej oznamila, ze o moje dieta sa bude starat opatrovatelka, kym neprehodnoti to, ze mi svojim konanim nici to, o co sa snazim a vnukovi ublizuje. TY urcujes pravidla. Viem, ze pomoc sa zide, ale keby zili rodicia 300 km od vas, tiez by ste to nejako museli riesit.
@luuubik teraz skúšam jedny vitamíny zo zeleniny s príchuťou čučoriedok. Sú to prvé tabletky co dá do seba bez toho aby ho naplo ci ich vyplul. Vidím ze vďaka nim ma farbu a aj si chodi pýtať jest. Ale stále do neho nič iné nenapcham. Ani len v inej forme. Zje uvarenú mrkvu v polievke aj to asi 3 kolieska max. Ale surovú vôbec. A tak je to so všetkým. Ďakujem za povzbudenie. Viem ze to ma v hlave. Proste je to blok. Ale nevieme sa cez neho dostať... Idem ďalej. A snažím sa. Dakujem
@lenyasa vy byvate s rodicmi? Ak nie, tak to doma nezje vobec nic a caka, kym pojdete babke? Prepac, ale nerozumiem tomu
@lenyasa a kolik vazi a meri? ( v uvodu je 55kilo?) Na to. Taky zalezi.
@elizabet173 nie Naši bývajú v meste. My na dedine. Školu ma ale hneď pri mojich rodičoch. A tak pokiaľ ja prídem po neho z prace je tam. Domov sa sám nedostane. Bývame 12km od mesta. A bus je od sídliska ďaleko. Niekoľko prechodov. To by som si na svedomie nedala. Trpnut ci sa dostal do busu v poriadku.
Teraz je dlho doma keďže je lockdown. Preto robím každý deň všetko čo sa dá. Keďže je buď so mnou alebo s manželom. Nechodí do školy a teda ani k našim. Ale toto je len od Vianoc. Nepohli sme sa však nikde. Stále sme na bode 0. Výhoda je iba jedna že viem ze zje iba to co mu dám ja. A ze konečne nemá vyprážané a nezdravé jedlo. Ale stále je to bod 0. Nie a nie s nim pohnúť. Ani za cenu odmeny. Za cenu života, za cenu lepšieho pohybu. Nič. Ani len kôli mne.
@berenika39 55 kilo, výšku ma iba 155, a 9 rokov. Ja som takú váhu mala ako 16 Rocna. A on už teraz.
Raz mi jeden lekár povedal, že sa nemám trápiť, ako moje deti jedia,ze si vezmú to, čo potrebujú. Je pravda, že mám doma opačný problém. 10rocna ma ledva 28 kg/146 cm a 7rocna 23/130. Zjedia síce aj ovocie aj zeleninu, ale strašne zle jedia.... Co sa ja naskáčem okolo nich...Možno by si mohla poprosiť lekára alebo niekoho, na koho viac dá, aby mu dohovoril. Ale moj názor je, že z toho vyrastie. Zatiaľ si sám seba nevšíma a nerieši sa. Ale príde do veku, keď začne a zmení sa to. Možno by si sa mala vykašľať na presviedčanie. Proste ponúkni mu zdravé jedlo, ale ak nechce, tak nech si pripraví iné jedlo sám. Neustále mu bud vzorom v stravovaní, ale netráp sa kvôli tomu,ze ide inou cestou. A rodičom skus dat nejaké recepty, dohovoriť im a vysvetliť, že jediný, komu škodia, je malý. Ale hlavne ostať v pohode, netráp samu seba, lebo deti Ta potrebujú aj na iné, ako je varenie ❤️
@nika23t prípravu jedla si robí sám. Ale akonáhle ho nekontrolujem jedia mu oči. Na to ze je to malý chalan, váhou veľký. Ale vekovo malý správy si sám raňajky a večeru. Aj obed si vie nabrať a zohriať. Ale nekontroluje počet jedla. Je očami. Je schopní zjesť Ciniminis za tanier. Hneď na to si spraviť 5 chlebov so šunkou a maslom. Raz som ho vymakla tak som myslela ze skolabujem. 5 chlebov na sebe ako sendvič. A pritom viem ze zje 2. Ale oči mu proste povedali správ si veľa lebo si hladný. Aj zjedol iba 2. Viac už nevládal. A odložil si ich do chladnicky... Ale dakedy sa nevie kontrolovať. Sledujeme chladničku už ako slahnuty. Kontrolujeme koše aby sme zbadali co si uchmatol z chladnicky. Kupujem kilo parkov. Dokáže ho zjesť sám doobeda. Chodí si brat potajme do chladničky po kuse. Kadetade nachádzam obaly z nich... Preto ho kontrolujem už ako bachar...ale stále nezje nič navyše.... Je to strašný boj.
Ahoj prečo nemá energetický výdaj? Iné problémy nemá? To bude hypersenzivita ako niečo také. Podobné mám doma. Asi sa nestresovať. Na insta je stránka autism.nutritionist. a sú tam tipy ako na to. Žiadny zázrak zvečera do rána. Snažiť sa z jedla urobiť potešenie. A po krocikoch pridávať. Podobná textúra vôňa farba chuť .
Hmm určite to nie je zdravé po tom posledom príspevku by som hľadala aj iné problémy ako jedlo. Nezajeda niečo? Strach frustráciu... Ako nájsť dobrého odborníka.
@lenyasa veď dajte pre neho len to, čo chcete aby zjedol, a neustúpte, ked je raz na obed zeleninová polievka a mäso grilované, tak to buď zje alebo bude hladný, určite to nebude jednoduché, ale zvykne si.