Ahojte,
poprosim o radu skusene maminy,
dcera ma 9 rokov a takmer nic nelubi zjest,z ovocia zje iba jablko,malokedy banan,to je vsetko,nedostanem do nej ani ovocie v kolaci,ani len jahodovy puding ci jogurt..Nezje rajciny,papriku ci inu zeleninu..Ani sunku,maslo,pasteky,syrecky ani ine veci co lubia deti.Jej jedalnicek sa sklada asi z 5tich jedal,desiata do skoly je vacsinou rohlik s dzemom a jablko.
Nepomahaju sluby,tresty,hlad..Radsej nebude cely den jest ako by zjedla nieco nove..Nevydobija si sladkosti,akoby sa mohlo zdat,alebo ze by si jedla vynahradzala sladkym,aj v tomto je vyberava a lubi iba niektore sladkosti..
Vahovo ma 27,4 kg na 136cm vysku.
Krv aj moc mala v poriadku.Vsimla som si vsak ze jej pachne z ust.Robila jej dr test na reflux ale vysiel negativne,nema ho..
Ja uz neviem ci je za tym psychika alebo moze byt nieco zdravotne v tom,ale som uz zufala..
Riesili ste niektora podobnu situaciu?Ako ju naucit jest nove jedla?Ona place,trpi pri tom,nechcem jej sposobit nejaku traumu z jedla a nasilu ju nutit,ale nemozem varit dokola 5 jedal stale 🤷🏻♀️
no tak moja jedna dcéra zjedla v 6 tr. pol rožka za celý deň v škole...
teraz má 15 r a pribrala celkom fajn - takže maminka ešte chvíľu počkaj a slečna zje aj teba...😉
Ja som bola v jej veku taka ista :(
Bola som mala, chuda, vsetky vitaminy mi chybali. A mala som asi 5-6 jedal, ktore som zjedla + sladkosti.
Velmi by mi vtedy bolo pomohlo, keby sme s mojimi rodicmi hladali jedla, ktore by mi chutili a aby pre mna mali trosku pochopenia... Ja som to nerobila naschval. Namiesto toho ma nutili jest co mi nechutilo. Zdvihal sa mi zo vsetkeho zaludok, preplakala som aj hodinu nad jedlom. A aj tak som to nezjedla.
Okolie samozrejme stale stale rypalo, aka som rozmaznana, ze nic nejem. A porovnavali ma s ostatnymi detmi, ake su uzasne, ze vsetko zjedia. Velmi ma to ako dieta trapilo.
Inak, zostalo mi to doteraz. Nevyrastla som z toho, ako vsetci tvrdili.
Zjem toho samozrejme omnoho viac, ale stale su jedla, ktore jednoducho nezjem, lebo sa mi dviha zaludok... Takze vacsinou si varim to svoje. Na exoticku dovolenku ani ist nemozem, zomrela by som tam od hladu...
moj syn 10r. zelenina žiadna, z ovocia zje banán, jablko, hrozno... sladkosti nechce, čo sa týka jedla tak len mäso na prírodno + ryža, bryndzové halušky, palacinky a pizzu tú spráska aj celú sám, omáčky a knedľa. Knedle aj 4-5 ks 😂 . Už som to vzdala... V škôlke ho nasilu nútili aj keď som povedala nech to nerobia a dovracal sa im tam. To isté svokra... nedali si povedať a povracal sa. Proste viem, že keď ho budem nútiť nasilu, tak sa povracia. Aj som sa bála či mu niečo nie je ale keď vidím ako vie zjesť niečo čo mu chutí tak problém z jedením neriešim. Len proste zje len čo mu chutí. a keď bol menší to bolo horšie. Postupne toho zje čoraz viac.
My to máme so 6 ročným veľmi podobne. Ovocie, zelenina absolútne nič. Celý týždeň mu stačia, suché žemle, aj to len jeden biely druh, suchá ryža a suché cestoviny. Chorý nie je, zdravotný problém nemá, váhu má na svoj vek a výšku normálnu. Neriešim. Len dúfam, že vekom dostane rozum....
Skus sa o tom s nou rozpravat, co jej nechuti a nech skusi pomenovat preco. Moze to byt tvar, konzistencia, prilis tvrde ci makke, nieco moze mat neprijemnu pachut.
Rajcjny paprika su alergen, mozno podvedome odmieta. Mna napriklad aj "nestiplava" paprika kolkokrat palila. Redkvicky uplne stipali. Obycajna uhorka mi bola velakrat horka. To iste karfiol. Lupany hrasok len mlady, ako bol starsi uz mi bol horky. Tym chcem povedat, ze mozno jej veci chutia inak. Mozno je vsetko prilis slane. Prilis vyrazne.
Musis len s nou, preberat ako to jedlo vnima. Skus s nou pohladat veci, co by jej mohli chutit, a nech sa podiela na priprave jedal.
To znamena mozno aj pre vas vybocit zo zajdenych kolaji.
Skuste pseno, bulgur, kuskus, psenicu ako prilohu. Ak nema rada maso, tiez nevadi. Skuste tofu.
Skuste zeleninove placku, nech osupe mrkvicku, hrasok da rozmrazit a povarit, mozno brokolicu na ruzicky. Nech je aj to jedlo trochu zabava. Nech moze povedat, co by chcela skusit.
A pomedzi to rozpravajte, co ako rastie, co je v com dobreho, atd atd.
Pozerajte kucharske knizky, clanky, obrazky - ak sa jej nieco bude pacit, vyskusajte.
Ja by som skusila aspon cca preratat kcal. Mozno to nakoniec nie je az tak malo, len ma rada len tych svojich par jedal. Hlavne netlacit a NETRESTAT 🙏🏼 ach co len tymto mozes sposobit. Radsej nech je takto, ako vybudovat nebodaj psychicke ochorenie. Pamatajme - aj dospeli ludia maju svoje obdobia a co je teraz nemusi byt o rok
Ma rozmaznany zaludok. Mam presne takehoto synovca, zje 5 jedal, v skole nic. Naucil sa na pocit hladu,nevadi mu, co je pre mna nepredstavitelne, kedze moje deti zjedia takmet vsetko. Ucim ich to od mala. Casto ale synovec vyziera hluposti, cim si zasyti zaludok.
Ja by som sladke nedala, kym sa nenaje. Postupne by som ucila zjest nove jedla, pridala do jedla mrkvu, potom hrach, maso...
Tiež mám také deti. Neriešim. Mám zoznam jedál, ktoré varím dookola. Keď im niečo nechutí, dajú si napr. len prílohu. Alebo len polievku. Alebo len vodu z polievky 🤷🤷🤷. Keď fakt že nič im nechutí, vždy máme v mrazáku nejaký rožok/žemľu. Mám 3 takéto deti, takže nemám na to žiaľ absolútne nervy a čas každému podľa jeho vkusu variť. Vekom sa to zlepšuje, najstaršia má 12 a už zje napr.aj nektarinky alebo cherry paradajky. Najmladší zo zeleniny/ovocia zje len uhorku, aj to max jedno-dve kolieska. Raz ho v škôlke učiteľka prinútila jesť šalát (chcela ho kŕmiť). Po prvom hlte sa jej dogrcal. Tak to nechala tak. Ja neriešim, pediatrička vraví, že sú ok, tak verím, že sa im chute budú postupne rozvíjať samé a sortiment jedál sa bude rozširovať.
@mikadooo príklad dnešného obeda - malý si dal suchú tarhoňu (3 taniere), najstaršia tarhoňu s mäsovou šťavou, prostredná pišťala že ona nič neľúbi, tak zjedla zemiaky s kyslou smotanou. (Zemiaky som si uvarila ja, lebo som nevedela, či ostane dosť tarhone pre decká a manžela, kyslá smot. je štandardne v chladničke). A my s mužom sme jedli jediní normálne - tarhoňa, mäso, šťava 🤷.
Moj 9rocny ma 145 cm a 30 kil takze dalejo od tvojej meuteka maso do ust neda maximalne rezen. Pri masa na stave omacke ho napina za stolom papriku paradajku v zivote v ustach nemal. Do skoly len rozok so suchou salamou. Jedol by len vyprazany syr langose hranolky zemiakovu kasu spagety a pizzu.
@zorkahorka Myslím ze sa zbytočne vyjadrujes k téme. Učila by si pridávať mrkvu, hrach... Myslíš ze sme neskúšali? Jednoducho ani ústa neotvorila. Sladké nedostávala, ani si to nevyzadovala. Nepomohli ani sľuby, prosby, odmeny, proste nič. Nechcela, nejedla. 3 hodiny sedela pri stole a ani sa toho nechytila. Tak povedz, čo by si robila?
@zorkahorka Mas stastie.. ver tomu, ze aj ja som ucila od mala, pestra, zdrava strava... Starsi syn zjedol vzdy vsetko, max. obcas prechodne nieco nelubil.. dcera bola a je zas dost vyberava... do nej dostat urcite potraviny je tiez dost velky problem.. navyse je typ, co raz nieco zje.. potom ma obdobie, ze ani za pana... Vedela som obist len polievky, nechcela take, kde je krajana zelenina. Tak som to mixla, povedala, ze je mliecna ta polievka a zjedla ju ( mliecne na kyslo lubila a lubi). Ona ani neochutna, resp.hned povie, ze jej to nechuti.. ja sama som bola vyberava.. teraz u mna je problem len maso... Asi preto, ze nasi ma ho nutili jest a v skole tiez.. Chapem tie deti a zaroven chapem aj rodicov, ze su zufali, kedze som bola aj ja take dieta a mam taku dceru. Nastastie u nas to az tak extremne nikdy nebolo, ale aj tak.. z vela veci deti vyrastu...
Vraj deti potrebuju omnoho viackrat vyskusat jedlo, ako dospeli, aby im zachutilo.
Chce to len trpezlivost a nenutit. Casom sa jedalnicek rozsiri..
Moja dcera ma 11,5r. a ma 29kg a 139cm..ako mala bola priserny jedak, vekom sa to zlepsilo, ale len tym ze je malo a casto..sladkosti takmer vobec, nikdy ich neoblubovala..nie je ani fanusik masa..zelenina, ovocie na kila..ja ked vidim kolko toho zjedia jej spoluziacky, len cumim..ale tak to aj vyzera - 10-11 rocne uz maju prsia, menstruaciu, vyzeraju niektore na 14 minimalne..nepotrebujem aby mala v 11r 40 kil, vsetky vysetrenia mala ok, tak to neriesim..
@zorkahorka
Že rozmaznaný žalúdok 😁
Moja dcéra od malička zjedla úplne ale úplne všetko, teraz má 5 rokov a zje asi 5 jedál a nemyslím, že má rozmaznaný žalúdok. To, že tvoje deti zjedia úplne všetko je super, ale to nemá nič s výchovou alebo s rozmaznanosťou žalúdka...každé dieťa je iné...na to netreba zabúdať...a už v žiadnom prípade by som dieťa netrestala hladom alebo čímkoľvek. Radšej dieťaťu dám to, čo mu chutí (rozumej - u nás len varená ryža bez omáčky, len knedel s rezňom, len špagety bez omáčky, len kurací vývar, len chlieb so šunkou a uhorkou....sladké jedlá mi dcéra odmieta - neexistuje, že zje palacinky, parené buchty, koláče, pudingy...samozrejme zje aj jogurt, vypije pohár mlieka a pije veľa čistej vody - sladenú vodu a džúsy absolútne nevypije a ani čaj).
Takže podľa teba by mali rodičia deti nútiť jesť niečo, čo im nechutí, alebo ako si to myslela?
Moja má teraz 8 váži 22kg a má 134cm. Mäso neje takmer vôbec, pečivo minimálne, ovocie a zeleninu na kilá by jedla. Má obdobie keď zje veľa a potom príde obdobie keď nezje nič. Desiatu nosí domov, obed nezje v škole.
Už som to prestala nejak riešiť, lebo by ma porazilo a ona by chytila odpor k jedlu a to nechcem.
A stále si hovorím lepšie takto keď viem že sa naje a nieje hladná ako keby mala mať v 8 rokoch 50 kíl a zjedla viac ako dospelý človek.
Počkaj ešte ona sa rozje pomali. Sem tam jej podstc niečo iné, nové a uvidíš ako to bude pokračovať
Moja bola (a aj doteraz je) tiež vyberava. Veľmi pomohlo keď začala v tom veku sama skúšať varit a ochutnávať nové chute, recepty. Tak začala jesť čoraz viac jedál, lebo ich sama varila.
Skus aj ty začať s dcérou varit. Možno aj také neslovenske recepty ako činu, curry, kebab, pizzu.
Tých 5 jedál co zje tiež ide trosku obmieňať, postupne do nich pridávať nové chute...
Ináč keď sa to tak vezme aj my dospelý sme vsetci prieberciví, len nás nikto do ničoho nenúti. Nechutia nám niektoré veci tak ich nekupujeme a nikto nič nerieši
Napriklad ja som super prieberciva, nieže by mi nechutilo len sa snažím jest zdravo a keby som dieťa tak moju mamu so mňa porazí. Vela z toho co si vymenovala by som tiež nezjedla ani za svet, napríklad puding, koláč, pasteku, maslo, sunku....
Zeleninu typu rajčiny, uhorky, šaláty milujem ale napríklad celú tú skupinu kapustovitych - kapusta, karfiol, brokolica moc nemusím, zjem ale nevyberiem si to v obchode...
Napíš čo zje, možno by sa dali vymyslieť chuťovo/vzhľadovo príbuzné jedla a trochu by ju to naučilo experimentovať a skúšať.... Napríklad keď ma rada špagety s kečupom tak môžte skúsiť rôzne rajcinove omáčky, bolonsku, so zeleninou, s tuniakom... Namiesto špagiet skúsiť iné cestoviny, možno dokonca lasagne...
Keď si zvykne ze aj obľúbené jedlá sa dajú trochu obmieňať a stále jej chutia tak bude casom ochotna skusit aj nove jedlá
@lujza123 Ma rada rajcinovu polievku a paprikas 🙂 Ale teda uz cestoviny s kecupom nezje,vlastne kecup nezje vobec..Este polievky ako tak zje,fazulovu,sosovicovu alebo slepaciu..A maso zje zvacsa suche teda bezomackove..
Tak keď zje všetky tieto polievky tak to je super, strukoviny sú zdravé, plne bielkovín, vôbec nemusí jest jogurty ani syry keď zje strukoviny. Do polievok sa dá hocičo schovať, zmixovať.
Ja som ináč tiež polievkovy typ pre mňa je to top jedlo 😂😂.
Skúste začať spolu varit, nechaj ju nech vymysli ona, keď je taky typ ze ľúbi omáčky polievky tam je veľa možností... Aj ten perkelt vies spraviť na milión spôsobov, s kyslou smotanou, so sladkou, pridať šampióny.. Proste to obmieňať aby bola "donútena" skúšat aj nové kombinácie
@zorkahorka absolútne zbytočný komentár o ničom. Myslíš, že deťom nedávame a neskusame, že ich kŕmime sladkým? Ver, že nie. Nechápem vyjadrovať sa k téme o ktorej nevieš absolútne nič. Syn jedol ako dieťa absolútne všetko, potom jedna ťažká choroba a bum koniec. Neje ani sladkosti, nechce 😉
Dakujem baby,velmi mi odlahlo ze som v tom neni sama a ze sa tento problem tyka viac deti..Dostala som par dobrych rad,tak ich vyskusam 🙂
Ja mám síce 34 rokov, ale som rovnako prieberčivá a teda asi by som zapísala celú A4 z oboch strán čo všetko nezjem. Od malička som vraj jedla všetko zaradom. Potom prišlo obdobie, že som prestala jesť veľa vecí hlavne teda červené mäso, ktoré nejem do dnes a doktorka nikdy nechápala, ako môžem mať tak ukážkový krvný obraz a hodnoty vitamínov a minerálov. Nemám rada ovocie. Výnimočne zjem hrozno, banán, melón alebo nektarinku. Ale to tak max 5x do roka. Zeleninu mám rada. Nezjem červené mäso, prívarky, ryby, vnútornosti, paštéty, ryżu max. 1 x do mesiaca. Šunku výnimočne, ale len konkrétne 2 druhy, nesmie tam byť žiadna šlacha, žiadny biely fľak. Suchú salámu zjem tiež výnimočne a tiež len 3 konkrétne druhy a musí byť na tenko nakrájaná. A takto by som mohla menovať do večera. Skús dcéru zapájať do varenia. Mne to pomohlo rozšíriť zoznam toho, co zjem. Hlavne ju do jedenia nenúť. Mne nútenie do jedla spôsobilo iba problémy a blok z jedla. Dopadlo to tak, že som mala 39 kíl a 158 cm. Nikdy nenúť a netrestaj za jedlo. Ked bude jesť aj týždeň paradajkovú polievku a paprikáš, tak sa nič nedeje. Ja si zajtra spravím výnimočne ryžu a kuracie na prírodno a budem to jesť 3 dni a normálne sa na to teším.
To ma fajn desiatu - môj len suchý rohlík. Neriešim, zvykla som si. Ak by som mu dala čokoľvek iné, nezje to. Tak ma dennodenne suchý rohlík. .....