Ahojte, mame taky problem, ze mame 9 mesacne dieta a odmieta pit. Nechce UM z nicoho vypit (striekacka, lyzicka, flaska...). Od malicka nemal rad nic umele v ustach (cumel, flasa). Teraz posledne tyzdne takmer nic ani neje. Je pravda, ze mu idu zubky, ale uz to trva takmer mesiac, ze slabo je. Uz asi druhy tyzden mu davame cele kusky ovocia a zeleniny. Zatial ma len predne zuby, tak to nevie poriadne rozhryzt. V stolici ma potom nestravene kusky mrkvy a stolica mu vyrazne zapacha. Niekedy kaka raz denne, niekedy dva krat. Relativne velke mnozstvo k prijatej strave.
Doktorka povedala, ze nestravene kusky a zapach by nemali byt. Ako to bolo u vas po prechode z mixovanej stravy na cele kusky? Zapachala stolica ci nie? Boli v nej kusky nestravenej stravy?
Je tu niekto, kto mal rovnaky problem, ze dieta odmietalo pit UM (vyskusali sme aj Babylove aj Sunar).
Vdaka za rady.
Ale on posledny tyzden neje a nepije nic. Ani mixovane, ani tekute, ani tuhe. Chtui mu velmi korka z chleba a cicka. Len by sa cuckal kazdu chvilku. Uz nas posielaju do nemocnice. Lebo ma malo zeleza. Ale nevieme, ci etse pockat, ci to mzoe byt zo zubov, alebo je na vine nieco ine. Darmo mu davam aj pribinacika, alebo hocico ine, neotvori usta ani za svet.
Presne skus vsetko mixovat. Teraz su marhule - daj kusok s jablckom a mixni to cele ponornym mixerom. Hrusku. Ak ma pamat neklame - tieto ovocia z nasej krajiny mozes pomaly pridavat. To iste mrkva - povar so zemiakom a mixni s trochou vody. Masko k tomu pridaj a cele mixni. Aj ryzu mixni - nemusis kupovat drahu ryzovu kasu - len ak si chces ulahcit. Vsetko konzistencia krupicnej kase by to mohla byt. Malou lyzickou lietaj kolo neho a sups s lietadlom do hangaru .... mlieko nemusi chutit kazdemu. Skusila si jogurt? Ked nie biely, skus lyzicku domaceho dzemu primiesat, alebo obvar jablcko, mixni a skus tam primiesat lyzicku bieleho jogurtu. Proste madzganicky ..... a tak potom bude vyzerat aj plienka 😀 A jasne, ze to nevonia 😀
@norulakp
Pocas tlacenia zubov je nechut do jedla a neustale cuckanie na prsiach v ramci normy. Je to o nervy, to hej.
Zelezo si skus dat ty. Z tych pripadnych 2-3 lyziciek prikrmu by sa mu aj tak nedostalo nejake obrovske mnozstvo zeleza do tela... Tak aspon cez mliecko.
Skusat, skusat, skusat. Ked mu chuti ta korka, tak nech si zuje korku. Odrazu sie tie dasna masiruje.
Zelezo je aj v mase, tak dobru hovadzinu/telacinu, najemno pomixovat a ponuknut. Alebo uz posminane marhule, tie maju tiez dost zeleza.
Pribinacik skor nie, tam je zbytocne vela cukru. V 9 mesiacoch je to skoro.
Zuby bolia uz davno pred tym, ako sa ukazu. A jedenie ako vrabce bol aj u mojich deti sprievodny jav. Niektore deti si dasna radi masiruju jedlom alebo hrackou, ine deti naopak odmietaju dat hocico do ust.
Najdolezitejsie je, aby dieta pilo. Lebo dehydruje a v tej nemocnici naozaj skoncite.
Kvoli zelezu sa treba spytat, ci vam jednoducho nemozu dat kvapky... Alebo skusit pripadne nejake hotove kase, ktore uz obsahuju UM, tie byvaju obohatene o zelezo - treba si precitat zlozenie. A mozno mu prave taka kasa zachuti...
Ponukat, nenutit, a ked sa neda inak, tak dojcit tak casto, ako novorodenca. To prejde, a jest sa nauci, neboj.
Vsetko dobre!
Ahoj, moja ma presne 9 mesiacov, od 6. mesiacov som ju ucila aj na vodu, nechcela ani za svet, zatvorene usta...skusala som vselico, striekacka, flase, lyzicka, nic nepomahalo, zlomilo sa to asi pred mesiacom na dovolenke, neviem, ci to bolo zmenou prostredia, ale postupne po malych duskoch zacala pit z flase vodu, doslova hlt a dost a o chvilu zas...stale som jej ponukala, naozaj treba len nukat a davat stale dookola....Teraz sa ju snazim naucit na UM, kedze moje uz nechce...Je to to iste ako s vodou, odmieta...skusam aj fintu ako pri synovi, jemu som pustila detsku pesnicku na pc a ani nedychal, tak sa naucil pit...a potom uz po par razoch samozrejme bez videa, ale unho mi to velmi pomohlo pri tom prechode....
a zabudla som...s jedlom to bolo to iste...nechcela nic, usta zatvorene, zacala az pred mesiacov na dovolenke podobne ako s pitim
tiez si myslim, ze len trpezlivost, zelezo je v hovadzine, telacine, ak mas moznost overenu divinu, urobit vyvar, a kludne mixuj, nech sa rozpapa, potom brokolicove a spenatove polievocky, tam je vela zeleza, skus mu popucit aj ovocie, je teraz sezona, sladucke, aspon po lyzickach, ked zachuti sladucke, tak sa priberie papat, hocikedy mu vstur do pusy lyzicku ovocia, nech papa a potom postupne budes coraz menej pucit, skus biele jogurty, primiesaj domaci dzem, a moj syn ked mal malo zeleza, dostal kvapky tak neviem, preto Ti ich pediatricka nanapise a strasi nemocnicou... a aj vodicku, ja som davala prevarenu, tiez po lyzickach, pekne postupne, moje deti ani nepoznali flasku, pekne sa postupne naucili pit vodicku z pohara... len trplezlivost a vela stastia....a to ze ma v stolici kusky ovocia, no ved to tak ma byt, to si mala vidiet nasu stolicu ked sme papali hrozno 🙂
@norulakp nestalo sa mi to, ale k tým príkrmom - to je predsa logické, že keď nemá zuby, tak to nepohryzie dostatočne. Ak ti nepije, tak nevymýšľaj a mixuj.