9 mesačné bábätko nechce papať mäso ani zeleninu

lenka0906
30. aug 2012

Ahojte mamičky, môžete mi prosím poradiť, čo robiť?
Môj malý má 9 mesiacov a odmieta papať mäsové príkrmy a zeleninu (okrem mrkvy / karotky). Aj keď sa mi podarí, aby spapal aspoň pol lyžičky, ihneď to vygrcká alebo vyplľuje. Zovre pevne pusu a neotvorí pokiaľ mu neponúkne ovocnú príkrm. Iné ako ovocné ani nechce. Skúšala som mu to mäsko aj rozmixovať z troškou vody, ale ani tak to nechcel.

lilysk
30. aug 2012

Ahoj
Mala som ten isty problem .Nic si z toho nerob -hlavne ho nenut .Mne mala zacala jest maso az ked mala 2 zubky dole a som jej dala taky dobre uvareny skoro sa rozpadajuci kusok a sama si ho zuvala a tak jej potom zachutilo .Tiez nechcela zeleninu radsej by nic nebola jedla -mrkvu dodnes nezje a je tu krasna zdrava .Je to uplne v pohode 🙂
Davaj tu mrkvu ked papa a ja som kupila v bio obchode take kase -ovsennu ,kukuricnu ,spaldovu a som urobila s mliekom umelym -do toho som dala ovocny prikrm a na tom sme zili hadam aj 2 mesiace a v pohode bolo 🙂

niagara11
30. aug 2012

Ked maly jedlo vyvracia to pravdepodobne znaci ze jedlo mu nesadlo, maso by som donho nasilu nepchala. Mojej malej zatial maso ani nedavam este neje poriadne ani zeleninu a obyliny. Maso sa podava hlavne ako zdroj zeleza, tak ak ho teraz neprijima tak skus mu spravit ovsennu kasu nariedko uvarenu s jablckovou stavou ta podpori uvolnovanie zeleza z vlociek a masko mu mozes skusit ponuknut neskor. Zeleninu si neskusala sladku zltu tekvicu ta je sladka ako mrkvicka? a skusila si taky trik ... ze nie s umelohmotnou lyzickou ale normalou kovovou malou? moja z umelohmotnej jest nechcela vobec dosla som na to az po mesiaci a pol 🙂)

zmrzlinkams
30. aug 2012

@lenka0906 my mame tetno problem už 3 tt a mala len jogruty, mliečko a ovocne vyživy, čerstve ovocie , ale zeleninove polievočky do nej dostať je problem, ked tak sa stane že pár krát zje to čo jeme my no ja nesolim vela tak jej dám ale tiež len pár lyžičiek a už viac nechce - naposledy jej pečienka na šťave s ryžou čo som pre nás robila velmi chutila ale tiež sa z toho nenajedla tak aby bola sita tak doje ovocim alebo niečim takym - teraz som si nakupila slička aj ked to nerada robim ale to mala zatial zjedla tak že nevypluvala tak zatial davam tak a konbinujem to napr. urobim pyre a polovičku sklička a tak skušam ..... no ale vela nezje. dr. vravela že sa to može stať ked sa tlačia zubky a my už mame mesiac opuchnute 3 a ide nam spodna 2 tak možno preto aj stolicu sme mali taku redšie a teraz je už dobre - teraz nás zas trošku koli zubkom trapi zadna nadcha tak berieme kvapky na uvolnenie hlienov a tak sa stane že mi mala občas grcka kedže jej tie hlini čo jej v zadu stekaju po krku od nosa dolu do krku a nejdu nosom von tak sa jej zle je, a aj ju napina, alebo grcka draždi ju to - treba asi vydržať to obdobie alebo počkať čo bude ak maly pribera a je živy, aktivny a nema horučky tak sa nemusiš bať možno je to tiež zo zubkov ono ich nemusi byť ešte vidieť 🙂

katyxq
30. aug 2012

Zkoušeli jste jinou nasládlou zeleninu - dýni, pečené batáty (chutnají torchu po meruňkách)? Nebo třeba avokádo, to malá miluje. Hlavně nenuť, jen nabízej třeba víckrát za den, stejně víc nesní a akorát by mohl začít jídlo odmítat úplně.
Taky zaexperimentuj se strukturou jídla, my teď mixujem nahrubo, moc jemné pyré nechce a větší kousky křečkuje ve tvářích a pak vyplivne. Jo a taky nechce plastovou/silikonovou lžičku, krmím normální malou nerezovou.
Ještě se dají zkusit kombinace ovoce se zeleninou - mrkev s jablkem, batáty s kukuřicí a jablkem, dýně s jablkem, brokolice s jablkem (zní to šíleně, ale je to moc dobré), červená řepa s hruškou, zelené fazolky s hruškou, batáty s broskví, mrkev s mangem apod.

lenka0906
autor
30. aug 2012

@lilysk Ahoj, no, moj maly ma uz 10 zubkov a ked mu to dam, tak sa mu to v pusinke prilepi a potom ho z toho natahuje.
Mrkvicka mu velmi chuti, aj tekvica. Kase ma tiez velmi rad. Teraz mame pohankovu.

lenka0906
autor
30. aug 2012

@niagara11 Ahoj, ked vidim, ze masko nechce, tak mu ho na silu nedavam. Radsej mu dam ovocny prikrm. Mrkvicka mu velmi chuti, ak karotka a tekvica.
Uz som skusila viac druhoc maska, aj rozne znacky, ale robil to po vsetkych. Iba raz mi spapal kuracie masko, ale to malo konzistenciu ako presnidavka.
Zelezo obsahuju aj kasicky, ktore malemu davam.
A este som neskusala mu davat papat z kovovej lyzicky, vzdy mu davam len z plastovej.

lenka0906
autor
30. aug 2012

@katyxq Ahoj, tekvicu spapá, ale to je tak všetko. Mne papá iba z plastovej lyžičky, z nerezovej som mu ešte neskúšala dávať. Tiež iba jogurtíky, kašičky, ovocné, mrkvu, tú tekvicu a iné ani neche. Ja nemôžem dojčiť, takže malý je od narodenia na umelom mlieku. Do mlieka mu tiež musím pridať 2 polievkové lyžice ovocnej kaše, inak mi to nechce.

katyxq
30. aug 2012

@lenka0906 Mně malá nechce moc maso doteď, nejochotněji jí se zeleninou asi rybu (zkoušeli jsme tresku, lososa a tuňáka), cca lžičku mixovaného vařeného masa na 70g zeleniny. Zeleninu jak kterou, nejvíc frčí žluté až červené druhy, ze zelených má ráda jen avokádo. Kaše a celkově obilniny ty nechce vůbec, nejvýš tak směs 1/4 kaše a 3/4 ovoce nebo zeleniny a to se ještě moc netváří a moc tomu nedá.

igiana
30. aug 2012

@lenka0906 a nezje ti maso ked mu ho rozmixujes najemno so zeleninou?

shashi
30. aug 2012

Nebud smutna.my mame problem,ze maly chce jedlo len z obchodu.ziadna domaca strava.bola som z neho hotova.nechce pit ani umele mlieko,ani ovocne prikrmy.jeden cas jedol kase.no tie sa mu prejedli.dlho sme rozmyslali,makoniec dostava do umeleho mlieka lyzicku bananoveho granka.jedlo som mu trosku prichutila a tiez mam ŕkusenost,ze niekedy nechce papat pla.lyzicou,tak je kovovou.

lenka0906
autor
31. aug 2012

@igiana Nie, nezje. Rozmixované či nerozmixované , jemu to nechutí a nechce ani tak ani tak.

lenka0906
autor
31. aug 2012

@shashi Ahoj. Co sa tyka umeleho dojcenskeho mlieka, mame Sunar Nutra Defense 2, ale pokial mu do neho nedam 2 PL kase tak ho nechce. Kebyze mu dam iba ciste mlieko tak nepije, musim mu vtedy dat ine , pokial je na to vhodny vhodny cas tak aj ovocny prikrm. Pokial mu tam dam ale taku kasu co mu nechuti nechce to pit vobec. S ovocnymi prikrmami nemame ziadny problem, tie mu chutia. Aj mrkava, karotka a tekvica. Ine nic. A tie kase....kase mu chutia, su sice vynimky, ale vatsinu kasi papa. Najradsej ma Malinu, broskynu, banan a straciatellu. Kupujeme kase Nestle, Hami a Sunarka.

lenka0906
autor
31. aug 2012

@katyxq Ryby sme zatial neskusali.

shashi
31. aug 2012

@lenka0906 ahoj Leni. Ja som mu tiez davala kasu do mlieka,presne tak,ako ty. No po 2mesiacoch sa mu to prejedlo a nechcel to pit.maly ma teraz 9mes.a obyc.mlieko mu nechcem dat,lebo sa mi zda skoro.preto sme mu do Nutrilonu pridali teraz Frapko banan.to zatial chce pit.no skus mu prikrmy prichutit.daj mu zeleninu to,co ma rad a troska soli.ale len par zrniecok.ja mu este pridam trosku obycajn.masla.toto zje.inac nie. Ale ked som citala ako maly nechce jest., presne ako moj 😒

balance111
31. aug 2012

Čo dávate 9.mesačnému mimču?? moje nechce mäsko.. :/// Papáme polievočky zeleninové a tuchšie veci sa jej bojím dať..dík za rady (som mladá mamička čo ma prvé mimčo )

shashi
31. aug 2012

@lenka0906 ahoj Leni. Ja som mu tiez davala kasu do mlieka,presne tak,ako ty. No po 2mesiacoch sa mu to prejedlo a nechcel to pit.maly ma teraz 9mes.a obyc.mlieko mu nechcem dat,lebo sa mi zda skoro.preto sme mu do Nutrilonu pridali teraz Frapko banan.to zatial chce pit.no skus mu prikrmy prichutit.daj mu zeleninu to,co ma rad a troska soli.ale len par zrniecok.ja mu este pridam trosku obycajn.masla.toto zje.inac nie. Ale ked som citala ako maly nechce jest., presne ako moj 😒
@lenka0906 napadlo ma este,ze niektorym detom vadia tie "dzaby" a chcu jest ine.napr.maly si teraz pyta to,co jeme my.zacala som varit s minom soli a bez korenia.dochucujeme si na tanieri.a minule tak zjedol zemiaky a opecene kur.stehno dolne.dr.mi poradila,ze ak nechce kase na ranajky mam mu namastit chlieb s troskou masla a ak zje tak kur.sunku.cuduj sa sveje zjedol pol krajca.nemohli sme uverit vlastnym ociam s manzelom.mozno sa to bude zdat skoro,ale fakt tie "dzaby"nechcel.

lenka0906
autor
1. sep 2012

@balance111 Ahoj, aj ja mám prvé bávätko. Malý papáva ovocné príkrmy, kaše, mliečko máme Sunar Nutra Defense, ale musím mu doň dávať 2 PL kaše, inak ho nechce. Polievky a zo zeleniny mu chutí iba karotka, mrkva a tekvica, iné mi papat nechce.
Mäsko nechce vôbec,ale vraj je to v poriadku, čítala som, že vätšina bábätiek chce mäsko až keď má 1 rok...tak neviem.

dobromila
1. sep 2012

@lenka0906
S takými deťmi je to na nervy, ale nasilu nič nedosiahneme. Chce to nekonečnú trpezlivosť, nekonečné skúšanie. Mne staršie deti odmietali tuhú stravu do 8. mesiaca. Najmladší nechcel zeleninu ani vidieť až do 10. mesiaca. Zato sa dožadoval nášho jedla. Tak som mu po konzultácii s doktorkou začala dávať normálnu ochutenú stravu - solíme a koreníme však veľmi málo - stále máme doma nejaké malé deti, tak sme si zvykli takto.
No a chlapec teraz zje už aj nesolenú detskú "gebuzinku" občas. U nás je ten problém najväčší, že sa nechce dať kŕmiť lyžičkou, všetko by najradšej vzal do rúčky a sám si vkladal do pusinky....s vareným hrachom, mrkvou, zemiakom to ide, s inými jedlami menej...

dobromila
1. sep 2012

@lenka0906
ešte som zabudla - ten náš najmladší beťár jedol od toho polroka aspoň chlieb, rožok - to si vedel žužlať pekne a aj ovocie si blahosklonne dal aspoň každý druhý deň, tak že nebol do 10. mesiaca čisto na mlieku (materskom).
Mäso jedol len pár-krát aj to len mikroskopické množstvá - zatiaľ sa z toho nestresujem

ivaanka
1. sep 2012

Mela jsem to se starsim a ted s mladsim a na oba plati stejny figl. Dam na talirek masozeleninovy prikrm, vedle presnidavku, naberu trosku masa se zeleninou, hooodne presnidavky a ji to krasne. Takovym zpusobem toho do nich dostanu, kolik chci🙂

lusja
17. okt 2012

Ahoj. My mame podobny problem ☹ od augusta maly nechce normalne jest - mal vtedy virozu, rastli mu zubky...tak skoncoval so zeleninou a masom ☹ dovtedy papal pekne. Uz par mesiacov zije z instantnych kasi - bohuzial je to to jedine, co zje...2-3 lyzicky zeleninky s masom a potom uz nic. Len tie kase na obed aj vecer, doobeda max. trochu vyzivy al. jablcko postruhane... poobede nechce jest nic, iba tu veceru ☹ ma 10 mesiacov a stale strajkuje... Dr. mu odporucila skusit NUTROLIN B - predavaju sirup aj rozpustne tabletky, tak zatial skusame to... Odo mna pije max. 2x cez den a par krat v noci, ine tekutiny nechce. Skusame stavy, caje, obyc. vodu - ale nic, max. pol deci za den a aj to mu tlieskam...

denisa888
18. okt 2012

ja mam opacny problem moja janka velmi vela papa je to normalne ?

moon1979
18. okt 2012

@lenka0906 urobila si jednu zásadnú chybu a to takú, že si nedodržala postup : najprv zelenina, potom zelenina - maso a až nakoniec ovocné príkrmy ... nečuduj sa, že nechce papať zeleninu a mäso ked ovocné príkrmy sú sladké ... budeš to mať teraz veľmi ťažké ...

danniellitta
8. nov 2012

Ahojte baby poradte mam 9 mesacnu dceru a nechce nic jest pocas dna nic mlieko prikrm a ani ovocie ledva ledva do nej nieco natlacim

simca06022011
8. nov 2012

@danniellitta Nejde na nu nejaka choroba? Alebo zubky?

danniellitta
8. nov 2012

@simca06022011 no uz maa dva dole a asi jej potom idu horne tak to asi preto .to ked idu zubky nechcu vobec papat ?

simca06022011
8. nov 2012

@danniellitta no niekedy nechce 🙂 mne mala nechcela a teraz je soplos a zase nechce... 🙂

danniellitta
8. nov 2012

@simca06022011 no pekne aspon viem co ma caka .dakujem za radu

namarie
8. nov 2012

@moon1979 tým by som si nebola taká istá, my sme začali s kasickami, pridali zeleninu a mäso a všetko šlo super, ale potom malú začalo zapekat, tak som skúsila pridat ovocie, papala všetko a potom sa zaťala a 2 mesiace nejedla nič, tvrdo som bojovala proti ovociu, lebo som skocila na tú múdrosť, že potom zeleninu už nezje, skusala som rôzne zeleniny a nič, mama jej za mojim chrbtom dala krupicu osladenu lebo sa už na to nemohla pozerať a malá sa nevedela dojesť, dovtedy mi v noci vstávala každých 10 min s placoma ja nevediac, že je to hlad som to pripísala zubkom, ale odvtedy jej dávam čo ona chce a zje už vsetko, síce pomenej, ale papá bez problémov, len sme zistili, ze zelenina a mäso jej nechutia zmixovane..a vyberá si ich sama z misky, síce sme všetci špinaví, ale ona je syta a to je dôležité...

moon1979
8. nov 2012

@namarie rob ako myslis ty si matka, len aby sa nestalo, ze dospeješ k záveru, že nevadi, že je len sladké, hlavne že aspoň niečo je ... 🙂