Zdravím, moje dieta už má 8 mesiacov. Prikrmy mame od 5 mesiaca a stále akoby nechce pri jedení otvárať sám ústa. Otvorí tak 2-3 krát a potom už neotvorí tak dávam akoby “nasilu” lebo keby som nedala tak je koniec jedenia a decko neje nič.vaše deti otvaraju same pekne ústa ako to býva vo filmoch napríklad alebo v tých babatkovskych knižkách ?
Nás neotvára, zo začiatku vypluval ale teraz keď dám, aj do zavretých úst pekne spapa,nekrici. Ak by kričal nedám už. Prikrmujem.od 4roch a má zachvilku 7m. A kdesi som čítala že príkrmy sa majú dt až keď dieťa prejaviz aujem.o jedlo,nacahovanim sa, ale to reálne sa.u môjho druhého deje až okolo 1 roka,čiže no
Kŕmení nasilu v ňom len vytvoríš blok k jedení a kŕmení. Strc mu do oboch rúk lyžice, nech sa zabaví a medzitým nakrmis bez nasilia. Možno začne aj sam dávať lyžice do taniera a do pusy. Áno, mam ten bordel odzity, ale aspoň sa najedol. Keď prestal otvárať ústa, kŕmenie skončilo.
Doprdele mám toho plne zuby... musi jesť aspoň niečo lebo neprospieva vahovo.. vyvaram ako sprostá, taká kasa ina kasa a ak mám dať po jednu lyžičku na jeden hlavný chod ako prikrm tak nikdy nepriberie nič .... otrasne
Tak ti neostava nic ine ako robit lietadielka do pusy a iny animacny program okolo toho.
Tak niečo určite papa, mlieko nechuti? Takýto postoj je u deti úplne bežný, vôbec nie výnimočný. Chce to trpezlivosť a kreativitu z tvojej strany. Chápem že je to ťažké, no skus to nebrať tak vážne
@beata_k to už ani nespomínam... už tri mesiace som sa normálne nenajedla čo stále lietam dopotena celé leto každý deň každý chod jedenia... tam hračka letí lyžičky plastové po kychYni bordel všade z jedenia len nie v ústach...potom maj chuť spievať robiť opičky, decko má ignoruje ani sa na mna nepozrie
Moja neotvori usta len ked jej nechuti. Normalne najprv zje trosku, ak jej nechuti, tak neotvori usta. Skus sa vratit na zacitok, ponukaj jednoduche kombinacie max 3 surovin maso mrkva zemiak, alebo maso mrkva cuketa. taktiez by som ponukala samokrmenim, ci by to nezabralo. Krmenim s nervami a nasilu si zarabas na este vacsi problem.
A pripominam, ze prikrm je to preto, lebo prikrmujes k mlieku, takze ak do roka je hlavny prijem mlieko tak je to ok 😉
Tak uz len posledna nestastna moznost...TV 🤷🏼♀️
Tak sa vykašli na klasický, polievočku,
vymyslance. Daj mu koľko zje, dokrm ho mliekom a odlož inú stravu na neskor.
@viestta rada by som ale UM odmieta úplne a materske mlieko už nemám dávno
Ja som mojho tiez musela zabavat - basnicky, pesnicky, do ruky nieco na skumanie, vtedy otvaral. Ale este ma napadlo, tuhe kusky do ruky si mu skusala dat? Niektore deti nechcu mixovane, ale rovno tuhe.
Možno mu nechutia kasicky. Moja nikdy nechcela jesť kašovite jedlo. Skúste na tanierom normálne nalozit zemiaky, udusením mrkvu a nech si to dáva do pusinky rukami. Vy jedzte tiež. Deti radi napodobnuju. A nerozčuľujte sa. Možno bude vaše dieťa mať mensi apetít, aj taký ľudia sú. Určite sa nevyhladuje samo na smrť. Viem, že robíte všetko aby sa najedlo. No je pravda, že deti netreba nútiť do jedla. Nič tým nedosiahnete a len sa rozculite
moja tiež nechce jest prikrmy, tak jej davam co jej chuti, stále jej supnem z toho co jeme my, zje výživu dám to, nikdy nechcela mixované prikrmy bez chuti, tak jej dam trochu ochutené a aspoň zje par lyziciek, dám jej chrumky, jogurt, minule jej chutilo špaldove mlieko, tak jej davam niekedy, moja miluje ovocie, tak jeme to, uz sa nenervačim, minule som čítala pekný článok, ze deti treba nechať experimentovať s jedlom, že radi jedia to co my, že ich máme. nechať ochutnávať, nechať brať do ruky jedlo, na niečo sa aj tvoje chytí
Skusila by som ine mlieka, lebo do roka ma byt mieko zaklad stravy a kedze odmieta tuhu stravu, skusala by som ist spat k mlieku... samozrejme pomedzi to stale nukat prikrmy ale nenutit a nenervacit. Viem, lahko sa to povie, ale on to citi.
Javi aspon nejaky zaujem o tvoje jedlo ked jes?
Ma aspon nejaky prikrm ktory ma rad a zje? Ak ano, nukala by som stale to s malymi obmanami.
A kedze zje iba 2-3 lyzicky, tak by som skoncila tam a o hodinu ponukla dalsie 2-3 lyzicky. Proste by som sa vykaslala na to ci je cas na obed alebo veceru ale nukala v priebehu dna. Skusala si ho nechat aj vyhladovet, tak ze si mu dala len to co chce - tie 2 lyzicky na ranajky a obed a ci by potom nezjedol aj viac na veceru?
A to mu nedavas vobec mlieko? Ved mlieko ma byt sucastou jedalnicka minimalne do roka dietata. Ja chapem, ze odmieta,ale namiesto stravy by som mu nutila mlieko. A az potom sa sustredila na stravu. A necudujem sa ze nepribera ked chudak nema z coho. Mlieko nepije a jest neje.
My mame o chvilku 8 mesiacov a zo zaciatku to bol boj. Je kojena od narodenia,ale uz od 5mesiaca som sa snazila jej davat kazdy den hoc aj jednu lyzicku. Asi do ukonceneho 6 mesiaca mi vsetko vypluvala. Nasilu som jej nedavala nic. Ale potom som si citala vela o zeleze a zelezo hlavne moze kojenym detom chybat od toho 7 mesiaca. Takze som sa snazila do nej vzdy dostat viac. Naucila som ju pit z poharika cistu vodu. Ona sa ide za cistou vodou zadrhnut,ma ju strasne rada z toho poharika. Takze ona ked aj otvarala usta a nahromadila si ho v ustach tak som sa jej dala napit z poharika a vsetko to prehltla. Potom som ju klamala tym ze jej idem dat poharik s vodou a dala som jej rychlo lyzicku a za tym vodu zapit. Aj do rucky som istu dobu davala,ale spokojnejsia je ked ju krmim. Potom sa naucila,zacala som jej robit vyvar a tam som jej rozmixovala maso a dala vypit(jj hnus ale aspon dajake zelezo). No a kadeco skusat kombinacie. Ovocie si zaradila ani to nechce? Ja byt tebou tak nutim mlieko. V spanku vypije urcite.
Vyvaram taka kasa hentaka kasa... Mne povedal pediater dve veci: Aj ak by dieta jedlo monotonne, kol dokola to iste kazdy den a kazdy krat, davajte mu to co lubi, to co zje. Prislo mi to upokojujuce. Tak isto vzdy vravel, ze aj do dvoch rokov mozno mixovat, ak dieta odmieta kusky. Ze este nema zuby, ze kasovita strava nevadi, ze si na nu zvyka. Zase take upokojujuce, ak do teba okolie huci, co vsetko dieta ma spapat a ako...
A tak isto nikdy nasa nejedla ciste zeleniny alebo ovocia. Vzdy do ryzovej kasicky po troskach sme pridavali. Ta ryzova kasicka - rozvarena rozmixovana ryza s vodou na tekutu konzistenciu, to bol taky zaklad pre vsetko u nasej. Ked das celozrnnu ryzu, je tam aj dost vlakniny, nezapeka. Ta ryzova kasicka bola u nas zaklad na prechod od UM k prikrmom. Ked by mala dostat mlieko, dostala taku cistu ryzovu kasicku. Pripadne biely jogurt k tomu. Ked mala dostat prikrm, tak ryzovu kasicku s niecim s niecim.
Tak ak mas kombinaciu, ktoru dieta zje ochotnejsie, tak davaj nejaky cas len to. Nasa tak ficala stale len na brokolicovej polievke, inu nechcela. Striedala som tak, ze raz so zemiakom, raz s ryzou, s vločkami, sem tam kusok kuracieho masa. Ale ine zeleniny nie. Nasa mala aj reflux a niektore zeleniny mozu vyvolavat reflux, tak som bola rada, ze konecne papa a negrcka. Z mrkvy bola schopna aj po dvoch hodinach grcosit oblukom...
Môj do roka v podstate bol len na kúpených hotových prikrmoch. Absolútne som nedávala iné, lebo varené doma nechcel. Bol dojčeny, to je fakt ale jednoducho chcel len kupované a iba Hipp asi 3 druhy a dva druhy Hame.
Neriešila som, jedol to, po roku akoby utalo a začal jest absolútne všetko také, ako sme jedli my.
Skúšala si tie poháriky? Mnoho deťom to chuti, a dona varené odmietajú, za skúšku nič nedáš
Plus mlieko by mal ešte piť, pre také malé dieťa to je základ.
Pri najhoršom existuju aj vitamony na chuť do jedla, keby výrazne neprospieval, tak s pediatrom sa poradiť alebo hľadať iné dôvody nechutenstvo, tam už potom gastro vyšetrenie, interné vyšetrenie a podobne.
Ja to tiez dost dobre nechapem, pises ze svoje mlieko nemas a ze UM odmieta uplne - to akoze nema teda ziadne mlieko? Taketo dieta ho potrebuje, mlieko ma byt do 1 roka zaklad stravy predsa, prikrmy su len doplnok...V prvom rade by som sa sustredila na to, aby ti pilo UM, potom by som riesila prikrmy (skus inu znacku UM, vymenit flase a pod..., ak naozaj nic nepomoze, mal by to riesit pediater)...
Moja dcera na tom inak bola katastrofalne co sa tyka prikrmov az do 10 mesiaca minimalne (zacali sme tiez od 5 mesiaca), nechcela absolutne nic, kase, ovocie, zeleninu, domace, kupovane, hladko vymixovane, s kuskami, vsetko nula bodov, animacie pri jedle nepomahali.... Teraz ked sa na to pozeram spatne, hovorim si ze som to nemala tak riesit, proste na jedlo nebola pripravena (ani nase jedlo ju nezaujimalo, vobec sa za nim nenatahovala). Vseobecne mam teraz pocit, ze sa na toto prikrmovanie tlaci, ked je dieta na UM, tak hned od 5 mesiaca sa radi prikrmovat, ale poznam viac babatiek pre ktore to bolo proste skoro a jedlo ich este dobrych par mesiacov nezaujimalo... Skus jej dat do ruky kusky (vareny zemiak, mrkva, batat, brokolica...), nech sa s tym hoci len hra a nech sa zoznamuje s jedlom, mozno to bude mat vacsi uspech ako mixovane prikrmy. A hlavne netlac na pilu, kazde dieta je ine.
nas ano, od zaciatku prikrmovania krasne otvaral usta