Maminy môžete nám poradiť? Naša 7 - mesačná dcérka, ktorú od 6. mesiaca prikrmujem zeleninou, spočiatku papala krásne, cca 2 týždne dozadu po 2 lyžičkách jabĺčka začala odmietať príkrmy... ťažkou biedou do nej dostanem 2-3 ČL zeleninového alebo mäsovo-zeleninového príkrmu. Včera sme boli na gastro vyšetrenie, nakoľko od narodenia grcká, a tam nám doktorka povedala, že grcká preto, lebo je kojená... že dieťa v 7. mes. má podľa nej byť kojené max. 3 krát za deň, a treba ju vraj odúčať. Podľa nej ju po príkrme vôbec nemám nakojiť, ale nechať ju tak, aby nedostala dávku mliečka... podľa mňa je takýto postup úplne nesprávny, veď pre dieťa je MM predsa to najlepšie... myslím si, že keď nechce príkrm, ešte jej MM postačuje. Narodila sa s pôrodnou váhou 2900 g, teraz má 7440 g, podľa doktorky je to veľmi málo. Myslím si, že pri jej pohybe a vitalite ani viac mať nemôže. Aký názor máte vy, alebo viete mi poradiť nejaké finty, aby malá papala?? Ďakujem 🙂
@katyax ahoj, doktorka ktorú si navstivila je pekne mimo, musíš rátať s tým že títo ľudia nevedia O dojčení nič...
Určite neprestavaj kojit aj preto že máš grckave dieťa, to sa po nasadení Um zväčša ešte zhorší.
Čo sa týka prikrmiv, niektoré detičky sa začnú O ne zaaujimat neskôr bol to aj náš prípad vždy všetko skončilo na dlážke a následne V koši.
Príkrmy sa zavádzajú do 2rokov tvoje dieťatko má kopec času... Vôbec sa nestresuj a choďte svojou cestou
ahoj ja by som tiež nesilila ale skus davat do kazdej zeliny maslo moj tiez zo zaciatko vsetko len tak prehadzoval v ustach a dlho mu trvalo kym to prehltol ale potom som mu dokazdej zeliny davala za malú lyzicku a masla a potom papal peekne skus možno zaberie a este som tu zeleninu zahustovala kasou davali sme mlieko Hami a kupovala som mu navecer hami kase a vzdy som mu to zahustila s tou kasou dala maslo a papal pekne a aj bol sýtejší
@katyax tu nájdeš vyčerpávajúcu odpoveď 🙂
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
obe moje deti sa rozpapali neskôr, dcéra cca v roku a syn možno 14-15 mesačný... 🙂 základ je ponúkať, nenútiť... 🙂 Dcéru som dojčila 3 roky, syna dojčím stále.
p.s. Dr. v tomto prípade sa mýli...
takej doktorke by som najradšej ye... vynadala. Kojiť by som určite neprestala, možno by som vymenila príkrm - možno jej nechutí ten druh, niektoré sú fakt bez chuti...skús jej navariť vlastné - mala som tiež podobný problém, moja dcérka tiež odmietala niektoré, ale vlastnú výrobu mala celkom rada (nakrájané kuracie prsia podusené na masle / olivovom oleji, trocha brokolice, trocha mrkvičky, zemiačikov, neskôr som pridala aj trocha nakrájanej cibule, chutí lepšie, všetko namixované tyčovým mixérom). Malej tiež môže vadiť aj stolička, nie všetci deti v nej vydržia sedieť... skús ju niečím zabaviť pri jedle /my niekedy púšťame nahrávky, kde sú osoby jej známe, väčšinou to zabralo). Pozor na kupované príkrmy - čítaj tabuľky s kcal - niektoré obsahujú len 8-9 % / 100 ml doporučenej kalorickej dávky pre deti do 12 mesiacov! Moja má 14 mesiacov, kojená + prikrmovaná, tiež malá váha (necelých 9 kg pri výške 76 cm - ale je stále v norme, síce na spodnej hranici 🙂 Pre istotu sme absovovali 2 x odber krvi, všetko výborné, malá je šikuľka, chodí od 10 mesiacov, má vrtulu v zadku 🙂 U nás je výška / váha dosť podmienená genetikou 🙂 možno aj u Vás 🙂
Baby ďakujem krásne, kojiť budem naďalej, jedlo ponúkať tiež... je na malej, koľko spapá, veď ona sama musí vedieť, či jej bruško je hladné, ak by hladná bola, rozpapá sa... všetky príkrmy jej pripravujem, žiadne nekupujem, lebo podľa mňa nemajú žiadnu výživovú hodnotu. S manželom sme sa zhodli, že tá doktorka zrejme deti nemá...
@katyax ahoj, podla mna vaha tvojej dcerky vobec nie je velmi mala, sice nepises aka je dlha, ale nie vsetky deti musia byt predsa ako panacik michelin 🙂 na druhej strane ja by som to nesilila s tym kojenim po kazdom prikrme. Ved skus ty zjest jablko a zapit ho poharom mlieka, myslim ze zaludok vacsiny ludi by taku kombinaciu nezvladol 😒 prikrm ma prave nahradit 1 davku mlieka.
No ale to tvrdenie lekarky ze ju mas kojit maximalne 3x za den, tak to je riadna blbost, nech pani doktorka pije len 3x za den bez ohladu na to ci je vonku zima, alebo teplo, ci sa hybe viac alebo menej 😠
ahojko ja som odkojila a odprikrmovala uz kvanta deti, ale toto je riadna hovadina co ti povedali. napr. moja najstarsia dcerka bola na prikrme az od 11 mesiaca lebo skor nic nechcela odmietala, takze cisto kojena do 11 mesiacov 😀 a zije, dalsie dieta som prikrmovala od 9 mesiacov a najstarsieho syna od 5mesiacov (co bolo pred 12 rokmi nemyslitelne 😀 😀 😀 )
nedaj na reci doktorky, ano to ze grca po kojeni (reflux) je normalne mozes jej dat pred papanim NUTRITON na lyzicku a zahusti sa jej to co pojde do bruska t.j. ak tvoje mliecko. ja som to riesila takto a bolo super. pravdu ma v tom, ze ked mala vie ze ju nakojis moze ti odmietat prikrmy, lebo sa napapa mliecka. kludne pockaj 2 tyzdne a skus potom ci uz bude chciet prikrm, ak nie pockaj dalsi 2 a skus znova a dovtedy len koj, ked mas dobre mliecko tak to vyuzi
@katyax presne to iste ja teraz prezivam s mojim syncekom, snazime sa papat uz mesiac a vzdy zje len malicko. U nas je problem to ze maly este nesedi a nechce sediet ani v lehatku ani v stolicke hned sa vykruca a mrnci.. A taktiez mi nic nezje lyzickou, takze mu to musim davat rukami 🙂 ale tazku hlavu si z toho nerobim. Jasne zeby som sa potesila keby spapal celu misku, ale co uz. Neviem si predstavit zeby som mala maleho kojit len 3x on mi malokedy vydrzi 3 hodiny. To je zasa nejaka tabulka zo sociku, ktoru pouzivaju nasi lekari 🙂
Nekojím, no nemyslím si, že tá dr radila správne..radšej mala poradiť niečo vhodnejšie na ten reflux, nie nedať papať mlieko..
Urobte, ako cítite. Náš malý od začiatku nechcel príkrmy,tak som prestala asi na 2 týždne. Dr nesúhlasila. No keď sme začali opäť, bolo to lepšie. Nie každé bábo spachtí 250ml prikrmu a ešte sa dojčí.
A pokiaľ vy vážite hrozne malo, neviem, čo vy povedala vaša dr nám, máme 7,5 mesiaca a 6,5kg, okolo 70cm..malý je akurát, má stehienka, nie je chudý. No dr tiež vravela, že váži malo..
Urcite neprestan kojit, ja by som skor dala pauzu s prikrmami tak na tyzden dva nam to pomohlo, do malej som nic nemohla dostat vsetko mi vypluvala a to sme boli na UM nakolko som prisla o mlieko velmi skoro, po tejto pauze som skusala dalej ked nechcela tak som jej nedavala ale casom sa naucila pomaly papkat spapa mi uz omnoho viac ked vidim ze nechce nedavam jej a dam jej UM
@dobromila1111 presne, reflux nerieši, len rieši, aby som nekojila... my máme 68 cm (pri narodení 50 cm) a 7440 g 🙂
maminy ďakujem za rady 🙂
Moja mala az do roka bola len kojená, nechcela nic iné a ani som ju nenutila, ked nechce tak nechce. Pokial jej robí dobre materské mlieko nie je co riešiť, v ňom ma všetko.
@katyax tak sa netrap nad tym kolko mala vazi, nema nejaku nadpriemernu dlzku, takze vychudnuta asi nebude 🙂 navyse ide leto, vtedy tolko tukovych zasob telo nepotrebuje. Praveze ked si telo vytvori velke mnozstvo tukovych buniek v detstve, tak moze mat v dospelosti problem s nadvahou. Ja som mala so starsim synom prave opacny problem. V 8. mesiaci mal skoro 10 kg a nasa doktorka mi zakazovala ho krmit 😒 ani mne sa nepacilo, ze bol az taky gulaty ale asi som mala take mlieko, bol do pol roka vylucne kojeny a ja som dost vela schudla, tak asi isiel vsetok moj tuk do mlieka 😀 Potom syn viac vyrastol a ked od roka zacal chodit, tak sa pekne vyformoval, teraz je uplne normalny ani vychudnuty, ani tucny 🙂
@katyax
ahoj. moj starsi syn bol tiez taky,nieco donho dostat bolo umenie. bol na MM skoro do roka. jedine co zjedol bola ovsena kasa s cucoriedkami.
a trva to vlastne doteraz. ma nejake styri oblubene jedla ktore by jedol stale. a to ma uz tri roky.
neries to,ked bude hladna,bude papat. teraz jej asi fakt staci iba to mliecko.
toť moj názor
pekny den zelam 🙂
@katyax nenut ju,ponukaj a stale dojci na poziadanie. Ja som u malej nic nesilila,papala tak,ako jej vyhovuje a teraz papka slusne,ma 25m.
tvoja ma podla mna,peknu vahu.
moja sa narodila s vahou 3090 a mala 48 cm, v 5.m a tyzdni mala len 5600 g a 64 cm v 7,5 mesiaci mala len 6400 g. a 68 cm.
Pediatricka vobec na mna netlacila,ze mam menej kojit a podobne.
aj maly v tom case sa este casto dojcil,hoci papkal ukazkovo a bez problemov.
V tomto veku stale ide len o prikrmy.